• 1
    akan bir oyunda 3-0 mağlup da olsan 5-0 önde de olsan bozulmaması gereken "skordan ve şartlardan bağımsız takımın pozisyon alma kararlılığı" benim için. top kaybedildiğinde takım olarak topu kaybedildiği bölgede geri kazanma uğraşı, ya da takım olarak topun gerisine geçme.....vs .vs. gibi örnekler..
    burada önemli olan, altı çizilmesi gereken, ne yapılıyorsa ya da yapılacaksa bunun "takım olarak" yapılması...
    bunun için öncelikle oyun içi konsantrasyonu yüksek, her saniye oyunun içinde olan, dalmayan, oyundan kopmayan oyunculara ihtiyaç var diye düşünüyorum.
    ne zaman sözü açılsa aklıma hep 2 kasım 2018 galatasaray fenerbahçe maçı 'ndaki yediğimiz 2.gol öncesi belhanda'nın yerde saniyelerce sallanması geliyor (sanki 3-0 öndeymişiz gibi). arkadaş taç hatalı da olsa sen kalkıp pozisyonunu alacaksın, laubaliliğin ne lüzumu var orada. (aydunus'un oyuna etkisi apayrı bir konu, ancak şu an için konumuzun dışında)
    aynı zamanda saha içi mevki kayışlarında da başta badou olmak üzere kafasına göre tek başına pres yapıp, hem yerini ve pozisyonunu kaybeden, hem de oyundan düşerek rakibin onun boşalttığı mevkiden rahat rahat, elini kolunu sallaya sallaya kalemize sokulmaları....vs benzeri bir çok durumun yaşanması...
    bir yanda belhanda, feghouli, badou....gibi az-çok bireysel yeteneği olan ancak takımın işleyen çarkı olamayan, diğer yandan elmander ve benzeri kısıtlı yeteneğini mücadelesiyle harmanlayan, takımın taktik işleyişinde çarkın parçası olabilen oyuncular.
    kadro mühendisliği bab-ında bizim, ikinci tip olanlardan bol miktarda bulup, ilk tip olanlarla süsleme yapmamız gerekiyor bence.
    ilk tip olanlar ağırlıkta olursa daha çook vurdumduymazlıktan, laubalilikten goller yer, daha ötesi maçlar verir dururuz...
  • 2
    büyük takımlarda mutlaka olması gereken kavram.

    doğru taktiğiniz ve taktik disiplininiz varsa kalite farkınızı düşük seviye takımlara karşı daha fazla gösterebilirsiniz. üst düzey liglerdeki takımların ortak noktası genellikle hepsinin ortalama üzeri bir taktik disipline sahip olmasıdır.

    güney amerika, orta doğu, körfez ülkelerinde ise aynı seviyede taktik disiplini göremeyiz.
  • 3
    gitgide uzaklaştığımız kavram.

    çalışılmış bir oyun planı görmekte çok zorlanıyoruz uzun bir süredir. odağımızın kaydığı bir çok sorun var ama ben en büyük sorunlardan birinin bu olduğunu düşünüyorum.

    3-2 mağlup olduğumuz young boys maçında rakip sahada 5 pas üst üste yaptığımız bir sekans göremiyorum. topa sahip olma oranı benim için bir şey ifade etmiyor. hücum anlamında antrenmanda çalıştığımız şeylerin çoğunu sahada uygulayamıyoruz. duran toplar dışında elbette ama bu disiplinsizlik devam ederse o da kötüye evrilecektir.

    örneğin barış alper yılmaz. takımda rakiple boğuşan tek oyuncumuz. ancak ne zaman ne yapacağına dair kendisinin dahi bir fikri yok gibi göründü 1-0'lık young boys maçında.

    jelert kaç kez çizgiye indi bırakın pas vermeyi bunu fark etmedi bile. rakiple boğuşup geçmeye çalışıyor bunda da başarılı oluyor ama sonra iyi bir pas çıkaramıyoruz çoğu zaman. jelert de pas alamamaya devam ederse çizgiye inmemeye başlayacaktır.

    gerçekten izlerken can sıkan bir takım olma yolunda hızla ilerliyoruz.

    set oyununa dair iyi yaptığımız hiçbir şey de yok. ön alan presinde de geriledik. ya da rakipler önlem alıyor diyelim. eskiden çok top kapar pozisyon bulurduk artık yapamıyoruz ne yazık ki.

    bir değişim şart. hem de radikal bir değişim. bunu görmemek için kör olmak lazım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın