• 1
    90'lar liverpool takimi icin kullanilan isim.

    basini mcmanaman, fowler, redknapp ve mcateer'in cektigi ve ingiltere'nin en guzel futbolunu oynayan ancak tabloid gazetelerin basini yedigi tarihin en cok hakki yenmis, sampiyonlugu en cok hak etmis liverpool kadrosuydu. o donemin klasik 4-4-2 oynayan ingilteresinde 4 cok guclu ofansla oynardi: fowler, collymore, mcmanaman, barnes.

    liverpool 25 yil aradan sonra sampiyonluk sansini bu kadar yukari cekmisken, sampiyonlugu en cok hakettigi 95-96 senesini ve kadrosunu anmadan olmazdi. basinla ve ozel hayatlarindaki sorunlari olmasaydi o kadro sampiyonluk cok rahat kazanabilirdi. zamanin cok otesinde ofansif bir oyun ortaya koyan bu kadronun o donemin newcastle'yla efsanevi maclari da vardir. sheare ve fowler'in, ginola ve mcmanaman'in kapismalarini seyretmek ayri bir keyifti.

    futbol'un en guzel oynandigi donemde, en genc kadrolardan biri olup, seyretmesi en zevkli futbolu oynayan bu kadro, temelini 90 yilindan alir. bu bakimdan bizim 90'lar kadrosuna cok benzetirim yukselisini.

    bu kadronun paslasmalarina ve hizli oyununa bir ornegi asagida gorebilirsiniz. afiyetle izleyin.

    http://www.youtube.com/watch?v=orX_oTWIJiQ
  • 2
    aslına bakılırsa liverpool takımı için değil, 90'ların ortalarında liverpool'da forma giymiş ''janti' ya da ''karizma'' diye çevirebilinecek -şık ve maskülen olma çabası içinde, takım elbise/şampuan reklamlarında boy gösteren, hızlı gece hayatıyla epeyce magazin gündemini meşgul etmiş, clubber ve çapkın- bazı futbolcular için kullanılmış alaycı bir isimdir spice boys. başını robbie fowler, steve mcmanaman, jamie redknapp ve david james ve tabii ki jason mcateer'ın çektiği gruba ''spice boys'' ismini kazandıran isim ise robbie fowler olmuştur; o yıllarda şöhretinin zirvesinde olan ve gerçek bir çılgınlığa dönüşmüş spice girls'ün emma bunton'ı ile bir dönem sevgili olduğuna dair dedikodular çıkmıştır. bunun üzerine basın tarafından, kaliteli ve dominant bir oyun oynamalarına ve geçen 10 yılın dominant efsanesi liverpool'un şampiyonluğa dönüşe taşıyacaklarına yönelik beklentilere rağmen kupa kaldıramamalarına ve aldıkları dramatik(saçma) mağlubiyetlere bir nevi sebep olarak bu hâlleri gösterilmiş ve tamamen alaycı şekilde spice boys yakıştırması yapılmış, ve bu isim birkaç yıl boyunca kullanılmıştır: 95-96 sezonundan, 98-99 sezonuna kadar.

    bir anlamda basın, 20 yıldır ülkenin en başarılı kulübü olan winner liverpool'un beklentilerin altında kalmasının cezasını takımın ileri hattındaki büyük oyun oynayan, ancak önemli maçlarda hâyal kırıklığı yaratan, saçma maçlarda da puan kaybetmesine yol açan(bir anlamda günümüz liverpool'unun temellerini atmış) görünürde disiplinsiz futbolcularına kesmiştir. elbette fazlasıyla gürültücü ve el attığı olayları abartıp süsleyip püslemekte mahir olan ingiliz basınının rolü de çok büyüktür spice boys isminin yayılması ve ''algısının oluşması''nda. yoksa zaten o dönem premier lig alex ferguson'un yeni winner manchester united'ı etrafında şekillenmekteydi, toparlanmaya çalışan ve yeni bir kimlik oluşturmaya çalışan liverpool'un değil.

    ancak yine de ingiliz basınının haksız olduğu noktalar da yok değildir; örneğin wembley'de oynanan ve manchester united'a 1-0 mağlup olunan 96 fa cup finali. maç öncesi etkinliklere beyaz emporio armani takım ve gucci ayakkabılarla çıkan liverpool oyuncuları, maç sonrası mağlubiyetin ardından spice boys isimlerinin de etkisiyle basın tarafından alay malzemesi yapılmıştır. bu ''beyaz takım'' vakası o kadar meşhur olmuştur ki, maçın önüne geçmiş ve hâlâ konuşulan bir malzeme hâline gelmiştir: https://www.youtube.com/watch?v=vlKdPrTWUHs https://www.youtube.com/watch?v=v7RodTejwmM buna ek olarak 1999'da fowler'ın everton maçında attığı golden sonraki meşhur kokainli gol sevincini de unutmamak gerek.

    sonuç olarak zaman içerisinde spice girls'ün şöhretinin azalması, fowler'ın yaşadığı sakatlıklarla uzun dönem ortalarda görülmeyişi, michael owen'ın ortaya çıkışı, 1998'de roy evans'ın görevden ayrılıp yerine gerard houllier'in gelmesi, ingiliz basınının da kendine yeni skandallar/oyuncaklar bulması ve en nihayetinde kadrodaki isimlerin birer birer kulüpten ayrılıklarının konuşulması gibi nedenlerle spice boys ismi de tedavülden kalkmış, liverpool'u yeniden yapılanmaya doğru götürmüştür.
App Store'dan indirin Google Play'den alın