• 1
    galatasaray futbol takımının için saran, yer yer güzel anlar ve bölümler yaşatsa da ruhu ve devamlılığı olmayan oyun. geçen yıl 8’de 8 yaparken ve çok iyi oynarken de hep takımın iyi ancak ruhsuz bir oyun oynadığını düşünüyordum. bizim oynadığımız oyun yer yer çok kaliteli ancak ruhsuz bir oyun. ruhu olmayan bir oyunun bizim gibi psikolojik faktörlerin çok önemli olduğu bir ligde kazanma ihtimali zayıf. bu ligin şampiyonu kaleye hızlı giden olur, en iyi oynayanı değil. 2017-2018’de en iyi oyunu beşiktaş oynuyordu ama biz de kaleye hızlı gidiyorduk ve inançlıydık. oyunumuz güzelleşirken ruhumuz ölüyor. bu ligde şampiyon yapacak oyun bellidir ve bizim oynadığımız oyun bu değil maalesef.
  • 2
    pas oyunu haliyle topun sizde olmasını gerektiriyor. o da -çok seri düşünüp, oynayan oyuncularınız yoksa- kontrollü oyun anlayışı demek. sonucunda ortaya çıkan da uyutan ve sıkıcı futbol. çok temsilcisi de kalmadı zaten. en önemli temsilcilerinden biri biz, biri de artık futboluyla saç baş yolduran, kanal değiştirten barcelona. modern bir yorumu için: (bkz: terimball)
  • 3
    bu oyunun devamlılığının olması için kaliteli oyuncuların olması lazım. 15 milyon euro maliyeti olan bir 11 ile sahaya çıkan galatasaray'ın bunu kusursuz yapması zaten beklenemezdi. ancak marcao gibi bu pas oyununun ve defansın en önemli oyuncularından biri olsaydı, gene de bu beğenilmeyen oyun ile ligin en az gol yiyen ikinci takımına karşı muhtemelen galibiyeti alacaktık.
  • 4
    artık nefret ettiğim oyun sistemi.ben önde basan kaptığı toplarla rakip kaleye hızlı giden rakibi boğan, cezasahasını kalabalık tutup orta deneyen sık sık şut atan bir galatasaray istiyorum.
    ayrıca biz zaten öyle zamanın barcelonası tarzı bir pas oyunu oynamıyoruz hızlı paslarla boşluk bulmuyoruz, rakip sahada sürekli yan pas yapıp rakibin boşluk vermesini hata yapmasını bekliyoruz rakipler açık vermezse 1 yada 0 puan alıp dönüyoruz bu oyun tarzı bizi en iyi ihtimalle 5. yapar.
  • 6
    galatasarayın gerçek düşmanı olan taktik. hiç hakemlere, rıdvana, ali koça veya federasyona bakmayın. bizim gerçek düşmanımız bu pas oyunu lanetidir.

    bu taktik maç sonunda herkese süper masturbasyon yaptırır. açarsın istatistikleri; %65 topa sahip olma, 578 pas, %87 pas isabeti falan filan. sonuç? maçta hata kaza 1-0 geriye düştüysen yaz tahtaya bi 0 puan daha. rakibi açamayan, şut çekemeyen bir takım izlersin 90 dakika ve kanser olursun. galatasaray taraftarı adına haykırmak istiyorum biz bıktık. tükendik yahu bıktık tembel paslardan, enine enine paslaşmalardan, sırf pas yaparak çıkıcaz diye yapılan top kayıplarından ve yenilen gollerden bıktık.

    masturbasyondan bıktık artık seks istiyoruz.

    https://youtu.be/zDnZfs3wzpg
  • 9
    bu oyunu iyi bir şekilde oynamak için kadronun 3 özelliğe sahip olması lazım:
    1- teknik
    2- dinamizm
    3- devamlılık
    2018/2019 yılının bitimiyle fatih hocanın oyun görüşünde bir milat yaşandı. hoca bol pasa dayalı, yerden rakip kalenin önüne kadar giden bir taktiğe geçmek istedi. özellikle pas becerisi yüksek oyuncular transfer edildi ve takım taktik olarak sil baştan yeniden yapılandı. ama gerek transferde istenen adamlar alınmadı, gerekse de oyuncuların çoğu geç geldi ve ortaya inanılmaz kötü bir takım ortaya çıktı ve hocanın asıl düşüncesi pek anlaşılmadı. yani geçen sene kalite olarak takım yukarıdaki 1. maddeyi karşıladı ama diğerlerinde sınıfta kaldı. 2. yarıya ise takıma ömer, sarachi, emre akbaba ve nispeten onyekuru dahil edildi ve 2. madde de karşılandı ama 3. madde pandemi yüzünden yalan oldu ve takım ligi 6. bitirdi. bu sene ise takımın el frenleri diagne ve babel geri döndü, diğer saydığım dinamizm katan oyuncular ise ayrıldılar ya da form olarak düştüler yani hem 2. hem de 3. madde kafadan gitti. hele hele takımdaki teknik oyuncu sayısı da hemen hemen azalınca (özellikle orta sahada) takım bir ileri bir geri şekilde bu haftaya geldi. açıkça düşüncemi söyleyeceğim; fatih hocanın bu taktiğine saygı duyuyorum. hatta bazı maçlarda bunu çok iyi uyguladığımızı düşünüyorum ama bu devamlılık sıkıntısında ve nispeten kalite eksikliğinde asla ama asla istikrar gösterip şampiyon olamayız. bu imkansızlık içinde fatih hocanın 2017-2018 yılında kadroya göre temkinli ve garantici bir taktikle çıkmasını beklerdim. hoca, bir şeyi deniyor ki bu da çok büyük bir saygıyı haketmekle beraber bence boşa kürek çekmekten farklı değil. ffp kıskacında ve transfer beceriksizliği içerisinde, hele hele pandemi varken, daha pragmatist bir şekilde kontrollü ve geçiş hücumunu iyi yapan bir takım olsaydık şampiyonluk ihtimalimiz bugünden daha çok olurdu. ben 2018-2019 yılındaki o deplasmanlarda sıkıntı yaşayan ama özellikle geçiş hücumunu iyi yapan takımı bugünkü takıma tercih ederim.
  • 10
    kendi yarı sahamızda yaptığımızda dünya'nın en iyi takımıyız, barcelona tövbe eder diz çöker önümüzde. iş hücuma gelince ise bir şey göremiyoruz tabi pas oyununda. rakip ceza sahasına girene kadar mevsimler değişiyor.

    kısacası bu konuda bir çok teknik direktörün görüşü net en son mourinho demişti manchester city için. istersen al topu eve götür, %99 topa sahip ol skoru alamıyorsan boş iştir, net.
  • 11
    https://www.whoscored.com/...-Super-Lig-2020-2021

    süper lig 2020-2021 sezonu'nun bugüne kadar oynanmış ilk 16 maçı sonucunda;

    bam bam bam oynayan beşiktaş futbol takımı'nın topla oynama oranı: %56.6
    mıymıy pas futbolu oynayan galatasaray futbol takımı'nın topla oynama oranı: %55.6

    bam bam bam oynayan beşiktaş futbol takımı'nın maç başına kısa pas sayısı: 471
    mıymıy pas futbolu oynayan galatasaray futbol takımı'nın maç başına kısa pas sayısı: 461

    peki neden "bam bam bam" ve "mıymıy" kelimelerini içeren bir algı var? bunun sebebi de şu;

    galatasaray futbol takımı'nın puan kaybettiği her maçtan sonra her yerde suçlu aranıyor. futbolcu, teknik ekip, yönetim... işte bu teknik ekip ayağında sadece oyuncu değişikliklerine sallamak yahut eksikler dolayısıyla daha affedici yaklaşmak bazı renktaşlarımın işine gelmiyor. oyuna da sallama ihtiyacı hissediyorlar. kafada yaratılmış olan "pas oyunu kötüdür" ve "fatih hoca bize 3 senedir pas oyunu oynatıyor" algısı da bahsettiğim renktaşlarımı pas oyununa ve bu oyun üzerinden hocaya sallamaya itiyor.

    en yakın örnek ise 5 ocak 2021 konyaspor galatasaray maçı. insanlar sürekli konyaspor bize topu bıraktı, biz mıymıy pas oyunu oynadık, onlar da bizi kontra ataklarla cezalandırdı diyorlar.

    1- konyaspor topu bize düşünülen ölçüde bırakmadı kesinlikle. 1-1 biten ilk yarıda topla oynama oranları 50-50. toplamda ise 42-58 ki 50 dakikadan daha fazla geride olduğumuz maçta topla bir zahmet %58 oynayalım. yarısından fazlasında geride olduğun maçta %58'den daha azı dikine futbol değil acziyet oluyor.

    2- biz mıymıy pas oynadık demek de tuhaf geliyor. opta verilerine göre 4.02 gol beklentimiz var, sofascore verilerine göre 7 tane net gol pozisyonumuz var. aynı sofascore'un verilerine göre konyaspor ligde oynadığı ilk 15 maçta sadece 18 tane net gol pozisyonu vermiş. maç başına 1.2 gol pozisyonu veren takıma karşı tek maçta 7 gol pozisyonu bulmak pek mıymıylık gibi durmuyor açıkçası.

    3- konyaspor'un bizi kontra ataklarla cezalandırdığı da yanlış. adamların ilk 3 golünün kontra atakla alakası bile yok. sadece son golleri kontra atak. goller harici de kontralardan sadece 1 tane gol pozisyonu verdik (90'da hatalı pas vererek harcadıkları pozisyon).

    eleştiri yapılması her zaman için iyidir, eleştiri çok kutsal bir amaca hizmet eder, ama doğru yapıldığında. yapılan eleştiri rasyonellikten uzaksa, matematiksel verilerle tamamen çelişiyorsa o eleştiri muhatabını yukarı değil aşağı çeker. eleştirinin böylesini başkasına yapmamak, muhatabı olduğunda da kulak asmamak gerekir.

    maalesef ki galatasaray taraftarı'nın bir kısmının pas futbolu üzerinden yaptığı eleştiriler hem incitici, hem müstehzi, hem de rasyonellikten uzak. umarım eleştirinin bu türünü yapanlar, eleştirinin başka önemli bir çeşidi olan "özeleştiri"yi de yaparlar.
  • 12
    2020-2021 sezonunda oynamaya çalıştığımız, saçma sapan topu dolaştırdığımız oyun tarzı. işin komik olan tarafı ise 10 nisan 2021 galatasaray fatih karagümrük maçında lige bu sezon katılmış olan takım, deplasmanda bizim sahamızda 401 isabetli pas ile 365 isabetli pas yapan bizden daha olumlu bir tablo çizmiş. soran olursa terimball dersiniz.

    kaynak maçkolik.
  • 14
    bu oyunu oynayabilmeniz için ayağı iyi bir kaleciniz, topu iyi kullanan baskı geldiğinde soğukkanlılıkla pas yapabilen stoperleriniz, stoperlerden topu alıp orta sahaya taşıyabilecek teknik bir 6 numaranız, ayağına hakim yaratıcı 8 numaralarınız olması lazım. ileride ise taç çizgisi ve rakip ceza alanı arasını iyi kullanabilecek bu boşluklardan içeri kaçabilecek hızlı oyunculara ihtiyacınız vardır. bek oyuncularınız gerektiğinde orta sahaya gelip merkez orta saha gibi oynamalı böylece top kaptırıldığında boşluk vermeden kademe kurulmalı, 3. bölgece top kaptırıldığında orta saha oyuncularının 2 sn içerisinde topu hemen kazanmalı ve rakibin bocalamasından yararlanarak topu kaleye taşımalı.
    barcelona bu oyunu pique, puyol, dani alves,busquets, xavi, ıniesta gibi oyuncularla kuruyordu ileride de messi, henry, eto’o gibi hızlı ve bitirici oyuncuları kullanıyordu.

    peki terim'in galatasaray'da ısrarla oynatmak istediği bu oyunu bu oyuncularla oynamak mümkün mü?
    ayağı çok da iyi olmayan muslera, baskı yediğinde topu rakibe yada riskli bir şekilde musleraya veren luyindama, ayağı görece iyi olan ama hata yapmaya müsait marcao, bekler zaten asıl sorun oyun kurma becerileri olmadığı gibi istikrarları da yok. taylan stoperlerden topu alıp oyun kurabilecek nitelikte ancak çoğu zaman stoperlerden top ona gelemeden, top çoktan muslera'ya ya da rakibe kaptırılmış oluyor. arda, babel, feghouli, gibi oyuncular top kaptırıldığında hızla topu kapabilecek oyuncular değil, buna müsait emre akbaba ve emre kılınç var ama onlarında devamlılığı yok. kerem defans arkasına koşu yapabilecek yegane oyuncumuz. maalesef bu oyunu oynamak mümkün değil çoğu zaman muslera ile başlayan atak muslera ile bitiyor, stoperlerin kendi aralarında sıkıcı paslaşmaları rakibin presini kıramama ve topun riskli bir şekilde muslera'ya atılması.
    artık futbolda alanı iyi kullanan, sahaya iyi yayılan, topla ya da rakiple uğraşmak yerine boş alanları kullanan takımlar daha başarılı oluyor. önemli olan sürekli topa sahip olmak değil topu nitelikli kullanmak, hızlı ve dikine hücum yapıp bir an önce topu rakip sahaya taşımak.
  • 17
    iyi de oynasanız kötü de oynasanız temel noktası boşa çıkan oyuncu olan oyundur.

    top diyelim ki stoperin ayağına geldi. orta saha boşa çıkmayı deneyecek rakipleri ileri götürecek, o sırada da kenarı doğru genişleyen beklerle oyun kurulmaya çalışılacak. burda anlattığım üzerine çok düşünülmemiş basit bir örnek.

    biz top ayağımızda kaleden ileri gitmeye çalışırken topsuz oyundaki oyuncuların top almaya gelmesini sağlamalıyız. bu kadar oyuncu aldık sanırım artık orda da sıkıntı kalmamıştır. çok zor bir şey değil pas opsiyonu oluşturmak.

    ardanın bir röportajını izlemiştim ılgaz çınarla olan. barcelona seviyesine gelen oyuncu pas hatası yapmaz, ben eğer pas hatası yaptıysam arkadaşım yanlış pozisyon almıştır gibisinden bir şey söylemişti yani asıl bahsettiği nokta buydu.

    bu oyunun da en temelinde doğru konumlanmak vardır. biz bu işi sahaya yansıtırsak doğrusuyla yanışıyla bu oyunu oynarız. yok eğer hala yapamıyorsak da bir zahmet başka bir oyun deneyelim.

    edit : https://youtu.be/AKZKXB4rGlA bahsettiğim kısmı bu videoda 7.dakikadan itibaren izleyebilirsiniz.
  • 18
    bu rezil oyundan kurtulup eski oyunumuza dönmeden bu takımdan birşey beklemeyin.
    iddia ediyorum şu kadro mesela sergen'de olsa bambaşka bir g.saray izleriz. hocanın kariyer olarak yanından geçemez tabiiki ama en büyük artısı basit düşünüyor, basit oynuyor. fazla egosu yok. inadım inat demiyor.
    tam 2 sezonu çöpe attı fatih terim, hâla doymadı, daha 5.haftada da 5 puan fark yedik. 2,5 sezondur topu alıpta yardıra yardıra giden yok, ne zaman bir oyuncu denese(kerem, barış, hatta ömer) rakipler afallıyor, çünkü beklemiyorlar ve hemen bir pozisyon oluyor ama hocanın artık gözüne nasıl bir perde indiyse görmüyor, göremiyor. o anasını sattığımın topu illa 500 pasla 11 oyuncunun ayağına değip gidecek rakip kaleye. bu nasıl bir inattır arkadaş, illallah artık hoca illallah senin bu kör inadından. hayatta hiç mi esnek olmaz bir insan. futbolda tek bir doğru mu var, gol atda nasıl atarsan at. duran top, kontraatak, çizgiye inmek, orta açmak, verkaç, dikine oyun... envai çeşit yolu var gol atmanın. hiçbirşey gelmiyorsa aklına rakipleri seyret nasıl atıyor diye. yeterki 5 metreye pas atamayan oyuncularla oynamaya çalıştığın şu rezil pas oyununu bırak.
  • 19
    christian luyindama ile oynayarak başarılı sonuç almanın imkansız olduğu futbol oynama biçimi.

    luyindama varken rakiplerin ön alan baskılarını kendisine göre yaptığını, topu luyindama tarafından çıkarmaya zorladıklarını görüyoruz ve bu artık bir sürpriz değil. ayrıca bu düzende regista diye tabir ettiğimiz rolün değeri çıkışlar adına çok değerli, pandemi öncesi 2 aylık süreçte jean michael seri arkasında donk ve marcao, beklerde de mariano ve saracchi varken bu pas oyununun en etkili maçlarını oynadığımızı söyleyebiliriz. pas oyununu daha efektif oynayabilmek için victor nelsson ve gustavo assunçao transferlerini yaptık. bu eklemeler sayesinde oyunun başarısı tabii ki artacaktır fakat bence asıl sorun oyuncu grubunun pas oyununa uygun olup olmaması değil bizim spontane aksiyonlara karşı farklı bir eylem planımızın olmayışı. 16 eylül 2021 galatasaray lazio maçında pas oyunuyla başarıya gittik çünkü rakip bir sarri takımıydı ve topa sahip olarak oynamak isteyen bir ekipti. bize autlarda rakip yarı saha baskısı yaptılar ve 6 kişiyle çıkışlarımıza pres uyguladılar. biz ısrarla tüm kale vuruşlarını paslaşarak kullandık ve bağlantıları düzgün kurup topu çıkartabildiğimiz her sekansta rakip yarı sahada pres yaparken oyundan düşmüş 5-6 oyuncu sebebiyle arkada 4 kişiyle eksik bir lazio yakaladık. şimdi bu oyunun luyindama ile oynanmasına imkan yok, marcao döndüğünde bile lazio gibi rakip yarı saha presi uygulayıp bizim çıkışlarımız sonrası arkada eksik yakalayabileceğimiz rakip bir anadolu takımı da yok. hal böyleyken olayı tamamen rakip yarı sahada tempolu ve hızlı bir biçimde topu dolaştırıp rakipte boşluk aramak olan pas oyunu en ufak bir parçanın aksamasıyla sekteye uğramaya müsait. 19 eylül 2021 galatasaray alanyaspor maçında gördüğümüz gibi iyi konsantre ve hatasıza yakın savunma kurgusu yapan takımlara karşı gol bulmak sıkıntılı oluyor. işin daha da sıkıntılı tarafı çok iyi oynadığımız zamanlar bile akan oyunda gol bulmakta zorlandığımız maçlar olacak ve buna karşı duran toptan kilit açmayı da beceremiyoruz. bu sezon ligde şu ana kadar 50 küsur korner kullanmışız fakat tek bir korner golümüz dahi yok.

    bu takım ligde kendisinden zayıf rakiplerine karşı pas oyunu oynayıp rakip savunmada boşluk arayarak 90 dakikayı geçirmek zorunda değil. galatasaray takımı kendi sahasına o boşluğu rakipten beklemez vura kıra kendi yaratır, dikine oynar tempolu oynar koşar önde basar. ilk yarı kötü oyun varsa ikinci yarıya santraforlarını değiştirerek değil santraforlarını çiftleyerek başlar. yine marttan mayısa kadarlık sürede 10 puan geriden gelip işi son haftaya bırakmamak için pas oyunu haricinde farklı bir düzen, bir b planı oturtmak şart.
  • 23
    pas veya pozisyon oyunu, adına ne derseniz deyin işte 6 haftada oynanabilecek bir oyun değildir.
    biz niye böyle oynuyoruz diyenlere saygı duyuyorum.
    hatta bazı maçlarda plan değişikliğine gidilmesini de söylüyorum.
    yalnız başımızda bir hoca varsa ve ben bunu oynatacağım diyorsa biraz sabretmek zorundayız.
    ki bu adam efsane dediğimiz fatih terim ise biraz daha fazla sabrı hakediyor.
    bende maç izlerken çok eleştiriyorum, hatta 26 eylül 2021 galatasaray göztepe maçıbeni siz delirttiniz kaideyi taciz eden istisna ve erman41 ile beraber izledik.
    aralarında en büyük tepkiyi ben vermişimdir:)
    benim bu konudaki kıstasım 2019-2020 sezonudur.
    o sezonun da ilk yarısını çok kötü geçirmiş ve devreyi 27 puan ile kapatmıştık.
    sonra ikinci yarı başladığında bambaşka bir oyun oynadık ve 8’de 8 yaparak lideri puan olarak yakalamıştık.
    evet o kadro tecrübe olarak bu sezonki kadrodan daha iyiydi ama sakatlanma riski daha yüksek bir kadroydu.
    ayrıca çok fazla kiralık ve yaşlı oyuncu bulunuyordu.
    hocanın aynı oyunu genç ve sürekliliği olan oyuncularla oynatmak istemesini anlayabiliyorum.
    aslında ocak demesinin sebebi devre arası kampında bu takımla daha çok antrenman yapabilecek olmasıdır.
    şu an lig, avrupa kupası ve milli takım araları yüzünden yeterli idmanlar yapılamıyor.
    e transferlerin geliş zamanı da hepimizin malumu, o yüzden ocak’ı işaret etmesi normal.
    yaşı büyük olanlar hatırlar, 1997-98 sezonunda bi ara 9 puan geriye düşmüştük ve hoca “ah bi devre arasına ulaşabilsek” demişti. yanlış hatırlamıyorsam belek’te kamp yapmış, sonra 9 puanı kapatıp şampiyon olmuştuk.
    velhasıl ocak demesi bu yüzden.
    he bu oyun için değil de başka bir oyun istese yine zaman verirdim.
    en nihayetinde oynattığı zaman keyifle izlemiştik 2019-2020 sezonunun ikinci yarısında.
    o sezonun ikinci yarısında deplasmandaki fenerbahçe, sivasspor ve başakşehir maçlarında çok iyi oynamıştık.
    bence yine bi bekleyelim derim…

    edit: lecce uyardı puan farkı en fazla 9 olmuş 97-98 sezonunda.
  • 24
    oynatmaya çalışan fatih terim olmasa muhtemelen kimsenin desteklemeyeceği oyun türü.

    elimizdeki maddi imkanlar ve ekonomik yapı doğrultusunda doğru dürüst icra edilmesini sağlayacak niteliklerde futbolcuları sürekli olarak elde bulunduramayacağız. bu oyunda takımın defoları oluştuğunda çok net ortaya çıkar ve rakipler bunu kullanır. çoğu zaman kilit görevi gören duran topları dahi kullanmayı bilmeyen takımımızdaki “icra edilme şekli” ile kapanan takımlarla dolu ligimizde veya çok diri ve yüksek mücadeleye, tempoya ve yüksek koşu mesafesine sahip baskılı oynayan takımlarla dolu avrupa’da başarı getiremeyecek oyun türüdür.
App Store'dan indirin Google Play'den alın