• 1
    paris saint germain u-19 takımını çalıştıran thiago motta’nın geleceğin sistemi olduğunu düşündüğü taktik anlayış. motta bu sistemi la gazetta della sporta verdiği röportajda şöyle açıklıyor: “benim düşüncem ofansif olarak oynama. kısa takım oyunu kontrol eder, yüksek pres uygular & topla birlikte veya topsuz oyunda çok hareket eder.”

    buradaki kısa takımdan kasıt nedir?

    topa sahip olan oyuncunun yanında ona yakın 2 takım arkadaşının bulunması. bu 2 oyuncunun, alan kontrolünde ve pas alışverişinde yardımcı olmalarıdır.

    atak başlangıcı:

    bu sistemin 2-7-2 yani kalecilerin de tahtaya +1 oyuncu olarak yazılmasındaki en temel nedenlerden biri atağı başlatan oyuncular olmaları. oyunu ayağıyla kurmak ve başlatmak görevi onlara aittir. bu yüzden 7. orta saha olarak sahadaki yerlerini alırlar.

    defansın başlangıcı:
    bu sistemin olmazsa olmazı yoğun presin başladığı yer yani ilk defansı yapan oyuncular forvetlerdir. topu geri kazanmak için rakip takım defansına yoğun baskı uygularlar.

    yatay-dikey yerleşim:
    bu sistemde karıştırılmaması gereken en önemli husus oyuncuların yatay değil dikey olarak 2-7-2 sisteminde oynamaları. eğer yatay olarak kalecinin bir orta saha gibi 7. oyuncu olduğunu düşünecek olursanız karşınıza şöyle bir diziliş çıkar: https://gss.gs/5j2.jpeg

    dikey olarak oyuncuları ve kaleciyi konumlandırdığınızda ise şöyle bir görüntü ortaya çıkacaktır ve motta’nın da bahsettiği 2-7-2 sistemi şöyledir: https://gss.gs/B1f.jpeg

    karşılıklı 4 geniş alan oyuncusu dikey, orta alan (kalecide dahil) yatay olarak konumlarak 7 orta saha oyuncusu elde edilir.

    motta’nın psg’si:
    motta’nın psg u-19 takımına oynattığı oyunun temelleri 4-3-3 olarak gözükse de aslında yatay bir 2-7-2 sistemidir: https://gss.gs/w9j.jpeg

    bu sistemde 2 merkezi orta saha topu almak için geriye gelir, 2 bek atağa çıkar ve merkezi defansif orta saha 2 defans oyuncusunun arasında durur.

    hücumda ise merkezi 2 orta saha ve 2 kanat oyuncusu sürekli yer değiştirerek üçgünler kurar ve pas üretir sonunda tekrar orta sahaya dönen top gol amacıyla kanat değiştirir: https://gss.gs/Ktm.jpeg

    buradan da anlaşılacağı gibi motta’nın guardiola takımlarından etkilendiği gözüküyor.

    peki neden spesifik olarak kaleciler 7. oyuncu olarak orta sahanın bir parçası sayılır sayılır?

    hepimizin de bildiği gibi kalecilere son yıllarda yapılan büyük yatırımların temel amacında aslında 7. orta saha oyuncuları olmaları yatıyor. bu kaleciler advanced& sweeper goalkeeper olarak adlandırılıyor. bu kalecilere örnek vericek olursak; ederson,ter stegen,manuel neuer gibi isimleri sayabiliriz. bu kaleciler adındanda anlaşılacağı üzere, penaltı noktası önünde defans hattını ileri çıkarmak amacıyla yanal hareket eder. yüksek pres altında takımına pas opsiyonu yaratır ve baskıyı kırarlar.

    https://gss.gs/X47.jpeg

    son olarak bu sistemde kalecinin rolünü tekrar vurgulamak gerekirse kalecilerin defans önünde oynadığı düşünülmemeli. kalecileri bu sistemde figüratif bir orta saha olarak göz önünde bulundurmamız gerekir.

    kalecilerin oyuna kattıkları:
    bu sistemde kalecilerin oyuna katacağı en önemli şeyler ise; sayısal üstünlük, pres şansı ve takımın atak yapmasını kolaylaştırmak olarak sıralayabiliriz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın