• 1
    son günlerde üzerinde sık sık tartıştığımız husustur. "türkiye'de kayıt dışı 50 milyon teknik direktör var" diyen imparatoru hatırlatmaktadır. sonuç olarak kanatta ve göbekte oynayan oyuncuların icabında içeri girip gol aramaları gerekmektedir. yoksa ha 2 forvet ha tek forvet ikisi de 4 lü defans bloğu ve 2 önliberonun arasında kaybolup gidecektir.
  • 3
    galatasaray icin tam tamina 13 sene sonra hortlamis sorunsaldir.

    skibbe ve rijkaard'li donemden sonra en cok tek forvet cift forvet tartismasi gunumuzde yasanmaktadir.

    drogba ve burak bile birbirlerine alisip sorunsal olmaktan cikarmislardi bu problemi.

    sneijder, burak ve drogba birlikte oynarken bile gik demeyen takim simdi mostafa, falcao ve emre ile kurabiye gibi oluyor.
  • 5
    (bkz: #3122215)

    buraya eklemeyı unuttugum birşey ise, çift forvet düzeninde takımın tüm mevkileri bu oyuna uygun olarak dizayn edilmeliyken, bizde melo gibi bir orta saha henüz yok, hatta selçuk gibi pasörde yok. orta sahamız savunma anlamında zayıfken birde çift forvete dönüp pres gücümüzü iyice kırarak rize maçı gibi yol geçen hanına döndük. ah be hocam sen yapma bari *
  • 6
    daha önce de defalarca yazılmıştır. çift forvet izlemesi en eğlenceli, oynaması en zor sistemdir.

    çift forvet oynamak demek orta sahada bir kişi eksilmek demek. yani? normalde 3 kişiyle karşıladığın rakibi 2 kişiyle karşılayacaksın. bu da demek oluyor ki o 2 kişi gerekli sertlik ve pozisyon bilgisinde olacak.

    çift forvet oynamak demek topu rakip sahaya yıkıp set oynamak demektir. yani 2 kişiyi ilerde bekletelim geçiş oyunu oynayalım kontratak oynayalım demez sanırım kimse. rakip sahaya topu yıkmak ne demek? top kayıplarında 2 seçeceğin var, ya topu çok kısa süre içerisinde geri kazanacaksın, ya da rakibin hızlı çıkmasını engelleyecek şekilde pozisyon alacaksın ki defansif sorunlar yaşamayasın. yani ne lazım? topu direkt geri kazanmak için pres gücü, sert orta saha, pozisyon bilgisi lazım. yani aynı noktaya geldik. kontratak yememek için yine doğru pozisyon alan kanatların ve orta sahan olmalı ki rakip direkt çıkamasın ve o sürede beklerin bölgesine dönsün, stoperlerin pozisyon alsın.

    çift forvet oynamak demek forvet oyuncularının birbirini tamamlaması demek. yani? birisi duvar olacak, rakibi çekecek üstüne, alan açacak, pozisyon alıp defansif yerleşime katkı yapacak falan. diğeri de tekçi olacak, doğru noktalara koşu yapacak, savunma arkasını zorlayacak, altı pası karıştıracak.

    sözün özü, elimizdeki kadro asla ama asla çift forvete uygun değil. bizim oyuncularımızın hepsi çok kırılgan. kanatlar da dahil buna, sert bir ön liberomuz bile yok. hepsi temassız, faul yapmaktan bile kaçınan adamlar. bu kadroyla olmaz. mümkün değil.

    ulan falcao, form tutacak zamanı buldun amk.
  • 8
    mevcut galatasaray futbol takımının çift forvet oynarken yaşadığı sıkıntı çift forvetten kaynaklanmıyor. yıllardır emre a.'nın ilk on bire yazılması gerektiğini ve ikinci forvet olarak serbest bırakılması gerektiğini savundum. son form döneminde uygun bir ücretle sözleşmesini uzatıp gelecek sezona kadar mental olarak hazırlanması gerektiğini düşünüyorum. kendisine çok fazla ihtiyacımız yok.

    fatih hoca çift forvete döndü ama emre a. ikinci forvet görevini değil de baklava orta sahanın 10 numara görevini üstlendi. bizim sıkıntımız bu. baklava orta saha oynuyorsak on numara taylan gibi bir futbolcu olmalı. hem teknik hem savunmayı bilen hem de savaşçı olmalı. mostafa-falcao ikilisi beraber oynar. arkalarında arda'dan başka uygun aday yok. gedson var ama formu ve iştahı düşük. feghouli çok istikrarsız. pahalı bir yedek olarak kendisine bir yıl daha sabretmeliyiz.

    henry-kerem ikilisinin faydası mostafa-falcao ikilisinin verdiği faydadan daha çok gibi. hem bekler de daha az yoruluyorlar onlar oynayınca.

    ofansif 4-1-3-2 şeklinde dizilip buna uygun oynayamayacaksak şu an için çift forvetten vaz geçmeliyiz. seneye taylan'ın önüne gerçek bir 10 numara alabilirsek tekrar deneriz.

    taylan
    kerem-arda-henry
    mostafa-falcao
  • 9
    2020-2021 sezonu özelinde sorunumuz bence tek veya çift forvet oynamak değil her iki diziliş 4-1-4-1 ve 4-1-2-1-2 de aynı oyunu oynamaya çalışmamız. biz 4-1-4-1 oynarken bile topla çıkarken saracchi ve taylan olmadığında zorlanıyorduk en geriden oyuna başladığımız için. şimdi hem taylan yok hem orta sahada bir kişi eksiğiz çift forvet oynarken doğal olarak oyunu geriden kurup set oyunu oynama şansımız kalmıyor, özellikle iki bek oyuncumuza baskı yapıldığında hataya müsait oyuncularımız şaşırtmıyorlar maçları veriyoruz. illa çift forvet oynayacaksak topu rakip yarı sahaya daha basit yollardan götürmeliyiz, takımın boyunu geriden oyun kuracağız diye çok fazla uzatıyoruz. uzun oyna baskı yap topun düştüğü yere hiç olmazsa bundan daha çok verim alacağımız kesin.
  • 10
    çift forvet için belli başlı sistem gereksinimleri var. önde pres başlatan forvetten ziyade birbirini tamamlayabilen farklı tarzda oyuncularla oynanması elzemdir. bir forvetin 10 numara özellikli olup yeri geldiğinde bağlantıya girecek diğer oyuncunun sırtı dönük takımı sete yerleştirecek tarza sahip olması gerekir. kenarlardan mutlaka biri ortasahadan seçilmeli, yeri geldiğinde ortasaha gibi yeri geldiğinde bir kanat oyuncusu gibi oynaması gerekir. merkez ortasahalardan birinin top kullanma becerisi yüksek olmalı diğeri alan kapatabilen, çabuk top kazanan fiziksel üstünlük kurabilen oyuncu olması elzemdir.
  • 14
    fatih hoca tarzıyla "tek santrfor da oynanır çift santrfor da yeter ki biz oynayalım" diye düşündüğüm sorunsal. 2020-2021 sezonunun ikinci yarısında, 2018-2019 sezonunda şampiyonluğu kaybeden başakşehir'e benziyoruz. skor bulursa koruyabilen ve seri galibiyetler alabilen ama bulamazsa paniğe kapılan ve özellikle geriye düşerse maçı çeviremeyen bir takım görünümündeyiz.

    4-1-4-1 oynarken oyun kurulumunda sıkıntı yaşadığımız için kanat oyuncularımız çizgiye açılıyordu ve bu durumda emre kılınç ile gedson fernandes'in de rakip ceza sahası içine girmesi giriyordu ama bu özelliklere sahip olmadıklarından rakip ceza sahasında çoğalabilmek için çift santrfor + emre akbaba gibi kestirme bir çözüm denedi fatih hoca.

    baklava 4-4-2 oynamak ceza sahası içinde çoğalmayı sağladı ama tek hücum planı beklerin orta açması olunca taktik, kayserispor maçında* işledi rizespor maçında* işlemedi. üstelik tek santrfor oynarken hem hücum hem de savunmada yaşadığımız sıkıntıların benzerini çift santrfor oynarken de yaşadık. 4-1-4-1 oynarken şah isek, 4-4-2 oynarken şahbaz olduk yani.

    bu takımın santrfordan öte topu ileri taşıyamamak gibi daha temel sorunları var. geri ve yan pas serbest ama uzun oynamak yasak olduğu için maçların yüzde 60'ını sürekli yavaş tempoda luyindama (donk) marcao ve muslera arasındaki paslaşmayla geçiriyoruz. topu ez kaza ileri götürürsek de bu sefer bireysel performanslara ve ekstra gollere ihtiyaç duyuyoruz ama younes belhanda ve sofiane feghouli sahada olmayınca pek umduğumuz bireysel performansları da göremiyoruz. ayrıca, maç içinde az pozisyona girdiğimiz için sürekli yakaladığını atacaksın moduyla oynuyoruz ve en azından pozisyona girebilen onyekuru gibi oyuncuları gol kaçırınca puan kayıplarının sorumlusu olarak sonraki maçlarda oynatmıyoruz.

    formda bir fatih hoca her formasyonda tüm takımdan verim alabileceğini düşünürsek bence tek veya çift santrfor sorunsalı yerine; yavaş tempo, geriden oyun kuramama ve önde sonuç veren baskı yapamama sorunsallarına odaklanmalıyız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın