• 1
    fatih terimin son yıllarda galatasaray futbol takımına oynatmaya çalıştığı oyunda çok iyi bir düzeyde gerçekleştirilmesi gereken saha içi aktivite.

    bir takımın iyi bir pas oyunu oynayabilmesinde futbolcuların pas verme kabiliyetleri kadar pas opsiyonu olabilme kabiliyetleri ve saha içi taktiksel dizilim de oldukça önemli.

    bazı futbolcular sıkı bir saha içi taktik kurgusu olmadan da doğal olarak iyi bir pas opsiyonu olabiliyorlar. naçizane fikrim bu konuda uzun süre galatasaray taraftarını ikiye bölmüş younes belhanda oldukça yetenekli bir oyuncu (top kontrolü ve pas tercihi yeteneklerinin tam aksine). bu yüzden uzun bir süre belhanda olmadığında takım topu çıkarmada ciddi sorun yaşadı, taktiksel dizilimdeki eksiklikler sebebiyle. oynadığında top kayıpları sebebiyle küfür kıyamet havada uçuşan belhanda olmadığında birçok kişi kendisine methiyeler düzüyordu; sebebi de tam olarak bu.

    kadroda iyi bir registanız varsa (bkz: jean michael seri); ister istemez toplam pas verebilme yeteneğiniz oldukça arttığı için takım daha iyi pas oyun oynar ve taktiksel olarak mükemmeliyete ulaşamasanız da istediğiniz hızda ve yüzde ile topu rakip sahaya taşırsınız. bu yüzden de hoca seriyi zamanında çok istedi. hatta yabancı sınırı garabeti olmasaydı bu yaz bile tekrar yoklayacağına neredeyse eminim.

    girdiyi daha fazla uzatmadan, ufak bir eleştiri getireyim hocaya. oynatmaya çalıştığı oyun gerçekten zor ve kaliteli futbolcular lazım; ama saha içi dizilimi olarak da ben yeterli düzeye erişmede sorunlar olduğunu düşünüyorum. şöyle açayım: takım pas futbolu oynamak istiyor; ama çoğu zaman yeterli pas opsiyonunu yaratamıyor. bu sebeple ayağı yeterince iyi olmayan luyindama gibi futbolcular da bunun ceremesini oldukça çekiyor. zaman zaman çıkarken yetenekli bir oyuncu olmasına rağmen taylan antalyalının ciddi top kayıpları yapmasının da sebebi yeterince arkadaşının uygun pas opsiyonu yaratamıyor olması.

    kısacası bazı futbolcular sorumluluk alarak veya doğal olarak oyun görüşü gibi özellikleri ile daha iyi pas opsiyonu olsalar da hocanın kafasındaki oyunu oynayabilmemiz için taktik açıdan takımın daha çok ve daha net pas opsiyonları yaratması gerekiyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın