• 53
    değeri sıfıra yakın hale gelen basketbol ligi..

    basketbol para etmiyor bu ülkede... ligden çekilen takım sayısı 2 oldu.. yayın haklarını satamadılar.. bein kimse izlemiyor diye para vermedi, zorla çok düşük ücrete tivibu'ya verdiler..

    izlenmeyen lige kimse sponsor olmak istemiyor.. mustafa cengiz yönetimine sponsor bulamadılar diye sallarken bu şartları gözönünde bulundurun..

    ligin bu hale gelmesinin tek suçlusu, türkiye basketbol federasyonudur. bir veya iki kulübün sınırsız para harcamasına izin vererek ligdeki rekabeti bitirdiler... bugünden ligi kimin kazanacağı belli.. kupayı da.. nba'de bile takımların üst bütçe sınırlaması var... *.. adam lebron, curry, harden aynı takımda olamasın diye getirmiş bu kuralı.. bizde bir takım parayı verdikçe en iyi kimlerse yanyana oynatabiliyor.. spor ruhu diye hiçbirşey bırakılmadı basketbolda..

    tbf'nin acilen türkiye ligi için alt ve üst bütçe sınırlaması getirmesi gerek.. yoksa lig falan kalmayacak..

    bu şartlar altında ve kulübün maddi durumu göz önünde bulundurulduğunda galatasaray erkek basketbol takımına yatırım yapmak sokağa para saçmaktan başka hiç bir şey değil.. ligde kalmaya yetecek 2-3 mn usd'lik bir kadro ve gençlerle oynamak yeterli olacaktır... 10-15 mn usd yatırım yapsak bile malum takımı geçmemiz mümkün değil..

    edit : howard değil harden
  • 54
    çekilen ve çekileyazan takımlar, ekonomik sıkıntılar, yılların yayıncısının değişmesi falan derken başladı.

    (bkz: tbsl 2018 - 2019 sezonu)

    3 gün öncesine kadar 16 takımlı olan lig trabzonspor'un mali sebepler sebebiyle ligden çekilmesi sonrasında 15 takıma indi. trabzonspor'un yerine ise yeni bir takım dahil edilmedi; ligin başlamasına 3 gün kalmışken, alt ligdeki takımlar kadro planlamalarını alt lig odaklı yapmışken aksini yapmak büyük mantıksızlık olurdu zaten. trabzonspor'un maçının olduğu her haftayı o haftaki rakibi bay geçecek.

    ligin yenileri; afyon belediyespor, bahçeşehir koleji ve türk telekom. esasen ligin iki yenisi vardı ilk başta. türk telekom alt ligi şampiyon tamamlayarak yükselmişti süper lig'e. afyon belediyespor da playoff maçları sonucunda bileti kapmıştı. ancak eskişehir basket sponsor sorunu ve yetersiz mali yapı sebebiyle tbsl'de yer alamayacağını açıklayınca bahçeşehir koleji süper lig talebinde bulundu. türkiye basketbol federasyonu da gerek bk'nin iyi ekonomik yapısı sebebiyle gerekse de alt lig playoff finalisti olması müsebbibiyle bk'yi lige dahil etti. bir nevi "galiptir bu yolda mağlup" durumu.

    önemli bir konu da yeni yabancı oyuncu sayısı kuralı. takımlar artık maç kadrolarında yalnızca 5 yabancı bulundurabilme hakkına sahipler. bu 5 yabancının 5'i de parkede olabilir aynı anda, bu noktada bir kısıtlama yok, henüz. yalnız şöyle bir sıkıntı söz konusu; geçtiğimiz günlerde tbf yetkilileri önümüzdeki sezon(larda) bu sayının +1'siz, +2'siz olacak şekilde direkt 4 yabancı olarak güncellenebileceğinin sinyallerini verdiler. şahsi kanaatim, böyle bir hamlenin ligin temeline dinamit koyacağı yönünde. basketbol ligimiz son yıllarda ispanya ligi'ne (liga acb) diklenebiliyorsa bunun sebebi, yabancı oyuncu sayısındaki sıkı olmayan limitasyondur. 5 yabancının bile koçlar ve birçok basketbol adamı tarafından yetersiz görüldüğü bir ortamda "4 yabancı" söylemini dillendiriyor olmak büyük hata. umarım sayı 5'in altına inmez.

    ilk hafta maçları oynanmışken her bir takım için yüzeysel de olsa bir iki kelam edesim var. alfabetik sırayla gidiyorum.

    (bkz: afyon belediyespor)

    eses basket'in ve trabzonspor'un ligden çekilmesine sebep olan ekonomik problemlerle kendileri de boğuştu aslında. süper lig'e yükselme hakkını kazanmalarının üstünden daha 1 hafta geçmeden kulüp yöneticileri, "süper lig için gereken bütçe bizi aşar, bu şartlarda yeterli bir yapı oluşturabilmemiz ve tbf'nin istediği kriterleri yerine getirebilmemiz pek mümkün değil" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. neyse ki kısa süre içinde farklı sponsorlar kendilerine gereken destekleri sağladılar ve afyon'un ligde var olabilmesine vesile oldular. türk basketbolu sponsporlar ligidir zaten, olmazsalar lig de olmaz.

    ortalama bir kadro kurdular. 5 amerikalı ve 1 litvanyalı ile başlıyorlar. tanıdık isimler; altan erol, earl colloway, cemal nalga ve cevher özer. tyrus mcgee'ye dikkat etmenizi öneririm. playoff potasına 8. sıradan girerlerse girerler, daha yukarısı zor bana kalırsa.

    (bkz: anadolu efes)

    burayı şimdilik atlıyorum. bu sezon büyük oynayan bir efes varken yüzeysel geçmek olmaz. dolu dolu bir efes entarisini bu kısma referans olarak edit'leyeceğim daha sonra.

    edit'ledim: (bkz: anadolu efes/#2524543)

    (bkz: bahçeşehir koleji spor kulübü)

    "para var huzur var" söz öbeğinin bir tezahürü. yaz aylarında bunlarla alakalı bir entry kasmıştım, (bkz: bahçeşehir koleji spor kulübü/#2464574).

    kağıt üstünde kaliteli bir oyuncu grubuna sahil olduklarını tekrar dillendireyim. 5 yabancıyla yola çıktılar; keskin şutör andy rautins, bir diğer keskin şutör chris babb, barca'yı reddetmiş bir dj white, ligimizden bildiğimiz marcus slaughter ve dev underrated ispanyol oyun kurucu quino colom. can altıntığ ve türk pasaportlu emir preldzic de burada. playoff potasında olacaklardır. aşağısı başarısızlık olur.

    (bkz: banvitspor)

    bandırma'nın en önemli simgesi, türk basketbolunun oyuncu fabrikalarından biri ve maalesef ki önümüzdeki birkaç yıl içinde basketboldan çekileceği güçlü şekilde dillendirilen basketbol kulübü. yaz aylarında bu çekilme sürecinin 2019 - 2020 sezonun başında olacağı iddia edilmişti lakin bu iddialar kulüp tarafından yalanlanmıştı. bu arada bu çekilme geyiğinin sebebi banvit'i satın alan brezilyalı gıda devi brf'nin basketbola para gömmek istememesi. yağdıracakları paranın geri dönüşünün olmayacağını bildiklerinden bu yönde bir düşünce içindelermiş. banvit'in türk yöneticileri de brf'yi kulübün kalması için ikna etmeye çalışıyorlarmış. bunu da "full altyapı oyuncularıyla oynayalım" diyerek önerileştirmişler. brf bu yaklaşıma da sıcak bakmıyor fakat bir ihtimal daha var mı dersiniz a dostlar? :(

    https://youtu.be/FPStmsXW9Ss

    yöneticilerin önerisine paralel bir kadroyla başlıyorlar sezona; 4 amerikalı ve 1 sırp dışında komple altyapı odaklı bir oyuncu grubu. amerikalılar da vasat veya altı tipler. şöyle söyleyeyim, tolga geçim ve sırp stefan bircevic dışında pek tanınan bir isim yok. en güçlü küme düşme adaylarımdan biri, maalesef.

    (bkz: beşiktaş erkek basketbol takımı)

    ufuk sarıca'yla yolları ayırdıktan sonra meşhur karadağlı koç dusko ivanovic'le anlaştılar. açıkçası beni şaşırttı bu hamle zira daha düşük profil bir isme yönelmelerini beklemiştim. koçla paralel olarak ortalama üstü bir kadro da kurdular; barca'da tutunamayan phil pressey'i 1 numaraya, amerikalı şutör gard kyle gibson'ı 2'ye, ex maccabi'li ve sassari'li joe alexander'ı kısa forvete, alman robin benzing'i uzun forvete ve son olarak yaz transfer döneminde birçok takımın istediği hırvat ivan buva'yı 5 numaraya monte ettiler. yerli rotasyonunda ise can maxim mutaf, erkan veyseloğlu, kenan sipahi gibi bilinen türk'ler var. ligi ilk 6 içerisinde noktalarlarsa şaşırmam.

    (bkz: büyükçekmece basketbol)

    arel üniversitesi'nin mali desteğiyle lige başlıyorlar. ortalama bir oyuncu grubuna sahipler. aslında yerli oyuncu rotasyonu pek yeterli gibi gözükmüyor kağıt üstünde fakat tercih ettikleri 5 amerikalı ciddi dominant tipler. özellikle dj williams - kenneth hayes - osiris eldridge triosu can yakacak. buna rağmen playoff yapamayacaklarını düşünüyorum. 5 oyuncuyla tüm sezonu götürebilmek çok da mümkün değil.

    (bkz: darüşşafaka)

    birkaç hafta önce yazdığım bir giride bahsetmiştim daçka'dan, (bkz: euroleague 2018-2019 sezonu/#2504747). tekrar olmasın diye direkt alıntılıyorum.

    --- alıntı ---

    ya da yeni adıyla "darüşşafaka tekfen" ya da apoletiyle "son eurocup şampiyonu" ya da 3'üncü türk temsilcisi.

    sezonun bitimiyle birlikte ciddi bir değişim yaşadı daçka. koç blatt'i yunan devi olympiakos'a yolcu edip yerine yeni nesil türk koçların iyi temsilcilerinden olan ahmet çakı'yı getirdiler. takımın en ama en önemli parçası olan, bütün sistemi üzerine kurdukları ismi, scottie wilbekin'i maccabi tel aviv'e kaptırdılar. yetmedi, howard sant-roos'tan da oldular. yine yetmedi, büyük mali destekçi doğuş grubu'yla yolları ayırmak zorunda kaldılar (bu detayı paragrafın başında yazmışım gibi düşünün pls). peki oyuna küstüler mi? no bebeğim no! yine kağıt üstünde gayet potansiyelli bir takım kurdular ve yine bulundukları organizasyona renk katacaklar. yalnız, kendilerine sormak istediğim bir şey var, cevabını çok merak ettiğim bir soru:

    "neden oğuz savaş, neden? niye? sebebi neydi ki?"

    hani bazı futbolcular vardır, sırf çıktığı altyapının ve menajerinin başarılı oluşunun ekmeğini yerler, ahan da size oğuz. adamın son 2 sezonda verimli biçimde parkede yer aldığı süreyi dillendirmek istemiyorum zira komik duruma düşerim. :( hazır sözleşmesi de finitoyken ne gibi haklı bir gerekçeyle kendisiyle yeni kontrat yapıldı acep... bitik hamit altıntop'la sözleşme uzatmak bize mahsus sanıyordum.

    --- alıntı ---

    ligi ilk 5 içerisinde bitireceklerdir.

    (bkz: fenerbahçe erkek basketbol takımı)

    euroleague'de sonuna kadar gideceklerse bile türkiye ligi'nde geçtiğimiz yıllarda olduğu kadar rahat olamayacaklar. bana kalırsa kısa rotasyonları çok yetersiz bu sezon. bunda yeni yabancı oyuncu sayısının etkisi var, (bkz: obradovic moru). 36'sına gelen bobby dixon, ne yapacağı belirsiz tyler ennis ve ana gard kostas sloukas'la parkede olacaklar. yerlilerden melih - sinan ikilisi destekleyecek bu üçlüyü. anadolu efes'in guard rotasyonu fenerbahçe'nin beşlisine kesinlikle ağır basıyor. ahmet - lauvergne - melli - vesely dörtlüsü teoride büyük bir dominasyon vadetse de kısalardaki soru işaret bu hattın verimini sorgulatıyor şahsen bana. muhakkak ki en güçlü iki favoriden biri konumundalar fakat bu sezon hayal kırıklığı yaşama ihtimalleri önceki sezonlarda olmadığı kadar yüksek.

    http://gss.gs/CXD

    ***(bkz: galatasaray erkek basketbol takımı)***

    yıldızlı bakınızlara tıklamayın da sonra sövmeyin, içlerinde bir şey yok. kırmızı kırmızı şekil dursun diye öyle şaaptım, ehe.

    (bkz: galatasaray erkek basketbol takımı/#2477209) ve (bkz: galatasaray erkek basketbol takımı/#2508081)

    daha fazla anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz...

    http://gss.gs/u0a

    (bkz: gaziantep basketbol)

    ligin en en en sıkıntılı takımı, hem mali yapı itibarıyla hem de şehrin konumu sebebiyle. koç nenad markovic 2 gün önce yaz döneminde yaşadıklarından bahsederken ağlamaklı oldu olm, daha ne diyeyim. yöneldikleri ilk 15 oyuncu kendileriyle para bile konuşmadan teklifleri geri çevirmişler. neden mi? oyuncular google'a girip "gaziantep" diye aratınca şehrin suriye'ye yakınlığını görüp korkuyorlarmış ki türkiye'yi hiç bilmeyen bir yabancı için böyle bir düşünceye kapılmak gayet normal. ayrıca şehirle bağlantılı bazı terör haberlerine de denk gelince oyuncular iyiden iyiye uzaklamış tekliflerden. neyse ki bir şekilde takım kurabildiler. ha bu oyuncu grubu takımın ligde tutunabilmesini sağlayabilir mi? zor gibi. küme düşme adaylarımdan biri. yetersiz yerli rotasyonlarıyla işleri oldukça zor.

    (bkz: istanbul büyükşehir belediye spor kulübü)

    vasat bir yerli oyuncu grubu, ortalama yabancı oyuncu seçimleri, ligin başlamasına birkaç gün kala gelen semih erden hamlesi. babic - holloway - kulig - semih dörtlüsü kadarlar. bu dörtlü ne kadar iyiyse o kadar üste çıkacaklar, ne kadar kötüyse o kadar dibe çakılacaklar.

    playoff dışında kalırlar ama düşmezler.

    (bkz: pınar karşıyaka)

    veee en güçlü düşme adaylarımdan biri. birçok dosya sebebiyle transfer yasağı, sponsor krizi, yetersiz maddi destek, borçlar vs. derken yılların holigan pınar karşıyaka taraftarı alt ligle tanışacak gibi. 2 amerikalı, 1 litvanyalı, 1 de mısırlı dışında full yerli malı bir ekip. biraz ismail şenol şişirmesi overrated berk uğurlu ve biraz da ilkan karaman dışında istikrarlı şekilde katkı verebilecek bir isim yok kadroda. görünen köy kılavuz istemezmiş...

    (bkz: sakarya büyükşehir belediye basketbol)

    geçen sezon lige renk katan, bu sezon da ortalamanın bir tık üstü bir kadroyla yola çıkan marmara bölgesi temsilcisi. açıkçası popülariteleri düşük olduğundan mıdır nedir biraz arka planda tutuluyorlar hep ama güzel isimler var oyuncu grubunda; belçika ligi şampiyonu oostende'nin en değerli parçası (aynı zamanda mvp) olan 1.93'lük kısa forvet jean salumu'yu kaptılar transfer döneminde. anadolu efes'in kontrat yenilemediği, sakarya gibi takımlar için oldukça değerli bir parça profilindeki toney douglas'ı da ana rotasyona dahil ettiler. iki de afrikalı getirdiler fakat kendileri hakkında pek bir bilgim yok. sadece istatistiklerine şöyle bir göz attım, hiç fena değil. tabii ülkeye, şehre, lige ve takıma ne kadar adapte olurlar bilemiyorum. ek olarak iki genç amerikalı da entegre oldu. yerli oyuncu havuzu da birçok benzer seviye takıma nazaran daha bir eli ayağı düzgün oyunculardan kurulu.

    playoff? belki son sıradan. düşerler mi? sanmam.

    (bkz: tofaş sas)

    geçen sezonun finalisti bu sezon da ligin iyi kadrolarından birine sahip. 4 önemli parçayı kaybetmiş olsalar da yerlerini bir şekilde doldurdular. yenilerin ne kadar yeterli olacağını ileriki haftalar gösterecek. crocker - henry - morgan - owens dörtlüsü bu sezon yok. bir anlamda takımın 4/5'i yok. böyle bir sirkülasyon başka bir takımda olsaydı ciddi manada sıkıntı yaratırdı muhtemelen lakin tofaş bir koç ve sistem takımı. evet, oyuncular çok yetenekli sporcular fakat onları yücelten etmen orhun ene ve koçun yarattığı akıcı sistem. demonte harper, diante garrett, jeff withey ve kyle weems takımın yeni yüzleri. kadji ve meija kaldı. birkaç haftalık lig adaptasyonu sonrası yine ligi iyi bir noktada bitirme yolunda ivmeleneceklerdir.

    ilk 6'ya dahil olup playoff yaparlar.

    (bkz: türk telekom)

    yılların türk telekom'u, ankara'nın basketbol incisi lige geri döndü. hem de ne dönüş! sağlıklı ekonomik yapıları sayesinde lige yükselir yükselmez eurocup'a dahil edildiler. tabii bunun altında yatan şey, türk telekom yöneticilerinin eurocup organizasyonu için gereken kıstaslar konusunda yönetim kademesine çeşitli garantiler vermesi. mesela eurocup basketboluna uygun bir kadro kurulması gibi, mesela eurocup organizasyonuna uygun bir salon gibi falan fişman.

    ispanya ligi'nde geçen sezon çılgın atan sylven landesberg, pao'da geçen sezon nefis performanslar ortaya koyan tanıdık sima kenny gabriel, daçka'dan bildiğimiz reggie redding, ligimiz için iyi bir pivot olan iyi profesyonel vladimir stimac ve milli forvet metin türen. bunlar bu sezon tt'de. eskilerden can akın, ender arslan, kaya peker ve kısmen eskilerden nusret yıldırım, polat kaya ve serhat çetin yerli oyuncu rotasyonunda.

    hazırlık döneminde hep 1 ya da 2 sayıyla falan kaybettiler maçları fakat her zaman iyi basketbol sundular. playoff yapacaklardır ki hedef de bu zaten.

    ----------

    yeni sezon hayırlı uğurlu olsun. bol tivibu spor'lu hafta sonları efem.

    https://youtu.be/MqG9gyx4vEE

    e: imla
  • 55
    2018-'19 normal sezonunda süreç boyunca üç çok iyi bireysel performans izletmiş olan lig; banvit'in 27'lik pivotu jordan morgan, gaziantep basketbol'un 24'lük nijeryalı pivotu tonye jekiri* ve türk telekom'un 29'luk elit skoreri sylven landesberg.

    morgan'da patric young'ı, jekiri'de ise boniface n'dong'u gördüm sezon boyunca. zach auguste'le yolları ayırmamız halinde ikisinden birini (ikisine birden paramız yetmez, öncelikli tercihim jekiri olur) galatasaray çatısı altında görmek isterim. diğer yandan euroleague takımlarının bu iki pivotu bize yedireceklerini zannetmiyorum (zaten zalgiris kaunas'ın nigel hayes'i çalacağı haberi düştü bugün). özellikle jekiri'nin genç yaşının da avantajıyla avrupa basketbolunda enteresan bir noktaya yürüyebileceğine inanıyorum. landesberg ise zaten bilinen bir şutör gard; liga acb'de geçtiğimiz sezonu sayı kralı olarak tamamlayıp türkiye'nin yolunu tuttu sezon başında. istikrarlı ritmini türk telekom'da da sürdürdü ve normal sezonu sayı lideri olarak tamamladı. henüz veteran değil, 2-3 senesi daha var, bir üst seviyeye giderse yaz transfer döneminde şaşırmam.

    playoff yapamayan takımlardan iki isim var bireysel olarak iyi bir sezon geçiren; büyükçekmece basketbol'un veteran oyun kurucusu kenny hayes (32) ve karşıyaka'nın mısırlı pivotu assem marei (26). bilhassa marei farklı bir adam, eski tip pivotları andırsa da tarzı o biçim de skorer pota altında, duruma göre değerlendirilebilir.
  • 56
    2019-2020 sezonunun ilk yarısını anadolu efes'in lider, galatasaray'ın ilk 4 içerisinde tamamladığı lig. düşme potasındaki iki ekip ise büyükçekmece ve itü. büyükçekmece konusunda emin değilim ama itü'nün çok büyük olasılıkla ligden düşen ilk takım olacağını düşünüyorum.

    https://gss.gs/Adg.png

    hem bsl'de hem de euroleague'de lider olan bir efes. aslında sayfalarca güzelleme yazılabilir efes hakkında fakat gerek ben gerekse de sözlükteki basketbol takip eden dostlar kendilerini yeteri kadar övdük, övmeye devam ediyoruz ve edeceğiz. dolayısıyla dümeni farklı yöne kırmakta fayda var. mesela güzel izmir'e doğru yol alabiliriz; lig liderliğini ilk devrenin son maçında* efes'e kaptıran bir pınar karşıyaka gerçeği söz konusu bu sezon. yaz aylarında takımın başına ufuk sarıca'yı getiren pınar ksk transfer dönemine bsl standartları açısından son derece güçlü bir bütçeyle girmişti. eldeki para elbette efes'in ve fenerbahçe beko'nun sahip olduğu maddi güçle boy ölçüşemeyecek bir meblağ lakin az buz da değil, bsl'nin en yüksek bütçeli 3. cüzdanı. ufuk hoca basketbol fundamental'ı yüksek oyuncuların ancak ve ancak çok büyük paralarla ikna edilebileceğini bildiğinden ötürü atlet, çabuk, hızlı ve patlayıcılığı yüksek yabancı sporculara yöneldi. aslında bir anlamda 2014-2015 pınar ksk'sının replika'sını yaratma yoluna gitti. sadece fransa milli takımının parçalarından biri de olan amath m'baye'ye ekstra bütçe ayrıldı. esasen ufuk hocanın asıl doğrusu yabancı tercihleri değildi; türk basketbolunu iyi bilen koçlardan biri olan koç, başarı için iyi yerlilere de ihtiyacı olduğunu biliyordu ki bu noktadaki seçimleri "bana kalırsa" efes'in yerli havuzu hariç ligdeki en iyi ikinci yerli havuzunu oluşturdu; metecan birsen, nusret yıldırım, onuralp bitim, semih erden ve yunus emre sonsırma. yabancısından yerlisine, bütçesinden koçuna lige gayet iyi hazırlanan bu camia bir de mustafa kemal atatürk karşıyaka spor salonu'nu her maç hıncahınç dolduran taraftarı yanına, rüzgarı arkasına aldı ve lige damgasını vurdu. varmak istediğim nokta şu; pınar ksk'nın başarısı tesadüf değil, doğru ve iyi bir yapılanmanın ürünü.

    ligi 2. pınar ksk ile aynı galibiyet sayısına sahip şekilde 3. sırada götüren fb beko; dün ülker sports arena'da öyle bir maç oynadılar ki, bursaspor'a* mağlup olmanın kıyısından döndüler. bu maçta karşılaşmadan 1 gün önce çin'e kaçan, bursaspor'un her şeyi allerik freeman'ın forma giymediğini belirteyim. çok uzatmadan öngörümü iliştireyim; mevcut form durumlarını göz önünde bulundurursak, fb beko'nun bsl yarı finalinde pınar ksk ile eşleşeceğini, ev sahibi avantajının pınar ksk'da olması halinde fb beko'nun yarı finalde havlu atacağını düşünüyorum.

    ve lig 4.'sü galatasaray, biz. ligin ilk yarısında oynadığımz basketbol galatasaray taraftarını %100 tatmin etti mi? hiç sanmıyorum. peki kötü müydük? yoo değildik. daha iyi olabilir miydik? evet olabilirdik. daha kötü bir pozisyonda bulabilir miydik kendimizi? elbette bulabilirdik. galatasaray ile alakalı her eleştiri, her övgü, her saptama bir noktada doğru. misal şu yaklaşım bence gayet isabetli bir tespit, (bkz: galatasaray erkek basketbol takımı/#2832642). aynı şekilde takımın pasör guard ihtiyacını ifade eden her entry'nin sahibi de son derece haklı. diğer yandan ertuğrul erdoğan'ı bilhassa oyun içi tercihleri babında gömen her dost da doğruyu söylüyor bana kalırsa. buna sebep olan şey ne o halde? şahsi fikrim, bu takımın bazı yönlerinin çok çok iyi, bazı yönlerinin ise çok çok kötü olması sebebiyle sallana sallana yoluna devam ediyor olmasıyla ilgili o "şey". hücum potansiyeli yüksek, savunma azmi düşük. atletizm iyi, fundamental vasat. koçun maç öncesi hazırlıkları iyi, maç içi müdahaleleri kötü... bir öyle bir böyle. zaten bu yüzden iç sahada trento'ya kaybettikten sonra malaga'yı bilmem kaç-bilmem kaçlık seri ile yenebilen bir takımız ya. istikrarsızız, ortamız yok. işin ilginç yanı şu; bu kadar istikrarsız bir dönem geçirmiş olmamıza rağmen son yılların en iyi galatasaray performansı vardı ligin ilk devresinde. önceki sezonlara göre daha iyi kurgulanmış takımların olduğu bir ligde bu istatistiğe ulaşıldı. basit haliyle başarılı bir galatasaray'dan bahsedilebilir gayet. önemli olan nüans şu; ikinci yarıda bu hava devam eder mi? iki direkt rakibimizle iç sahada oynayacağız, pınar ksk ve tofaş sas. aynı şekilde beşiktaş ile de evimizde karşılaşacağız*. 3/3 şart. araya şöyle daçka, teksüt bandırma deplasmanlarından çıkarılabilecek 1 ve/veya 2 galibiyet de sıkıştırılabilirse mis gibi olur, 3.'lük koltuğu gayet mümkün.

    beşiktaş ve tofaş beklentinin uzağında kalan takımlar oldu, özellikle tofaş. düşecek denen bütçe aksine yükseldi ve orhun ene'ye iyi bir takım emanet edildi. 5.'lik koltuğu tofaş için beklentinin altıdır kesinlikle. orhun hocayı anlamakta zorlanıyorum bazen; geçtiğimiz günlerde bütçeden dem vurmuş, ne bekliyor anlamıyorum. ülke ekonomisinin uçurumun kenarında olduğu bir ortamda tofaş daha ne kadar para ayırabilir ki basketbola? hayır, lig 6.'sı teksüt bandırma'nın bütçesini falan düşününce insan daha bi' garipsiyor ki hakan demir'in bir kez olsun "bütçe!" dediğini duymadım, okumadım.

    bursaspor ve afyon belediyespor sırayla 10. ve 11. durumdalar. her iki takımın da hak ettikleri pozisyonların bulundukları noktaların yukarılarında olduğunu düşünüyorum. her iki takım da çok iyi oynadıkları birkaç maçı hep son toplarla falan kaybettiler. bursaspor özelinde bir not: futbol takımının aksine basketbolda sıfır borçla yola devam eden bir bursaspor var. oyuncu izleme birimi de kurmuşlar kendi içlerinde, bu sezon takıma monte ettikleri her yabancı oyuncu iyi çıktı, başarılılar.

    --- bazı oyuncu istatistikleri ---

    verimlilik puanı ortalaması: ivan buva (20,89), trae golden (20,86), devin williams (20,43)
    sayı ortalaması: andrew andrews (21,31), trae golden (20,93), elmedin kikanovic (20,71)
    toplam ribaunt ortalaması: ivan buva (10,11), talib zanna (9,79), mangog mathiang (9,73)
    asist ortalaması: kostas sloukas (7,33), trae golden (7,07), vasilije micic (6,75)

    berk uğurlu, buğrahan tuncer, melih mahmutoğlu, metecan birsen, muhsin yaşar, rıdvan öncel, sertaç şanlı ve şehmus hazer gibi isimler başta olmak üzere birçok yerli oyuncunun da etkili performanslar ortaya koyduğunu, yeri geldiğinde takımlarını taşıdıklarını belirteyim.

    edit: lecce uyardı; bjk ile ilk maçı ligin 3. haftasında iç sahada oynadık ve 74-65 kazandık. bir önceki sezonla karıştırdım bjk kısmını, okuyucunun bilgisine.
  • 59
    2020-21 sezonu çeyrek final serileri bugün başlıyor. eşleşmeler ve final yolu:

    https://gss.gs/2Nz.jpg

    tablonun sağ kısmı iyi bi' rekabet vadediyor ve bana kalırsa net bir favori yok yine sağ kısımda. fenerbahçe beko'nun yabancı oyuncu çekirdeği tabii ki ağır basıyor lakin yerli çekirdek açısından en zayıf nüve fb beko'da tablonun sağ kısmındaki takımların içinde. tablonun sol kısmında ise potansiyel avrupa şampiyonu anadolu efes sert favori. efes, fb beko, pınar karşıyaka üçlüsü tahminimce yarı finale çıkacaktır. beşiktaş icrypex-tofaş serisinin ise favorisi yok, %50-50.

    2020-21 normal sezon performans liderleri de belli oldu.

    mvp: alperen şengün (27,76 verimlilik puanı), mouhammadou jaiteh (21,71), gabriel olaseni (20,56)
    sayı: francisco javier cruz saldivar* (19,56 sayı), alperen şengün (19,21), kyle wiltjer (18,72)
    ribaund: mouhammadou jaiteh (11 ribaund), alperen şengün (9,38), gabriel olaseni (9,07)
    asist: chris wright (8,33 asist), can uğur öğüt (6,61), lamar peters (6,39)
    blok: darion atkins (1,93 blok), alperen şengün (1,66), jamelle hagins (1,1)
    top çalma: tarik phillip (2,27 top çalma), doğuş özdemiroğlu (1,8), jonathan paul macura** (1,75)

    önceki sezonlarda olduğu gibi bu sezonda da ligimiz iyi yabancılar sundu piyasaya, avrupa piyasasında kapılacaktır birçoğu. galatasaray erkek basketbol takımı için sezon boyunca gözüme kestirdiğim isimler de var elbette; jaiteh, olaseni, peters, wiltjer... ama o kadar ciddi belirsizlikler var ki şube özelinde, insan sadece hayal kurabiliyor, neyse.

    nba draft'te büyük olasılıkla ilk 15-20 sıradan seçilecek alperen'in sezonuydu bu sezon, açık ara. çocuk daha 18'indeyken ligin içinden geçti. türk basketbolunun yetiştirdiği en komple oyuncu hidayet türkoğlu'dur muhtemelen. mehmet okur da en az hido kadar iyiydi tabii. alperen öyle dominant geliyor ki, şu an vadettikleri ileriki yıllarda hido'yu da, idolü olarak gördüğü memo'yu da geride bırakabileceğini gösteriyor. umarım ciddi sakatlık sorunları yaşamaz kariyeri boyunca, (bkz: alperen şengün/#3166616).

    takımlar özelinde ligin en büyük hayal kırıklığı galatasaray'dı. çok fazla klavye tıkırdatmaya gerek yok, olanı biteni galatasaray taraftarı bizzat tecrübe etti zaten. öte yandan f/p özelinde ligin en başarılı takımı kesinlikle beşiktaş oldu. banvit'in genç oyuncularına bir ağabey (mehmet yağmur) ve iki de iyi yabancı ekleyip (james blackmon ve joel berry) beklentilerin çok ama çok üstüne çıktılar. lige 5 ya da 6 mağlubiyetle girmişlerdi ve düşecekler gözüyle bakılıyordu fakat o biçim iyi çevirdiler gidişatı. koç ahmet kandemir'i de tebrik etmek lazım, bu genç nüveyi nefis idare etti sezon boyunca, alkış. ligin en kötü coaching'i ise bence türk telekom koçu burak gören'e aitti. sezon başında eline harika bir kadro teslim edildi, hani neredeyse fb beko'nun yerel rotasyonu kadar iyiydi oyuncu grubu fakat kendisi maalesef bu kadroyu hiç iyi kullanamadı. sezon içerisinde sakatlanan tyler ennis'le cska moskova'ya giden michael eric'in boşlukları da gayet kaliteli isimlerle dolduruldu ki ennis'i marcus foster'la, eric'i de johnny o'bryant'la kompanse ettiler fakat parkedeki oyun çok yetersizdi ve bu takım ligi 6. sırada bitirmemeliydi. türk telekom'a ek olarak bahçeşehir koleji'nin de f/p özelinde berbat bir sezon geçirdiğini ekleyeyim.

    bireysel istatistik liderleri top 3'leri arasında bulunmasa da iyi bir sezon geçiren isimler; adrien moerman, amath m'baye, andrew andrews, devaughn akoon-purcell, elgin cook, erick green, james blackmon, kendrick ray, matt farrell, raymar morgan, sam dekker, şehmus hazer, tu holloway...

    hayırlı playoff'lar.
  • 61
    2020-2021 play-off’larında efes’in çok iyi bir yerde yer aldığı ve rahatlıkla finale kalacağı lig. zaten bu süreçte rahat geçsin ki asıl hedef olan euroleague final four’a maç temposu iyi ama sezon sonu yorgunluğunun daha az seviyede olduğu bir şekilde girsin. ayrıca bu sezon bekospor çok zorlanacak. karşıyaka’nın fiba şampiyonlar ligi finali olmasaydı karşıyaka finale kalır bile diyebilirdim.

    son olarak da şu jaiteh‘i galatasaray’a alacak kimse yok mu ya hu?
  • 63
    2021-22 sezonu için fikstür çekildi ve açıklandı. fakat ligin ne zaman başlayacağı ile ilgili bir tarih yok. ömrü hayatımda ilk defa böyle bir fikstür çekimi görüyorum. basketbol federasyonunun sitesinde de maçların ne zaman başlayacağı bilgisi yok.

    yayıncının da açıklanacağı söyleniyordu, o konuda da bir bilgi yok. ya gerçekten böyle yönetilen bir ligi kim izlesin, kim yayın hakkını alsın veya sponsor olsun.
  • 66
    2021-22 sezonu harika başlayan lig. ilk hafta itibarıyla şu ana kadar alınan skorlar:

    türk telekom 72 - 74 tofaş
    gaziantep 85 - 86 afyon
    bursaspor 86 - 85 yalovaspor
    anadolu efes 94 - 93 merkezefendi*

    son sezonlarda böyle bir tabloyla lige girildiğini hatırlamıyorum. aslına bakılırsa sezon öncesi hazırlık maçları bu sezon ligin epey rekabetçi olacağı konusunda birtakım ipuçları vermişti, birçok karşılaşma kafa kafaya sonuçlanmıştı. buna takımların hem birbirleriyle oynadığı hem de yabancı ekiplerle oynadığı müsabakalar dahil.

    hazırlık mücadeleleri ve şu ana kadar oynanan ilk hafta maçları gösterdi ki özellikle tofaş iyi geliyor. hakeza bahçeşehir de güzel sonuçlar almıştı hazırlık döneminde, dikkat edilesi bir oyuncu grubuna sahipler. son olarak da dün* efes'e kök söktüren merkezefendi, lige yeni dahil olan denizli ekibi türk basketbolunun yükselen yıldız'ı olabilir.

    gözler ve kulaklar 26 eylül 2021 büyükçekmece galatasaray basketbol maçında. iyi bir hazırlık dönemi geçirdik, iyi bir yapılanma yönünde güzel adımlar attık, iyi bir kadro kurduk. geçtiğimiz sezonki rezaleti yaşamayacağımıza dair inancım tam olsa da ütopik beklentiler içerisinde değilim pek tabii ki. yeter ki doğru basketbol oynayan bir takım görelim, şahsen fitim.

    26 eylül 2021 galatasaray göztepe maçı öncesi saat 13'te trt spor yıldız'dayız.
  • 67
    2021-22 sezonunda koca galatasaray camiasının elinde kalan belki de yegane şey. bütçemiz dahilinde ve bütçeyi korumamız dahilinde bu branşın yeri efes ve fener'in arkası olmalı. ilerleyen dönemde de belki farklı sponsorluklarla bu camialarla da yarışabilmek, euroleague'de bir şekilde yer alabilmek olmalı. genç yaşlarını basketbola adamış, basketbolcu olma hayalleriyle büyümüş birisi olarak futboldan sonra gerek nba, gerekse zaman zaman euroleague ve zaman zaman da türkiye ligini takip eden birisi olarak koca galatasaray'ın yarışmacı olamıyor oluşu genel anlamda üzücü. erden timur sağolsun bir şeylerin temellerini attık, umarım kalıcı olur bu branşa desteği ve biz de bu lig yarışmacı olabiliriz.

    sezonun bitmesine 2 maçımız kaldı. 2 maçımızı kazanmamız halinde 20-10 dereceyle sezonu bitireceğiz. bilgi eksikliğimden soruyorum, iki takımın yada üç takımın dereceleri eşit diyelim(sezonun bitiminde antep ve daçka'yla aynı derecede bitirebiliriz ligi). hangi takımın üste olacağına nasıl karar veriliyor? daçka'ya 2 maçı da kaybettik, aramızda oynadığımız maçlarda geri durumundayız. antep'i bir yendik bir yenildik ancak onlar bizi 8 farkla yenerken biz onları 1 farkla yendik. olası puan eşitliğinde averaja mı bakılıyor yoksa sezonun genel averajına mı bakılıyor? ek olarak sezonda rakibini 2 kere yenmen durumunda serilere 1-0 önde girme durumu hala devam ediyor mu, playoff düzeni hala çeyrek finalde best of 3, yarı finalde best of 5, finalde ise best of 7 şeklinde mi ilerliyor?
  • 69
    sponsor destekli anadolu takimlarinin bile takim kurup catir cutur yabanci oyuncu transfer ederek yaristigi lig.

    acikcasi bu konu ilginc ve futbola kiyasla daha net anlatilmasi gerekiyor.

    turkiye'de basketbol afyon'da, antep'te veya eregli'de daha mi cok seviliyor?

    belediye takimlari neden boyle bir girisime giriyor?

    ekonomik zorluk ve futbol tutkusu olan millet futbol maclarina bile gitmezken basket salonlarina maca gidiyor mu?

    yabanci sporcular anadolu'da kucuk sehirlere gitmek ve yasamak icin kolay ikna ediliyorlar mi?
  • 73
    2023-24 sezonunda şampiyonluk oranları:

    fenerbahçe beko 1.55
    anadolu efes 1.92
    pınar karşıyaka 10.00
    türk telekom 30.00
    beşiktaş 30.00
    galatasaray ekmas 50.00
    darüşşafaka lassa 120.00
    bahçeşehir koleji 120.00
    manisa bbsk 120.00
    tofaş 200.00
    büyükçekmece basketbol 250.00
    çağdaş bodrum spor 250.00
    bursaspor ınfo yatırım 250.00
    yukatel merkezefendi belediyesi 350.00
    samsunspor 500.00
    aliağa petkimspor 500.00

    son yıllara göre daha iyi bir kadro ile sezona başlıyoruz. normal sezonu ilk 4'de bitirmeyi hedefleyeceğiz gibi duruyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın