• 1
    sözlük anayasası bilhassa sözlük içinde, bilhassa da sözlük dışında, türkiye cumhuriyeti yasaları dahilinde ilke ve hakları koruyan, sözlük kurallarının işleyişini sağlayan ve her yazarın ezbere bilmesi gereken kurallar bütünüdür.

    i. sözlüğün şekli

    madde 1. - rerererarara.net bir galatasaray sözlüğüdür.

    ii. sözlüğün nitelikleri

    madde 2. - a) galatasaray sözlük, yazarların huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, metin oktay felsefesine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, fanatik ve sosyal bir sözlük sitesindir.
    b) galatasaray sözlük bir fun club , message board , arkadaşlık ya da sadece taraftar sitesi değildir hele hele forum hiç değildir.

    iii. sözlüğün dili, rengi, forması, marşı ve başkenti

    madde 3. - a) galatasaray sözlüğün dili türkçedir.
    b) renkleri, turuncudan iz taşıyan tok bir sarı ve vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı'dır.
    c) forması, kutsal parçalı forma'dır.
    d) marşı "galatasaray marşı"dır.
    e) başkenti ali sami yen'dir.

    iv. değiştirilemeyecek hükümler

    madde 4. - sözlük anayasasının 1.,2., ve 3. maddeleri değiştirilemez, değiştirilmesi bile teklif edilemez! *

    v. sözlüğün amacı

    madde 5. - sözlüğün temel amacı, galatasaray taraftarlarını bir araya toplamak, onları kaynaştırmak, öğrenmek- öğretmek, eğlenmek-eğlendirmek, galatasaray gündemini yakından takip etmek, zaman zaman maziye dönüp hüzünlenmek, gelecek üzerine kafa yormak, galatasaray haklarını savunmak ve -çoğunlukla- galatasaray tematiği üzerine düşünmek, yaşamak ve bir arada olmaktır.

    vi. egemenlik ve yetkiler

    madde 6. - egemenlik kayıtsız şartsız birinci nesil aslan'ların ve moderatör'lerindir. haliyle egemenlik dolaylı da olsa yazarlarındır.

    madde 7. - yasama yetkisi birinci nesil aslan(admin)'lara aittir.

    madde 8. - yürütme yetkisi ve görevi, moderatörler tarafından sözlük anayasasına uygun olarak kullanılır.

    madde 9. - ihbar yetkisi, sözlük yönetimi adına muhbirler tarafından kullanılır.

    vii. sözlük içinde eşitlik

    madde 10. - a) herkes(aslan, moderatör, muhbir, yazar), ırk, cinsiyet, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin sözlük içinde eşittir.
    b) sözlükte renk yönünden ayrım vardır. sözlük sadece sarı-kırmızı'ya gönül verenlerin barınabileceği bir oluşumdur.
    c) sözlük içinde nesil ve rütbe yönünden ayrıma takılılmamalıdır. (bu maddeyi tam açmadık ki biraz gizemli olsun, gerek görüldüğü takdirde üzerinde kafa yorulsun)

    viii. sözlük rütbelerinin tanımı ve açıklamaları

    madde 11. - a) aslan'lar, sözlük içinde en yüksek yetkilere sahiplerdir.(yazar onaylama, yazar uçurma, mod ve muhbir yetkileri verme vs.) buna rağmen aslanlar keyfilik gözeterek sözlük kurallarının dışına çıkamazlar, hiçbir yazara haksız ayrıcalık tanıyamazlar. ama tüm bunlara rağmen işlerine geldiği takdirde sözlük anayasasını rahatlıkla değiştirebilirler.
    b) sadece aslanlar yazar ve diğer kayıtlı tüm kişilerin kişisel bilgilerini (e-mail, ikamet yeri, doğum tarihi, cinsiyet) görebilirler. lakin bunları kesinlikle bir başka kullanıcıyla ya da reklam şirketleriyle paylaşamazlar! (ayrıntılı bakınız: madde 19)
    c) yazar ve diğer kayıtlı tüm kişilerin şifreleri, özel bir sistemle veritabanı içerisinde dahi gizli tutulmaktadır. bu sebeple aslan'lar kişilerin şifrelerini göremezler. kullanıcının şifresini unutması durumunda, kullanıcı girişi kısmında bulunan şifre hatırlama servisi kullanılmalıdır. aslan'lara bir şekilde (mail, msn, icq, birebir) ulaşıp, "aga ben şu şu şu nickli yazarım şifremi unuttum bi bakıver sistemden de söyle bea" gibi söylemlerle gelmek yersizdir. bu durumda aslanların en yapabileceği, kişinin kişisel bilgileri teyit ettirilerek kişiye sistem aracılığıyla yeni şifresini maille yollamaktır. bu durumda dahi aslan'lar şifreleri göremezler (neyse bu konuyu çok uzattık)
    d) sözlük aslan'ların babasının malı değildir, bizzat; kendilerine aittir.
    e) elhasıl; aslan aslandır.

