• 379
    ben demiştim demeyi ömrüm billah sevmiyorum. ben demiştim demek haklı çıkıldığının göstergesi olup duruma göre olumlu gibi duran ama aslında olumsuz olan bir söylemdir. yine duruma göre söyleyen kişide de büyük bir hoşnutsuzluk bırakır.

    konumuz başlıkta da yazıldığı gibi galatasaray'ın 2012-2013 transfer dönemindeki transferleri.
    sezon başladığından beri iş araya girmediği sürece bütün maçları seyrettim. çok uzun zaman olmadığı için insan farkı ayırt edebilmede çok daha başarılı oluyor. farklardan kastım elbette 2011-2012 sezonu ile aradaki farklar.
    daha da eskiye gitmeyeceğim çünkü herkes 2010-2011 sezonunun kabusunu ve sonrasında çıkılan yolun yolun zorluğunu, değişen takımı, yeni gelenleri ve takımdan gidenleri vs. biliyor. yeni takım kurmak çok zordur. zaten cümleden de belli takım.
    takım olmak bir olgu. zamanla kazanılan bir tecrübe. biz 2011-2012 sezonunda o kadar zorluğa, önceki senenin başarısızlığına rağmen büyük işler başarmış, yolumuza konulan her türlü taşa rağmen alnımızın akı ile başarıyı yakalamışken bu seneki durumu anlayabilmiş değilim.

    geçen seneki takımda eksik olarak görülen kısımlara bakarsak 1 tane bitirici forvet, 1 tane ofansif ortasaha, 1 sol kanat 1 tane de sol bek ihtiyacı olduğumuz açıkca görünmekteydi. peki biz kimleri aldık? ne kadar fiyat ödedik.

    2012-2013 yaz transfer döneminde takıma

    (bkz: dany nounkeu tchounkeu)
    (bkz: nordin ambrabat)
    (bkz: hamit altıntop)
    (bkz: burak yılmaz)
    (bkz: umut bulut)
    (bkz: cristiano marques gomes)
    (bkz: felipe melo)
    geldi. bu transferlere toplamda 22.5. milyon euro harcandı. bu oyunculardan sadece umut ve melo takıma kiralık olarak geldi. diğer oyunculara bonservis ücretleri ödendi.

    bu transferleri değerlendirirsek bitirici forvet olarak takıma burak yılmaz alındı. ayrıca elmander'in sakat/cezalı olması durumunda pres yapan bir ikinci forvet ihtiyacını gidermek için umut bulut alındı.

    umut bulut çok başarılı bir transfer. fiyatı uygun, üstelik kiralık olarak gelmiş. başarılı performans gösterirse transferi gerçekleşir.

    burak yılmaz trabzonspor'da 2 sene tek forvet yahut ileri uç forvet olarak oynamış, bütün takımın onun ayağına baktığı bir oyuncu olarak gelmiş. galatasaray şampiyonlar liginden oynayacak. yıllardır şampiyonlar ligine gidememişiz. tecrübe olarak çok büyük eksiğimiz var. şampiyonlar liginde her zaman gol şansı bulamazsınız bulursanız da atmanız lazım. burak ne kadar tecrübeli? peki burak galatasaray'ın bitirici forvet eksiğini kapattı mı? hayır. kim olsa kapatırdı. demba ba veya berbatov gelse rahatlıkla kapatırdı. burak çok çok kötü bir transfer değil ama bir şeylerin eksiğini kapatmadığı da bir gerçek.

    amrabat galatasaray'ın kanat eksiğini kapatmak için transfer edildi. iyi oyuncu mu? bence evet. kayserispor'a önce 7.5 milyon teklif edildi, adamlar kabul etmedi. amrabat'ın dünya üzerinde 7.5 milyon edeceği tek ülke türkiye'dir. peki biz amrabat'ı kaça aldık? 8.6 milyon'a. o paraya alınabilecek kanat oyuncularını sayarsak, ibrahim afellay'ı kiralayabilir ve sene sonunda alabilirdik. en fazla bize 10 milyon'a patlardı. amrabattan kaç gömlek üstün olduğu bariz. assaidi amrabattan çok daha ucuza alınabilirdi ve bence kesinlikle amrabattan çok daha iyi bir oyuncu. junior hoilett. en çok istediğim oyunculardan birisiydi. kesinlikle bir keita etkisi yapabilirdi. bildiğim kadarı ile sözleşmesi sona erdi ve sözleşme uzatmadı blackburn rovers ile. qpr'a geçti. qpr duruma göre yetiştirme bedeli olarak maksimum 5 milyon euro para ödeyecek blackburn rovers'a. şartları bilmiyorum. şampiyonlar ligine katılma, ligde ilk 6'ya girme durumu falan olsa gerek. * amrabat'ın avantajı ülkemize uyum sağlamış bir yabancıydı. ama diğer seçenekler bence çok daha iyiydi.

    hamit altıntop şuan aktif olarak futbol oynayan en iyi 4-5 türk futbolcudan birisi. inanılmaz bir tecrübesi var. hep büyük takımlarda oynadı. bir çok mevkide oynayabiliyor. seneye 5 yabancı gibi saçma bir kural devreye giriyor. bence başarılı bir transfer.

    cris ujfalusi'nin sürpriz sakatlığı sonrası takıma katılmış bir oyuncu. ujfalusi defansın beyniydi. semih'i bu seviyeye getiren, yönlendiren hep oydu. sakatlanınca hem tecrübeli hem de iyi bir defans oyuncusu lazımdı bize. yönetimin bir kaç seçenek vardı elinde.
    ve bence alabileceği en kötü oyuncuyu aldı. cris 35 yaşında. 35 yaşında olmasının yanında 35 yaşında olduğunu fazlası ile belli ediyor. mesela javier zanetti 38 yaşında. ama onu 90. dakikada depar atarken görebilirsiniz. zola 39 yaşında bıraktı futbolu. bıraktığı sene 31 maçta 9 gol atmıştı. hagi 36 yaşında bıraktı. 31 yaşında galatasaray'a geldiğinde neyse bırakırken de oydu hagi. aslanlar gibi oynadı.
    ve karakteri itibarı ile yavaş, çok yavaş bir oyuncu. her şeyi ilk müdahaleler. onu kaçırırsa bitti. ujfalusi ile baya kıyaslayan oldu ilk geldiğinde. onlar şu yazıyı okusunlar lütfen (bkz: #1053994)
    özet olarak inanılmaz kötü bir transfer.

    dany yetenekli, hızlı ve güçlü bir defans. ayrıca tecrübesi kısıtlı ve kendine aşırı güveni var. bu kendine aşırı güven meselesi eğer defans oyuncusu iseniz tehlikeli bir durum. 3.5 milyon euro para verildi dany için. defansta ki oyuncu çeşitliği açısından gerekli bir transfer. yalnız sorun şu ki dany semih ile aynı özellikte. savunmayı tamamen fiziksel olarak yapıyorlar. ujfa+dany yada ujfa+semih süper birer ikili. ama semih+dany olmuyor. sadece ikisi için değil komple defans 4lüsü için olmuyor. geçen sene maçları dikkatli izleyenler ujfa'nın komple defansı nasıl organize ettiğini görmüşlerdir. eboue, hakan balta, semih hatta muslera hep ujfa'nın direktifleri ile hareket ettiler. geçen sene en sağlam tarafımız defansken bu sene yumuşak karnımız defans.

    melo geçen sene selçuk inan ile birlikte takımın yükünü çeken oyuncuların başında geliyor. geçen sene kiralıktı, bu sene alınmak istendi ama parası çok geldi. amrabat'a 8.6 milyon verirken juve ile melo için 1 milyonun muhabbeti döndü haftalarca. melo da dolaştı durdu tabi. onda da suç. futbolu bırakacak değilsin ya. erkenden gidip çalışsana tesislere. juve'nin oyuncususun katıl kampa. olmadı yalnız kondisyon çalış. neyse biz tekrar kiraladık melo'yu. hala takımdaki bir çok oyuncudan iyi ama geçen seneki melo'dan eser yok. transferi çok gerekliydi ama çeşitli nedenlerle çok geç oldu. takıma olan faydası da yarı yarıya azaldı. geçen sene bu haftalarda melo 3 gol atmıştı. bu sene daha siftah yok.

