• 376
    2015-16 sezonundan itibaren bugu 1 skorer kanat ve 1 oyun kuran kanat şeklinde olan lig. şampiyon takımlarda kanat oyuncuları hep bu özellikteydi.
    2015-16 gökhan töre - quaresma
    2016-17 cenk tosun - quaresma
    2017-18 garry rodrigues - feghouli
    2018-19 onyekuru - feghouli
    2019-20 elia+ guldbransen - visca
    2020-21 larin - ghezzal
    2021-22 gervinho+abdülkadir ömür+visca - nwakaeme
    bu açıdan baktığımızda takımımızda kerem - yunus ikilisi (yeteneklerine rağmen) doğru bir ikili gibi gözükmüyor. kanat oyuncularımız arasında oyun kurmaya yakın olan isimler rashica ve yusuf demir olarak gözüküyor. dolayısıyla ilk ikiliden biriyle ikinci ikiliden biri seçilerek bir arada oynatılması gerekiyor. bunu yaptığımız takdirde süper lig, içinden geçeceğimiz bir ligtir.
  • 377
    bug'ı siyahi santrafor olan lig. son 10 yılın şampiyonluklarına bakarsanız mario gomez ve burak yılmaz dışında tamamen bu tip oyuncuların dominasyonunu görürsünüz.

    webo-sow-emenike
    drogba
    demba ba
    gomis
    diagne
    adebayor
    djanini

    boupendza, okaka, batshuayi gibi isimler de her zaman iş yapmıştır.

    nitekim forvet rotasyonumuzdaki atletik, dominant siyahi oyuncu rotasyonunu kınıyoruım. icardi, 37lik gomis, mertens, seferovic 4'ünü toplasak adebayor veya drogba bastonuyla sırtında taşır.
  • 378
    iyiden iyiye birilerinin seçtiği sırayla şampiyonluk dağıtılan bir lig oldu.

    sezon başında yazılan bir senaryoyu oynamak çok can sıkıcı oluyor artık. yalandan maçları takip edip heyecanlanıp, kendi maçlarımızda aleyhimize yapılan kasıtlı hataları ve rakiplerimizin lehine verilen hakem kararlarını görünce şevk bırakmıyorlar insanda.

    eskinden de hakem hatası olurdu ama misal sezon sonunda birinin lehine 3-5 puan olmuşsa öbürünün lehine de 5-6 puan olurdu. şimdi daha sezon başlarında 7-8 puanlık makas açılıyor. (21-22)
    bu sezon henüz çok açılmamasının sebebi de bizim son dakikalarda attığımız goller ve hakeme rağmen kazandığımız bazı puanlar. adil yönetilen bir ortam olsaydı fenerbahçe'nin birkaç puan daha az alıp, bizim 4-5 puan fazla alacağımız bir senaryo hiç de uzak değil.

    20-21'de ilk devre beşiktaş iteklenirken bizim kaç puanımız çalındı, averajla şampiyonluk verdik. 21-22'de fatih terim'li galatasaray 22-23'ten çok daha net doğrandı. devre arasına kadar hocayla gidersek birkaç takviye ile yine kazanabiliriz diye içimizden geçtiler.

    bir şeyler değişine kadar böyle...

    pandemide başakşehir araya sıkıştırılır, sonra gs olmasın da kim olursa diye beşiktaş, trabzon'daki lobi kendi içinde kapışınca artık yeter derler, 2023'te seçim varsa da 8 yıllık hasret son bulsun fenerbahçeliler mutlu olsun ne gelirse kar diyerek bu kez de ali koç'a destek atılmaya başlandı...

    2018 istanbul b.b. seçimleri çok şey gösterdi ama demek ki galatasaray taraftarı hala yok sayılıyor...

    peki, siz bilirsiniz...
  • 379
    birilerinin istediği gibi dizayn etmesinin önündeki tek engel "fatih terim-galatasaray birlikteliği" olan mide bulandırıcı lig. bu düzeni bozabilecek tek unsur da her şeyi ve herkesi üst üste koyarak iki şampiyonluk daha yaşayınca(17/18 ve 18/19) iyice zıvanadan çıkmış, zaten gözümüze soka soka yaptıkları amatörlükleri profesyonel çerçeveye taşımış ve yıllardır altımızda rencide olmuş camialara sırasıyla her sene bir "proje şampiyonluk" hediye etme yoluna girmiştir. bu sezonların ortak noktası da her seferinde bir noktada galatasarayımızın öyle ya da böyle saf dışı bırakılmış olmasıdır.

    19/20 başakşehir
    20/21 beşiktaş
    21/22 trabzonspor
    22/23 fenerbahçe (yükleniyor)

    fatih hocam belki formsuzdu belki takıma göze çok hoş gelen bir futbol oynatamıyordu ama adil bir yönetim olsaydı bu sezonların her birinde şampiyonluğu göğüsleyeceğinden en ufak şüphem yoktu çünkü formsuz hali bile bu ligin çok üzerinde. meşhur 19/20 sezonunda bile pandemiye suç bulunsa da pandemi dönüşü oynanan rize maçındaki muslera ve andone ye yapılanlar, antep maçındaki uydurulan 6 saniye kuralı ve çok daha fazlası çabuk unutuluyor.

    önce adil bir futbol ortamı oluşsun sonra saha içini konuşuruz. okan hoca, fatih hoca daha çok gelir giderler yoksa.
  • 380
    süper lig'deki maçları takip etmek için tek sebebim galatasaray. son birkaç sezondur keyif vermeyen bir futbol oynadığımız için maçları takip etmek için çok bir teşvik yoktu ve özellikle yapacak bir şeyim yoksa izlemiyordum da fakat bu sezon "bu kadro acaba ne yapacak" diye bir merak uyandırıyor takım ve izliyordum. dün akşam da "acaba sonunda beklediğim galatasaray yavaştan geliyor mu" diye bir heveslendim ama maç yetkilileri kısa süre içerisinde ağzıma lahmacun küreğiyle vurdu ve gerçekleri bir kez daha hatırlattıkları için teşekkür ederim kendilerine. süper lig uğruna vakit harcanılacak bir organizasyon değil.
  • 383
    2022-2023 sezonu, dünya kupası arası itibariyle ligdeki teknik direktörler benim iştahımı açan bir liste oluşturuyor. özellikle modern futbolun ilk zamanlarında yerel/uluslararası damga vurmuş birçok orta saha oyuncusu teknik direktörlüğünün ilk yıllarını bu ligde geçiriyor.

    1) okan buruk: artık kariyerinin başında değil olgunlaşma döneminde. ancak orta saha kökenli olması ve yaşının hala yüksek olmaması bir de galatasaray torpiliyle bu listeye alıyorum *
    2) emre belözoğlu: fenerbahçe'de başlayan kariyerini, başakşehirde yükselerek devam ettiriyor. 7-0'lık yenilgi * tad kaçırsa da avrupa başarısı ile kumaşının olduğunu gösteriyor.
    3) andrea pirlo: teknik direktörlüğünü beğenmesem de futbolcu olarak futbol tarihine adını yazdırmış oyunculardan.
    4) nuri şahin: geçtiğimiz yıla futbolcu olarak başlayıp sezon ortasında teknik direktörlüğe geçen ve sezon sonunu müthiş getiren bir performans gösterdi. bu yıl takımı doğal olarak dalgalanmalar yaşasa da hala gözde hocalardan birisi.
    5) selçuk inan: kasımpaşa ile kariyerine yeni başlıyor kaptan. umarım bu listenin okan buruk ile birlikte en başarılı ismi olur *

    futbolculuk olarak yukarıdaki listeden ayrılsa da teknik direktör olarak dikkat çeken isimler de var.
    1) ilhan palut: hatayspor ile alt liglerde dikkatleri üzerine çekmişti. sonrasında kötü geçen bi göztepe macerası ile unutulsa da konyaspor ile avrupa kupaları sıralamasında mücadele eden bir takım ortaya çıkardı.
    2) vincenzo montella: yaşlı ama yıldız kadrosuyla lige iddialı giren adana demirspor samet aybaba ile aradığını bulamayınca kendisini getirmişti. sonrasında özellikle yunus, vargas ve balotelli'den yüksek performans alan montella avrupa kupaları sıralaması kovalayan güçlü bir takım ortaya çıkardı.
    3) francesco farioli: pas oyunun yılmaz savunucusu, top oynamak isteyen takımların baş belası ancak anti-tezi bulunmuş bir hoca. umarım kendini geliştirmeye devam eder, lige renk katıyor.
    4) çağdaş atan: lige fırtına gibi girip sonrasında biraz düşüşe geçse de bu yıl kayserispor ile yine iyi bir yapı kuruyor. niyeyse bu listedeki türk hocalardan avrupa'ya çıkış yapacak ilk hoca olduğunu düşünüyorum.
    5) ömer erdoğan: son zamanlarda sönük kalsa da hatayspor ile süper ligde yaptıkları çok başarılıydı. şu anda belki de ligin açık ara en kaotik futbol kulübü olan ankaragücü'nü çalıştırıyor. umarım başarılı olur ve ankaragücü tekrar ligin başbelası demirbaşlarından birisi haline gelir.

    bu saydıklarım dışında türk futbol tarihinin terim dışındakilerin en başarılılarından olan şenol güneş, abdullah avcı gibi isimler de aktif rol alıyor. bir de fenerbahçe'nin başında jorge jesus gibi fenomen bir teknik direktör de var.

    bir dikkat etmek istediğim şey de, ligimizdeki italyan etkisi. 4 yabancı teknik direktörün 3ü italyan. okan buruk ve emre belözoğlu da futbolculuk döneminde italya'da vakit geçirmiş teknik direktörler. bunun dışında jorge jesus, ve alman futbolunun ürünlerinden olmasına rağmen üstüne konduğumuz nuri şahin dışında tamamen yerli bir küme var.
  • 391
    2022 dünya kupası'nda hakemlerin maçı çift hanelere varacak kadar süreyle uzatması sonucu aynı prosedürü uygulayacağını açıklayan federasyona sahip lig.

    fener'in, bjk'nin ve de trabzon'un maçları berabere veya mağlup iseler zaten uzadıkça uzuyordu. şimdi ellerine yasal bir düzenleme de geçti ki allah allah. artık bunların maçları 10 dakikadan az uzamaz. bu ekiplerden puan koparan olursa helal olsun valla.
  • 398
    dönüyor gönlümün efendisi. hoş geldin süper lig ):

    çok aksiyon dolu bir hayatım vardı, biraz kafayı resetleme vakti.

    şöyle 0-0 biten, az pozisyonlu, topun 25 dakika falan oyunda kaldığı bir anadolu maçı izleyebilirim umarım. kartlar havada uçuşsun, iki takımın kaleye attığı şut 7’yi geçmesin ):

    kafayı resetlemek için 0-0’lık bir anadolu maçı birebirdir.

    tekrar hoş geldin süper lig ):
  • 399
    afedersiniz de böyle lige sokayım. sezon başından beri göz göre göre kaç tane aleyhimize hata yapıldı, kaç maçta alenen hakkımız gasp edildi hiçbir şey olmadı, kimse sesini çıkarmadı ama saçma sapan bir pozisyon yüzünden her halükarda kazanacağımız maçı bizim de aleyhimize hata olmasına rağmen ortalık yangın yerine döndü. gittiler var kayıtlarını açıkladılar ve hakemler önemli hata yaptı dediler. nelsson’un pozisyonun konuşmaları ise paylaşılmadı bile.

    beşiktaş maçında çok net bir kırmızıyı vermeyen atilla karaoğlan var’a çağrılıyor yine de rol yapıyor diye sarı kartta kalıyor. buna olması gereken var prosedürü deniliyor bir de.

    diyecek bir şey gerçekten kalmadı. liginiz de algınız da batsın. hiçbir konuda birlik olamayanlar konu galatasaray düşmanlığı olunca birlik oldu. edep, haya, ahlak gibi olguların esamesi okunmaz olmuş bu ülkede. bu ülke yaşadığı her şeyi sonuna kadar hak ediyor. bu saatten sonra tek bir kulüple bile iyi ilişkisi olmasın galatasaray’ın siz hepiniz biz tek. kimseye ihtiyacımız yok.

    kazanalım ya da kaybedelim önemli değil ama dik duralım her zaman. kimseye boyun eğmeye gerek yok.
  • 400
    2022 dünya kupasında maçlara eklenen ilave süreler tartışma yaratmıştı. güya herkes bu uygulamayı övmüştü ama dünya kupası sonrası görüyoruz ki bu tuhaf ilave süreler sadece ligimizde uygulanıyor. italya, portekiz, la liga gibi topun oyunda kaldığı sürelerde bizden geri olan ligler bile bu uygulamayı tercih etmedi. bildiğim kadarıyla bundesliga da bu konuda geride olan liglerden ve onlarda da lig başlayınca göreceğiz nasıl olacağını.

    kişisel olarak karşı olduğum bir fikir değil ama uygulayanın türk hakemleri olduğunu düşününce saçmalıktan ibaret geliyor sadece. yani düşünsenize, 17 haftada vardan lehine sadece 2 karar çıkan buna karşın 10'dan fazla alehte karar olan galatasaray takımının maçının ne kadar uzayacağına avar hakemi karar verecek. 90+ yiyene kadar mı yoksa zaten mağlup ya da berabereysek oyun fazla durmadı 4 dakika yeterli mi? seçimin ne olacağı açık aslında. bana ligi dizayn etmenin sadece başka bir yolu olarak geliyor, başka hiçbir anlamı yok.
App Store'dan indirin Google Play'den alın