    madde 12. a) moderatörler, aslanlardan aldıkları yetkilerle, sözlüğün işleyişini, kuralların uygulanmasını ve yasaların bağlayıcılığını sağlayan, kurallara aykırı entry ya da başlıkları bulup düzenleyen ya da silen, sözlük formatı dahilinde sözlükle ilgili tüm standartları sağlamaya yükümlü, takdir yetkisini kişisel zevk ve beğenilerine göre değil de, anayasayla korunan sözlük kanunlarına göre kullanan, en azından kullanmaya yükümlü yazarlardır.
    b) moderatörler, sildikleri entrylerin sebebini -mutlaka- bildirerek yazarın çöp kutusuna gönderirler.
    c) moderatörler, imla hatası ve dil bilgisi kuralları barındıran entryleri düzenlemekle yükümlü değillerdir. görevleri bu tarz entryleri yazarın çöp kutusuna göndermektir. lakin, ufak tefek imla hataları içeren entryleri, enrtynin silinmesi, düzenlenmesi ve tekrardan onaylanıp yayınlaması sürecinde yaşanacak zaman ve enerji kaybını önlemek için silmeden düzenleyebilirler. bu tamamen moderatörün keyfiyetine bağlıdır.

    madde 13. a) muhbirler, zamanını entry okuyarak geçiren, sözlük formatını yalayıp yutmuş, dilini seven ve koruyan, ve sahip olduğu bu erdemlerden dolayı hatalı entryleri silip moderatör onayına sunma yetkisine sahip yazarlardır.
    b) muhbirlerin sildiği entryler yazarın çöp kutusuna gitmeden önce moderatör onayından geçer. entryler moderasyon tarafından ya hatalı bulunarak onaylanır ve yazarın cop kutusuna gönderilmek üzere silinir, ya da yanlış ihbar olarak değerlendirilir ve tekrardan canlandırılır.

    madde 14. a) yazarlar, sözlük bilgi hazinesini genişletmek, bildiklerini, gördüklerini, duyduklarını, yaşadıklarını ve benzeri hislerini aktarmak, hem öğrenmek hem de öğretmek, o arada da eğlenmek, asıl olarak ise galatasaray'ı daha da yaşamak üzere sözlüğü kullanan kişilerdir.
    b) yazarlar, yazar payesinin hakkını vermek için, sözlük formatı içinde, sözlük kurallarına uyan, türkçesini seven ve koruyan insanlardır.
    c) kullanıcı yazar sıfatını kazanabilmesi için sözlüğe üye olduktan sonra çaylak aşamasını geçmesi gerekmektedir. bu tamamen yazarın kişisel becerisine kalmıştır.
    d) yazarların girdiği entryler sadece kendilerini bağlar. galatasaray sözlük bu entryler üzerinden hiçbir hak iddia edemez ya da sorumluluklarını almaz.
    e) yazarlar kendi entrylerini silme ve düzenleme haklarına sahiptirler.
    f) yazarların tüm kişiler bilgiler saklıdır ve hiçbir yerde yayınlanamaz. istek dahilinde dahi 3. kişilerle paylaşılmaz. kişisel bilgiler sadece istatistikler veriler için kullanılmaktadır. istisnai olarak, türkiye cumhuriyeti yasaları dahilinde yetkili kişilerin --başvurusu-- durumunda kişisel bilgiler paylaşılır.

    madde 15. a) çaylaklar, yazar olma isteğiyle sözlüğe kaydını yaptıran ve en az 10 deneme entrysi girerek bu entrylerin aslan onayından geçmesini ümit eden hevesli kimselerdir.
    b) çaylakların girdiği entryleri sadece yöneticiler görebilir. çaylaklar deneme entrylerini düzenleyip, silebilirler.
    c) çaylaklar başlık açamaz, ukde veremez ya da ukde dolduramazlar. aynı zamanda oy kullanamazlar ve sözlük uygulamalarından faydalanamazlar.
    d) çaylakların yazarlık başvurusu değerlendire alınması için en az 10 entry girmeleri gerekmektedir. çaylak 10. entryi girdikten sonra onaylanmak üzere aslanların listesine gönderilir. çaylaklar sadece ilk 10 entrysi üzerinden değerlendirmeye alınırlar.
    e) çaylaklar gerekli incelemeden sonra yazarlığa layık görülürse onaylanıp yazar yapılırlar ya da tamamen uçurulurlar.

    ix. başlık ve entry

    madde 16. - a) sözlük içerisinde özel isimleri, günleri, durumları, düşünceleri ya da olasılıkları barındıran ve bir tema altında toplayan kelime veya kelime topluluklarına başlık denir.
    b) başlık belli bir kurallar bütünü dahilinde açılabilir. başlık açımına dair ilgili tüm kural ve şekiller bir alt kanun olarak baslık kanunu'nda incelenmektedir. (bkz: başlık acarken dikkat edilmesi gereken hususlar)

    madde 17. - a) başlık altına her bir yazarın diğerinden bağımsız yazdığı cümlelere entry denir.
    b) yazarlar, sözlük formatı içinde, imla kurallarına uygun, ahlaki ilke ve değerlere saygılı, insan onuruna yakışır şekilden hareketle, türkiye cumhuriyeti ilgili kanunları sınırları dahilinde ve ahde vefa gözeterek entry girebilirler.
    c) entry belli kurallar dahilinde girilebilir. entry girimine dair ilgili tüm kural ve şekiller bir alt kanun olarak entry kanunu'nda incelenmektedir. (bkz: entry girerken dikkat edilmesi gereken hususlar)

    x. üyelik

    madde 18. - sözlüğe üye olan ve sözlüğü kullanan herkes, sözlük anayasasının -koşulsuz- bağlayıcılığı altındadır.

    madde 19. - a) sözlüğe üye olacak bireylerin 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir.
    b) bireyler üyelik kaydını doğru doldurmalıdırlar. bkz: uçma sebepleri
    c) birey sözlüğe üye olurken yazar sıfatıyla kullanacağı mahlas, rumuz, nicki (ya da her neyse) kendi seçer.
    d) birey üye olurken seçtiği nickini bir daha asla değiştiremez. değiştirilmesini bile teklif edemez.
    e) e-mail adresi sözlük güvenliği sebebiyle kişiye üyelik bilgileri ulaştırılmak üzere kullanılır. diğer yazarlarla veya 3. kişilerle kesinlikle paylaşılmaz. email adresi yazar olduktan sonra değiştirilebilir.
    d) kişisel bilgiler (isim, doğum tarihi, ikamet yeri, cinsiyet) sadece istatistiksel veriler için kullanılır ve diğer yazarlarla veya 3. kişilerle kesinlikle paylaşılmaz.
    e) yazar alımları sözlük üst kurulunun planlamasına göre belirli dönemlerde kapatılabilir.

    xi. sözlükten uçurulma sebepleri

    madde 20. - a) türkiye cumhuriyeti yasalarınca, ceza ile müeyyidelendirilmiş hukuka aykırı fiiller ve suç unsuru teşkil eden nick, entry, başlık, özel mesaj gibi girdiler, yazarların sözlükten uçurulmasına sebeptir.
    b) sözlük anayasası ve alt kanunlarıyla korunan kurallara uymayan her türlü yanlış davranışın bir kere ve ya sürekli tekrarlanması uçurulma sebebidir. (nicelik yönünden ayrım ihlalin büyüklüğüyle alakalıdır)
    c) kaynak belirtilmeden, diğer sözlüklerden ya da herhangi bir yerden copy-paste yazarlığı yapan kişiler saniyesinde sözlükten uçurulur.
    d) sözlük içi huzuru bozmak, diğer yazarlara hakaret etmek uçurulma sebebidir.
    e) yazarlar birden fazla hesap açamazlar. aynı ip üzerinden sözlüğe giriş yapan (aile, arkadaş, cafe vs.) bireyler durumu aslan'lara bildirmelidirler.
    f) yazarın, hesabını diğer bir kimseyle paylaşması uçurulma sebebidir.

