fatih hoca tarzıyla "tek santrfor da oynanır çift santrfor da yeter ki biz oynayalım" diye düşündüğüm sorunsal. 2020-2021 sezonunun ikinci yarısında, 2018-2019 sezonunda şampiyonluğu kaybeden başakşehir'e benziyoruz. skor bulursa koruyabilen ve seri galibiyetler alabilen ama bulamazsa paniğe kapılan ve özellikle geriye düşerse maçı çeviremeyen bir takım görünümündeyiz.
4-1-4-1 oynarken oyun kurulumunda sıkıntı yaşadığımız için kanat oyuncularımız çizgiye açılıyordu ve bu durumda emre kılınç ile gedson fernandes'in de rakip ceza sahası içine girmesi giriyordu ama bu özelliklere sahip olmadıklarından rakip ceza sahasında çoğalabilmek için çift santrfor + emre akbaba gibi kestirme bir çözüm denedi fatih hoca.
baklava 4-4-2 oynamak ceza sahası içinde çoğalmayı sağladı ama tek hücum planı beklerin orta açması olunca taktik, kayserispor maçında
* işledi rizespor maçında
* işlemedi. üstelik tek santrfor oynarken hem hücum hem de savunmada yaşadığımız sıkıntıların benzerini çift santrfor oynarken de yaşadık. 4-1-4-1 oynarken şah isek, 4-4-2 oynarken şahbaz olduk yani.
bu takımın santrfordan öte topu ileri taşıyamamak gibi daha temel sorunları var. geri ve yan pas serbest ama uzun oynamak yasak olduğu için maçların yüzde 60'ını sürekli yavaş tempoda luyindama (donk) marcao ve muslera arasındaki paslaşmayla geçiriyoruz. topu ez kaza ileri götürürsek de bu sefer bireysel performanslara ve ekstra gollere ihtiyaç duyuyoruz ama younes belhanda ve sofiane feghouli sahada olmayınca pek umduğumuz bireysel performansları da göremiyoruz. ayrıca, maç içinde az pozisyona girdiğimiz için sürekli yakaladığını atacaksın moduyla oynuyoruz ve en azından pozisyona girebilen onyekuru gibi oyuncuları gol kaçırınca puan kayıplarının sorumlusu olarak sonraki maçlarda oynatmıyoruz.
formda bir fatih hoca her formasyonda tüm takımdan verim alabileceğini düşünürsek bence tek veya çift santrfor sorunsalı yerine; yavaş tempo, geriden oyun kuramama ve önde sonuç veren baskı yapamama sorunsallarına odaklanmalıyız.