• 5
    "her kuşun tadına baktık, bi leylek kaldı" dememe neden olan düşüncedir.
    başta süper ligi ve diğer liglerimizi başarı ile sürüklüyoruz, finansmanını ve futbolcuların sosyal güvenlik sorunlarını çözebiliyoruz sanki de, bir bu kaldı.
    üç büyükler bile sağlam futbolcularının paralarını tam olarak ödemekten aciz. birde aşağıları görseniz ağlarsınız. aranızda amatörde üç te top oynayan varmı kardeşim.
    gidersin anadolu'da bilmemne klübüne, başkan kumarhaneci, asbaşkan genel ev patronu, yöneticiler ya taksi durağı sahibi ya da halde toptancı. futbol'u sadece kazanıp kaybetmek olarak biliyorlar. peşin olarak biraz para alabilirsen ne mutlu. aylarca para tura yüzü göremezsin. o yönetici denen tayfa ne senin beslenme zorunluluklarını bilir ne sağlığını nasıl koruyacağını.
    maç kazanırsan aslansın kaplansın
    maç kaybedersen zulüm..
    ört ki ölem

    (bkz: ört yorganı, .ıçın açık kalmış)
  • 8
    --- alıntı ---

    2 ayrı gruptan oluşan a2 ligi'nde 20 takımlı 1. grup'ta yeni sezon 23 ağustos 2010 tarihinde başlayacak. 18 takımlı 2. grup'ta ise yeni sezon 30 ağustos 2010'da start alacak.

    türk futboluna farklı bir açılım sunma hedefiyle geçen sezon başlatılan a2 ligi'ne yeni sezonda süper lig ve bank asya 1. lig'de bulunan kulüpler ile başvurusu kabul edilen dardanelspor ve turgutluspor, 01.01.1992 ve daha önceki tarihlerde doğmuş oyuncularıyla katılabilecek.

    artık yabancılar da var!
    ayrıca kulüpler, a2 ligi maçlarında futbolcu uygunluğu kriterlerine uymak şartıyla 19 yaşından büyük en fazla 2 yabancı futbolcu da oynatabilecek. alt yaş kategorisindeki bir futbolcu sezon içerisinde a2 ligi'nde oynadığı takdirde, aynı sezon tekrar alt yaş kategorisindeki müsabakalara katılamayacak.

    maçlar doğal çimde ve pazartesi günü yapılacak
    yeni statüye göre a2 ligi müsabakaları sadece doğal çim sahalarda oynanabilecek.
    eski statüye göre salı ve çarşamba günleri oynanan a2 ligi müsabakaları, bundan sonra pazartesi günleri yapılacak. bu sayede kulüplerin a takım teknik sorumlu ve antrenörleri, a2 ligi'nde oynayan futbolcuların performanslarını bizzat takip edebilme şansına sahip olabilecek.

    a2, rezerv lig oldu
    a2 ligi, yapılan bu değişikliklerle, katılan profesyonel takımlar için bir rezerv lig niteliğine kavuşturulmuş oldu. kulüpler, a takım kadrolarında oynatamadıkları futbolcularını bu ligde oynatarak, futbolcularının müsabaka eksiğini kapatma, deneyim kazanmalarını sağlama ve bu futbolcuların performanslarını müsabaka ortamında değerlendirme fırsatına kavuşmuş olacak.

    1. grup:
    akhisar belediyespor, altay, antalyaspor, beşiktaş, boluspor, bucaspor, bursaspor, istanbul büyükşehir belediyespor, dardanelspor, denizlispor, eskişehirspor, fenerbahçe, galatasaray, güngören belediyespor, kartalspor, karşıyaka, kasımpaşa, manisaspor, tki tavşanlı linyitspor, turgutluspor

    2. grup:
    adanaspor, ankaraspor, çaykur rizespor, diyarbakırspor, gaziantep büyükşehir belediyespor, gaziantepspor, gençlerbirliği, giresunspor, kardemir d.ç. karabükspor, kayseri erciyesspor, kayserispor, konyaspor, mke ankaragücü, mersin idmanyunrdu, orduspor, samsunspor, sivasspor, trabzonspor

    --- alıntı ---
  • 9
    yayın ihalesi ve statüsü düzenlenip acilen canlandırması gereken ligdir.
    örneğin galatasaray takımında kadroda olup çok az süre alan bir çok topçu rezerve ligi ile oynamış olabilirler ve tecrübeleri gelişebilirdi. örneğin yekta, ceyhun, yiğit ve battal bu ligde oynayabilir ve tecrübeleri gelişip hazır hale gelebilirlerdi.
    tekel yaratıp sporu geliştirmeyenler ihale, yayın, para olarak görürse belki ilgilerini çekebilir.
  • 10
    ısrarla gündeme gelmeyen ancak faydası çok olan ve acilen kurulması gereken ligdir.
    takımda kadroya giremeyenler için büyük fırsattır.
    örneğin galatasaray takımı için kadroya giremeyen yığınla oyuncu var.
    bir oyuncunun hazırlanıp maç yapmaması bana çok saçma gelmekte.
    kaldı ki asgari 5 adet 20 yaş altı oyuncu şartı eklenir ise milli takım içinde büyük fırsatlar çıkacaktır bu ligden.
    yayın ihalesi ile de ek gelir elde etmek mümkün.
    her şeyi yayıncı kuruluş ligtv'nin kucağına bırakan ve onların menfaatine göre ayarlayan yetersiz tff yöneticilerine ve kulüpler birliğine duyurulur.
  • 11
    ısrarla gündeme gelmeyen ligdir.
    adnan öztürk geçen yıl bir dönem söyledi ancak arkası getirilmedi, kimse destek vermedi.
    her takımda kadroya giremeyen yığınla oyuncu var.
    bir oyuncunun para alıp, çalışması, ancak oynamaması inanılmaz saçma.
    asgari 5 adet 20 yaş altı oyuncu şartı ile türk futbolu genç yetenekleri keşfedebilir.
    yayın ve müsabaka gelirleri ise ek gelir anlamına gelmektedir.
    rezerve lig kurulsunkampanyası için sözlük modlarını göreve davet etmekteyim.
  • 12
    yıl 2009 tugay kerimoğlu, blackburn rovers'da ve 38 yaşında bir oyuncu. kendisi rezerve lig'de maç kadrosuna alındı ve ardından türk basınında çıkan tugay'a rezerve şoku haberi.

    http://live.sporx.com/...v-sokuSXHBQ151254SXQ

    ardından tugay'ın rezerve lig nedir konulu açıklaması;

    --- alıntı ---

    tugay kerimoğlu blackburn rovers’ta mutsuz günler geçirdiği, hocası ile anlaşmazlığa düştüğü için takımdan uzaklaştırılacağı ve bu yüzden rezerv takımda oynayacağı haberlerine büyük tepki gösterdi.

    gazete habertürk'ü telefonla arayan tugay kerimoğlu olmayan olayların yazılmasının kendisini çok rahatsız ettiğini belirtirken, “drogba’nın bile gerektiği zaman oynadığı rezerv ligde oynamamın böyle yorumlanması beni şoke etti. çok üzüldüm. sanki burada işim bitti gibi gösteriyorlar. bunları yazanlar ingiltere hakkında hiç bir şey bilmeyenler. hocam beni sakatlıktan çıktıktan sonra maç eksiğimi gidermem için rezerv takıma gönderdi. bu ülkede kim sakatlanırsa rezerv lige gönderilir. orada oynayarak açığını kapatır. araştırmadan yazılan haberler çok komik oluyor. benim hocam ile hiç bir sorunum yok ve olmaz da. insanlar bilmeden kendi kendilerine yazıyorlar” dedi.

    rezerv ligde 8 kez oynayan tugay takımında bir yıl daha kalmak istediğini ve bunun da önümüzdeki günlerde belli olacağını açıklarken “ama şu anda bunu düşünmüyorum. bir an önce küme düşme hattından kurtulmamız lazım. ona odaklanmış durumdayız. inşallah tuncay’ın takımı boro da düşmekten kurtulur. bu hafta arsenal ile yapacakları maç çok önemli”diye konuştu.

    --- alıntı ---

    http://www.ligtv.com.tr/haber/tugayin-isyani

    rezerve lig kurulmalıdır. adnan öztürk geçen yıl bunu açıkladı ve yayın ihalesinin yapılmasını dahi söyledi. ancak sonra hiç bir açıklama yok. ondan sonra "x niye kadroda değil" şeklinde dayanaksız bir sürü masallar ve birbirimizi yememiz.

    sözlük yöneticileri şayet proje geliştirecekse bu konuda bir proje geliştirsinler türk sporuna çok büyük katkıda bulunurlar.
  • 13
    başlık hatalı mı ben mi yanlış biliyorum? rezerv yani yedek lig olması gerekiyor sanırım.

    önümüzdeki sezondan itibaren kurulması gereken lig.fakat bu lige bakışı iyi yönetmek gerek.

    öncelikle rezerv lig bir alt yapı ligi değildir. a takımda forma bulamayan oyuncuların hazır tutulma ligidir.bu ligde oynayan oyuncu a takımda 15-20-30-45 dakika oynayabileceğinden süreler, değişiklikler buna göre ayarlanmalı.

    hem a takımda oynamasa bile maç eksiği olmaması gereken adem büyük gibi oyuncular, hem sakatlıktan dönen emre akbaba gibi oyuncular, hem de alt yapıya fazla, a takıma küçük gelen atalay, yunus gibi gençlerin forma şansı bulabileceği bir lig olmalı.

    kurallar:

    1)bu ligde oynayan oyuncu aynı hafta a takımla da oynayabilmesi için süre 90 değil 60 dakika olmalı.
    2)maçlar ağırlıklı hafta içi ve a takımın fikstürüne göre belirlenmeli, a takım cumartesi oynuyorsa rezerv takım salı, a takım pazar oynuyorsa rezerv takım çarşamba gibi.
    3)bu lige özel ekstra yabancı hakkı tanınmalı. yani 1 oyuncu buldun potansiyeli var ama henüz a takım için de hazır değil, ama fiyatı vs uygun, beklemek kaçırmak istemiyorsun. alıp oynatacağın lig burası olmalı. ozornwafor gibi.

    bu şekilde hafta için rezerv takımla maça çıkmış oyuncu haftasonu da 15-20-30-45 dakika kullanılabilecek.

    bu ve benzeri düzenlemeler ile verimli bir lig olabilir.

    en basitinden, okan koçuk geleceğin iyi kalecilerinden diyoruz ancak koca sezon oynadığı maç sayısı 3-5. bu çocuk nasıl gelişecek, ne ara oynayacak bilmiyoruz.

    veya sekidika. antremanlarda iyi performans gösteriyor ama soso varken forma bulması imkansız.alt yapıya gönderemezsin.ama kiralık verip kendi tesislerinden, çalışma planından uzaklaşsın da istemiyorsun.

    işte bu ve bunun gibi durumlarda gönder rezerv lige, hafta sonu da gelsin yedekte beklesin.

    zaten alacakları süre ekstra bir sakatlık, kart vs olmazsa 15-20 dakika.
  • 16
    doğru yönetildiğinde ülke futbolunu geliştirebilecek etkenlerden biridir.

    futbolu geliştirmesinin yanında bu ligin yayın hakkı için yine bir havuz sistemi kurulup buradan da kulüpler bir yayın geliri kazanabilir. tabi bu yayınları ilgi çekici kılmak için a takımlarda yer alan yıldızlar kendi liginde cezalı olduğunda bu ligde oynatılabilir. tabi maçların oynanacağı sahalar da iyi olmalı. suni çim ya da patates tarlalarında yıldız oyuncumuzu oynatacağız diye de sakatlamayalım.

    aslında bir rezerv ligi adıyla değil de bir tür elit lig olarak bahsedilirse daha çekici gelebilir insanlara. basketbolda euroleague gibi belli standartları yakalamış olan ülkemiz kulüplerinin rezerv takım olarak düşündükleri takımlarını davet ederek lig düzenlenebilir. hatta bu lige kendi ülkesinde rezerv lig olmayan bir ülkenin takımının kuracağı rezerv takımı da dahil edilebilir. bu yabancı takımların sayısı oluşturulacak ligde yer alacak olan takım sayısının 6'da 1'i olarak belirlenebilir. ülke içerisinde standartlarda örneğin illa süper lig'de olması şartı aranmayabilir. alt liglerde yer alan kulüpler de yer alabilir. rezerv lig bu şekilde çekici kılınırsa bu ligde yer almak isteyen anadolu kulüpleri de standartlarını yükseltmek için en azından çaba sarfetmeye başlayabilir.

