• 1
    galler'in sembolü olan kırmızı ejderhadır. ingiltere liglerinde yer alan galler ülkesinin takımlarından olan cardiff city ve wrexham gibi takımlarında logolarında yer almaktadır. galler premier ligde de birçok takımın logosunda bulunur.

    --- alıntı ---

    mabinogion hikayesinde geçmektedir. efsaneye göre y ddraig goch beyaz ejderha ile dövüşür ve ağır yara alır. o kadar gürültülü ve acı bi' şekilde feryat eder ki şehirdeki kadınların çocukları düşer, hayvanlar hastalanır ve bitkiler birer birer solmaya başlar. bunun üzerine britanya kralı kral lludd fransa'da ki bilge kardeşi llefelys'e gider. llefelys kardeşine britanya'nın ortasına büyük bi' çukur açmasını, etrafını kiyafetlerle kaplayıp içersini mead'le doldurmasını söyler. kral lludd kardeşinin söylediklerinin hepsini yapar ve y ddraig goch mead içip uykuya dalınca onu kıyafetlerle sarıp yakalar. olayın kuzey batı gallerin snowdonia bölgesinde bulunan dinas emrys'de geçtiği var sayılmaktadır. bölge şu anda milli park olarak kullanılmakta.

    nennius tarafından değinilen bir başka efsaneye göre ise kral vortigern dinas emrys bölgesinde bir kale yapmak istemiş. fakat her gece yaptırdığı kalenin duvarları bi' şekilde yıkılmakta ve zarar görmekteymiş. kral vortigern kale duvarlarını koruması için ve duvarlara zarar veren şeyin ne olduğunu bulması için öksüz bi' çocuk bulunmasını emreder. başka yazıtlarda bu çocuğun merlin olduğu rivayet edilir. çocuk kral'a iki ejderha hikayesinden bahseder ve kral bölgeyi kazdırarak ejderhaları serbest bırakır. iki ejderha serbest kalır kalmaz dövüşmeye devam ederler ve sonunda y ddraig goch dövüşü kazanır. küçük çocuk kral vortigern'e beyaz ejderha'nın saksonları, kırmızı ejderha'nın ise kralın halkını simgelediğini söyler. kral vortigern'in beşinci yüzyılda yaşadığı göz önüne alınarak bu halkın saksonlara karşı direnerek galli olan ingiliz halkı olduğu tahmin edilmektedir. kısacası y ddraig goch galler halkını simgelemektedir hatta galler'in resmi olmayan fakat herkes tarafından bilinen mottosu "y ddraig goch ddyry cychwyn" yani "kırmızı ejderha yoluna devam etmelidir.''

    --- alıntı ---

    https://upload.wikimedia.org/...80-Y_Ddraig_Goch.png
App Store'dan indirin Google Play'den alın