• 1
    los angeles lakers ile miami heat takımları arasında oynanacak olan basketbol şöleni.

    lakers birinci bitirdiği batı konferansında sırasıyla portland trail blazers, houston rockets ve denver nuggets'ı yenerek finale çıkarken;

    miami beşinci bitirdiği doğu konferansında sırasıyla indiana pacers, milwaukee bucks ve boston celtics'i yenerek finale çıktı.

    ilk maç 1 ekim 2020 perşembe sabaha karşı 04:00'da lakers evsahipliği ile oynanacak. maçlar s sport kanalından canlı izlenebilecek. serinin programı da şu şekilde;

    1. maç: 1 ekim 2020 04:00

    2. maç: 3 ekim 2020 04:00

    3. maç: 5 ekim 2020 02:30

    4. maç: 7 ekim 2020 04:00

    5. maç: 10 ekim 2020 04:00 (gerekirse)

    6. maç: 12 ekim 2020 02:30 (gerekirse)

    7. maç: 14 ekim 2020 04:00 (gerekirse)
  • 2
    los angeles lakers'çığımla miami heat'imiz arasında oynanacak olan seri.

    biri bana sezon başında "heat final yapar arkadaş" dese "abi hadi ya" çekerdim açıkçası. aslında diyen de oldu* ama "abi hadi ya" çekmedim çünkü adam nba'i bilen, takip eden bi' adamdı. sözlük yazarlarımızdan olan sıkı heat'li riddle of steel, "heat iyi takım, konferansında finale yürürse şaşırma" tadında bir şeyler demişti bundan aylaaar aylar önce, (bkz: riddle of steel/#2806886). tertemiz öngörü. gerçi her ne kadar sezon öncesinde ve başında heat konusunda pek de beklenti içerisinde olmasam da bam adebayo'nun yapabildiklerini yakından takip ettikçe* heat'e karşı bi' yükselme oldu bendenizde de. sonra baktım tyler herro isimli bi' kardeşimiz var, çılgın top oynuyor falan, dedim "buralar değerlenecek usta". tabii asıl bomba yıllardır o potansiyelini bir türlü verimli bir biçimde parkeye yansıtamayan, sürekli oradan oraya sehayat eden jimmy butler'ın heat'le enzim-substrat uyumu misali ilişkiye girmesiydi. yani tamam, abimizde bir şeyler vardı falan da bu kadarı, beklentilerin çok ama çok üstünde bir iş oldu. sporun farklı dallarında farklı sporcular için benzer hikaye(ler) her daim olmuştur zaten ve olacaktır da. hatta yakınen bildiğimiz iki örnek vermem gerekirse; hidayet türkoğlu, orlanda magic'le; mehmet okur, utah jazz'le zamanında benzer kimyayı yakalayan isimlerdi. bazen oyuncu-takım olgusu öyle bir oturuyor ki birbirine, iç içe geçen aynı boyutlu legoların ayrılmaması gibi bir birliktelik doğuyor. butler bu noktada bir isim nazarımda. bu arada kimya vurgusu yapmışken belirtmek isterim; takım sporları artık iyiden iyiye "doğru kimyanın ve kurgunun", kısacası doğru kadro mühendisliğinin tezahürleri olmaya başladı. ergin ataman'ın anadolu efes'inin doğru kimyada ve kurguda, dudak bükülen isimleri*** ne seviyelere çıkardığı, bu isimlerle nasıl avrupa basketbolunun içinden geçtiği ve geçmeye devam ettiği ortada. hakeza 2019 nba finalleri sonucunda harika bir kimya örneğiyle şampiyonluğa uzanan toronto raptors'ın yapabildikleri herkesin hafızasında tazeliğini koruyor.

    "kimya, kimya ve kimya. takım kimyanız yoksa bir hiçsiniz." - dusan ivkovic

    "iyi bir takım kimyası için yetenekten vazgeçebilirsiniz. takım kimyası denen olgu, yetenek denen bireysellikten çok daha önemli bir nüanstır." - sarunas jasikevicius (fenerbahçe beko'nun başına geçmediği için çok memnunum.)

    2020 heat'i iyi bir takım kimyasının neler başarabileceğinin kanlı canlı örneğidir.

    geleyim lakers'çığıma...

    pandemi* öncesinde bir dönem net olarak küçümsendiler ve kale alınmadılar. aslında bu fikirlerde ve görüşlerde haklılık payı yok değildi zira bi' ara takım cidden sadece anthony davis'le lebron james'in ne yapabildiği ve/veya yapamadığıyla ilerliyordu. şahsen ben de "bu sene de o sene değil galiba" diye düşünmeye başlamıştım. tabii gidişat bambaşka oldu, çok da güzel oldu, çok da tatlı oldu. ^^ kobe bryant'ın tüm spor dünyasını derinden sarsan vefatının lakers'lı oyuncular için ekstra motivasyon kaynağı olduğu da bir gerçek. bu motivasyonun izlerine davis'in ve james'in batı şampiyonluğu* sonrası verdikleri demeçlerde rastlayabilirsiniz. ilaveten başta rajon rondo olmak üzere lakers'ın bazı veteranlarının playoff'larda farklı bir paralel evren modunda takıldığı da malum.

    seri başlıyor, tahminim lakers'ın seriyi 4-2 ile alacağı yönünde. yalnız heat'in oyun ve oyuncu yapısı olarak lakers'a en ters gelebilecek takımlardan biri olduğu da kesin. normal sezonda oynanan 2 karşılaşmayı da lakers kazanmıştı lakin burası playoff ve heat daha bi' aşama kaydetmiş durumda. bubble gerçeğini de göz önünde bulundurursak nefis bir seri bizleri bekliyor.
  • 3
    finaller öncesinde güzel bir yazı okudum bugün. aslında son zamanlarda özellikle socrates dergi (ki çok kaliteli bir iş yapılıyor o ayrı) ile moda olan her şeyi romantikleştirme, her spor mevzusundan vıcık vıcık bir hikaye çıkarma olayından hiç haz etmiyorum ben. her sporcunun belgeselinin yapılmaya başlanması falan olayın ciddiyetini öldürüyor artık sanki.

    yanlış anlaşılmasın, var olan bir hikayenin güzel bir dille sunulmasını çok seviyorum, ama zorla bir hikaye var edilmesine tepkiliyim ben. kerim kılıç ki kendisi eurosport için de çeviriler yapan biridir, var olan bir hikayeyi yazmış işte playoff'lar öncesinde. zorlayıp bir hikaye yaratmamış, olanı güzel bir şekilde yazmış sadece ve bana göre nba'in en underrated koçlarından biri olan erik spoelstra'ya hak ettiği payeyi playoff'lar öncesinde vermiş. zaten sonrasında verme şansı pek olmazdı sanıyorum. çünkü favori lakers ve favori kazanırsa kaybeden bir koçu övmek günümüzde pek de geçer akçe değil.

    http://plasedergi.com/...t-spoelstranin-yolu/
  • 4
    (bkz: 30 eylül 2020 los angeles lakers miami heat maçı)

    o kutlu gün geldi çattı. bu gece sabaha karşı 4'te orkun çolakoğlu ve kaan kural'ın sunumuyla s sport'ta final serisi başlıyor. uzun olacak gibi o yüzden peşinen söyleyim, 4-1 lakers'ın kazanacağını düşünüyorum ancak heat'e olan büyük saygımdan ötürü 4-2 lakers tahmininde bulunuyorum.

    öncelikle iki takımın playoff yoluna bakmak gerek diye düşünüyorum. sabonis'ten yoksun, oladipo'nun hiç hazır olmadığı bir pacers'ı süpürüyor heat ilk turda. ardından magic'e maç kaybetmeyi başarabilmiş, hala favori ancak o ışığı gösteremeyen seri içinde de antetokounmpo'nun sakatlandığı bucks'ı 4-1'le eleyip konferans finaline çıkıyorlar. konferans finalinde kadro derinliğinin d'sinin bulunmadığı ancak yetenek tavanı ve ilk 5 kalitesi olarak kendilerinin bariz bir şekilde önündeki boston celtics'le karşılaşıyorlar. seriyi 4-2 geçiyorlar ancak serinin son maçına kadar hep çok düşük farklarla kazanıyorlar. 5. maçtan önce serinin toplam skorunda eşitlik vardı, şu anda serinin tamamlanmış halinde de boston celtics 1 sayı önde.