    edit: bu arada rezerve lig değil de rezerv lig diye biliyorum bunun adını.
  • 18
    “altyapı sistemi gelişmemiş, oyuncu çıkmıyor” diye eleştirilen ülkemizde, altyapıdan çıkacak oyuncuların mücadele edebileceği bir liglerinin bile bulunmaması üzerine kulüpler birliği tarafından tekrar kurulması gündeme getirilmiş olan saçma lig sistemi.

    rezerve lig, oyunculara önemli bir ödül, başarı veya maddi kazanç vaad etmediği sürece, insanlar tarafından takip edilmediği, antrenman tesislerinde, berbat sahalarda oynatılmaya devam edildiği sürece, amatör hakemlern staj yerleri olarak kullanıldığı sürece kimseye bir yarar sağlamayacaktır.

    eğer böyle bir lig oluşturulacaksa bir kaç önerim olacak;

    1- bu ligin özel bir organizatör firma tarafından dizayn edilmesi ve tff tarafından başarıların teşvik edilmesi gerekmektedir. özel organizatör firma bu ligin izlenebilirliğini arttıracak hamleler yapacak. yayın haklarının satışı, ligin reklamı, aktif sosyal medya paylaşımları, genç oyuncular ile ilgili özel videolar, daha çok kamera ile yapılan maç yayınları, özel organizasyonlar vs.

    tff’nin teşviği ise şu şekilde olmalı, rezerve ligde 2 sezon mücadele etmiş bir oyuncu, bu iki sene içinde a takım ile en az 5 lig maçında sahada yer almadıysa bonservisini alıp istediği takıma transfer olma hakkına sahip olmalı. oyunculara esir muamelesi yapılmasına müsade edilmemeli.

    2- bu ligin yaş sınırı 21 olmalı. hiç bir 21 yaş üstü oyuncuya müsade edilmemeli.

    3- bu ligin yabancı sınırı olmamalı. sonuçta futbol bir pazar. takımlarımız satabileceği genç oyuncuları alıp burada insanlara tanıtabilmeli.

    4- ligde asist, gol, ortalama maç başına sahada kalma süresi vb gibi bir çok kıstas için özel ödüller olmalı. gençler istatistik yapmaya teşvik edilmeli.

    5- şifreli bir platform yerine ulusal kanallar, youtube gibi açık platformlardan bu lig herkese izletilmeli. derbi maçların reklamı sosyal platformlardan yapılarak daha çok izleyici çekilebilir.

    maç yayınlarının kaliteli olması genç futbolcuların menajerlerinin de işine gelir ayrıca. kendi takımında oynayamayan bir oyuncusu için scout videoları hazırlayarak belki avrupaya oyuncusunu pazarlayabilecekler.

    eğer mesele “oyuncu” çıkmasıysa, bu ligi sadece kurmak yeterli olmaz. değerlendirmek gerekmektedir.

    bu söylediğim adımlardan bir çoğu değersiz süper ligimiz için de uygulansa eminim ki yayın haklarımızı çok daha kolay satabiliriz dünyaya..

    selametle
  • 19
    daha önce a2 adı altında oynanan lig. şahsi düşüncem 17-18 yaşından sonra benzer yetenek ve fizik gücüne sahip oldukları için genç futbolculara artı değer kazandırması pek olası değil.

    profesyonel seviyedeki her takımın 2. ve 3.lig de b takımı sahibi olmasına izin verilmeli. (real madrid - castilla, barcelona - b vb.)
    her klüp kendi geleceğini gençlerini b takımında oynatarak yaratma imkanı olmalı.

    emin bayram, yunus akgün, atalay babacan, süleyman luş, ozornwafor gibi genç yetenekler 1.ligde altay, akhisar ,ankaragücü gibi takımlara karşı 30 maç oynadığında üzerine koyabilmeleri mümkün olacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın