• 151
    düşük bütçeyle altyapıda neler yapılabilirin cevabı. acaba gözümüzün önündeki bu kulübü yakından takip edip örnek alan kimler var? hangi takımlar bu modelden faydalanmaya gayret ediyor...

    galatasaray mı? fenerbahçe mi? beşiktaş mı? belki kayserispor'dur? ya da başakşehir? hayır.
    ben size söyliyim bayern münih.

    çok sayıda yayınlanan habere göre şöyle...

    --- alıntı ---

    dünya futbolunun en önemli kulüplerinden biri olan bayern münih'ten, altınordu altyapısı için övgü dolu sözler geldi.

    altınordu u18 takımı, fc bayern campus’te bayern münih u19 takımıyla yaptığı özel maçı 3-1 kaybetmesine rağmen sergilediği mücadeleci ve modern futbolla dikkat çekti.

    türk futbolunda altyapı denince son yıllarda altınordu’nun ön plana çıktığını belirten bayern münih altyapı akademi direktörü jochen sauer, “altınordu’yu çok yakından takip ediyoruz. gelişim için yaptıkları yatırımlar, yurt dışı temasları, saha içerisindeki futbol mantaliteleriyle övgüyü hak ediyorlar. iki kulüp arasındaki ilişkiler artarak devam edecektir. en kısa zamanda türkiye’ye gidip izmir’deki tüm tesislerini yakından görmek, teknik adam ve yöneticileriyle temas kurmak istiyorum. mart ayı içerisinde ise u17 takımını da tesislerimizde konuk edeceğiz” dedi.

    bayern münih u19 antrenörü sebastian hoeness, altınordu’nun iyi bir rakip olduğunu söyleyerek, “maçı kazanmamıza rağmen altınordu, çok istekli, futbol adına doğruları yapan zaman zaman da bizi zorlayan bir rakip oldu. böyle doğru projesi olan kulüplerle temas ettiğimiz için biz de mutluyuz. bayern campus’ü kurarak milyonlarca euro’luk transferler yapmak yerine kendi oyuncumuzu yetiştirmeyi amaçladık. kulüp yönetimimiz bu yönde karar aldı. altınordu,türkiye’de bu organizasyonu tamamen yerli oyuncularla yapıyor. ve iyi bir noktaya geldiklerini görüyoruz. son yıldızları çağlar söyüncü ve cengiz ünder’den sonra sanırım kaleci berke özer olacak” diye konuştu. altınordu u18 antrenörü ekrem kahya ise “sonuç ne olursa kulübümüzü avrupa’da iyi temsil etmeye özen gösteriyoruz” ifadesini kullandı.

    --- alıntı ---

    işte niye bu haldeyiz sorusunun yanıtıdır bu hadise. "ilim çin'de de olsa gidip alınız" hadisini malesef biz değil, elin gavuru uyguluyor.
  • 152
    devlet tarafından destek verilmesi gereken kulup. ayrıca altyapı organizasyonları nasıl calısıyorsa aynı sistemi tüm türkiye’ye monte etmek lazım. adamlar cidden kücük bir barca altyapısı kurmuslar. altınordu 10 milyon tl ye tüm altyapıyı dizayn etti seklinde bir entry okumustum burada. türkiye’deki cogu kulup icin bu para cerez parası.

    anadoluya bu tarzda altyapı sistemleri kurulursa ne yıldızlar cıkacaktır.
  • 154
    fairplay işini biraz abartmış memleketimin takımı.

    burada rakip savunmacının yaptığı bariz bir hata var. hele ki u17 maçında bu hatayı cezalandıracaksın ki bir daha yapmasın. bu yapılanın ofsayt diye rakibi kovalamayı bırakan savunma oyuncusunun yaptığından ne farkı var. orada kaleciyle karşı karşıya kalıp rakip onu kovalamayı bıraktı diye taca atsa oyuncu fairplay diyecek kim var? olmayan faulden penaltı verse,ele çarpmamış olmasına rağmen penaltı verse bu yapılanı ayakta alkışlarım ama her şeyi abartmamak lazım.
  • 157
    genç futbolcularının penaltı kazandıkları pozisyonu taca atmasını paylaşmışlar:
    https://twitter.com/...s/955036218345091077

    ortada taca atılmış bir penaltı var. bu bir gerçek. şov yapmak için taca atmak diye bir şey yoktur çünkü. eğer siz paylaşım yapılmasını şov olarak nitelendiriyorsanız, bir de şu açıdan bakalım.
    güzel olan, güzel olduğu düşünülen şeyleri paylaşarak; konuşulmasını sağlamak, örnek teşkil etmesini arzulamak niçin şov olsun? bu anlamda güzel örneklerle kendi reklamını bile yapıyor olsa dahi niçin kötü olsun? güzel şeylerin reklamının yapılması bize niçin batsın?

    bu hareketi şov olarak düşünmek isteyen arkadaşların şunu kendilerine sormaları lazım. altınordu şov yaparak ne yapmak, nereye varmak istemektedir?

    evet penaltının auta atılmayıp sertçe taca atılması o çocuğun onu göstermeye çalışmasıdır. ama garip olan buna bir direnç göstermiş olmamızdır. çocuk kendince güzel bir hareket sergiliyor ve bunu da vurgulamak istiyor. resmi hesap da kendi reklamını yapmak ve güzel örnek teşkil etmek adına bunu paylaşıyor. biz de kızıyoruz. biz hazır yiyiciler...
  • 159
    bu ulkede kimseyi memnun edemeyecegimizi gosteren bir paylasimda bulunmuslar. halbuki cocuk 90a taksaydi o penaltiyi burda bi ton insan gelip siz fair play diyorsunuz ama oyuncunuz haksiz penalti atiyor diyecekti. bu olayi da haksizlik olarak degerlendirecekti. 16 yasindaki cocuk orda kendince guzel bir davranis yaptigini dusunerek topu taca atiyor, bu hevesle de muhtemelen var gucuyle vuruyor. ama bu bile sov olarak degerlendiriliyor. ve bu cocugun yasi 16. orda gecen 1 dakikada eminim ki burda gundem olacagi o cocugun aklindan bile gecmemistir.
  • 160
    güzel davranış, güzel ahlak ve iyi birey anlayışı giden altınordu oyuncusunun yaptığı bu güzel hareketi paylaşarak gösteriş değil gurur duyduğunu belirtmek istiyor oyuncusu ve oyuncularıyla.

    paylaşımıyla yetiştirmek istediği oyuncu profilini gayet güzel belirtiyor hepimize.bunu gören bir tane sporcu kardeşimize bile örnek olabiliyorsa helal olsun derim.
  • 161
    yaptığı diğer iyi şeyler fazla gündeme gelmeye başlayınca bu noktada şımaran kulüp.

    https://twitter.com/...s/955036218345091077

    penaltıyı dışarı atmanın centilmenlik örneği olması için, penaltının haksız olması gerekirdi. burada rakip savunma oyuncusu hata yapıyor ve haklı bir penaltı kazanılıyor. barıçcan altunbaş isimli genç kendi vicdanına yedirememiş olacak ki penaltıyı gol yapmıyor fakat yaptığı şey centilmenlik değil anlamsız bir duyarlılıktır. topu yavaşça auta atmak yerine taca atması ise bakın ben centilmenim şımarıklığı yapmaktır. hatayı yapan rakip oyuncunun gözüne iyiliği sokmaktır. altınordu kulübünün resmi twitter hesabından bunu duyurması da tanımda belirttiğim üzere şımarıklık halidir. şovdur.

    esasında genç kardeşimizin haklı kazanılmış bir penaltıyı dışarı atması, kendi takım arkadaşlarının alın terine yapılmış bir haksızlıktır. ben takım arkadaşı ya da hocası olsam uyarırdım. bir de olaya bu taraftan bakmak lazım. pozisyon penaltı, sen dışarı vuruyorsun! kulübü de sanki doğru hareketmiş gibi resmi hesaptan şova kalkıyor...
  • 162
    siz ici kurum baglamis insanlarin lafina aldanmayin, onlar kötu bir dunyada, sevgisizlik, kin ve nefret ile buyudukleri icin yapilan her iyi seyin altinda kötuluk ariyor veya iyilikleri show olarak algiliyorlar.

    video muhtesem bir ahlak ve fair play örnegidir. bunun da tum dunyaya örnek olarak gösterilmesi lazim. altinordu’yu tebrik ediyorum. bu paylasim ile icimize ufak da olsa bir umut damlattilar.

    https://twitter.com/...s/955036218345091077
  • 167
    https://twitter.com/...s/955036218345091077

    aslında öyle çok da övülmemesi gereken bir video paylaşmış spor kulübü. kimsenin kalbini kırmak istemem ama durum bu ne yazık ki.

    bu videonun bu kadar çok övülmesi aslında eğitim sistemimizdeki sıkıntılardan birisi. bizde ne yazık ki çocukların hataları görmezden gelinmeye tolere edilmeye çalışılıyor, halbuki çocukların da hata yapmasına izin verilmesi lazım. bu şekilde hatalarının cezasını çekip, ders almayı öğrenebilirler. o takımın o golü yemesi lazım ki bir daha o çocuk erkenden ofsayt diye karar verip topu eline almasın, bu hataya düşmesin. bu şekilde çocuklarının hatalarının tolere edilmesi her alanda var, başka bir örnek de çocuğun düşük notlarından dolayı öğretmenini azarlayan veli, halbuki öğretmen kadar çocuk da hatalı. işte bu şekilde yaptıkları hatalar tolere edilen çocuklar, eğer ki bir de ailesi güçlü tiplerse büyüyünce televizyonlarda ve internette gördüğünüz etrafına zorbalık yapan tiplere dönüşüyor.

    ayrıca hadi diyelim ki burada altınordulu çocuk doğru olanı yaptı ve çocuğun hatasını cezalandırmadı. maç 8-1 bitmiş. bu düşünce tarzını abartılı bir biçimde ileri taşıyorum; o zaman rakip çocukların yaptığı pozisyon hatalarını falan da tolere etmeli ve golle cezalandırmamalıydı.

    bir de işin ''fair play'' kısmı var tabii ki. ne yazık ki bizim ülkemizdeki kötü ve art niyetli hakemler yüzünden hakemler sahada bir düşman olarak görülüyorlar. ancak sahada rakibe ne kadar saygı göstermek zorundaysan, aynısı hakem için de geçerli. hakeme de saygı göstermelisin ve onun otoritesini sarsacak hareketler yapmamalısın. mesela bu pozisyonda hakem penaltı kararı verdikten sonra altınordulu çocuğun hakeme katılmayıp topu taca vurması hakemin saha içindeki otoritesini sarsmaya yönelik bir harekettir ve kurallara göre cezası sarı karttır. erman toroğlu bunu bir programında anlatmıştı ve örnekleri de var. eğer hakem bu penaltı atışından sonra altınordulu çocuğa sarı kart göstermediyse o da başka bir hatalı davranışı tolere etmiş demektir ve bu da yanlıştır.

    işin özü; hatalar zinciri olan bir videodur altınordu kulübünün paylaştığı.
  • 168
    cahilliğime verin ve lütfen beni aydınlatın zira ben fazla abartıldığını düşünüyorum. yani devamı gelirse tamam ve eğer unuttuğum varsa da peşinen özür diliyorum ama cengiz' i roma' ya ve çağlar' ı almanya' ya göndermek dışında kim çıktı başka?

    biz de arda' yı barcelona' ya, semih' i slava prag' a, emre çolak' ı deportivo' ya gönderdik bu mantıkla.

    projenin güzel bir proje olduğunu düşünüyorum o ayrı ama tıpkı bir ara barcelona altyapısına yapılan aşırı övgüler gibi övgüler düzülüyor bu takıma da. zamanında barcelona için de dedim; xavi, iniesta bir şanstı. messi zaten bir daha denk gelmez kimseye, o zaten istisna. iyi çalışan bir altyapı 2 3 senede bir a takıma bir oyuncu vermelidir, verir de zaten ama öyle bir hal yaratılıyor ki sanki barcelona dünya futboluna her sene bir yıldız armağan ediyor, altınordu da türk futboluna. ya türkiye' de oynayan bir sürü türk oyuncu var ve bunların hepsi bazı takımların altyapılarından çıktılar zaten sonuçta. bu altınordu goygoyundan ben sıkıldım artık. önce üretsinler, sonra zaten biz överiz onları.

    iyice de şımardılar zaten. yok sakalları kesecek oyuncular, yok kümesten yumurta toplayacaklar...

    edit: bu entrynin sözlükte güzel bir tartişmaya vesile olmasi güzel ama bir nokta yanliş anlaşilmiş. ben bir işe yaramıyorlar falan demedim, abartılıyorlar dedim. öyle bir ahva var ki basında zannedersin 10 tane cengiz ünder çıkarmışlar şimdiye kadar. eleştirim buna ilişkin yoksa düşük yaş ortalaması ve hiç yabancı kullanmadan ptt 1. ligde baya da iyi durumda olması tabii ki övgüye layık.
  • 170
    türkiyen'nin şuan için en iyi altyapı tesislerine ve oyuncu tarama ekibine sahiplerdir. oyuncu taramak ve bulmak onu sisteme entegre etmekte büyük bir olaydır. misal çağlar söyüncübir altınordu altyapı çıkışı değildir. kendisi altyapı özelliklerini başka kulüplerde almıştır. http://www.tff.org/...30&kisiID=953200 ama genç yaşta a takıma alınması ve forma şansı verilmesi kendisi için büyük bir şanstır.

    keza cengiz ünderaynı şekilde altınordu'ya 14 yaşında gelmiş, 2 kere başka takımlara gitmek istemiştir. ama altınordu ona inanmış ve eğitim alması dışında bir şekilde bu çocuklara oynama şansı vermiştir.

    benim kendi görüşüm gerçek altınordu oyuncularını 3-5 sene içerisinde daha net ve daha belirgin şekilde göreceğiz. genç oyundular meyve veya sebze değil. ektik,hemen çıksın diye olmuyor. biraz beklemek ve sabretmek lazımç
    altınordu'nun en büyük avantajı a takımdır. çünkü genç yaşta oyuncularına profesyonel seviyede forma ve rekabet şansı vermektedir. bu da genç oyuncuların gelişimi için mükemmel bir olaydır. 17-21 yaş arası oyuncular rekabet ile mücadele etmeli ve zor şartlarda futbol oynamalılar ki kendilerini geliştirsinler.

    son not biraz cevap şeklinde çok takan arkadaşımız olmuş. yok sakal kesimi,yok tarlada domates toplamak ve vb. olayların tek amacı disiplinli olmaktır. bir çok altyapı tesislerinde veya takımlarda halen abi ve ağalık sistemi vardır. küçük olanlar ezilir, getir-götür işlerini yaparlar. elde sigara terlikli gezen oyuncular halen mevcuttur.
    bu da oyuncu gelişimini ve psikolojisini çok derinden etkiler. bu yapılan sosyal aktivitelerin tek amacı birliktelik,takım olgusu ve eşitlik prensipleridir. altınordu sırf fiziksel değil aynı zamanda mental olarak oyuncularını hazırlıyorlar.
  • 172
    altyapı organizasyonları maalesef kısa vadede sonuç veren sistemler değildir. gerçek sonucu elde edebilmek için en az 7-8 seneye ihtiyaç duyulur. çünkü bir futbolcunun en iyi ihtimalle 18-19 yaşlarında katkı vereceğini hesaplarsak, bu futbolcu adayını en geç 11-12 yaşlarında bünyenize alıp öğretime başlamalısınız. bu iş çok kolay bir iş olsaydı, söylendiği gibi barcelona'nın, dortmund'un her sene 4-5 yıldız adayını futbol piyasalarına kazandırması gerekirdi. tabi ki fazla abartılmasına ben de karşıyım fakat, adı geçen bu kulüpler bile bu rakamlara ulaşamadığına göre, altınordu'nun yaptığı, en azından denediği işin ne kadar zor ve ne kadar takdir edilmesi gereken bir şey olduğunu anlayabiliriz, hele ki türkiye şartlarında.

    yaptıkları iş anlamında baktığımızda, bu işlerin yıllardır ispanya'da, almanya'da, fransa'da zaten layıkıyla yapıldığını görürüz ve fazla abartmadan, aferin altınordu'ya, iyi iş çıkarıyorlar dememiz yeterli olur ancak çıkarttıkları ve avrupa'ya gönderdikleri futbolcular üzerinden konuşacaksak, bırakın abartmayı az bile konuşuyoruz kendilerini. yıllardır, 80 milyon nüfus içinden istediğimiz kalitede futbolcu çıkartamıyoruz ki almanya'nın 3 milyon türk nüfusu içinden çıkarttığı futbolcuların peşinden koşuyoruz. işite böyle bir ortamda, türkiye 1. futbol liginden bir takım, alman bundesligasına bir futbolcu satıyor, 19 yaşında hem de bir stoper, hani şu yıllardır kendimiz yetiştiremeyip, almanya'nın yetiştirdiklerinden medet umduğumuz mevki.

    cengiz ünder transferi de küçümsenecek bir olay değildir. henüz 20 yaşından gün alırken roma gibi bir takıma 15 milyon avroya yakın bir paraya transfer olmuştur. futbolumuzun benzer yaşlarda, benzer yeteneklerde yaptığı önceki ihracatlara bakarsak; emre belözoğlu 2001 yılında, arda turan 2011 yılında avrupa takımlarına transfer olmuşlar. bu tabloya göre söylenebilecek en iyimser şey: 10 yılda bir avrupa'ya yıldız adayı satabiliyoruz. onların da futbollarını bıraktık, başka şeylerini konuşuyoruz ve haklıyız da. işte tam bu noktada altınordu başkanı diyor ki; "türkiyede zaten yüksek bir genç yetenek potansiyeli var, bizim misyonumuz bunları bulmak ve hem iyi bir sporcu hem de iyi bir birey haline getirmek." yani basitçe diyor ki benim yetiştirdiğim emre ingiltere'de ırkçılıkla suçlanmayacak, benim yetiştirdiğim arda ispanya'da yan hakeme kramponunu fırlatmayacak.

    şurada, (bkz: #2348158) kendi kulübümüz üzerinden, aslında altınordu'nun zaten yaptığı işi yapmamız gerektiğini, sebepleriyle, dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. bizim gibi futbol sevdalıları, tabi ki çok abartmadan ama mutlaka yapılan işi iyi anlayarak değerini vermeli. yoksa yıllar sonra, aynı devrim arabalarının hikayesi gibi, ulan adamlar yapmış yıllar önce de biz yeterli değeri vermemişiz altınorduya diyerek birbirimize dert yanarız.
  • 173
    kadrosunda kayıtlı 24 oyuncunun 17 tanesi 25 yaş altı olan 1. lig takımıdır. kişisel bakış açımdan, takımın vizyonu dünya yıldızı futbolcu yetiştirmek değil genç yeteneklerin doğru eğitim ve yeterli şans ile yetişmelerini sağlamaktır. altyapı tesislerinin ve ekibinin kaliteli olduğu herkesçe malum. süper lig ve 1. ligde çok yetenekli ama olmuyor dediğimiz birçok oyuncu varken bunun karşısında bir profil yetiştirmek çabasındalar.
    artık barcelona, dortmund, real madride oyuncu göndermek gerçekten kolay değil, futbolcuların yıldız olmasını beklemeden daha çok küçük yetenekli oyuncuları alıp kendi eğitimini veren takımlar bunlar. altınordu özelinde bakarsak verebilecekleri en büyük katkı ligimizde bulunan aydın karabulut, batuhan karadeniz, sercan yıldırım, aydın yılmaz gibi disiplin veya kendini geliştirme sorunları yaşayacak oyuncuları küçükken doğru eğitimle yüksek seviyeye çekip orada kalmalarını sağlamak olabilir. belki yurtdışına orta seviye takımlara birkaç transfer de yapabilirlerse (bkz: çağlar söyüncü) de cabası olur.
    kısaca ligimizin kalitesinin artmasında ve büyük takımlarımızın türk oyuncuları tahammülünün zayıf olup yabancı genç oyuncu aradığı bu ortamda türk oyuncu profilini yukarı çekilmesinde katkıları olacak gibi. umarım projenin devamını getirebilirler de daha çok överiz.
    not: domates toplamak, inek bakmak vs. takımın genç oyunculara katabileceği ekstra şeyler olabilir evet ama futbolla alakalı olduğunu düşünmediğim bir uygulama ve övülmesi, reklamı yapılması mantıksız.
  • 174
    u19(u18 takımları oynuyor), u17,u16,u15,u14 liglerinin hepsinde bulunduğu gruplarda lider olan kulüp. özellikle bazılarında korkunç bir averaj ve puan farkı var. sene sonu u liglerinde en azından 3 sampiyonluk aldıklarında zaten gidişatlarını çok iyi görebilirsiniz.

    avrupa kulüpleri tarafından izlenen berke, kalede devleşen erce, gol krallığına koşan iki tane genç topçuları var.

    bu sene bayerncampus adındaki bayern'in yeni açılan altyapı tesisinde ilk maça çıkan takım oldular. u15 olması lazım. bunun yanında altınordu altyapısını izlediklerini söyledi bayern yetkilisi. zaman zaman altyapı takımları almanya'ya gidip çoğu alman takımını yenip geri dönüyor. schalke, monchengladbach gibi bundesliga takımları da var aralarında.

    5 sene sonra süper lig'de ilk 5'e oynadığı zaman herkes başarılarını anlayacaktır.
  • 175
    iyi insan, iyi vatandaş, iyi futbolcu mottosu ile ilerledikleri için tüm bu yumurta toplama işleri. altınordu kısıtlı bütçesi ile altyapıya verdiği emeğin karşılığını alıyorken hala insanlar tarafından eleştirilmesini aklım almıyor. altınordu ile 1.ligdeki daha büyük kulüpleri karşılaştıracak olursak; daha iyi bütçe ile altınordu'nun altyapı için yaptıklarından daha iyisini yapabilecekken yapmayan büyük kulüplerimiz.. hangisi haklı?

    bırakın yumurta toplasınlar, buzağı otarsınlar ama futbollarını oynasınlar. bizim kulüplerimizdeki futbolcularda keşke nargile içmek yerine yumurta toplayıp buzağı otarsalar. değil mi? nargile içene 'hödölö', yumurta toplayana 'hödölö'. ne yapacak bu futbolcular, izleyicinin gözüne girebilmek için?
App Store'dan indirin Google Play'den alın