• 1
    türk futbolu neden gelişmiyor sorusuna cevap olabilecek çok güzel bir video hazırlamış "hastalık bu futbol" ekibi.

    linki buraya bırakıyorum.
    https://www.youtube.com/watch?v=pXXzQZhHal4

    ben de bazen kendime soruyorum, neden süper lig yerine neden premier lig'i izlemeyi tercih ediyorum?
    cevabı belli, "çünkü orada futbol oynanıyor."

    bence bu konu hakkında düşünüp, isteklerimizi dile getirmeliyiz.

    endüstriyel futbol, müşterinin yani bizlerin talebi üzerine kurgulanan, oynanan ve geliştirilen bir oyundur. biz talep etmezsek, bize hep istemediklerimiz sunulacak.

    talep edelim, eleştirelim, konuşalım, anlatalım, isteyelim, yapmayanı yapacak olanlar ile değiştirelim.
    ancak bu şekilde, değişimin parçası olabiliriz.
  • 3
    2000 yılında liseden mezun oldum. o dönemde son sınıfta okuyan her öğrenci neredeyse tüm yıl rapor alırdı. bu son derece "normal"di; raporu veren doktorlar için de, öğretmenler için de, veliler için de. yani herkes hasta olmamasına rağmen 17 yaşındaki bir çocuğun üniversite sınavına hazırlanabilmesi için aylarca rapor almasını meşru görüyordu. toplumun kendi çocuklarına bilinç ya da bilinçaltı düzeyinde verdiği mesaj netti: çıkarların söz konusuysa, yalan söyleyebilirsin.

    şimdi ise, o günün çocuklarından iş ahlakına sahip olmalarını bekliyoruz!

    her birimiz, akla gelecek her alanda, benzer çok fazla örneği verilebiliriz. kendimizi tanımlamayı sevdiğimiz her şey yalan: ahlaklı, misafirperver, dürüst, çalışkan, liyakatı gerçekten isteyen insanlar değiliz. bu bir saçmalık döngüsü. o döngü kırılmadan hiçbir şey düzelip gelişemez ve gelişmiyor.

    türk futbolu neden gelişmiyor? çünkü çocuklarımıza yalan söylemeyi öğretiyoruz. çünkü hak etmeyen insanların, hak etmedikleri mevkilerde olmasına ses çıkarmıyoruz. çünkü bu döngüye ses çıkaranları vatan (ya da şu bu) haini ilan ediyoruz. çünkü yaşayan, kendi sesleri ve nefesleri olan çocukları, ağaçları, bizden başka canlıları, suyu, toprağı sevmiyoruz. çünkü sadece betonu, banknotu, asırlar önce ölmüş arapları seviyoruz. çünkü tarafımız ölü olan şeylerden yana. çünkü yaşamdan taraf değiliz. ve yaşama dair olan her şey, futbol dahil, gelişmiyor.

    hayatının çeşitli dönemlerinde, çeşitli sebeplerle "hain" yaftası yemiş biri olarak, yine de bu ülkeden umutsuz değilim. ama çok zor.
  • 5
    https://www.youtube.com/watch?v=pXXzQZhHal4

    türkiye'de futbol değil başka bir şey izlediğimizi tekrar hatırlatan videodur. bahsedilen karşılaştırmalı lig verilerine ben de ulaşmıştım bir ara üstüne bir şeyler karalarım diye bekletiyordum, benim yapabileceğimden daha detaylı bir iş olmuş.

    özellikle oyunun durduğu sürenin uzunluğu, maçların temposuzluğu ve avrupa'da fiziksel yetersizlik nedeniyle rekabet edemeyişimiz çok önemli meseleler. türk futbolunun komple bir değişim geçirmesi gerekiyor, teknik direktörlerle, hakemlerle ve en önemlisi federasyonun yönetim anlayışıyla baştan bir yapılanma şart. avrupa'da daha rekabetçi olmak için gereken neyse yapılmalı, bu da radikal reformlardan geçiyor.

    maalesef ülkenin diğer alanlarında olduğu gibi futbolda da sıcak parayla ve yüzeysel politikalarla günü kurtarma çabası vardı yıllardır. bein sports ilk yayın ihalesini aldığında giren para altyapıya, işin bilgi birikimi kısmına harcansaydı şu son 4-5 yıl çok iyi yerlere doğru gidiyor olurduk. ama onca para menajerlerin, yöneticilerin ve isimli topçuların banka hesabına girdi, biz ise hala 20 sene öncenin futbolunu izliyoruz.
  • 6
    türk futbolu niye gelişsin şeklinde sorulursa daha yerinde olabilecek soru.

    altyapıya yatırım mı yapılıyor? altyapı hocalarına ne gibi imkanlar sunuluyor? taraftarların gençlere sabrı ne kadar? genç oyuncuları ısrarla oynatabilecek cesurlukta kaç teknik adam gördük? ülkede eğitim ne durumda? adalet ne durumda? futbolu yönetenler futbolun neresinden geliyor? disiplin kararları neye göre belirleniyor? ırkçılık kuralı getirmenin amacı nedir? transferler neye göre yapılıyor? transfer işlerinin arka planında neler dönüyor? hakem atamaları neye göre yapılıyor? hakemlere kokartlar ne şartlarla dağıtılıyor?

    hepsini bir kenara bırakalım bu ülkede göz göre göre yapılan, buna karışan kişilerin bile delilleri kabul ettiği şike operasyonu
    kumpas yalanıyla geçiştirildi. kimse de korkudan sesini çıkartamadı.

    hadi söyleyin şimdi türk futbolu niye gelişsin?
  • 7
    ülkenin diğer alanlarının gelişmeme sebebi ile aynı cevaba sahip olan nedendir.
    1-liyakat : türkiye'de her alanda işler yalakalıkla, adamcılıkla yürüyor. futbolla alakası olmayan adamlar sırf zengin diye sürekli yöneticilik pozisyonuna geliyor.
    2-analiz yeteneğinin gelişmemiş olması : ülkede herkes, her şeyi biliyor. herkes her şeye yorum yapabiliyor. uzmanlaşma yok.
    sorunların kök nedenlerine inilmemesi, rastgele çözümler üretilmesi.
    3-hedefin olmaması : net bir başarı planı yok, takım seviyesinde büyükler sadece şampiyon olup günü kurtarmaya bakıyor, 5 yıllık, 10 yıllık planlar yok. ulaşılmak istenen hedef yok.
    4-nefret politikası: vasıfsız adamların kullandığı taktik. hep düşman yaratılarak odak noktasının dışarı kaydırılması. düşmanlık, nefret özellikle körükleniyor.
    5-adaletin olmaması aynı zamanda kimsenin adalet değil ayrımcılık istemesi.
    6-istifa kültürünün olmaması
    7-suçluyu hep dışarda arama
  • 10
    altyapıya seçilecek oyuncuları seçen kurum ve insanlar yüzünden gelişmiyor. türkiye 80 milyon nüfusu olan bir ülke, nice yetenek barındırıyoruz ülkemizde ancak bir kısmı ülke futboluna hizmet edemeden silinip giderken diğer kısmı ise altyapılara seçilseler dahi yanlış uygulanan futbolcu yönetimi sebebiyle beklenen pozitif gelişim alınamıyor. bu tezimi 2 örnek vererek geliştireceğim.
    türk basketbolu ve türk voleybolu göz önüne alınırsa, avrupa sıralamasında ilk 3 sıraya oynarız. sadece türk takımları değil türk mill takımlarının da bu branşlarda ne kadar güçlü olduğunu 10 yıldır izliyoruz. bizim bu verilerden sonra şunu sorgulamamız gerekiyor. ülkemizde futbola verilen önemin çeyreği bile verilmeyen voleybol ve basketbolda bu kadar başarılı olduğumuz halde neden futbolda gün geçtikçe geriliyoruz? cevabı yukarda yazdığım gibi, oyuncuları seçen ve yöneten insanlar yüzünden bu haldeyiz.
  • 12
    benim gözümde tek cevabı türk futbol yöneticileri olan sorudur. bi kere spor kulübü gibi örneğin bir alt yapı projesinin meyvelerini vermesinin 10 yıl aldığı bir kurumda, 3-4 yılda bir başkan değiştirmek falan çok sağlıksız. böyle olunca bir yönetimin gelip milyonlarca euro harcayıp yaptığı bir yatırım ertesi sene çöp oluyor.

    bunun yanında spor yöneticileri çok fazla göz önünde, bir şirkette bile ceo'yu en iyi ihtimalle çeyrekte bir falan görürsünüz. e yöneticiler bu kadar işin içinde olunca haliyle yönetici olarak gelenlerin amacı bir noktada kendi reklamlarını yapmaya, kendi işlerini büyütmeye doğru evriliyor. siyasetin etkisi zaten en sıkıntılı şey.

    bütün bunları söylerken sadece galatasaray'dan bahsetmiyorum tabii ki, diğer kulüpler, federasyonlar, hepsi için geçerli.
App Store'dan indirin Google Play'den alın