    heat ilginç takım. 4-2 kazandıkları seriyi toplam skorda kaybedebiliyorlar. bucks serisinde hangi iki maç olduğunu hatırlayamadığım bir iki maçlık süreçte oynanan 8 periyotun 6'sını kaybedip bahsi geçen iki maçı kazanabiliyorlar. ilk maçın ilk çeyreği ve son maçın son çeyreğini önde kapatıyorlar sadece.

    lakers'ın final yoluna baktığımızda ise üç tur boyunca karşılarına hep inanılmaz bir hype'la gelen takımlar çıkmış. ilk turda portland'ı 5 maçta geçiyorlar ancak seriden önce neler neler konuşuluyor. vay efendim lakers 2 maç zor alır, yok lillard'ı kim tutacak da falan falan. biz bunları yazarak anlattık, çizerek anlattık. hype'la gelen portland ilk maçı alıp kalan 4 maçı kaybederek evine döndü zira. ertesi tur gerçekten belki de kariyerinde ilk kez iyi bir playoff geçiren harden ve peşinden gelen houston'dı rakip. lakers portland'ı elemişti ama eze eze değildi, yettiği kadar oynamışlardı. dolayısıyla okc'yi gittili geldili inanılmaz bir seride eleyen houston daha bir göz alıcı geliyordu insanlara. nitekim lakers yine 4-1'le seriyi geçti. konferans finalinde de önce utah'ı 3-1'den dönüp eleyen, daha sonra da clippers'ı yine 3-1'den dönüp eleyen, murray'nin jokic'in uçup kaçtığı nuggets rakip oldu. lakers 4-1 kazandı. şimdi nba finallerindeler ve yine inanılmaz bir hype'la gelen miami heat var karşılarında.

    serinin en büyük ve en önemli soru işareti şu: lakers sahada çift uzunla kaldığında crowder/jones jr davis'in karşısında ne kadar kalabilecek? heat'in kanat savunması konusunda nitelik ve nicelik olarak sıkıntı yaşamadığı herkesin malumu. o yüzden lebron'u kim savunacak vs konularına hiç girmiyorum. kariyeri lebron savunmakla geçen (ve bunu da baya baya iyi yapan, hatta en iyi yapan) iguodala var bir kere takımda. e butler da var. lebron'u savunacak adam bir şekilde bulunur yani. orası dert değil. asıl sorun davis'i yanında mcgee/howard varken kim, ne kadar savunacak, savunabilecek?

    crowder bu sıkıntının altından 8-10 dakika bile kalksa, o sekansta heat hücumuyla çok fark yaratır. ancak bu çok zor, imkansıza yakın seviyede zor. dolayısıyla heat'in sene boyunca ara ara ve boston serisinde çoğunlukla kullandığı 2-3 alan savunmasını bu seride de lakers'ın çift uzunla sahada kaldığı dakikalarda göreceğimizi düşünüyorum. burada da lakers açısından önemli olaniki noktadan biri o alan savunmasının içine lebron'un girip giremeyeceği... ikinci olarak da tabi gelgiti bol lakers şutörlerinin şut sokup sokamayacağı.

    lakers'ın kısa penetreci/delicisinin olmaması lakers açısından önemli bir problem çünkü o tarz bir oyuncunun* heat savunmasına neler yapabildiğini gördük. herro, robinson, dragic üçlüsünü lebron işleyecektir ancak lebron harici bir delici daha olmuş olsa lakers için her şey çok daha kolay olurdu. davis konusuna gelelim tekrar. davis'in tek uzun olarak sahada kalacağı dakikalarda karşısında adebayo duracak. bu esnada lebron'un karşısında da butler/crowder/iguodala üçlüsünden birisi olacaktır. lakers'ın durdurması en imkansız oyunu lbj-davis ikili oyununa koca nba'de şu an en iyi cevap verebilecek savunma ikilisi bu olabilir. bu oyunun efektifliğini olabildiğince kısıtlayacaklar.