    xii. anayasa alt metni

    madde son. - a) bu anayasa spontane hazırlandığından içersinde eksik hükümler barındırabilir.
    b) anayasanın resmi basın yeri, sözlük anayasası başlığıdır.
    c) sözlük anayasası'ndaki değişiklikler, hemen anayasaya eklenir ve istisnai durumlar olmadığı sürece hüküm ve sonuçlarını 5 iş günü sonra doğurmaya başlar.
    d) galatasaray sözlük, fikir olarak tamamen, tasarım olarak hemen hemen, içerik olarak da tamamen bağımsız bir ekşi sozluk klonudur.

    xiii. değiştirilen maddeler
    madde 15. c
  • 37
    sözlükte siyaset yapılmasına sol frame'de galatasaray ile ilgili aradığımız şeyleri karışık hale getirecek ve sözlüğü amacın dışına saptıracak başlıklar barındıracağından dolayı karşıyım. fakat özellikle seçim dönemlerinde insanlar siyaset ile çokça iç içe oldukları ve kendilerini ifade etme ihtiyacı hissedebildikleri için bu dönemlerde bir başlık oluşturulup mini bir görüş belirtme platformu oluşturulabilir diye düşünüyorum.

    nefret söylemleri olmayan, bir başka yazara cevap niteliğinde entry girişinin yasak olduğu, herkesin sadece görüşünü ve gerekçelerini belirtebileceği seçim dönemine özel bir başlık açılması, örneğin referandum 2017 gibi, hem insanların biraz içlerini dökmesine, hem medyada yer almayan bazı görüşlerin sözlüğümüzün okur, yazar ve misafirleri tarafından görülmesine yardımcı olacağını düşünüyorum. başarılı olursa çok da güzel bir ortam olacaktır. demokrasi budur. sadece bir öneridir.
  • 25
    salt bu sözlüğün anayasasıyla alakalı değil;
    genel olarak yasalar oldukça ayrıntılı bir şekilde planlanmadığında, yasaların geçerliliği olan ortamları zehir edebilecek niteliklere sahiptir anayasalar.

    bir bakıma insanın kendisini sınırlandırmasıdır yasalar. daha yaşanılabilir ortamlar sağlamak için.
    fakat bu sınırlar doğru bir şekilde çizilmezse, işte o zaman yasayı yürürlüğe sokanlar da, diğer kişiler de istenmeyen durumlarla karşılaşabiliyor.
    ve işin en acı tarafı ne biliyor musunuz? yetkililer bir şeyler yapmak istese bile yapamıyor. çünkü yasa oluşturulmuş bile.
    ve sen orada yazan yazılara uygun davranmak zorundasın. orada ne yazıyorsa o.

    kurallar insanlar için vardır. insanların daha rahat etmesi için.
    eğer bir yasa oluşturmaya karar verip, kendimizi kısıtlayacaksak bu kısıtmaların uygulanması net bir biçimde oluşturulmalıdır.
    mturhan'ın (bkz: #1189369) nolu entry'si, bunlara bir örnektir. akıllarda soru işareti kalmaması gerekir.
    buna ek olarak entry silmeyle alakalı da bir sürü durum var ve bunun sonucunda çok fazla tartışmalar çıkıyor haliyle.

    kuralların uygulanması net bir şekilde belirlenmediği sürece o ortamda kaos oluşması kaçınılmazdır.
    ve çoğu zaman bu eksiklikler sebebiyle kaos oluşmaması için bir takım kişilere iltimaslar sağlanır. istenmeden de olsa.

    elbette her yasanın bir açığı vardır ve bu açığı kullanan kişiler de vardır.
    esas olan bu açıkların minimuma indirilmesidir ve yaptırımların net bir biçimde ifade edilmesidir. bu da ancak o ortamdaki insanların sürekli olarak fikir alışverişinde bulunmasıyla sağlanır. yasalar, oluşturulduktan sonra ya da oluşturulma esnasında oldu bittiye getirilmemeli. fikir alışverişlerinin sürekli olması ve yasalar hakkında insanların görüşlerinin her zaman dikkate alınması önemlidir. misal galatasaray sözlük ile ilgili istekler başlığında bir bakıma bunlarla ilgili olarak birçok istek yer alıyor fakat bunların kaçının uygulamaya konduğu ya da kaçının değerlendirmeye alındığı belli değil.

    ki ben dikkate alındığına dahi inanmıyorum.

    daha moderatörlere mesajla ulaşıp bir istek sunulduğunda sonuç alınamıyorken, bir başlığa yazılan isteklerin göz önünde bulundurulacağına inanmak saflık oluyor haliyle.
App Store'dan indirin Google Play'den alın