1
1982 anayasası' nın 59. maddesinde yer alan durum:
devlet, her yaştaki türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder.
devlet başarılı sporcuyu korur.
2
bizim ülkemizde malesef sporun gelişimine katkı yok denecek kadar azdır. mesela belediyelerimiz vardır, ne yaparlar? mevcut kulüplere yardım yapmak yerine giderler kendileri futbol kulübü kurarlar, paraları(mızı) o futbolcuları almaya harcarlar. çünkü belediyenin takıma yardım ettiğinin bilinmesi reklamındansa bizzat kurumlarını spor anlamında özelleştirerek reklam yaparlar, kazanılan paraların nereye gittiği bilinmez.
devlet babamız önemli maçlarda tribünde yerleri alır, genelde futbol olur sadece bu, futbola destekleri konusunda bilgi sahibi olmadığım için yorum yapmam zor.
halkın spora teşviki için ise yine belediyelerimizce spor yapabileceğiniz yerler açılır.
bu spor merkezlerinde yüzmeye gitmek istersiniz mesela, bayan-erkek ayırmıştır, normal olarak! aman rahat ederim iyi niyeti ile düşünüp zaman çizelgesi sorarsınız, aldığınız cevap şok edebilir. bayanlara sadece haftasonu akşam ve hafta içi gündüz seans açılmıştır. sebep sorduğunuzda hiç şaşırmayın, "bayan olunca hafta içi çalışmıyor, hafta sonu akşam da dışarı çıkmıyor zaten; erkeklere ayrılıyor bu saatler" cevabını alabilirsiniz.
parklara halk spor yapsın diye ekipmanlar kurulur, bırakın kadın-erkek yetişkin insanın spor yapmasını, çoluk çocuk bile oynayamaz çünkü sporu geliştirelim derken parkları mesken tutmuş sokakta yaşayan ve tinerci, hırsız vs. olan insanlar unutulmuştur, çoluk çocuk da korkar onlardan.
en büyük desteği beklediğimiz medya ise genelde maymunluk yapar spor söz konusu olunca güzel türkiyemde.
yani bu ülkede sporun geliştirilmesi diye bir kavram ancak anayasanın bir maddesine sıkışıp kalmıştır. bizim gibi taraftarlar, gönüllüler olmasa ön plana çıkması da çok çok zordur.