ekşi sözlükten
birazbira nickli yazardan alıntıdır.
---
alıntı ---
galatasaray taraftarının kafasını ambele eden ihaledir. konuyu nacizane ben de yorumlayayım.
önce şunu bir güzel okuyalım ;
http://www.resmigazete.gov.tr/...6/05/20060503-12.htmresmi gazetede okuduğunuz şey riva projesinde de uygulanan arsa satışı
karşılığı gelir paylaşımı ihalesinin yönetmeliği.
şimdi arkadaşlar bu ihale 2 aşamalı bir ihale. 1. aşamada teklifler ve yeterlilik belgeleri kapalı ve mühürlü zarflarla teslim ediliyor ihale komisyonuna. bu yeterlilik belgeleri dediğimiz şey nedir? ihalenin idari şartnamesinde istenilen kriterlere firmaların uyduğunu kanıtlamak için getirdikleri belgelerdir. örneğin ihaleye katılan firmanın hangi iş dallarında faaliyet gösterebildiğini kanıtladığı ticaret gazetesi.
örneği açmak gerekirse ; riva projesi bir inşaat yapım işi ihalesi olduğundan ihaleye katılan firmanın ticaret sicil gazetesinde inşaat işinde de çalışacağını beyan etmiş olması gerekiyor.
bir diğer belge iş deneyim belgesi. nedir bu iş deneyim belgesi? ihalenin yapıldığı tarihe kadar yapmış olduğu inşaat işlerinin toplam maliyeti diyebiliriz basitçe. bu neden önemli? çünkü firmaların verebileceği teklif miktarını sınırlar ve tecrübesi olmayan bir firmanın ihaleye girmesini engeller.
bu ve benzeri evraklardan herhangi birinin eksik olması yahut ihale komisyonuna teslim edilen zarfın üstüne yazılan bilgilerin doğru şekilde yazılmamış veya eksik bırakılmış olması dahi ihaleden men sebebidir.
firmaların ilk turda verdiği kapalı zarflar incelenir ve uygun görülen firmalar ikinci tura davet edilir. şimdi herkesin kafasını karıştıran miktarlara gelelim.
arkadaşlar bu miktarların hiç bir anlamı yok. firmalar teslim ettikleri zarfların içine bir teklif yazmak zorundalar. çünkü 1. oturumda teklif vermeyen bir firma 2. oturuma katılma hakkını kaybediyor. peki neden gerçek değerlere yakın bir miktar verilmedi? bunun bir çok nedeni var ama en basiti diğer firmaların hareket alanını kısıtlamak için kendi teklifini gizlemek ve hatta çok haneli rakamlarla ve o rakamların yazılarıyla uğraşmak istememek dahi buna sebep gösterilebilir. örn; adamın teklifi 55.678,97 tl bunu rakamla belirttiği gibi yazı ile de ellibeşbinaltıyüzyetmişsekizliradoksanyedikuruş olarak yazmak zorunda. kamu ihale kurumunun geçmiş itiraz ve iptal davalarını okursanız tek bir harf hatasının dahi firmanın elenmesine sebebiyet verdiğine denk gelirsiniz. bundan dolayı yapılan teklifler net rakamlar olmuş zaten 100000 tl , 200000 tl vs.
1. aşamadan en az 3 gün süre bırakmak kaydıyla 2. aşamasına geçilir ihalenin. iş burada çözülüyor işte arkadaşlar. firmalardan önce sözlü olarak teklifleri dinlenerek tutanağa işlenir. daha sonra bu teklifler firmalara okunarak bunu yazılı şekilde talep ederler. tekliflerin sözlü olarak istenme sebebi şu; ben c firmasının sahibiyim ve teklifim atıyorum 127 bin tl ve % 40 kar payı oranı. ben teklifimi yapmadan a firması 150 bin ve %40 kar payı oranı teklif etti. ee ben bu işi istiyorum nasıl olacak? teklifimi revize ediyorum ve miktarı yahut kar payını değiştiriyorum. yanı maksat milleti birbirine çarpıştırmak.
peki ihaleyi kazanan firmanın rakamı galatasaray'ın net kazancı mı? hayır değil. firmaların teklif ettiği rakamlar minimum şu kadar gelir ederiz diye taahhüt ettiği rakamlar. yani adam inşaatları bitirdiğinde onları satamasa da bu parayı çatır çatır vermek zorunda. satış halinde ise bu miktarın üstünde kazanılan her kuruş kar payı oranında dağıtılıyor. yani özetle ihaleyi kazanan firmanın teklifi taban kazanç miktarıdır. tavan fiyatlar yapılan villalar satıldıkça ortaya çıkacak.
şimdi efendim firmalar kendi aralarında anlaşıp cüzi bir miktara kapatamaz mı ihaleyi? hayır kapatamaz çünkü emlak konut, bu projeyi ihaleye çıkmadan önce bir muhtemel maliyet hesabı yapmıştır. yani riva bölgesinde villa tipi konutların m2 fiyatlarından beklenen satış miktarı hesaplanarak teknik şartnamede belirtilen inşaat ve işçilik kalelerinin muhtemel giderleri çıkartılmış ve tahmini bir gelir hesabı yapılmıştır. bu sınır değer kabul edilir ve bu değerin altında kalan teklifler ihaleden elenirler. bütün teklifler bu sınır değerin altında kalırsa ihale iptal edilir ve ilerleyen tarihlerde yeniden ihaleye çıkılır.
emlak konut ihalenin her aşamasında istediği an ihaleyi iptal etme yetkisine sahiptir.
bizim emlak konuta güvenmek dışında bir seçeneğimiz yok. bu kar payına dayalı bir iş olduğundan emlak konut çok kazanmak istiyorsa galatasaray'a çok kazandırmak zorunda. sırf galatasaray zarara gitsin diye kendilerine gelecek parayı azaltmazlar sanırım. mantığım bunu söylüyor. bu kadar bilgi yeter sanırım. aklıma gelen başka bir şey olursa daha sonra eklerim. saygılar
---
alıntı ---