    seri öncesinde olacağından %100 emin olduğumuz tek bir şey var. o da lebron'un mismatch kovalayacağı ve lakers'ın seriyi kazanacaksa bu mismatchlerin üstünden kazanacağı. cavs zamanlarında bütün gsw serilerinde curry'e yaptığını bu seride de dragic-robinson-herro üçlüsüne yapacak. "kcp gel abicim, al şu butler'ı ver sen herro'yu" diyip çatır çatır penetre edecek, çatır çatır faul alacak. karşısındaki kısadan da pota altında adebayo'dan da...

    bahisçiler için naçizane ufak tüyo: heat bu seride çok faul yapacaktır.

    lebron'un ve davis'in kovalayacağı mismatchler önümüze başka bir sorun daha koyuyor. tempo. normal şartlar altında lakers, tempo yapmak istemeyen yarı sahada lebron ve davis'in elinden sayı bulmayı yeğleyen bir takım doğal olarak. heat de aynı şekilde pas trafiği üstünden bir oyun oynaması sebebiyle yarı saha basketbolunu tercih ediyor. burada tercihinden vazgeçmesi gereken ve bence vazgeçecek olan takım lakers. mismatch yakalamak için savunma/hücum geçişlerini olabildiğince hızlı yapıp yarı sahayı olabildiğince hızlı geçerek mismatch kovalamak istemeliler/isteyecektirler. tam tersine heat ise sürekli yarı sahaya yerleşip pas trafiğini artırmayı hedefleyecektir. tabi ki bu 48 dakika boyunca böyle sürmeyecek. heat ısındığı dakikalarda erken şutları deneyecek, lebron maç sıkıştığı anlarda sazı eline alıp hücumun son 8 saniyesinde logoda dribbling yapıyor olacaktır.

    heat'in finale gelene kadarki en büyük şansı liderlikti. nasıl? şöyle: iki tane çok büyük lideri var heat'in. butler ve dragic. ancak üç tur boyunca karşılarında bunlarla kapışacak lideri bırak, bizzat herhangi bir lider oyuncu gelmedi. mental olarak serileri çabuk kapatmalarını sağlayan yegane etken de bu çünkü kendilerini sürekli seride ve maç içinde tutan iki tane çok büyük, çok saygı duyulası iki adam var takımlarında. ancak durum şimdi biraz farklı. şimdi karşılarında nba'in en büyük lideri var. kcp'yi falan maça sokuyor öyle bir lider. liderlik savaşında da yenilecektir heat.

    işin hikaye kısmına gelirsek heat'in hikayesini kısaca yazmıştım: (bkz: #2985017)

    lakers'tan ve lebron'dan da çok bahsetmeye gerek yok. kobe'nin kaybı. kobe'den beri final ve hatta playoff yapamamış bir takım. şampiyonluk sayılarında celtics'i yakalama şansı, pat riley'e rakip olmak... lebron açısından da son zamanlarda kendisinin de dillendirdiği jordan'ı geçme hedefi. biliyor ki mavericks finalinden sonra favori olduğu bir başka finali daha kaybetme lüksü yok. ve artık kariyerinin sonlarında. bu şampiyonluk gelmezse bir sonrakiler hep çok daha düşük ihtimalli olacak. dışarıdan hiç öyle durmasa da kendisi de bir insan ve yaş artık 35, yolun yarısı. bunun da farkında ve bu şampiyonluk o'nun için her şeyden çok önemli. keza o'nun için de arasının bozuk olduğu pat riley'e karşı şampiyonluk kazanmak ayrı bir anlam ifade edecektir.

    lebron'un savunmaya konsantre olduğu, yılın en iyi ikinci savunmacısına sahip yılın en iyi savunma takımına karşı 2020'nin en büyük sürprizi, çok zevkli, çok ahenkli hücum eden miami heat. savunma kazanır.
  • 5
    serinin ilk maçının başlamasına 2 saatten biraz fazla var. bir tarafta lebron ve davis'in sürüklediği lakers, diğer tarafta adebayo önderliğinde her geçen maç daha da yükselen miami takımı.

    açıkçası playofflar öncesi lakers'ın finale çıkacağına hiç ihtimal vermiyordum. portland'ı ve houston'u geçseler bile clippers duvarına toslarlar diye düşünüyordum ama sağolsun denver o işi halletti. bütün sene lakers'ı izledim, playoff performansları normal sezondan daha farklı değil açıkçası. vites yükseltmişler diyemem yani. lakers genel olarak bende bi güven uyandırmıyor. yani çıkacakları her maçı kazanabilirler de kaybedebilirler de. hiçbir maç için lakers net favori ya da lakers net kaybeder diyemiyorum. bunun da en büyük sebebi yan parçalar tabi. kuzma, carruso, green, rondo, howard, morris ve kpc grubundan kimin ne zaman ne yapacağını kestiremiyorsun. ama bir şey var, bu grubun tamamının kötü oynadığı bir maça da fazla denk gelmiyoruz. illa aralarından biri çıkıyor ve lebron davis ikilisine gereken katkıyı veriyor. bu sayı 2-3 isime çıkarsa da işte o zaman lakers yenilmez bir takıma dönüşebiliyor.

    miami'de ise işler biraz daha karmaşık. normal sezondan çok farklı bir 5 ve rotasyonla yollarına devam ediyorlar. yani kasım ayı ya da şubat ayı kadrosu ve rotasyonuyla playoff ilk turunu bile geçmeleri mucizeydi. burda da spoelstra faktörü devreye giriyor. daha önce 2013 2014 finalleri için yazmıştım, spoelstra ve popovich resmen santranç hamleleri gibi her maçı ayrı kurgulamışlardı. ve sonunda spoelstra popovich'i mat etmişti. 2 hoca arasında önde olan net spoelstra. karşı hamle yapma konusunda, sıkışan bir parçayı ya da oyunu çözme konusunda ligin belki de en iyisidir. vogel daha stabil ve prensiplerine bağlı bir hoca. savunma becerileri daha yüksek bir koç ama çözüm bulma konusunda sıkıntıları var. zaten normal sezonda lakers'ın bir çok defa son çeyrekte düşen oyunu ve ecnebilerin deyimiyle "maçı kapatamamaları"nın en büyük sebebi de bu çözümsüzlük.

    fazla uzatmayalım, seri boyunca bol bol yazarız. gelelim tahminimize. önce temennimizi söyleyelim; tabi ki lebron'un kazanması ve fmvp olması. tahminim de temennimden çok uzak değil açıkçası. evet lakers hala güvenilmez bir takım ama rakip de çok üst düzey bir takım değil. miami'nin de defoları ve üzerine saldırabileceğiniz zayıf noktaları var. lebron ve lakers bu noktaları iyi işlerse şampiyonluk içten bile değil. kalbim yeni bir igoudala mvpsini kaldırmaz, en baştan söyliyeyim.
  • 6
    en son nba finallerini kaçırmadan izlediğim de 2014 idi. hatta kaçıncı maç hatırlamıyorum spurs, %95 fg ile ilk yarı oynamıştı ve miami heat'i yok etmişti. o günden beridir doğru düzgün nba takip edemedim. şimdi 2010'dan beri sempati duyduğum miami heat finalde. onun şerefine uyku düzenimizi bozup tüm seriyi izleyemeye çalışacağız.

    teknik anlamda bildiğim hiçbir şey yok o yüzden bu entry sadece duygularımı paylaşttığım bir entrydir. son söz olarak #letsgoheat
  • 7
    serinin 5. maçı 10 ekim cuma 2020 sabaha karşı 04:00'da oynanacak.

    lakers şampiyonluk için sahaya çıkarken, miami'yi seriyi uzatmanın yolunu arayacak.

    miami'de dragic'in oynayıp oynamayacağı henüz belli değil. son olarak durumu "şüpheli" olarak güncellendi. oynasa da pek iyi durumda olnayacağı aşikar.

    5.maçta lakers kazanır ve davis anormal bir performans gösteremezse fmvp de lebron'a gider. davis'in 3.maç performansı fmvp önündeki en büyük engeli.

    bakalım, heyecanla bekliyoruz. kral 4. yüzüğü takacak mı yoksa miami'nin son bir sözü daha var mı hep birlikte göreceğiz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın