• 403
    https://twitter.com/...903534196473859?s=19

    ilgili videoda vahdettin ( adından dahi hainlik akıyor) ali sami yen'in fenerbahçe'nin şampiyonluklarını kabul ettiği bir metin paylaşmış bunu da 12 numara hadi yalanlayın ali sami yen'i diye paylaşıyorlar.

    bu salakların anlamadığı ya da bilerek salağa yattığı konu şu; kimse sizin o dönem ki şampiyonluklarınızı inkar etmiyor ki, evet o dönem milli küme olsun, mahalli lig olsun var o dediğiniz şampiyonluklar ancak bunun 1959'dan sonra kurulan profesyonel lige uygun olmadığı, düşme çıkma, deplasman gibi ligin lig olmasını sağlayan hiçbir unsur olmadığı için sayılamayacağını söylüyor.

    bu işlerine gelmedikleri için, 1959'dan önce de futbol vardı gibi bir algı yaratarak, futbolseverleri sanki kabul edilmesi istenen olayı 1959'dan önce futbol oynandığını tff onayından geçirmek gibi gösteriyorlar.

    bir daha ki açıklamamızda bunun üstünde daha fazla durmamız gerekiyor.
  • 404
    erhan afyoncu ve vahdetttin engin gibi isimlerin surece dahil olmasi bize bu isin fenerbahce’nin de otesinde hukumete yakin odaklarca da sahiplenildigini gosteriyor. galatasaray’in temsil ettigi kulturu vahdet engin gibi iceriden yetismis ama kulturu benimsememis insanlarin da isbirligiyle yikmaya and icmis olan akp ve bagli oldugu siyasi hareket, bu surecte galatasaray’in karsisindaki esas guctur. ali koc da bu durumdan istifade ederek buyuk ihtimalle istedigi karari cikaracaktir.

    butun bu surecte, hukumet icin dahi karsiya alinmasi guc olan galatasaray spor kulubu taraftarlariyla, lise etrafinda sekillenen, turk modernlesmesinin oncusu camia kulturu arasinda bir ikilik yaratilmasi onlar acisindan kilit onem tasiyor. cunku spor kulubu o kulturden arinmis haliyle devamini tercih edecekleri ve zaten yok edemeyecekleri kadar buyuk.

    bu baglamda aslinda galatasaray’in kendi dahili dikotomisini keskinlestiren liseci zihniyet de bu surece tugla tasimis oluyor.
  • 405
    bunu isteyenler 1911’de 7-0 yendigimiz maci soyleyince “oyle bi mac oynanmadi kii banane banane” diye agliyor.

    madem tarih 1959’dan ibaret degil, o zaman en derinine inelim taa 1900’lere. o yillarda iki takim da kurulmadi mi zaten? neyden korkuyorsunuz? islerine gelmiyor tabi.

    allah rakibin de duzgununu versin. bu cabalar hep “biz galatasaray’a gecilmedik, ezik degiliz biz, biz daha cok kazandik* hüüü” kompleksinden kaynaklaniyor. aglamalari da ondan.
  • 406
    usul esasa mukaddemdir! yani bir konuda hakli olup olmadiginizdan once usulun dogru sekilde yurutulmesi gerektigi anlamina gelir.

    fenerbahce bunu bildigi icin, usulen talepleri red olmasi gerektigi icin bu hususu tartismadan tum konulari esasa yonlendirmekte ve yonetimimiz dahil herkese adeta cambaza bak demektedir.

    1959 oncesi duzenenen turnuvalar icin daha evvel isin esasina girilerek karar verilmis olup, hukme baglanan bir konu icin tekrar isin esasina girilmesi usulen mumkun degildir. yani aslinda 1959 sampiyonluklari talebinin daha isin usulen eksik olmasi sebebiyle talep edildigi gun reddedilmesi mumkundu. fakat gelinen noktada herkes isin esasini, sampiyonluklarin milli mi degil mi oldugunu tartisiyor. tam da fenerbahcenin istedigi gibi.
  • 407
    konu hakkinda herkes konusuyor ve hemen hepimiz bir cok bilgiye ulastik. ancak ilginc sekilde gundeme pek gelmeyen bir konu var ki bence cok onemli. mehmet senol kontra'da ucundan degindi ama pek zaman kalmadi tartisilmaya.

    simdi 1924 yilinda baslayan turkiye futbol birinciligi ve 1937'de baslayan milli kume var ve konunun temeli bu turnuvalarin ulke sampiyonlugu olarak sayilip sayilmamasi. bu arada tarihi cok daha eskilere dayanan istanbul ligi ve daha sonraki zamanlarda ulkenin dort bir yaninda ortaya cikan mahalli ligler var. bu liglerdeki sampiyonluklar tartisma konusu olarak pek alinmiyor, cunku adi ustunde bunlar mahalli ligler. buraya kadar tamam.

    isin ilginci profesyonel futbola gecis 1951'de oluyor ancak ulusal lig mi degil mi diye tartisilan her iki turnuva da 1950'de son buluyor. yani profesyonel olarak ne milli kume, ne de turkiye futbol birinciligi hic oynanmamis ve hatta tam da profesyonellik kanunu ciktiginda bu turnuvalar son bulmus.

    peki 1951'de profesyonellige gecisten profesyonel ligin kuruldugu 1959'a kadar olan surecte ne oldu? iste bu cok onemli bir soru ve bence konunun kilitlenebilecegi bir nokta. anladigim kadariyla profesyonellige mahalli ligler ile gecildi. istanbul ligi'nin devami olarak istanbul profesyonel ligi kuruldu mesela. ankara, izmir, trabzon, adana falan derken heryerde mahalli ligler profesyonellesti ve ulusal bir turnuva olmadan 1959'a kadar devam ettiler. hatta ulusal bir sampiyon belirlenmedigi icin yeni baslayan avrupa kupasi'na kimin gidecegi sorunu ortaya cikti ve 1957 ve 1958'de turkiye kupasi'nin temelini olusturan federasyon kupasi sirf bu amacla oynandi. besiktas'in tartisilan iki sampiyonlugu buradan gelmektedir ve aslinda ulke capindaki ilk profesyonel sampiyonluk demek cok yanlis degildir.

    1959 oncesi sampiyonluklar derken an itibariyle aslinda 1951 oncesi amator sampiyonluklar tartisiliyor. bu sefer de 1951-59 arasi profesyonel sampiyonluklar sirf mahalli oldugu icin goz ardi ediliyor. benim tikandigim nokta istanbul ligi gibi bir mahalli ligin aslinda ulusal kabul edilen diger turnuvalardan daha koklu, daha organize, daha cok onem verilen ve profesyonellesmeyi basarmis olmasi. eger sampiyonluklar bir sekilde odullendirilecekse bu mahalli liglere de bir sekilde yer verilmesi gerekiyor ama bu sefer de hem turnuva sayisi hem de sampiyon sayisi cok artiyor.
  • 408
    milli küme ile ilgili şöyle bir yalan daha var. sanılıyor ki federasyon milli bir lig kurmak için yanıp tutuşuyor. oysa işin aslı şöyle:
    o zamanlar futbol ajanı denen (ligin menajeri gibi düşünün) zeki rıza sporel, istanbul kulüplerini kura için topluyor. kuradan önce 21 istanbul takımına diyor ki artık lig üç kümeden oluşacak. 15 kulüp bunu kabul etmiyor. zeki rıza, yine de kurayı 6 takımla çekiyor. ancak ligin bu şekilde oynanamayacağı anlaşılınca başka bir çözüm bulunuyor ve milli küme kuruluyor. milli kümenin kurulma sebebi istanbul ligindeki gelir paylaşımı sorunudur.

    https://eksiup.com/p/5q47504783jd

    kaynak: kurun gazetesi 16 ekim 1939
  • 409
    suyun karşı tarafındaki çakallar niye kendi istediği tarihten itibaren şampiyonluk saydırmaya çalışıyor ben anlamadım ve buna dur diyecek kimse yok mu yani?

    birçok tarihçi farklı tarihler veriyor bu mevzu ile alakalı.

    o zaman bizde 1905 itibariyle olan ne var ne yok tüm şampiyonluklarımızı saydıralım. neden 1923 itibariyle sayılıyor? kimse bana federasyonun kurulduğu yıl falan demesin, bu toprakların takımı galatasaray 1905 yılında kuruldu.
  • 415
    elimize çok güzel bir koz geçti fakat bunu kullanacak dirayet ve cesarete sahip yönetici grubumuz maalesef yok.

    hazır avrupa süper ligi kurulmuşken, eğer bu yalan şampiyonluklar sayılırsa, bizim de destek vereceğimizi söylemememiz gerekir. tabii ki bunun için geç kalınmış olabilir ve biz istesek de kabul etmeyebilirler fakat taraftar gücü gibi etkenlerle başkan perez'i etkileyebiliriz.

    böyle bir şey olursa isterse 100 tane şampiyonluk versinler, adından başka hiç bir şeyi süper olmayan bu kirli düzende oynamaktan kurtuluruz bu bahaneyle.
  • 416
    yaklaşık bir ay önceki bir entrymde, fenerbahçe acaba 1959 yılı öncesi şampiyonluklarını, avrupa’da kurulması düşünülen avrupa süper ligi’ne girmek için mi istiyor diye sormuştum. bugünkü açıklamalardan sonra konu netleşmiştir. evet fenerbahçe bunun için 1959 öncesi şampiyonluk yalanını bu kadar köpürterek üstüne gidiyor.

    ne diyor süper lig kurucuları, 15 takım sabit olacak, diğer beş takım henüz şartları açıklanmayan yıldız sistemine göre seçilecek. bu yıldız sisteminde yerel ligde kazanılan şampiyonluklar mutlaka yer alacaktır. yani ne kadar çok şampiyonluk o kadar çok yıldız. ha buna rağmen galatasaray’ın aldığı uefa kupası ve süper kupanın getirdiği puanlamayı aşabilir mi fenerbahçe onu bilmiyoruz. buna rağmen fenerbahçe 29 şampiyonlukla bir haksız avantaj sağlamak istiyor ki bu hinlikten başka bir şey değil.

    fenerbahçe’nin borç miktarı ali koç devraldığında 650 m euro idi. son üç sezonda yapılan 56 transfer ile borç miktarı 800 m euroyu buldu. (belki daha da fazla olabilir.) avrupa süper ligine sonradan girecek (kurucu 12 takım dışındaki) 8 takımın her birine 200 m euro ödenecekmiş. bu da demektir ki ali koç bu para için yanıp tutuşuyor ve kurtuluşunu da bu da görüyor. ancak yine söylüyorum, puanlama sisteminde bu işe yarayacak mı? bence yaramayacak.

    şimdi tff, kendisinden ayrılmak için şampiyonluk isteyen fenerbahçe’ye destek verecek mi? çünkü uefa açıkladı, avrupa süper ligine katılan takımlar yerel liglerinden ve dolayısıyla yerel federasyonlarından ihraç edilecek. bunu uygulamaya çalışacaklarından eminim. çünkü ellerinde başka yaptırım imkanları yok uefa ve ülke federasyonlarının.

    fenerbahçe’nin debelenişinin nedeni ortaya çıktı. bizzat tff’den alacağı yıldızlarla tff’den ayrılmak istiyorlar. çok komik değil mi?
  • 418
    nihat özdemir mütemadiyen ortaya çıkıp en kısa sürede açıklayacağız diyordu.

    son haftalarda fenerbahçe'nin potaya girmesiyle hem federasyon hem fenerbahçe cephesinden ses soluk kesildi. bu ülkede sanırım hukuk günübirlik menfaat ve koşullara göre işletiliyor.

    muhtemelen fenerbahçe şampiyon olamazsa bu hukuksuz karar arka planda dağıtılan rant ve rüşvet doğrultusunda tescil edilecek, şampiyon olursa nasıl olsa fark 2'ye düştü diye sıvama moduna geçilecek.
  • 423
    "ay annecim adamlara bir gecede 8 şampiyonluk veriyorlar siz de burda oturun" diye ağlayıp sızlayıp birbirimize girdiğimiz ossuruktan tayyare selam söyle o yare gündem maddesi. ali koç'un 25 futbolcuya bir servet gömüp sıfır kupayla kapatmaya hazırlandığı 2020-2021 sezonunda trolleri ve troll kökenli yöneticileri tarafından şişirilmiş kim bilir kaçıncı palavradır. çok ciddi bir hazırlık yapıldığı için değil, anlı şanlı galatasaray taraftarının yoğun şekilde ağlaması yüzünden gündemde bu kadar tutunabilmiştir. galatasaray'ın da yarıştan kopmasına müteakip fenerbahçe yönetimi tarafından bizzat ziyaret edilen bazı anadolu takımlarına benzer başvurular yapması telkin edilmiş, olayın arap saçına dönerek sönümlenmesi sağlanmıştır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın