seviyelerini yükseltmek için takım sayısının 16'ya düşürüldüğü bir lig sistemine geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. normalde profesyonel kulüp sayısı olarak 20li lig düzenlemesi gereken bir federasyonumuz var. ama 90lı 2000li yıllarda ligin demirbaşı denebilecek gençlerbirliği, kocaelispor gibi kulüpler mücadeleci kadrolarla mücadele ediyordu. şimdi sadece 4 büyükler artı başakşehir, adana ds ve biraz da sivasspor mücadeleci. bunlar dışında bir tane sürpriz takım çıkarsa çıkıyor. zaten yükselişe geçip bunu sürdürmek için harcama artıran kulüpler kısa süre sonra dibi görüyor. akhisarspor, bursaspor, karabükspor, bunlardan önce de orduspor falan buna iyi örnekler.
kısacası türk kulüpleri boyundan büyük işlere irrasyonel şekilde giriyor ve batıyor. bu aptallık galatasaray'ı feneri beşiktaşı neden ilgilendirsin ki? bir de işin yayın geliri gerçeği var. havuza hiç su taşımayan kulüpler bardakla da olsa su çekiyor havuzdan. bunla uğraşacağıma takım sayısını azaltıp çekişmeli bir ortam için playoff falan getiririm ben. (tabi normal sezonun puan durumunu yarıya bölmek gibi garabet işlere girmeden (bkz:
süper final)) sonra takımların yayından aldığı geliri yükseltip, payları adil dağıtırım. bir de yabancı sermayeli sponsor bağlamaya çalışırım. portekiz liginde falan milyar euro dönüyordur mesela, bizim en yüksek yayın gelirli zamanımız olan bein'in ilk yıllarında bu 500 milyon euro falandı süper lig ve birinci ligin bütçesi. en azından bu rakamlara geri dönebilmek lazım. bunun için de ligdeki takımların tanınırlığının ve kalitesinin yükselmesi gerek. kısacası parola nicelikte azalma, nitelikte yükselme olmalı. samimi söylüyorum bu ligin potansiyeli
eredivisie'den portekiz liginden yüksek, (bkz:
ligue 1)'in biraz altındadır.
tabi arial font kuralını değiştirmekten, lige güzel bir logo ve site tasarlamaktan, yayıncı kuruluşu yapılan akde bağlı tutmaktan aciz federasyon bunu akıl edebilir mi?