• 9
    bu olimpiyatlarda teniste hem teklerde hem de çiftlerde şampiyon olan john pius boland'ın şöyle bir hikayesi vardır:

    16 eylül 1870'de doğan boland irlandalı katolik bir ailenin 7 çocuğundan birisiydi. annesini 7, babasını ise 12 yaşında kaybettikten sonra kendisini dayısı büyütmüştü. birkaç katolik okulunda eğitim aldıktan sonra 1890'ların ortalarında oxford üniversitesinde okuyordu. modern olimpiyatların ilki olan 1896 olimpiyatlarından önce organizasyon komitesinin sekreterlerinden bir tanesi olan ve aynı zamanda boland ile aynı dönemde oxford'da okuyan konstantinos manos, boland için dönüm noktalarından bir tanesi oldu. boland'ın manos ile iletişime geçmesi ve daha sonrasında oxford birliğinde bir kahvaltı organize ederek manos'u da davet etmesiyle oxford'daki yıllarından önce de ciddi ilgisinin olduğu olimpiyat oyunları hakkında önemli bilgiler edindi.

    ilk modern olimpiyatlar nisan ayının ilk yarısına denk geldiğinden o sene paskalya bayramı ile çakışmış ve boland için olimpiyatları yerinde izleme şansı doğmuştu. manos ile samimiyeti sayesinde atina'da yabancılık da çekmeyecekti. nitekim öyle oldu ve olimpiyatları takip etme şansını bulmuştu. manos ise boland'ın teniste başarılı olduğunu biliyordu, boland teniste koçluk eğitimi de almıştı. ancak tenisi eğlence amacıyla oynayan ve kendisine göre kriketten daha az önemli olan bu spor için olimpiyatlarda mücadele etme noktasında en ufak bir niyeti bulunmayan boland manos tarafından ikna edilemedi.

    olimpiyatların açılış gününde aslen yunan olan ancak iskenderiyeli dionysios kasdaglis ile bir akşam yemeğinde bir araya geldiler. kasdaglis zaten teniste mücadele etmek için olimpiyatlara katılan bir sporcuydu. kasdaglis'in teniste çok kişinin mücadele etmesini istemesi üzerine manos'un taleplerine daha fazla direnemeyen boland teniste mücadele etmeyi kabul etti.

    bir sonraki gün boland tenis oynamak için gerekli ekipmanları tedarik etmeye çalıştı. kıyafet ve raket bulma konusunda zorluk çekmese de o dönemde atina'da tenis ayakkabısı bulunmuyordu. bu yüzden tüm olimpiyatlar boyunca boland günlük deri ayakkabı ile mücadele edecekti.

    teklerde sırasıyla friedrich traun, evangelos rallis ve konstantinos paspatis'i yenerek finale kadar gelen boland finalde kendisini olimpiyatlara katılmaya ikna eden kasdaglis ile karşılaştı. kasdaglis'i de 6-2'lik 2 setle ile yenerek bu müthiş macerasını altın madalya ile noktalandırdı.

    öte yandan tüm macera bununla da sınırlı değildi. teklerde ilk turda karşılaştığı traun'un çiftlerdeki partneri sakatlığı sebebiyle çekilmişti. fırsattan istifade boland da traun ile eşleştirilerek çiftlerde de yer alması sağlandı. o dönem farklı ülkelerden sporcular çiftler tenisinde birlikte mücadele edebiliyordu. nitekim orada da boland finale kadar yürümeyi başardı ve finalde yine karşısına yine kasdaglis çıktı. dimitrios petrokokkinos ile partner olan kasdaglis ilk seti 7-5 alsa da boland/traun çifti sonraki setleri 6-3 ile alarak çiftlerde altın madalya kazandılar.

    kaynaklar:
    https://www.irishexaminer.com/...t/arid-20392487.html
    https://www.teamgb.com/...oPqiofmmm1mnUKCVeIru
    https://www.irelandsown.ie/...of-john-pius-boland/
    http://www.olympedia.org/editions/1/sports/TEN
App Store'dan indirin Google Play'den alın