*

  • 251
    613 sporcu ile katılan abd'nin kendileri adına çok da iyi gitmeyen ve son günde 40 altın barajını zorladığı olimpiyatlardır. öyle ki; çin ile şu anda altın sayıları eşit ve kadınlar voleybol finali ve erkekler 91 kg boks finalinin sonuçları durumu belirleyecek. kadınlar voleybolda abd büyük avantaja sahip ve sanıyorum altın sayılarını 39'a getirecek ve çin'i geride bırakacaklar ama son olimpiyatlarda** elde ettikleri 40+ altın barajına bakalım ulaşabilecekler mi? çünkü boksta genç abdli richard torrez jr özbek dünya ve asya şampiyonu bakhodir jalolov ile karşılaşacak ve sanıyorum özbek sporcu bu müsabakanın favorisi. kılpayı 40'ın altında kalabilirler.

    biz ise 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz ile toplam madalya sayısında 20., altın madalya sıralamasında ise 35. olduk. kendileri açısından çok iyi bir olimpiyat geçirdiği düşündüğüm isviçre ile toplam madalya sayısında eşitiz. her ne kadar 3 altın barajını aşmamız gerektiğini düşünüyor olsam da tüm olimpiyat tarihinde toplamda en çok madalya kazandığımız olimpiyatları geride bırakıyoruz. 1948 londra olimpiyatları'nda toplamda 12 madalyamız vardı. bu açıdan bakıldığında gayet iyi duruyor. birkaç gün içerisinde niçin 3+ altın yapamadık? 13'ü aşabilir miydik? gibi soruları da yanıtlamaya çalışacağım.

    edit: abd brezilya karşısında son seti rahat alarak altın sayısını 39'a getirmeyi başardı.
    edit 2: özbek boksör kazandı ve abd 39 altında kaldı. özbekistan ise bu müsabakaya kadar 2 altın ve 2 bronza sahipti ve madalya sıralamasında 38. idi. bu madalya ile 31.'liğe çıkarak bizim üstümüzde yer aldılar. 2016 rio olimpiyatları'nda yakaladıkları havayı burada da devam ettirmiş oldular.
    edit 3: sırbistan'ın erkekler su topu finalinde yunanistan'ı yenmesiyle altın madalya sıralamasında 35. sıraya geriledik.
  • 253
    tokyo olimpiyatlarını 2 altın, 2 gümüş, 9 bronz olmak üzere toplam 13 madalya ile tamamladık. yayıncı kuruluş trt nin ve yandaş medya kuruluşlarının bu sonucu 'tarih yazdık' '1948 londra'da aldığımız 12 madalyanın üstüne çıktık' 'madalya sayısında en başarılı olimpiyat' gibi algı operasyonuyla hükümete prim sağlama çabalarını anlıyoruz. ancak olimpiyatları yıllarca yaşamış kişilerin bile alınan bu sonuçları abartmalarını hayretle izliyorum. olimpiyat komitelerimiz de bulunmuş atilla gökçe bile alınan sonuçları çok başarılı buluyor.
    en son 2016 rio'ya bakarsak, orada 1 altın, 3 gümüş, 4 bronz olmak üzere toplam 8 madalya almışız. 2020 tokyo da ise bir sürü yeni olimpik spor yarışmalara dahil edilmiş, doğal olarak ülkelere dağıtılan madalya sayısı da bir hayli artmış. nitekim aldığımız 13 madalyanın 4 ünü olimpiyatlara yeni giren karateden almışız. yani karate olmasa yerimizde sayıyoruz.
    esasında yönetim biçimiyle her alanda geriye gittiğimiz ülkemizde bu olumsuz şartlar altında madalya kazandıran sporcularımızı gönülden kutlamak lazım.
  • 254
    en sevdiğim spor organizasyonu bitti. bir sonraki için 4 yerine 3 sene bekleyeceğiz, bununla teselli olmaya çalışıyorum (bkz: 2024 paris olimpiyatları)

    13 madalya ile madalya rekorumuzu kırmamıza rağmen genç nüfus ve potansiyelimizi düşününce çok da başarılı olduğumuzu düşünmüyorum. 1948'de 12 madalya almışız, 73 senede 1 madalya artırmak pek de başarı sayılmaz. üstelik bu madalyaların 4 tanesini karateden aldık ve karate bir sonraki 2024 paris olimpiyatlarında yok. olimpiyatların at başı dallarından yüzme ve atletizmde madalyamız yok. her şeye rağmen çeşitleme açısından fena değil diyebiliriz.

    tüm madalyalarımız topluca en aşağıdadır. ayrıca fazla bahsedilmeyen birkaç sporcumuzdan bahsetmek gerekir;

    atletizmde
    eda tuğsuz cirit atmada 4. olarak kadınlarda ilk kez finalde yarıştığımız dalda müthiş bir iş başardı (24 yaşında).
    ersu şaşma sırıkla yüksek atlamada erkeklerde ilk kez finalde yarıştığımız dalda 10. oldu (21 yaşında).
    necati er üç adım atlamada 73 yıl sonra ilk kez finale çıktı ve 6. oldu (24 yaşında).
    yasemin can 10000m. yarışında 11. oldu (24 yaşında).
    yasmani copello escobar 400m engellide tarihin en hızlı yarışlarından birinde 6. oldu, bu yarışta dünya rekoru da kırıldı (yasmani 2016 rio'da bronz almıştı).
    eşref apak çekiç atmada finale kalarak 9. oldu (2004 atina'da gümüş almıştı ve eşref'in 5. olimpiyatı).
    20 km yürüyüşte meryem bekmez 22., ayşe tekdal, 39., evin demir 41., oldu. erkeklerde şahin şenoduncu 34., abdülselam imuk 48. oldu. çok sıcakta ve yüksek nemde yapılan yarışları bitiremeyen pek çok sporcu oldu.
    yavuz ağralı maratonda 52. oldu.

    artistik cimnastikte ilk defa olimpiyatlarda finallerde mücadele ettik. ahmet önder (atlama masasında 7. oldu) , adem asil (atlama masasında 6. oldu) , ibrahim çolak (halkada 5. oldu) ve tabii ki ferhat arıcan (paralel barda bronz aldı).

    yüzmede en çok sporcuyla mücadele ettiğimiz olimpiyatlardan biri oldu (11 yüzücü, diğeri 2008 pekin). merve tuncel 16 yaşında 1500m serbeste 11. oldu. defne taçyıldız, 18 yaşında 200m kelebekte yarı final yüzme başarısını gösterdi ve 14. oldu.

    modern pentatlonda ilke özyüksel ikinci kez olimpiyatlarda bizi temsil etti ve 5. olarak bu zor dalda müthiş bir derece aldı.

    eskrimde irem karamete ikinci kez bizi temsil etme başarısını gösterdi.

    yelkende ilk kez finallere kaldık. alican kaynar finn sınıfında 8. oldu, deniz çınar ve ateş çınar kardeşler 470 sınıfında 10. oldu.

    kürek tek çiftede onat kazaklı çeyrek finale çıktı.

    kadın voleybol takımımız çeyrek finale çıktı.

    ve madalyalarımız;

    mete gazoz (altın) okçuluk
    busenaz sürmeneli (altın) boks kadınlar 69 kg
    eray şamdan (gümüş) karate erkekler 67 kg
    buse naz çakıroğlu (gümüş) boks kadınlar 51 kg
    hakan reçber (bronz) tekvando erkekler 68 kg
    hatice kübra ilgün (bronz) tekvando kadınlar 57 kg
    yasemin adar (bronz) güreş kadınlar serbest 76 kg
    rıza kayaalp (bronz) güreş erkekler grekoromen 130 kg
    ferhat arıcan (bronz) jimnastik erkekler paralel bar
    taha akgül (bronz) güreş erkekler serbest 125 kg
    ali sofuoğlu (bronz) karate erkekler kata
    merve çoban (bronz) karate kadınlar 61 kg
    uğur aktaş (bronz) karate erkekler +75 kg
  • 255
    (bkz: #1298469)

    günümüz ekonomik ve siyasi şartlarıyla değerlendirdiğimde ''o gün iyi ki ev sahipliği istanbul'a verilmemiş'' dediğim, bugün sona eren yaz olimpiyat oyunlarıdır.

    zaten bu iki alanda da* mükemmel bir ülke değiliz. üstelik bu olimpiyat oyunları covid-19 gibi tüm dünyayı etkisi altına alan sağlık sorununun olduğu bir döneme denk geldi. 1 yıl ertelenmesi ve seyircisiz gerçekleştirilmesi vs. durumlar bile japonya gibi gelişmiş bir ülkeyi her açıdan zora sokmuş, yanı başımızdaki yunanistan halen 2004 atina olimpiyatları'nın borçlarını öderken, türkiye bunu asla kaldıramazdı.

    dilerim en yakın 2036'da, temel sorunlarını aşmış refah içerisindeki bir türkiye'de, istanbul'un ev sahipliğinde düzenlenir.

    bugünkü kapanış seramonisi:
    https://www.youtube.com/watch?v=k-8zNqI42ew
  • 256
    bugün tsi 14:00'te kapanış töreni ile bitmesine rağmen hem covid-19 vakalarının artışı sebepli hem de oyunların ülke ekonomisine olan menfi etkisinden dolayı hakkında eylemlerin sona ermediği olimpiyat oyunlarıdır.

    https://www.youtube.com/...P4Cm7zSc&t=3405s

    açıkçası bu olimpiyatların ev sahipliğinde tokyo ile müthiş bir kapışma içindeydik. japonlar kazandıktan sonra kendilerinden beklenmeyecek kadar çılgınlar gibi sevinmişlerdi. allahtan biz kazanmamışız. dünya'nın mevcut ahvalinde ne halt yerdik bilemiyorum.
  • 257
    13 madalya ile 1948 londra olimpiyatlarını geçerek rekor kırdık goy goyu bitmek bilmeyen olimpiyatlardır.

    aptala anlatır gibi anlatalım.

    1948 olimpiyatlarında dağıtılan madalya sayısı 138 iken tokyo 2020'de dağıtılan madalya sayısı 339. senin 1948 başarını yakalamış olman için yaklaşık %10'luk madalya sayısına denk gelen 30 üstü madalyayı kazanmış olman gerekir.
  • 259
    son yıllara göre başarısız değiliz. ancak 2. dünya savaşı yeni bitmiş, sömürgeciliğin devam ettiği, sovyet cumhuriyetlerin tek ülke olduğu, özellikle japonya, çin ve almanya'nın harap olduğu ve israil'in henüz kurulduğu yıl olan yani dünyanın çok daha farklı olduğu 1948 ile 2021'i kıyaslamak ve daha başarılı ya da başarısız demek mantıklı değil.

    her olimpiyatı bir önceki ile kıyaslamak lazım. 2004 yılı ile 2021 çok farklı bir dünya. afrika her şeye rağmen kalkınmaya çalışıyor, eski sovyet ülkeleri artık kendi ayakları üstünde durabiliyor. latin amerika ve balkanlar daha stabilize ülkeler halindeler.

    ülkemizin gücü ve nüfusu ile her turnuvada ilk 15 ülke arasına bir şekilde kendisini atmalı. ya madalya sayısında ya da altın sayısında. bu çok zor değil.
  • 263
    bitişinde kazanılan 2'si altın toplamda 13 madalyanın 1948 londra olimpiyatlarıyla kıyaslanarak alınan madalya / katılan sporcu oranı üzerinden yetersiz bulunduğu ancak gelinen noktada bizim için iyi bir sonuçla bittiği net gözüken olimpiyatlardır. bugünden o zamanı değerlendirdiğimde biraz da şanslı olduğumuzu düşünüyorum. covid-19 sebebiyle kimi sporcuların olimpiyata gelememesi veya olimpiyat sırasında protokole takılması, seyircisizlik faktörleri düşünüldüğünde bir şekilde o gün 13 madalyaya kadar çıkmayı başarabilmiştik diye düşünüyorum. tabi programdan çıkan karete de mutlaka bir etken.
App Store'dan indirin Google Play'den alın