    ofansif ortasaha oyuncusuna gelince, transferi yapılmadı. her takıma her zaman bir şeyleri değiştirebilecek bir oyuncu lazım. çok iyi çalım atabilen, rakibin düşünmediklerini yapabilen bir oyuncu. bu kaka olur, zarate olur x olur. o oyuncudan bizde yok malesef.

    özetle umut bulut, dany ve hamit doğru, amrabat ve burak yanlış, cris çok yanlış, melo ise geç kalınmış bir transfer.

    peki bu transferler takıma olumlu yada olumsuz nasıl katkı sağladı?

    ujfa sakatlanınca defans dörtlüsü komple çöktü. ben de düşündüm sadece ujfa gidince mümkün mü bu kadar kötü oynanması. mümkün. düşünün eboue geçen sene mükemmeldi. çünkü eboue ileri çıkınca ujfa sağ bek olarak o kısma geçiyordu. melo da stoper olarak savunmaya yerleşebiliyordu. melo çok formdaydı çünkü hem güçlüydü, hem defanstaki organizasyon kusursuz olduğundan ileri top çıkarmak sıkıntı olmuyordu. kanatllardan oynayamayan bir takıma göre geçen sene sadece göbekten geliştirdiğimiz akınlarla inanılmaz sonuçlar elde ettik. hakan balta bile geçen sene galatasaray'a geldiğinden beri ile defa bu kadar iyi bir sezon geçirdi. melo çökünce selçuk da daha defansif oynayama başladı. ayrıca burak selçuğu çok bozdu. burak'da biraz hakan şükür havası var. hep ben atayım, hep toplar bana atılsın. bu bizim oyun tarzımıza çok ters. her zaman tersti şimdi de ters. selçuk burak ne zaman kaçacak top atayım diye düşünmekten top dağıtamıyor geçen seneki gibi. emre çolak geçen seneyi mumla aratıyor. engin'in daha sezon başlamadan yediği 11 maçlık ceza tuz biber oldu. engin hem fiziksel olarak dayanıklı, hem pres yapan, hem çalım atıp adam eksiltebilen tam bir takım oyuncusu. bazen bencilliği tutabiliyor ama geçen sene fatih hocanın da etkisiyle daha bir takım oyuncusu oldu. onun eksikliğini çok hissettik. elmander 1 aydır yok. yeni döndü, anca form tutar. şansta yanımızda olmadı yani.

    amrabat bizim istediğimiz kanat oyuncusu olamadı. biraz ışık verdi ama parlamadı. inş. ilerleyen zamanlarda çok daha farklı olur. ondan hala umudum var.
    hamit'i kazanmak için çok çabaladık ama hamit çok geç kendine geldi. şimdi biraz farkını gösteriyor ama takım formsuz olunca ona da söyleyebilecek bir şey yok.
    dany bazı maçlarda inanılmaz oynadı. bazılarında kötü hataları vardı. genel olarak iyiydi. keşke onu ujfa ile izleme imkanımız olsaydı.
    umut takıma inanılmaz katkı sağladı. attığı gollerden falan bahsetmiyorum. karşı takımı inanılmaz zorluyor. savunma hücumda başlamalı. takımlar rahat top çıkaramazsa işiniz çok kolaylaşıyor. umut buna fazlası ile katkı sağladı.
    burak geldiğinden beri 11 gol atmış 4 asist yapmış. rakamlar bunu söylüyor ama maçları izleyenler her şeyi görüyor. burak çok şahsi kalıyor. asıp kesilecek adam değil ama kral ilan edilecek adam da değil. kötü oynadığı maçlardan sonra da şampiyonlar liginde 3 gol attığı maçtan sonra da hakkında yazılanları okudum. bukalemun gibi taraftarlar var aramızda. bir gün rezil edip öbür gün vezir ediyorlar. adam neyse odur. takıma katkı sağladığı kaçınılmaz ama geçen seneki sinerjiyi bozan adamların başında geliyor.
    cris galatasaray'ın 2 senedir yaptığı en büyük transfer yanlışı. maçları izleyenler nedenlerini biliyor. bu adam 35 yaşında ama futbolu buraya gelmeden kafada bırakmış bile. keşke ujfa sakatlanmasaydı, keşke yerine adam gibi bir oyuncu alınsaydı.

    bu tabloda neler değişecek ileride göreceğiz. karamsar olmak için nedenlerimiz var ama umudumuzu kaybetmek için nedenimiz yok. kızdığım nokta geçen seneki takımın bu hale gelmesine nasıl izin verdiler.
  • 385
    son yıllarda geçen transfer dönemleri arasında şahsımı ve tahminim tüm taraftarları en çok mutlu etmiş transfer sezonudur.

    umut bulut milli takımın golcülerinden; kiralık da olsa kadromuza katılmıştı. ligde kemiksiz 15 gol atangillerden.

    dany nounkeu, tam bir sürpriz transferdi ve hep dediğimiz ''ah bu antepler karabükler bu adamları nasıl buluyor'' dediğimiz bir zamanda gelmişti. farklı tipte bir defanstı hızlı ve risk alan.

    hamit altıntop, milli takımın en önemli oyuncusu, muhtemelen en kariyerli türk futbolcu. yıllardır ha geldi ha gelecek denilen adam. ve fenerbahçe'nin elinden aldık kendisini.

    burak yılmaz, ligin 33 golle son gol kralı. 3 yıldır artan performansı ve yerli forvet kıtlığında ilaç gibi gelecek olan yetenekli ve kendini geliştiren oyuncu. ve 5 milyon avro gibi cuzi bir miktara gelmişti sözleşmesindeki özel bir madde ile.

    nordin amrabat, 2-3 ay boyunca kayseri satmıyor galatasaray bastırıyor haberleri ile hepimizi usandıran transfer. belki fazla aparaya geldi ama aylarca manşetten düşmeyen adamı pahalı ve zor da olsa almak çoğu taraftarımızı sevindirmişti kuşkusuz.

    felipe melo, geçirdiği rüya sezonun ardından tekrar kiralık olarak alıyorduk kendisini. aylarca manşetlerden düşmemişti. taraftarın yıllardır beklediği oyuncuydu. belki hagiden sonra ilk kez taraftar bir yabancı oyuncuya haklı olarak tapıyordu.

    cris, son dakika transferi biri için günü kurtarması açısından son derece mantıklı bir transferdi kağıt üzerinde. nitekim devre arasında yollanmıştı.

    ve bu sezonun devre arasında,

    wesley sneijder, maestro. dünyanın en iyi ilk 5 10 numarasından biri. son yıllarda düşüşte de olsa galatasaray'da kendini bulacaktı.

    didier drogba, bir efsane. bir önder, çare. afrika futbolunun son yıllarda yetiştirdiği en önemli forvetlerden. unutulmaz maçlarda unutlmaz goller atarak o da yer edecekti taraftarın kalbinde.

    aykut erçetin, o da bir efsane :( 2008 şampiyonluğunda çok emeği vardı ama hiç 1. tercih olmadı. hoş ki kendisi sakallı orangutan'dan çok daha iyi kaleciydi zamanında.

    gerçekten de efsane bir transfer dönemiymiş. 30 milyon euro harcanmış bonservislere.
  • 387
    şampiyon takımı hamit, burak, amrabat gibi isimlerle destekleyip, drogba ve sneijder ( ara transfer ) ile de şampiyonlar ligi seviyesine çeken transfer dönemiydi.

    sonuç, temiz bir lig şampiyonluğu ve şampiyonlar ligi'nde çeyrek final.

    2012 ve 2023 sezonu şampiyonluklarımızın hikayeleri çok benzerdi. sezon sonlarındaki transfer dönemleri de benzer olacak gibi duruyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın