• 8
    fenerbahçeli bot hesapların sağlam çalıştığı anket. ilk açıldığı 1 saat twitter'da aktiftim. hagi %65, alex ise %35 civarlarında gidip geliyordu. yorumlara baktığımda bir sürü kişinin @12numara, @bilmem ne diye fenerbahçe hesaplarına işaret ettiklerini gördüm. abartmıyorum 10-15 dakika içinde alex bir anda %55'e çıktı.

    bu kadar boş beleş camia olamaz.*
  • 10
    twitter üzerinden parçalı ile çubukluyu terletmiş 2 adet 10 numaralı futbolcunun karşılaştırılmasıdır.
    dünya üzerindeki herkes, sanatçısından, futbolcusuna, yöneticisinden, şov dünyası personeline kadar herkes, sosyal bir mecrada türklerin nasıl organize olabildiğini, attıkları resmi, paylaştıkları videoyu, yapılan anketi nasıl yücelteceğini bildiği için; kendilerini daha da popüler kılabilmek ya da etkileşimi arttırabilmek adına yapılan hareketlerden sadece biridir bu. takipçi sayısını arttırmak isteyen futbolcu atar gs, fb ya da bjk gönderilerinden birine kalp ya da alır hesabı takibe anında gelir 150 bin kişi. az takipçili fiziği ve eli/yüzü düzgün, popüler olmak isteyen bir manken adayı giyer bir fenerbahçe forması, takar bir galatasaray şapkası, 2 çift kelam eder. bir de taraftar sayfalarından biri bu videoyu "ağbiii hastasıyız böyle dünya kulübünün vs" diye paylaştı mı gelir 100 bin takipçi. dünyanın en güzel stadı diye anket açılır, tt arena-saraçoğlu-inönü ilk 3'e girer falan.
    ne yazık ki sosyal medyaya çok bağımlı bir ülkeyiz. dünya da bu paralellikte gidiyor ama biz gerçekten ayrı bir kafadayız. dünyadaki tiktok kullanımı ile ülkemiz tiktok kullanımı buna örnek de olabilir.
    sonuç olarak sözlüğümüzde de hagi vs diye yazdığımızda ilk karşımıza çıkan başlık hagi vs alex oluyorken, her iki camia da 10 numara katkısı almak istediğinde baz olarak bu ikiliyi koyuyorken, etkileşim meraklısı türklerden gelecek aşikar popülerlik sayesinde avuç içleri kaşınan fifa'nın twitter sayfası adminin de bu anketi açması stratejik olarak çok doğru hamle bence. mesela dünya mutfaklarını paylaşan ünlü bir gurme de twitter'da "baklava türklerin mi yunanların mı ya da cacık mı yoksa cacıki mi" diye sorsun, nasıl akın akın yorum ve "tık" gelir o ankete :)
  • 16
    artık şu kıyaslamanın son bulması gerek. burada haksızlık yapılan futbolcu kesinlikle alex'tir. alex çok büyük futbolculdur bu konuda kimsenin şüphesi yok ama hagi gibi bir efsaneyle kıyaslamak bu adama yapılan en büyük kötülüktür bence.

    ayrıca, bu kıyaslamada istatistikleri ortaya koyan fenerbahçe'lilere saatlerce bu iki futbolcunun aynı tipte futbolcular olmadığını anlatabilirim ama anlamayacaklarını göz önünde bulundurursak boşa harcanmış vakit olur. alex bana göre forvettir, hagi ise bir 10 numaradır. yani bu iki futbolcunun istatistiksel olarak karşılaştırılması saçmalıktan başka bir şey değildir. bu mantığa göre zaten alex>zidane gibi bir sonuç bile ortaya çıkartabiliriz.
  • 19
    bu iki ismi kıyaslamak, karakter ve zeka turnusoludur benim için. karakter turnusoludur çünkü rating için bunu soran gazeteci ve muhabirlerin karakterini ortaya koyar, zeka turnusoludur çünkü kıyas kabul etmez. biri dünyanın 10 futbolcusu arasında, sıralama yapsan diğeriyle arasına 5 bin kişi girer.

    hadi türkiyede malum şeytan kişi karaktersizin tillahı ilk o attı bunu ortaya. düşük zekalı bir grup da tartıştı. ama fifa ne yapıyor yahu? ultraslan'ın biraz kafası çalışsa fifa'ya karşı hastag açar.
  • 21
    anket içeriği tam olarak şu şekildedir;
    "who was better?" (kim daha iyiydi?)
    "hagi for galatasaray" (galatasaray için hagi)
    "alex for fenerbahçe" (fenerbahçe için alex)
    bana kalırsa bu haliyle gayet de makul ve mantıklı bir ankettir. türk halkı olarak yine okuduğumuzu anlamamışız ya da ingilizce bilmiyoruz. fifa totalde kim daha büyük futbolcuydu anketi çok açık bir biçimde kesinlikle açmamış, kamuoyundan bahis konusu iki oyuncunun türkiye'deki takımlarına sağladığı katkıyı değerlendirmesini istemiş. dolayısıyla burada hagi'nin milli takım ya da la liga kariyerinin bir önemi yok, keza alex'in brezilya'da yaptıklarının da.
    elbette ki hagi alex'ten çok daha büyük bir futbolcudur fakat gerçekten de galatasaray'a verdikleri alex'in fenerbahçe'ye verdiklerinden daha mı fazladır? istatistik olarak çok net bir şekilde hayır fakat yoruma göre evet. alex'in fenerbahçe'ye hagi'nin galatasaray'a verdiğinden daha çok şey vermiş olmasına karşın fenerbahçe'nin bu süreçte çok az sportif başarıya ulaşmış olması alex'i mi yüceltir yoksa fenerbahçe'yi mi küçültür burası da çok önemli. hagi'nin galatasaray kariyeri istatistik olarak alex'in fenerbahçe kariyerinden geride olabilir fakat hagi bizdeyken çok daha büyük başarılarda belki istatistiksel olarak izah edilmesi güç fakat sporseverlerin malumu olduğu üzere önemli roller oynamış ve çok ciddi katkı vermiştir. bu durum da hagi'yi istatistik kasmaktan ziyade daha "winner" bir futbolcu yaptığı gibi galatasaray'ın da büyüklüğünü ve somut kupa başarısını gösterir.
    aslında bu yönüyle bakıldığında ben anketi baya sevdim. keşke okuduğumuzu tam olarak anlasak... ayrıca bu ankette alex'in galip gelmesi de hiçbir şey ifade etmez, bu da unutulmamalı.
  • 25
    sonucunu hagi'yi 5 dakikalık youtube videolarında izleyen 2000 doğumlu holiganların ve bot twitter hesaplarının belirlediği saçma sapan bir anket. bu kıyas edirne sınırları dışında zaten yapılmaz. türkiye'de de yaptın diyelim, bu sefer alex için çok adil olmaz. çok ayrı mertebelerde iki futbolcu bunlar çünkü.

    alex türkiye'de 8.5 yıl kaldı, 9. senesini tamamlasa muhtemelen bir galatasaray şampiyonluğu daha görecekti. ayrıldığı sene de kulübü avrupa ligi'nde yarı final oynayarak tarihlerinde sayılı olan avrupa başarılarından birini "alex'siz" başardı. fenerbahçe kariyerinin tamamında ligin açık ara en güçlü kadrolarına, en maliyetli transferlerine sahipti takımı. galatasaray fantastik avrupa başarılarından sonra zaman zaman araya şampiyonluklar sıkıştırsa da genel olarak ekonomik krizin kaosun ortasında geçirdi bu yılları. kötü transferler, başarısız yöneticiler, yetersiz teknik direktörler... buna rağmen tarihin en dominant fenerbahçe'sinin elinden ilic, saidou, orhan ak, cihan haspolatlı, hasan kabze, barış özbek, mehmet topal, hakan baltalı kadrolarla şampiyonluklar aldı yeri geldiğinde. ve bu korkunç güç farkının olduğu dönemlerde alex takımıyla birlikte üç kez şampiyonluk yaşayabildi, üç kez de son maçı kazanıp şampiyon olabileceği maçlara çıktı. sonuç onlar adına hüsran. o maçlarda hayalet gibi dolaşan alex de hala gözümüzün önünde ayrıca. aziz yıldırım yanına her sene prestijli bir dünya yıldızı aldı, ligin parlayan oyuncularını fahiş fiyatlarla transfer etti. ancak domestik bir oyuncu olan alex bu dönemlerde "avrupa maçlarında lig maçlarındaki performansının yanından geçmiyor" diye basında yerden yere vuruldu birçok kez. özellikle de fenerbahçe'ye yakın isimler tarafından.

    hagi'ye gelecek olursak, tek tek saymak manasız olsa da, 5 yıl içinde 4 kere şampiyonluk yaşadı. avrupa kupalarında oynadığı futbola o dönem futbolu takip eden taraflı tarafsız herkes şapka çıkardı. uefa kupası kazandı. bu kupa türk futbol tarihinin makus tarihini değiştiren en büyük başarıydı. milan, real madrid, juventus gibi rakiplere karşı muhteşem oyunlar sergiledi. ve daha nicesi...

    bir de hagi'yi galatasaray'da sanki dünya yıldızlarıyla birlikte oynamış gibi lanse etmeleri var. ümit davala, fatih akyel, hakan ünsal, ergün penbe gibi anadolu'dan toplama oyuncular geneli de bunların. ya da hagi gelmeden bir süre önce suat kaya, tugay kerimoğlu gibi "kendinize kulüp bulun" denilen isimler. ilerleyen dönemde de gazetelerde transferleri şiddetle eleştirilen, veteran oldukları söylenen taffarel ve popescu. ancak başta imparatorun ve hagi'nin varlığıyla bu kadro öyle bir seviyeye çıktı ki çoğu insana göre o takım avrupa'daki en güçlü takımdı. devamında kadrodaki çoğu oyuncunun serie a, premier lig, la liga deneyimleri oldu ama aralarından tugay kerimoğlu dışında pek de istikrarlı performans gösterebilen bir isim olmadı maalesef.

    son olarak alex'i gol asist istatistiklerinden ön plana çıkarma çabaları var. saçmalığın dik alası. gollerini genelde ceza sahası dışından atan, oyunu 70 metrede oynayan, takımı sıkıştığında kendi yarı sahasından top çıkaran başlı başına bir liderdi hagi. oyunun büyük kısmını rakip ceza sahası etrafında geçiren alex'ten daha az gol atması kadar doğal bir şey yok. bu tarz kıyaslamaları istatistik üzerinden okumak james rodriguez'i iniesta'dan daha büyük oyuncu yapar büyük ihtimalle.

    sözün özü hagi türkiye'ye gelmiş en büyük futbolcudur. bu bilinen gerçeği ne kadar inkar etmeye kalksalar da kimse değiştiremez. hagi'nin gönlümüzdeki yeri de hiçbir zaman değişmez.
App Store'dan indirin Google Play'den alın