• 1
    başlık daha anlaşılabilir olsun diye "oyuncu geliştirme" dedim ancak işin özü "değer katma"dır.

    genel manada scout+alt yapı sistemini direkt etkileyen bu yapıda çok da iyi olduğumuzu ne yazık ki söyleyemiyorum.

    senelerdir "alt yapı müthiş, u15 harika, u16 uçuyor, u17 kaçıyor" diyoruz ancak a takıma çıkarıp oynatabildiğimiz yani deger katabildigimiz oyuncu sayısı 1 elin parmaklarını geçmiyor.

    genç çocuklar alt yapı ile as takım arasındaki sınırı bir türlü geçemediğinden arada sıkışıp kayboluyor.

    keza scout konusu.

    burada da alınan oyuncular eksiksiz, mükemmel adamlar zannedip kotu performanslarda hemen "çöp, nerden bulduk" vs diyoruz.

    zaten "eksiksiz" bir adamı almak mümkün mü?

    bizim bütçelerde yapabileceğimiz "x özelliği olsun, y olsun, z'yi biz geliştiririz" olmalı.

    tıpkı 17-18 garry'de, henry'nin 18-19 2. yarısında veya marcao'nun 19-20 2. yarısındaki gibi bir gelişim.

    bjk'nin alıp kenarda beklete beklete doğru işleri öğretip rekor bedele epl'ye sattığı cenk veya sağ bek diye alıp ortasahada kullanmaya başladığı dorukhan.

    hatta daha geriye gidelim.

    10-11 ts'de burak'ın hatta biraz geri çekilip selçuk'un yanına monte edilen colman'ın yaptığı gibi bir gelişim, gerekirse değişim.

    hepsi iyi ve güzel örnekler.

    önemli olan 2 nokta:

    1)teşhis
    2)tedavi

    oyuncunun ideal mevkisini ve bu mevki için hangi noktalarda eksik olduğunu görüp, doğru çalışma planını uygulayınca olmayacak iş değil.

    gerisi takip, istatistik.

    başlarken başarılı pas yüzdesi %50'yken 2. hafta %55, sonra %60. veya isabetli şut oranındaki iyileşme.

    elimizde okan, jesse, marcao, luyindama, taylan, akbaba gibi as takım, emin, süleyman luş, ali yavuz, atalay gibi bir çok genç yetenek varken bu konuya mutlaka daha çok önem vermeliyiz.

    yoksa onlar da geldikleri gibi gider, biz de genk gibi, lille gibi takımlara bakıp bakıp iç çekeriz.
  • 2
    5 aralık 2020 galatasaray hatayspor maçı itibariyle becerebildigimize, becerebilecegimize inancım artmıştır.

    demek ki transfere odaklandığımız kadar eldeki cevherlere de odaklandığımızda gayet de oluyormuş.

    hala taylan gibi işlenmeyi bekleyen okan, taşdemir, kerem, oğulcan, jesse, ali yavuz vb bir çok yeteneğe sahibiz.

    umarım sattığın kadar al bitince işlemekten vazgeçip transfer çılgınlığına geri dönmeyiz tekrar.
  • 3
    oyuncu geliştirme, oyuncunun sadece düzenli antreman yapacağı ve haftasonu lig karşılaşmalarına ilk 11 çıkması ile tanımlanamaz.

    gelişmesini istediğiniz oyuncu, yaşı genç oyuncudur.
    yaşı genç oyuncunun futbol yeteneklerinin yanı sıra, kişisel gelişimi ve entelektüel birikimi de gelişmelidir.

    bu yüzden 18 yaşındaki futbolcumuzu giresunspor'a, osmaniyespor'a göndererek gelişmesini beklemek, mucize beklemek ile eşdeğerdir.

    bunlar genç adamlar. tiyatroya gitmeli, konserlere gitmeli, sinemaya gitmeli, sergilere gitmeli, genç nüfus ile bir parka oturup huzurlu huzurlu dinlenebilmeli ve bunların yanı sıra da futbolunu geliştirebilmeli. yoksa unutulmuş bir anadolu şehrinde, lüks bir ev kiralayıp, menajer aracılığı ile günlük sevgililer yapan ve vaktinin büyük kısmını spor salonunda geçiren bir futbolcunun, kiradan döndüğünde mucizeler yaratmasını beklemek büyük bir yanılgı olur.

    umarım antreman tesisleri iyi, birkaç güzel avrupa şehrinde pilot kulübümüz olur da, ülkeye de takıma da yararlı sporcular yetiştiririz.

    (bkz: dukla prague)
    (bkz: sint-truiden)
    (bkz: wsg tirol)
    (bkz: servette)
  • 4
    eğer bir planlama ve genç oyunculardan bahsediliyorsa oyuncu gelişimi çok önemli bir mesele haline geliyor. altyapıda zaten yapılmıyor ama en azından a takıma transfer edilen gençler için profesyonel isimlerle çalışmak gerekiyor. alexandru cicaldau 24 yaşında olsa bile gelişmesi gereken yönleri var. sacha boey transferi doğruysa bu arkadaşın geliştirmesi gereken çok özelliği var. bu arkadaşlara taraftarın sabretmesi gerekiyor öncelikle. 3. hafta yaptığı hatalar yüzünden eleştirilmemeli. umarım yönetim bu konuyu da düşünmüştür. aksi taktirde necati ateş ve selçuk inan ikilisi ile oyuncuların oldukları yerden geri gitmesi olası.
  • 5
    galatasaray'da başarılamayandır. yetenekler çok ilerletilemez belki ama doğru eğitimle en azından var olan yeteneğin daha çok gösterilmesi sağlanabilir. ama kesin yapılması gereken tek bir şey var: futbol bilgisini geliştirmek. takıma geleli kimi 2 yıl kimi 6 ay olmuş oyuncular sürekli birlikte de oynadıkları halde daha pozisyon almayı bilmiyorlarsa cidden bizim takım bıraksın 3 yıllık plan hikayesini.
    6 şubat 2022 alanyaspor galatasaray maçında erick pulgar oyuna girdi herif koşmadan alan kapatarak ben buradayım dedi resmen. dünyanın en iyi ortasahası falan da değil. fiorentina'nın kiraladığı oyuncu.
  • 6
    genç ve potansiyelli oyuncu öğütme makinesine dönen galatasarayın son dönemlerdeki en büyük sorunlarındandır.

    yıllardır hep bahsettiğimiz bir konu, mustafa cengiz yönetimi olsun dursun özbek yönetimi olsun ve bugün burak elmas yönetimi'nde de gördüğümüz oyuncu pazarlayamama ve satamama mevzusu da bu durumun bir sonucudur aslında. hepimizin çok şey beklediği 2000 jenerasyonundan geliştirip sattığımızı iddia edebileceğimiz sadece ozan kabak bulunuyor.

    peki neden başaramıyoruz?

    çünkü yıllardır yönetilmiyoruz, idare ediliyoruz. çünkü çok övdüğümüz altyapı hocalarımız yetersiz. çünkü sürekliliği olmayan bir teknik ekibe sahibiz. çünkü sadece transfer için takım tutan bir taraftara sahibiz. çünkü -en acısı da- altyapı oyuncuları çoktan bizden umudunu kesmiş. (bkz: bartuğ elmaz) (bkz: mustafa kapı)
  • 7
    stoper bölgesi için son 5 sezonda avrupa çapında elit isimlerle gerçekleştirdiğimiz durum.

    bunun peşini asla bırakmamalıyız.

    sattığımız ve satacağımız iyi stoperler;

    (bkz: ozan kabak) (bkz: schalke 04) 11 milyon euro
    (bkz: marcao) (bkz: sevilla) 15 milyon euro
    (bkz: victor nelsson) (bkz: sevilla 18-20 milyon euro)

    sakatlanmasaydı ya da teklif kabul edilseydi o da bu listede yer alacaktı.
    (bkz: luyindama) (bkz: aston villa) 12-14 milyon euro
  • 8
    (bkz: #3691823)

    burada yazdim biraz ama daha detayli yazayim.

    oyunculari gerekirse uzerine para vererek oynama garantili kiralama fikrine cok sicak bakiyorum.

    ustteki entryde anadolu kulupleri dedim ama avrupanin bas alti liglerinin orta sira takimlarina 500 bin-1 milyon euro veripbir sene bu oyuncuyu gelistirin, oynatin, eksik yanlarini saptayip bize bir rapor halinde duzenli olarak sunun ve bu yonlerini gelistirin desek kabul edecek cok kulup oldugunu dusunuyorum.
    bu tamamiyla bir gelisim degil tabi ama oyuncu icin buyuk bir kazanim olur. win win durumu.

    gokdeniz mesela, henuz 17 yasinda oldugu icin 1.ligde oynatacak takim bulamasan bile en kotu hollanda ya da belcika gibi ulkelerin ikinci liglerinde bir suru takim bu anlasmayi kabul eder.( bence vitesse gibi ust lig takimlari da kabul eder ama hadi diyelim ikinci lig olsun)

    sistemine, antrenman metotlarina guvendigin takimlar belirleyip her sene 2-3 oyuncu versen kasandan 3 milyon euro cikar maksimum. yatirimin geri donusu ise senin anlasma kalitene ve futbolcunun bu projeye inanmasina bagli olarak kisa surede cok fazla olabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın