• 1
    2020 tokyo olimpiyatlarında tüm dünyanın daha çok konuşacağı sporculardır. çünkü bildiğim kadarıyla kadınlar tarafında yarışmalarının önünde büyük bir engel yok. işin şöyle bir haksızlık boyutu var. translarla bir sıkıntım yok bu arada. kadınım diyorsan kadınsın ancak bir kadınla boks maçına çıkmaları filan akıl alır işler değil.

    --- alıntı ---
    trans bir birey cerrahi olarak kadına dönüşse ve testosteron seviyesini düşürse bile; kemik yapısı ve kas kütlesi gibi biyolojik olarak erkek olmanın avantajlarına sahip olacaktır.

    işin ilginç yanı, artık bir bireyin kadın sporunda yarışması için cinsiyet değiştirme ameliyatı olması gerekmiyor. kadın spor müsabakalarında yer almak bir bireyin kendisini kadın olarak tanımlaması ve son bir yıl boyunca 10 nanomole/litre testosteron seviyesine sahip olması yeterli oluyor.
    --- alıntı ---
  • 6
    okuduguma gore transgender operasyonu gecirip gecirmemeye bakilmadan sadece kan testosteron seviyesinin 10 nm/dlnin altinda olmasi ile kadin sporcu olarak yarisilabiliyormus.

    suan piyasadaki gnrh analoglarindan bir sekilde temin edip tek doz yaptiran herkesin testosteronu 28 gun sonra bu bahsettigimiz seviyenin altina iner zaten. ama mevcut kas gucu farki tabiki inmez. net bir sekilde haksizlik dogurur. muhtemelen bu tip soprcular icin tipki paralimpik gibi ayri bir olimpiyat duzenlenmeye baslanir onumuzdeki yillarda.
  • 7
    spor dünyasının önümüzdeki süreçte çok ciddiyetle tartışması gereken bir durumun öznesi olan sporcular. zira trans sporcular sporu kadın erkek olarak ayırmamızdaki temel sebebi ve oluşan çözümü bozuyor.

    kadın ve erkek vücudunun maksimumları veya daha önemlisi belli seviyelerdeki örneklemlerdeki ortalamaları bir birinden farklı. ne demeye çalışıyorum? bir basketbolcu çıkıyor ve herkesten daha yüksek bir fiziksel kapasite gösteriyor diyelim (gerçek hayattan örnek verilebilir). bu sporcu içinde bulunduğu habitatta anomali olduğu için bu sporcuya göre bir sınıflandırma, kural değişimi vs genelde yapılmaz. ancak bu örnek olarak aldığımız sporcuya benzeyen başka sporcular çoğalırsa artık spordaki engel koyma düsturu genel itibariyle sarsılacağı için yeniden bir dizayna gitmek gerekir. haliyle bir sporcuya göre değil bir ortalamaya göre konuşuyoruz. kadın ve erkek sporcuların ortalamaları bir sürü branşta farklı engel şartlarıyla hem adil hem de yeterli mücadeleci ortama ulaşabildiğinden ayrı yarışıyorlar.

    siz buradaki dizayna trans sporcuları eklediğinizde bu yapı temelden çöküyor. bunu sadece olumlu bir avantaj olarak düşünmeyin. tersine de düşünün. yani bir trans erkek haliyle cis (doğuştan) erkek sporcular arasında adaletsiz bir yarışa girecektir. daha çok gözümüze çarpan kaygı ise (hiç yarışa giremeyen -trans erkek- sporcuları görme ihtimalimiz daha az olduğundan dolayı) trans kadınlar da cis kadınlara karşı avantajlı olacaklardır. burada durmayalım, devam edelim. çünkü adaletsizlik daha bitmedi. trans insanlar hormon tedavileri alan insanlar. evet, dönüşümlerinde ulaştıkları cinsiyetlerle yaptıkları branşlarda bir avantaj asimetrisi oluşsa da bu hormon tedavileri (yeniden ayarlanan hormonal denge) sebebiyle doğdukları cinsiyetten sporcularla yarışmaları da avantaj asimetrisi yaratacak.

    bu noktada yapılması gerekeni söylemek benim haddim değil. bu konu çok çetrefilli bir konu ve bu konu sosyologlar, biyologlar, fizyologlar, spor uzmanları gibi konunun temelinde akademik çalışma yapmış entelektüeller tarafından tartışılmalı. bu sebepten bir öneri sunamam ama dünyanın getireceğine inandığım (tahmin ettiğim) bir iki çözümü yazmak istiyorum. zannediyorum trans sporcuları 3. bir kategori olarak branşlara dahil etmek ilk planlanan çözümlerden biri. bunun yaratabileceği başka sıkıntılar olabilir ancak eldekilerle yapılabilecek en optimum çözüm olarak spor dünyası bunu kabul edebilir. bir diğer seçenek ise kadın erkek ayrımı yapmadan başka parametreler üzerinden kategorileşmeyi yapmak. bir nevi bazı branşlardaki kilo ayrımı gibi. 3. önerileceğini tahmin ettiğim çözüm ise kilo gibi zaten ayraçların kullanıldığı branşlarda trans sporcular için +- fark konması. yani trans erkekler kilosunun daha altı bir kategoride, trans kadınlar ise kilosunun daha üstünde bir kategoride yarışmalara dahil edilebilir.

    dediğim gibi yukarıda yazdıklarım benim önerim değil. bir daha hatırlatıyorum burada öneri sunmak için hakikatten yeterlilik olması gerek. yukarıda yazdıklarım spor dünyasının önereceğine inandığım çözümler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın