• 1
    türk oyuncular ab ülkelerinde ''ab statüsünde oyuncu'' sıfatıyla oynamaktadır.

    nihat kahveci hakkında verilen karar ve detayları aşağıdadır.

    http://www.tff.org/...=285&ftxtID=4628

    --- alıntı ---

    avrupa toplulukları mahkemesi'nin aldığı bir karar gereği, avrupa ekonomik topluluğu (cee) ile türkiye arasındaki ortaklık anlaşması gerekçe gösterilerek, ab ülkelerinde oynayan profesyonel türk sporcuların, ''ab statüsünde oyuncu'' olmalarına tam hak verildiği belirtildi.

    avrupa toplulukları mahkemesi'nin aldığı kararla, nihat'ın ab statüsünde oyuncu statüsünün kesinleştiği açıklandı. madrid'deki üst mahkeme'nin 2004 ocak ayında aldığı kararla ispanya'da ab statüsünde oyuncu olarak tanınan nihat'ın artık tüm ab ülkelerinde aynı statüyü değişmez olarak elde ettiği kaydedildi.

    ispanya'nın villarreal kulübünde oynayan türk futbolcu nihat kahveci, profesyonel türk sporcuların, tüm ab ülkelerinde ab statüsünde oyuncu olarak tanındığı haberiyle ilgili olarak, ''türk futbolu açısından çok önemli'' yorumunda bulundu.

    ispanyol basınına yazılı açıklama yaparak, ''avrupa toplulukları mahkemesi'nin aldığı bir karar gereği avrupa ekonomik topluluğu (cee) ile türkiye arasındaki ortaklık anlaşması gerekçe gösterilerek, ab ülkelerinde oynayan profesyonel türk sporcuların ab statüsünde oyuncu olmalarına tam hak verildiğini'' duyuran avukat juan de dios crespo'nun söylenildiği gibi kendi avukatı olmadığını belirten nihat, yine de haberin sevindirici olduğunu söyledi.

    aa muhabirine açıklama yapan nihat, ispanya'da 2004 yılından bu yana ab statüsünde oyuncu olarak oynadığını hatırlatarak, ''ispanyol takımlarında ab dışından sadece 3 futbolcu oynatma hakkı var. bu da tabii türk futbolcuları için zorluk. belki bu kararla türk futbolcuların önü daha da açılacak ama önemli olan birşey daha var, o da türk futbolcuların yurt dışında oynamaya karar vermesi ve bunu istemesi'' dedi.

    avukat juan de dios crespo yaptığı açıklamada, ab ülkelerindeki bir spor kulübü tarafından sözleşme yapılan türk vatandaşı tüm profesyonel sporcuların, artık hangi ab ülkesinde olurlarsa olsun ab statüsünde oynayacaklarını, nihat'ın durumunda olan tüm sporcuların mahkemenin bu kararından yararlanacağını ifade etti. yazılı açıklama yapan crespo, mahkemenin kararının sadece türk sporcuları kapsamadığını, cee ile anlaşması olan tüm ülkeleri içerdiğini bildirdi.

    bu arada yazılı açıklama yapan avukat juan de dios crespo'nun sporcu hukuku davalarına bakan ispanya'daki ünlü bir avukat olduğu ve 2001-2002 sezonunda nihat kahveci'nin eski takımı olan real sociedad'ın türk futbolcuya ab statüsü verilmesi yönündeki davayı açan kişi olduğu öğrenildi. davayı avrupa toplulukları mahkemesi'ne de taşıdığı ve sürekli takip ettiği belirtilen avukat crespo'nun, ispanya profesyonel futbol ligi kurumunun ve birçok futbol kulübünün de avukatlığını yaptığı bildirildi.

    --- alıntı ---

    nihat kahveci'ye verilen hak türkiye'de oynayan ab ülke vatandaşları içinde verilmelidir. (örneğin galatasaray için an itibariyle konuşursak riera, elmander, sneijder)

    eşitlik ve mütekabiliyet gereği mevcut ab ülke oyuncularının türkiye'de yabancı statüsünde olması kuralı anayasa'ya ve insan hakları'na aykırıdır.

    galatasaray yönetimi bu konuda tff'ye müracaat etmeli nihat kahveci olayında olduğu gibi konuyu gerekirse topluluk hukuku nezdine kadar taşımalıdır. şimdiden müracaatlar yapılsa 2013 - 2014 dönemi başlamadan gerekli karar muhakkak çıkacaktır.

    (not başlıkta son kelime "olması" yerine "sayılması" olacaktı başlık sınırına takıldı)
  • 5
    konu ile ilgili daha önce herhangi bir haber yapılmış mı acaba diye araştırdığımda 22 ocak 2013 tarihli milliyet gazetesi haberine rastladım. haberin içeriğinde galatasaray'ın bu konuda harekete geçtiği yazıyor. haberin linki: http://skorer.milliyet.com.tr/.../1658752/default.htm

    öte yandan daha eski haberlere de göz attığımda, örneğin 6 haziran 2008 tarihli radikal gazetesinde de yine bu konu hakkında müspet içerikli bir haber yapılmış. merak edenler de haberi bu linkten okuyabilir: http://www.radikal.com.tr/...amp;ArticleID=892090

    hatta daha da eskiye gidildiğinde, beşiktaş'ın da zamanında federico giunti'nin bu durumdan yararlanması için tff'ye başvurduğunu görmek mümkün. haber 31 mart 2004 tarihli hürriyet gazetesinde yayınlanmış. link: http://arama.hurriyet.com.tr/...vnews.aspx?id=214010

    son olarak bu konu hakkında detaylı ve akademik bir makale okumak isterseniz, dokuz eylül üniversitesi hukuk fakültesi öğretim üyesi doç. dr. hacı can'ın yazmış olduğu "türk futbol takımlarında oynayan avrupa birliği vatandaşı profesyonel futbolcuların yabancı statüsüne tabi tutulması sorunu" başlıklı makaleye göz atmakta fayda var. ilgili makalenin linki: http://asosindex.com/....UQulR1Vrkzp.twitter

    dipnot: son linkteki makaleyi okuyabilmek için siteye üye olmak gerekiyor. ama 10 saniyelik bir üye formu doldurma neticesinde, kolayca makaleyi okuyabiliyorsunuz. kopyala/yapıştır yapmadım; çünkü gerçekten epey uzun bir makale.
  • 6
    eşitlik ilkesi gereği türkiye'de de avrupa birliği ülke vatandaşları yabancı sayılmamalı. türkiye'de bununla ilgili özel kısıtlayıcı bir yasa var mı bilmiyorum ama açılan mahkeme kesin olarak kazanılır.

    başlığı açan arkadaşı özel olarak tebrik etmek lazım. herkesin atladığı bir konuyu iyi yakalamış. inşallah gerekli yerlere ulaştırılır bu konu. çünkü yabancı sorununa kökten bi çözüm olacak.
  • 7
    bununla birlikte sadece futbolculara değil tüm sporculara, belirli bir süre türkiye'de spor yaptıktan sonra vatandaşlık hakkı verilmelidir. bildiğim kadarıyla nobre, aurelio vs. sonradan türk olan yabancılar 5 yıl türkiye'de kaldıkları için vatandaşlığa geçebildiler. fakat bu ispanya'da 3, ingiltere ve italya'da bildiğim kadarıyla 5 sene. bizde de 4 yıl olabilir. 4 yıl oynayan her yabancı yerli sayılır.
  • 8
    hukukçu yöneticimiz sedat doğan bu konu hakkında açıklamalar yapmıştı. böyle bi müracaatın şuanda planlanmadığını ancak dosyanın hazır olduğu, gerektiği anda başvuru yapılacak bilecek durumda olduğumuzu belirtti. büyük ihtimalle sonuç alırız demişti. hatta bir başa çalışmaları ise pfdk ve tahkim hakkında. avrupa birliği ve insan hakları mahkemesine bu iki kurumun düzenlenmesi için başvuruda bulunabileceklerini belirtmişti. cas'ın ortaya çıkması da bu yolla olmuş.
  • 9
    her ne kadar ab vatandasi futbolcular ve turk takimlari icin kolaylik saglasa da ab vatandasi olmayan diger futbolculara karsi haksizliga sebep olabileceginden kaynaklanan durum. bu uygulama olmadigi taktirde ne olacak? turk takimlari 6(yabanci sayisi 6 olursa) guney amerikali futbolcuyu alacak, geri kalanini da balkanlardan, dogu avrupa ulkelerinden getirecek. hollanda, ispanya, ingiltere, italya ve fransa'dan oyuncu getirebilecegimizi mi saniyorsunuz? bakmayin sneijder'i aldigimiza. bu dogu avrupa ve balkanlarda yetisen futbolcular bizimkilerinden cok mu daha iyi altyapi egitimi almis oluyorlar? lan bu adamlar ab'ye bela oldu, basimiza sarmayin sunlari.

    eger yabanci futbolcu sayisi ile ilgili baska duzenlemeler yapicaksa yapilsin, bu baska bir konu ama ab vatandasi futbolcular yabanci statusundenden cikarilirsa ligimizde bulgar, polonyali, cek, macar, sirp futbolcular dolup tasar. 3 buyuklerimiz diger liglerden futbolcu getiremiyorken anadolu takimlari nasil getirsin? ayrica geri kalan yabanci kontenjani da guney amerikali futbolcular ile doldurulur. sahada 1 tane turk futbolcu kalirsa dua edelim.
  • 15
    "bu konuda yargıya başvurmuş futbol takımlarımız var. onların başvurdukları yargı kurumlarının, bakanlığımıza bazı talepleri söz konusudur. şu anda avrupa birliği hukuk başkanlığımız bu konuda kapsamlı bir çalışma hazırlıyor. çalışmamız tamamlandığında bunu gerekli yargı kurumlarına ileteceğiz. bu konuda resmi, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde görüşümüzü belirleyeceğiz.”

    (bkz: egemen bağış)
  • 17
    bu hükümet döneminde spor, futbol adına olumlu bir iş, bu federasyon döneminde de galatasaray'a faydası olacak bir iş yapılacağına inanmadığım için gerçekleşmesine pek ihtimal vermiyorum. mahkemelerin ya da avrupa düzeyinde başka kurumların kararları ve baskıları sonucu değişen bir şey olur mu, ona da pek ihtimal vermiyorum. biz kafa tutmayı, inat etmeyi de iyi biliriz.
  • 20
    egemen bağış'ın "bu konuda resmi, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde görüşümüzü belirleyeceğiz" sözü sebebiyle enteresan gelişmelere gebe olabilecek konu. köklü bir değişim olacak ta alt yapısı hazırlanıyormuş gibi geldi bana.

    iş bu noktaya gelmişken kamuoyunun vereceği tepkiler önemli, zira renktaşlar bakanı konuyla ilgili twit yağmuruna tutmaya başlamışlar. diğer bir enteresan konu da ; kazanılamayan olimpiyatlar türk sporu'nda dengeleri değiştirmeye mi başladı acaba?
  • 21
    egemen bağış'ın "...bu konuda resmi, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde görüşümüzü belirleyeceğiz.” sözü normal şartlarda, avrupa'daki mevzuat neyse onu uygulayacağız demek. ancak bu işin bir de başbakan ayağı var. kendisinin bu tip sorunlu konularda garip tutumları olduğunu biliyoruz. sonuçta egemen bağış, söylemleriyle pek dikkate alınacak işler yapmasa da, avrupa ve amerika görmüş bir insan, oradaki hukuki durumlara daha yatkın olabilir kişisel olarak. ancak onun yatkınlığı, başbakanın da yatkın olacağı anlamına gelmiyor. ben de bu yasağın kaldırılmasından yanayım doğal olarak. ama tamamen serbest olması konusunda çekincelerim var. mesela 18 kişilik kadroda, 8 yabancı, 10 türk oyuncu bulundurma hakkı verilmesi, hem türk oyuncuların önünü açar, hem de kulüplerin avrupa başarılarını artırır. tabi bu 8 yabancı, 6+2 gibi bir garabetle birbirinden ayrı tutulmayacak. sekizi de istenildiği takdirde ilk on birde oynatılabilecek. zaten doğru olan da bu. maaşını verdiğin adamdan sınırlı sürelerde yararlanmak gibi bir saçmalığı anca bizim gibi üçüncü dünya ülkelerinde görürüz. umarım bu işi adam akıllı, güzel bir sonuca bağlarlar.
  • 22
    zaten bruma transferi böyle bir olayın olacağının habercisiydi. çünkü gelecek sene 5+0+3 kuralı olacak ve bjk, ts gibi kulüpler '' biz planlamamızı bu kurala göre höhöhhöh '' demeye başladılar.

    biz ise eldeki yabancıyı yollayıp yerine ciddi bir maddi külfet altına girip yabancı oyuncu transfer ettik. ben transfer ilk olduğunda kesinlikle güvendiğimiz bir yer bir konu var dedim ve ortaya çıktı buda. belli ki ünal aysal ve yönetim bakanlığa bu konuda çalışmamı dersin önerimi dersin bişeyler sunmuş ve güvence almış. yoksa diğer şekilde fatih terim gidip 10 milyon euroya bir risk transferi yapmazdı.
  • 24
    galatasaray konu hakkında tff'ye müracaat etti ve talepleri tff tarafından ret edildi.
    açılan dava halen devam etmekte, avrupa birliği bakanlığı mahkemenin sorduğu sorulara henüz bir cevap vermedi. (son bilgim budur)
    avrupa birliği bakanı kim? egemen bağış, fanatik fenerbahçeli. ünal başkan niçin egemen bağış'a sitem etmez anlamış değilim.
    adalet, eşitlik ve mütekabiliyet için acil olarak başka ünal aysal bu konuda masaya yumruğunu vurmalı. korkmamalı, "bakan fenerbahçeli o yüzden cevap gelmiyor sanırım" demeli gündeme oturmalı. bakan 6 esprileri yaparken çok mutlu ancak haklı olduğumuz davanın gecikmesinden birinci derece sorumludur.
    başkanımıza düşen başkanlık yapıp haklarımızı savunmaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın