• 1
    “vergilendirilmiş kazanç kutsaldır” sözünün bir anayasa gibi ezberletildiği bu ülkede, en çok gelir elden eden meslek grubunun en az vergi oranına tabi tutulduğunu söylediğimde aklınıza gelen ilk meslek ne oluyor? yanıtınız milletvekilliği, doktorluk veya pilotluk değil de futbolculuk ise doğru sayfadasınız.

    can 25 yaşında ülkenin önde gelen firmalarının birinde pilotluk mesleğini icra eden başarılı bir genç iken ikiz kardeşi cem okul sıraları ve futbol sahası arasındaki tercihini top peşinde koşarak yapmış bir futbolcu. can kendi meslek ortalamasının çok üstünde bir maaş alıyor ve yıllık primlerle beraber 1 milyon tl gelir getiren bir işe sahip. kardeşi cem ise ortalama bir süper lig futbolcusunun kazandığı 2 milyon tl ile yıllık kazancının keyfini sürüyor. iki kardeşin de muhasebecisi yıl sonunda kardeşlerin ödedikleri vergi makbuzlarını getirdiğinde, pilot olan can, "allah’ım ben nerede yanlış yaptım" şokunu yaşasa da, yanlışı kendisinin değil türk vergi sistemi’nin yaptığını “sporcuların özel vergilendirilmesi” maddesine baktığında anlayacak ve bir bardak soğuk suyla serinleyecek.

    pilot olan can kazandığı1 milyon lira gelirin %35’lik kısmını yani350.000 türk lirası’nıvergi olarak öderken kardeşi futbolcu cem kazandığı 2 milyon lira ücretin %15’lik kısmını yani 300.000 türk lirasını vergi olarak ödüyor. yani kardeşlerden biri diğerinin tam iki katı yıllık ücreti kazanmasına rağmen daha az vergi ödüyor. eğer can’ın da bordrosunda pilot değil de sporcu yazsaydı 350.000 türk lirası yerine 150.000 türk lirası ödeyecekti. eğer cem futbolcu olmayıp da pilot olsaydı ve 2 milyon tl yıllık ücret alabilseydi 300.000 türk lirası yerine 700.000 türk lirası vergi ödeyecekti.

    biraz muhasebecilik oynayarak, türkiye'de futbolcuların kazandığı gelirin vergilendirilmesinin tarihsel sürecini ve avrupa'daki meslektaşlarıyla kıyaslaması hakkında eğlenceli bir yazı için plase dergi'ye bekleriz.

    http://plasedergi.com/...mi-futbol-ulkesi-mi/

    edit: futbol romantikliğinden ziyade yazının tam halinde de bahsedildiği üzere; futbolcular ödemeleri net olarak aldığı için bu vergileri ödemek kulüplerin yükümlülüğünde. fakat kulüplerimiz de bu vergi ödemelerini yapmadıkları için biz bunları "x kulübün 100 milyon tl vergi borcu sıfırlandı" haberlerinde görüyoruz. bu durumun da sonuçları ve alternatif çözümleri yazımızda mevcut.
  • 2
    http://plasedergi.com/...mi-futbol-ulkesi-mi/

    sonuna kadar katıldığım önermedir.

    bunu söylerken de, asgari ücret alan insanların fazla vergi vermesi diye başlamayacağım. konu eğer sporsa, ona göre gitmeliyiz. her yerde bir savunma var, işte bu vergiler normal sonuçta yabancı oyuncuyu nasıl getireceksin diye. e getirme kardeşim. altyapına yönel. sağlam bir milli takım çıktıktan sonra ülke futbolu da gelişim gösterir zaten. fransa ligi çok mu önemli bir lig? çok mu sağlam maçlar oynanıyor? bana kalırsa kötü bir lig ama çatır çutur da vergisini alıyor kardeşim. çünkü milli takım bazında başarı sağlıyor ve önemli yetenekler keşfediyor. ndombélé, mbappe, lacazette, kante, griezmann, varane, pogba ...... gibi yetenekler az vergi alınan bir yerde çıkmazdı. oh ne güzel, vergiyi az tut, başka bir ligden hafif pişmiş oyuncuya tonla para ver sonra medet um. böyle böyle batıyoruz arkadaşlar. altın işlemek yerine, işletmek için para verirsek altından kâr elde edemeyiz.

    bak adamlar vergisi en yüksek ülke olmasına rağmen dünya kupasını kazandı. eğer kolaya kaçıp sırf oyuncu gelsin diye vergiyi kıssaydı, saçma sapan oyunculara tonla para verip ülke futbolunu daha da beter hale getireceklerdi. ama gittiler altyapıya yöneldiler. oyuncunun vergi triplerini, fazla maaşını defedip, en kolay yoldan altyapıya yöneldiler ve kazandılar.

    kısacası konu eğer vergiyse ve sırf yabancı futbolcuların ülkeye getirilmesi için düşük tutuluyorsa, farklı bir yerden bakıp bakış açımızı değiştirmemiz lazım.
  • 3
    fatih altaylı tarafından yazılan ve tüm futbol camiasını ilgilendiren bir durum söz konusu.

    https://www.haberturk.com/...a-agir-vergi-geliyor

    --- alıntı ---

    vergi kanunu’nda değişiklikler yapan tasarı hemen hemen tamamlandı.
    yakında tbmm genel kurulu’na iner ve belki bir iki değişiklikle yasalaşır.
    kanunda olumlu, olumsuz pek çok değişiklik var. görebildiğim kadarıyla hizmet sektörlerinde vergi oranını arttıran, üretim sektörlerinde ise düşüren veya aynen koruyan bir yaklaşım geliştirmeye çalışmışlar ki, bunu makul buldum.

    genel olarak taslağın bende uyandırdığı intiba, “denizi bitirdik. acil su lazım” durumu.
    yani: “durum şahane. vergiler müthiş.”
    şaka bir yana yeni tasarıdaki en önemli değişiklik, yıllardan beri tartışılan “futbolcu vergileri” ile ilgili.
    bu tasarı yasalaşırsa, türkiye futbolcular için “vergi cenneti” olmaktan çıkacak ve türkiye 1. liginde ya da süper liginde oynayan futbolcular avrupalı meslektaşları ile hemen hemen aynı oranda vergilendirilecekler.

    siz bakmayın, tasarıyı üstünkörü okuyup “futbolcu vergileri en yüksek yüzde 20 oranında olacak” diye yazarak artışın sadece yüzde 5 oranında olacağını iddia edenlere.
    yeni tasarıya göre “en üst ligdekiler için yüzde 20, en üst altı ligdekiler için yüzde 10” vergi öngörüldüğü doğru ama hepsi bu değil.
    çünkü vergi kanunu’nun bu maddesine koyulan bir ek ile “bu madde kapsamındaki gelirler toplamının, 103. maddede yazılan tarifenin dördüncü diliminde yer alan tutarı aşması halinde bu gelirler yıllık beyanname ile beyan edilir”.

    103. maddenin 4. diliminde yer alan tutar için ise şöyle yazıyor:
    “750.000 tl’nin 500.000 tl’si için 163.460 tl fazlası için yüzde 39”.
    gelir 1 milyon tl ise “1 milyon tl’nin 750 bin tl’si için 260.960 tl fazlası için yüzde 43”.
    gelir 1 milyon tl’yi aşıyor ise “1.000.000 tl’si için 368.460 tl fazlası için yüzde 45”.

    yani yılda 2 milyon avro ücret alan bir futbolcu bugünkü kurdan 12 milyon 980 bin tl olan yıllık geliri için 5 milyon 759 bin 460 tl vergi ödeyecek.
    oysa aynı futbolcu bugün aynı miktarda geliri için 1 milyon 947 bin tl vergi ödüyor.
    diyeceksiniz ki avrupa’da bu oran ne?
    onu da fazla detaya girmeden yarın yazayım.

    --- alıntı ---

    avrupa'da futbolculardan en az oranda vergi alan ülkeyiz. ciddi şekilde önem arz ediyor bu konu. futbolcuları ve kulüpleri ciddi anlamda etkileyecek. ancak bence iyi bir haber olmalı. zira asgari ücret ve o civarda yaşayan bir vatandaştan kesilen oran ile milyon dolarlık sözleşme yapan futbolcular arasında artan oranlı bir fark olmalı.
  • 4
    kesinlikle yazarlarımızın okumasi gereken bir yazı. yeni vergilerin bize getirdiği yükleri çok güzel anlatmış. yazıda bir bölüm var, ne kadar radamel falcao garcia'nın net maasi 5'de olsa;

    --- alıntı ---
    örneğin 4.5 milyon euro maaşla türkiye'nin en pahalı futbolcusu falcao ile bu yıl 2.7 milyon euro maaşla transfer edilen bir futbolcunun kulüplere maliyeti aynı olacak. çünkü düzenleme yasanın çıktığı 1 kasım 2019 öncesi transfer olan futbolcuları kapsamıyor.
    --- alıntı ---

    https://m.haberturk.com/...haberler-2775733-amp
App Store'dan indirin Google Play'den alın