26
eskiden karşı çıktığım insan türüydü. artık bu kişi benim. durum gerçekten çok ciddi bir hâl aldı. türkiye bittiğinde; taraftar da biter, galatasaray da biter, fenerbahçe de biter.
27
siyasi fikirleri insani duygularının önüne koymadığı sürece doğru yolda ilerlediğini düşündüğüm, eşref-i mahlukattan sen veya ben gibilerinin önceliklerini belirlemiş olanı.
28
hakiki atatürkçü bir fenerliyi şeriatçı çomar bir galatasaray taraftarına tercih etmem. şeriatçı çomar bir galatasaray taraftarını da hakiki atatürkçü bir fenerliye tercih etmem. önce insanlıklarına bakarım, sonrasına sonra bakarım.
ama önemli olan şu; her hakiki atatürkçüyü iyi insan, her şeriatçıyı çomar sanan, her 'şeriatçı çomarı' da insan olarak görmeyen bir kafa yapısına asla ulaşamayacağım.
bu arada bu iki tiple de çok yakın olmamam kuvvetle muhtemel.
29
insanlik ve etik degerlerin siyasi ideoloji ile yakindan ilgisi oldugu icin benim de iclerinde oldugum insan turudur.
siyasal islam veya seriat aski ile tutusup ulkeyi raydan cikarmis birisi galatasarayli olsa da umurumda olmaz.
en once insani degerlere, sonra da ataturk'un vizyonuna bakmak gerek.
30
insan önce buraya bakacak.
“efendiler, sırası gelmişken, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki öz cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an geri kalmasın!”
mustafa kemal atatürk
31
eğer siyasi fikirlerimizi, taraftarlığımızın önüne atmazsak; yarın ortada ne türkiye cumhuriyeti, ne de bir galatasaray kalır. çünkü biz başkaları gibi ayrı bir cumhuriyet değil; mustafa kemal atatürk'ün kurduğu türkiye cumhuriyeti'nin galatasaraylı evlatlarıyız. cumhuriyetimize, laikliğimize sahip çıkmazsak yerle yeksan edilmemesi için hiçbir sebep yok. dolayısıyla siyasi fikirlerini ön plana atacaksın ki yaşayabilesin. siyasi fikirlerini ön plana atacaksın ki, yarın öbür gün taraftarlığını rahatlıkla yaşayabilesin...
32
taraftarlık da, kimliğimizin bir parçası haline gelmiş olabilir. kimliğini oluşturan ögeler arası bir çatışma yaşıyor olması muhtemel bir insandır. taraftarlık benim kimliğimde bir yer edinmiyor. edinseydi de bir çatışma yaşayacak mıydım bir galatasaray taraftarı olarak? hayır yaşamayacaktım. öyle bir düzen kuruldu ki elbette galatasaray da sarayın avcunda. fakat nihat abilerin veya demirörenlerin fink attığı gündemde, çıkar çatışmaları arasına sıkışmış camialara bir aidiyet hissetmediğim için şanslı hissediyorum kendimi.
kimlik dedik. farklı kimliklere ve kendinden olmayana dil, din, ırk, cinsel kimlik, yaşam tarzı her anlamda çemberi daralta daralta hayatı zindan edenler, ötekileştirmeyi öyle bir boyuta getirecek ki bunun öznesi haline taraftarlar bile gelebilir. yok artık diyor olabilirsiniz. olmaz dediğimiz her şey oldu. olmaya da devam edecek. yapamadıkları her kötülük, akıllarına gelmeyecek kadar aptal olduklarından. akıllarına geldiği zaman yaşanacak. karşımızda pragmatizmle saf kötülüğün harmanı yiyici bir zihniyet var. kim onlara en çok lokmayı yedirecekse her şey ona doğru evrilecek. her yerde bugüne dek yaptıkları gibi. biz de taraftar olarak öfkemizle kalırız. lokmasını yiyen yiyene. başka hiçbir şeye önem verdikleri yok.
33
galatasaray'ın ve galatasaraylılığın dünya görüşümle hiçbir zaman çelişmeyeceği için asla içinde bulunmayacağım durumdur.
buradaki siyasi görüşten kasıt parti tutmak ise o zaman galatasaray bütün siyasi partilerin de siyasi figürlerin de üzerindedir benim için.
bugün yanlışlarını eleştirdiğim iktidar ve rte figürü gitsin atıyorum iktidara chp partisi ve ekrem imamoğlu figürü gelsin onun da yanlışı neyse aynı sertlikte eleştiririm.
partizanı olduğum tek şey galatasaraylılıktır onda bile elimden geldiğince objektiflik sınırları içerisinde kalmaya çalışıyorum.
34
en önemli örneklerinden birisi, belirli aralıklarla galatasaray aleyhine algı oluşturabilecek haberler yapmalarına rağmen, bunu da bilmesine rağmen, sırf siyasi pozisyonundan dolayı sözcü, cumhuriyet gibi gazeteleri takip eden, sempati besleyen bir kesim galatasaray taraftarıdır.
35
ulkenin bulundugu uzucu durumda cizgisini bozmamasi gereken taraftardir. ulke duzluge takimlarla degil insan kalitesiyle cikacak.
36
olması gerekeni yapan insandır. futbol sadece bir spor dalıdır ve izleyicileri için sağladığı tek şey eğlence ile sınırlı olmalıdır. oysaki aldığımız nefes bile siyasidir.
37
yetkin olmayan siyasilerin sıra dışı faiz teorileri, anlamsız inatlaşmaları sonucunda yarın bir gün tuttuğu takımın istediği futbolcuyu getiremeyeceğinin, çocuğuna forma alamayacağının, stada gidemeyeceğinin, hiçbir sevincine üzüntüsüne olması gerektiği kadar ortak olamayacağının farkında olan insandır.
gerçi iran'da, taliban yönetimindeki afganistan'da bile dile getirilmeyen şekilde 2021 yılında surelerden referans gösterip piyasanın içinden geçmek, 80 milyonu bir cümle ile sefalete sürüklemek bir siyasi fikir midir hatta bir fikir midir önce bunu tartışmak lazım.
39
sağlıksız bir taraftar beyanı ; "sağlıklı bir taraftardır."
40
"önce insan olmalı insan sonra ne olacaksa" felsefesi ile yaşamını sürdüren taraftardır. yukarıda bir renkdaşımızın da söylediği gibi futbol bir spor dalıdır ve keyif almak için takip edilmelidir. tuttuğu takım nedeni ile siyasi fikirlerinden ödün vermek bence fanatizme girer ve fanatizmin her türlüsü zarar vericidir.
galatasaray'ımızı severiz, ama ülkenin yaşanabilir bir durumda olması her şeyden önce gelir.
41
siyaset, taraftarlığın önünde değil ama içindedir.
"şairin hayatı şiire dahildir" der cemal süreya. "insan yaşadığı yere benzer" der edip cansever.
yaşadığımız toplumdan bağımsız bir taraftarlık olamaz. taraftarlar da içinde oldukları toplumun katmanlarına göre konumlanırlar.
ne mutlu ki galatasaray felsefesi bize, "fikri hür vicdanı hür" bir yol gösterir.
kendi gök kubbemizde başımız dik yürüdüğümüz sürece, önünde de sonunda da tarafımız bellidir.
42
ülkeyi yönetenlerin amaçlarının, ülkenin menfaati ya da geleceği değil, oturdukları sıcak, ceylan derisi koltukları korumak olan bir ülkede, tuttuğu takımdan çok tuttuğu partisporu destekleme eylemi.
bu ülkede insanların %99unun siyasi görüşü yok, fanatizm seviyesinde destekledikleri partileri var. aksinin iddiası komik. bu yüzden dün kara dediğine, bugün ak dendiğinde, 180 derece dönüp, desteklendiği, seni başkan yaptırmayacağız diye yola çıkanların, meclise girince büyük başkan çektiği, partisinin herhangi bir tabanını, fraksiyonunu temsil etmemesine rağmen, yurtdışından getirilen birinin aday gösterildiği ve, insanların bu şahsa, fikirleri tamamen zıt olmasına rağmen gidip oy verdiği, belli bir kökene mensup, x asıllı türk vatandaşlarının oyunun, x kökenli yöneticilerinin olduğu partiye zimmetli olduğu, siyasi çizgisiyle zıt bir partiden transfer edilen milletvekil adayına sorgusuz sualsiz oy veren insanların olduğu bir ülkede siyasi görüş yoktur, siyasi fanatizm vardır, siyasi holiganlık vardır.
43
esasinda cikar bulmaya veya cikar iliskisini devam ettiren taraftardir.
44
solcu gazetelerin bir yıldan fazla bir sürede dozajı artmış bir şekilde birilerinin köpekliğini yapıp tümüyle galatasaray düşmanlığına soyunmasına laf edemeyen insandır.
46
ikisini birbiri ile kıyaslamak anlamsız. zeytinyağı ile su birbirine karışmaz. karıştırabilen varsa farklı etken madde kullanmıştır.
47
bazıları için galatasaray bir amaç değil araçtır. galatasaray yanına yeni barikatlar ekleyebildiği sürece galatasaraydır.
halbuki bilmiyorlar galatasaray siyaset üstüdür ve nezaketlidir. galatasaray mustafa cengiz döneminde ali koç'un stada sokmadığı ekrem imamoğlu'nu galatasaray stadına sokmuştur. ali koç ekrem imamoğlu'nu fenerbahçe taraftarına hedef gösterirken ekrem imamoğlu dursun özbek dönemimde galatasaray tarafından çok güzel bir şekilde ağırlanmış ve kendisi galatasaray stadında taraftarla selfie çekile çekile maç izlemiştir. galatasaray o gün de siyaset üstüydü, bugün de siyaset üstü. mesele sizin nezaketi sadece tek bir tarafa gösterilmesi gereken bir şey olarak görmenizde.
not: murat kurum'a asla oy vermeyecek bir istanbul'lu.
48
tek dünya görüşü galatasaray olan bizlere ters gelen görüştür. tek sevdamız galatasaray.
49
benimdir. aklı başında her insan da böyle davranır. daha iyi bir toplumun, daha adil bir yaşamın kapısını taraftarlık değil siyasi mücadele aralar. dahası, taraftarlığı yapabilmek bile siyasi mücadeleyle mümkündür. passolig, örneğin, hepimizi bir bankanın müşterisi yaptı.
futbol da taraftarlık da o kadar mühim şeyler değil. insan büyüdükçe anlıyor. belirli yaştan sonra hala hayatınızdaki en önemli şey galatasaray ise bence başınızı ellerinizin arasına alıp biraz hayatınızı sorgulamanızda fayda var.
50
varsa yoksa galatasaray diyen birisi olarak kimin ne siyasi görüşte olduğu kimi savunduğuyla ilgilenmiyorum. galatasaray çıkarları her siyasi görüşün önündedir benim için.