• 2
    (bkz: xavi simons)

    tam adı xavi quentin shay simons olan, 2003 doğumlu hollandalı geleceğin yıldızı. barcelona alt yapısında oynamakta.

    futbola alicante'de club deportivo tháder alt yapısında başlamış, kısa zamanda yeteneğiniyle guillermo amor'un ilgisini üstüne çekmiş ve henüz 7 yaşında la masia'nın yolunu tutmuştur. yeteneği kadar uzun kıvırcık sarı saçlarıyla da ilgi çeken xavi'nin idolu -ismini de aldığı- xavi hernandes.

    xavi simons'un yeteneği ilk bakışta kendisini yaşıtlarından ayıracak kadar belli ediyor. bir çocuktan çok bir veteran gibi oynuyor. yüksek tekniği ve oyun görüşünün yanında sıska fiziğine rağmen ikili mücadelelerde başarılı. oyun stili xavi hernandes ve iniesta'ya oranla çok daha agresif ve hareketli. kendisi hakkında geleceğin yıldızı olarak anılması sadece yeteneğinden kaynaklanmıyor. la masia'da kendisi için son derece çalışkan, rekabetçi, oyunun her iki yönünde de aktif olarak rol alan, durmadan koşan ve sahada lider bir oyuncu rolü üstlendiği yorumları yapılıyor.

    futbola başlamasında eski futbolcu, türkiyemspor ve ajax rezerv takım antrenörlüğünü yapmış babası regillio simons'un da etkisi büyük.
  • 3
    galatasaray'da eksik dediğimiz tüm mevkilerde oynar ve sırıtmaz. :(

    şaka bir yana, altyapılarda böyle yetenekli çocuklar hep olur. barcelona'nın, ajax'ın, alman kulüplerinin yaptığı şey ise bu yetenekleri futbola adapte etmek. üst üste 6 futbolcu çalımlamak, çok büyük yetenektir. ama kaleciyi saymazsanız, 6. adamı geçtikten sonra karşınızda 4 tane daha adam olacaktır kağıt üzerinde. o 4 adamı da geçemezseniz, bu hiçbir işe yaramaz. barcelona bu yetenekleri o sondaki 4 adamı geçmeleri için yetiştiriyor. ama ara pasla, ama çalımlarla. neymar brezilya'da gelirdi bazen geriye, çalımlaya çalımlaya giderdi. barcelona'da da hala çalımlıyor. ama kenarda 2 adam geçip orta açıyor mesela artık ya da 1 adam geçip pası verip rakibi dengesiz yakalatıyor takımına. neymar yeteneklerini eksiltmedi, adapte etti.

    genç yetiştiren takımların olayı bu. yeteneği bulursun. bulunur yetenek yani. önemli olan o yetenek sahibini mental olarak yetiştirmek, futbolun doğrularını öğretmek ve takım oyununu sevdirmek. yoksa quaresma da yetenekli. bir de 8 yaşında la masia'ya girmiş quaresma düşünün.

    altınordu'yu bu yüzden seviyorum. hangi seviyede olursa adamlar iyi birey, iyi vatandaş, iyi futbolcu demiş. barcelona ne diyor? bir kulüpten daha fazlası. işte önemli olan bu. burada daha fazlası denilen de mental eğitim ve adaptasyon işte.

    umarım bu lüle saçlı miniği ileriki yıllarda çok daha fazla duyarız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın