• 2
    önce amblemin ilham kaynağına bakalım: http://farm5.static.flickr.com/...899_1588dc522f_b.jpg

    önce bilinen hikâyeyi hatırlayalım. ‘'galatasaray'ın ilk amblemi, ağzında futbol topu olan kanatları gerili bir kartal motifidir. galatasaray mekteb-i sultanisi'nin 333 numaralı talebesi şevki (ege) tarafından çizilmiştir. ali sami (yen) bey anılarında, kartal amblemin ünlü isviçre çikolatası tobler'in paketinde görülüp beğenildiğini anlatır. galatasaray'ın harf devriminden önce "gayin ve sin", harf devriminden sonra ‘'g ve s'' harflerinden oluşan bildik amblemi 1923 yılında kabul edilir. kullanılmaya ise 1925 yılında başlanır.''
    peki, galatasaray'ın amblem olarak kartal motifini seçmesi gerçekten bir rastlantı mıdır? neden aslan, panter veya bir başka şey değil de kartal seçilmiştir? olay, bir çikolata markasının logosunun görülüp beğenilmesi şeklinde açıklanacak kadar basit midir gerçekten? belki de cevabını aradığımız tüm soruların yanıtı ali sami yen'in kimliğinde gizlidir.
    ali sami (yen) bey kimin oğludur? arnavut milliyetçiliğinin en önemli idollerinden biri olan şemsettin sami'nin (veya arnavutluk milli tarihindeki adıyla sami frashëri'nin) oğludur. şemsettin sami,1850'de güney arnavutluk'ta yanya'ya bağlı fraşer kasabasında doğmuştur. istanbul'a gelişi ve matbuat kalemi'nde görev alışı 1871 yılındadır. 4 mayıs 1884 tarihinde kazasker sadettin efendi'nin kızı emine veliye hanım'la evlenen sami, kayınpederinin kandilli'deki yalısına yerleşir. bu evlilikten samiye, ali sami (galatasaray'ın kurucusu), sadiye ve sadi adlı 4 çocuğu dünyaya gelir. ali sami (yen) 1886'da kandilli'de dedesine ait bu yalıda doğar.
    ali sami bey'in sadece babası şemsettin sami değil, amcaları naim ve abdül de arnavutluk tarihinde önemli roller oynamışlardır. sami ve abdül fraşeri kardeşler latin ve yunan harflerini kullanan ilk arnavut alfabesini ve ilk arnavutça gramer kitabı yazmışlardır. diğer amca naim fraşeri, arnavut milli şiirinin kurucusu olarak kabul edilir.
    ali sami bey'in amcası abdül bey 1892'de, annesi emine veliye hanım 1893'te vefat eder. baba şemsettin sami alışılmadık bir karar vererek, ölen kardeşi abdül bey'in eşi belkıs hanımla evlenir. eski kayınpederinin kandilli'deki yalısından taşınarak, erenköy galip paşa camii yanındaki sokakta inşa ettirdiği köşke taşınır. belkıs hanımdan iskender adı verdiği bir çocuğu daha olur.
    1899 yılında bükreş'te arnavut milliyetçiliğinin manifestosu kabul edilen ‘'arnavutluk neydi, nedir ve ne olacak? anavatanın onu kuşatan tehlikelerden kurtuluşu üzerine düşünceler'' adlı imzasız eser yayınlanır. günümüzde bile bu eserin kime ait olduğu tartışılmalıysa da, türkiye dışında genel kabul şemsettin sami'ye ait olduğu yönündedir. bu eserin yayınlandığı 1899 tarihinden itibaren şemsettin sami, erenköy'deki köşkünde saray tarafından adeta göz hapsine alınır. vefat ettiği 1904 tarihine kadar 5 yıllık ev hapsi yaşayacaktır. oğul ali sami ise, kulüp kurma girişimini ancak babasının ölümünden 1 yıl sonra gerçekleştirebilecektir.
    şemsettin sami'nin bu gün arnavutluk'un başkenti tiran şehir merkezinde, bir milli kahraman olarak büstü sergilenmekte, arnavut okullarında, arnavut milliyetçiliğinin en önemli kuramcılarından biri olarak öğretilmektedir. yine tiran'ın en büyük caddelerinden birinin adı "sami frasheri" caddesidir. adına arnavutluk'ta bir yüksek okul, kosova'da bir üniversite inşa edilmiştir.
    arnavutluk devleti, erenköy'deki aile mezarlığında bulunan şemsettin sami bey'in naşını, arnavutluk'ta yaptırılacak bir anıt mezara nakletmek üzere türkiye cumhuriyet'inden defalarca talep etmiştir. bu talep t.c. yetkilileri tarafından her seferinde reddedilmiştir.
    kartal, arnavut kültürünün simgesidir. arnavutluk isminin arnavutçadaki karşılığı ‘'shqipëria'' (şikiperya)'dır. shqipëria'nın türkçe karşılığı ‘'kartal ülkesi''dir. arnavutluk'un milli sembolü çift başlı kartaldır. ne ilginçtir ki, arnavutluk'un milli kahramanı sami frashëri'nin oğlu ali sami bey tarafından kurulan galatasaray kulübü'nün amblemi de kartaldır. ve bu amblem ali sami bey'in türk futbolunu yönetmeye soyunduğu ve galatasaray kulübü üzerinde etkisinin azaldığı 1920'li yılların ortalarına kadar değiştirilmemiştir.
    meraklısına bir not daha ekleyeyim. kurulan arnavutluk devletinin ilk kralı ahmed zogolli (ahmed zogu)

    galatasaray mekteb-i sultanisi mezunudur.

    tobler çikolatası mı? ne diyeyim, çok lezzetli bir çikolatadır, tadından yenmez.

    kaynak medyaspor.

    http://www.bydigi.net/...ert-galatasaray.html
App Store'dan indirin Google Play'den alın