• 2
    2014 dunya kupasinin da yapilacagi sehirdir ayni zamanda.
    brezilya'nin son zamanlarda guclenen ekonomisinin ustune 2 sene arayla dunyanin en buyuk spor organizasyonlarina ev sahibi yapmanin getirisi eklendiginde, brezilya'ya ekonomik katkisi cok buyuk olucaktir.

    hem dunya kupasi hem de olimpiyat komitesinin onunde ki en buyuk sorun, sehirdeki suc orani. rio de janerio'ya tur duzenleyenler tur sirketleri, yada bireysel ben giderim bana birsey olmazcilar, hatta bizzat orada yasayanlar bile, sehirde tek gezen turistin tek bir kaderi oldugundan bahsediyorlar. bu iki buyuk organizasyon sehrin issizlikten dolayi kendini suca veren halkina, istihdam saglayacaginu dusunursek, brezilya, lotoyu tutturmus ve ekonomik kalkinmanin yani sira, sosyal olarak da kalkinmayi basarabilir.

    ayrica brezilya'nin baskenti degildir. scream filminde de ayni kandirmayi yapmislardi. brezilya'nin baskent brasildir.
  • 3
    kaynak: http://dk2014.tribundergi.com/...;utm_medium=urlshort

    --- alıntı ---

    dünya kupası için brezilya'ya gelen bir turist, eğer uçak bileti ve otel için yüksek miktarlar ödememişse, merak etmesin caipirinha'yı 10$'a, çizburger'i 17$'a ya da bir pepperoni pizza'ya 35$ verince, zaten parası tükenecek.

    bir yıldır brezilya'da yaşayan norveçli sanatçı maria anda, ipanema sahilinde günbatımının keyfini çıkarırken ''rio'daki fiyatlar çok abzürt'' diyor ve ekliyor: ''ama hala seviyorum burayı. burada olmaya değer, elbette cennet değil..''

    brezilya'da bu yüksek fiyatlarını nedeni ''brazil cost'' denen durum: yani vergilerin yüksekliği, devletin artırılmış fiyat tarifeleri ve buna mukabil sunduğu kötü altyapıyla oluşan maliyet. burada hayat çok pahalı.

    dünya kupası yapılan bir ülkede fiyatların artması beklenir doğal olarak ancak rio'da fiyatlar hep yüksek ve dk zamanı daha da yükseliyor. üstelik bu yüksek fiyatlara nazaran gelen yabancı turistler iyi bir servis alamıyor diyor brezilya'nın en büyük think-tank oluşumu getulio vargas vakfı'ndan profesör rafael alcadipani.

    alcadipani sözlerini şöyle sürdürüyor: ''brezilya'da satın alacağınız herhangi bir şey abd ve avrupa'dakinden daha pahalıdır. fiyatına nazaran da kalitesi en kötüsüdür.''

    dünya kupası'na ev sahipliği şehirlerde otel fiyatlarının iki katına çıkması beklenir. seyahat tavsiye sitesi tripadvisor'ın raporuna göre rio'da otel fiyatları turistler için can yakısı cinsten, geceliği ortalama 445$'dan başlıyor. yemek ve diğer servisler eklenince günlüğü 682$'a ulaşan fiyatlar var.

    rio'dan sonraki en pahali yerler fortaleza ve manaus. günlüğü ortalama 554$ ile 602$ arasında değişen fiyatlara kalabiliyorsunuz. bu fiyat cuiaba'da 457$'a, sao paulo'da 477$'a düşebiliyor.

    şu an belçika'da yaşan ama bir brezilyalı olan, kupa için ülkesine gelen gillian santos, ''kupa sonrası fiyatlar çok saçma. bütün fiyatlar yükseldi. brezilya'da makul şekilde satın alabilecekleriniz sadece bir bikini, bir cachaca (yerel bir tür şeker kamışı likörü) ve bir çift havaianas parmak arası terlik.'' diyor. ''burada insanların bu fiyatları nasıl karşılayabiliyor? ülkem dışında yaşayan biri olarak, bunun oldukça çirkin olduğunu düşünüyorum.''

    uzmanlar fiyatların bu yükseklikte devam edemeyeceğini belirtiyor. geçen dönemde hükümetin sert ekonomi politikaları ve sosyal programlarıyla 40 milyon brezilyalı'nın -ki bu ülkenin yarısı demek- orta sınıfa dahil olduğunu belirtiyor. 2009 ve 2012 arasında kişibaşı ortalama yıllık gelirin dünya bankası verilerine göre 8.140$'dan 11.630$'a yani %40 oranda artış gösterdiği de aktarılıyor. bu birçokları için yeni refah ve çılgınca bir harcama dönemi demek...

    brezilya, hemen hemen tüm ithal mallara yüksek vergi uygulayarak yerel endüstriyi korumaya çalışıyor. turistler için bu herhangi bir ihtiyacını giderme ya da sahip olduğu herhangi bir eşyayı kaybetme durumunda büyük maliyetler yaratılması demek.

    mesela abd'de iphone5s fiyatı 199$ iken, apple'ın brezilya'daki mağazalarında bu fiyat 1250$. ya da bir çift nike flyknit lunar'a mı ihtiyacınız var. rio'da bir avm'de 313$'a satın alabilirsiniz. bu abd'de bu ayakkabıdan 3 çift almak için vereceğiniz bedel.

    örnekler arttırılabilir. levis 501 kotun fiyatı 80$'dan başlıyor. mcdonals'da big mac'in fiyatı 6.28$. bu dünyadaki en yüksek big mac fiyatı. traş kremi, sabun, tuvalet kağıdı ve aspirin.. hepsinin fiyatın her yerde normalin üç katı kadar.

    torununa rio'da bir avm'den 100$ üzerinde fiyatla bir brezilya milli takım forması almak isteyen emekli bankacı nadir fraguas, ''herşey pahalı'' diyor ve ekliyor: ''giyim, arabalar, yemek.. burada çok fazla ödersin ama çok azı alırsın. fiyatlar her zaman yüksek..''

    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın