• 1
    italyan bisikletçi imiş. tour de france'ın ilk italyan galibiymiş aynı zamanda.

    kendisi hakkında ekşi sözlükte yazılan tek entry'i doğrudan kopyalamak zorunda kaldım, çünkü hakkında fikir sahibi değilim.

    --- alıntı ---

    italya'nın bisiklet tarihindeki ilk büyük yıldızlardandır. 1894 yılında italya'da dünyaya gelmiştir. ailesinin sekizinci çocuğu olması münasebetiyle midir bilinmez italyancada sekizinci anlamına gelen "ottavo"'ya selam duran bir ismi vardır. babasının çalışmak için başka ülkelere göç etmesi sonucu italyancası hiç bir zaman çok iyi olmamıştır. 1. dünya savaşında kendi memleketine dönüp, vatanı için savaşmıştır. savaş süresince cepheden haberleri, önemli bilgileri üst komutalara artık bir uzvu haline gelen bisikletiyle aktarıp silah arkadaşlarına yardımcı olmaya çalışmış,bu görevler sırasında 3-4 kez esir düşmesine rağmen her birinden ününe ün katacak şekilde kaçmayı başarmıştır. bu durumun bir sonucu olarak kendisi savaş sonrası madalyayla ödüllendirilmiştir. savaş dönemindeki bu akıl almaz çabalarıyla çok iyi bir bisiklet kondisyonuna sahip olmuştur, savaş sonrası biraz bocaladıktan sonra ise fantastik yarış kariyeri start almıştır. italya'dan uzak kaldığı yıllar yüzünden midir bilinmez, anavatanı onun yenilebildiği tek yer olmuştur. 1923 giro'sunda takımların arasından bireysel bir katılımcı olarak aldığı beşincilik sonucu fransa'daki takımların ilgisini çeker ve dönemin dominant ismi henri pelissier'in takımına katılıp tour de france macerasına girişir. o sene pelissier'in kazanmasına yardımcı olarak genel klasman ikinciliğini alır. sonraki iki sene ise efsaneleşmesini sağlayan muazzam iki zafer-ilki baştan sona sarı mayoyu taşıyarak,ikincisi ise en yakın rakibine 54 dakika fark atarak.-elde edip tour'u kazanan ilk italyan olmayı başarır. bu zaferler sonrasında 1927 sezonununda bir kez daha tour'a hazırlanırken bir yol kenarında bisikletinden düşer ve bir bisiklet kazasında olabileceğinden çok daha ağır yaralı bir şekilde bulunur, bir çokları kendisinin dönemin faşist yönetimine karşı olması sebebiyle dövülerek öldürüldüğünü söyler ama tabi ki o dönemki araştırmalardan böyle bir sonuç çıkmaz ve ölüm sebebi belirsiz kalır.

    20'li yılların tartışmasız en üstün bisiklet ülkesi olan italya'nın en büyük cevherlerinden biri olan bu çelimsiz esmer adam için daha sonra iki kez turu kazanacak olan nicolas frantz şöyle demiştir:"onu dağ geçişlerinde takip etmek intihara eş değerdir, bunu denerseniz muhtemelen nefessiz kalarak ölürsünüz.".

    --- alıntı ---

    https://eksisozluk.com/ottavio-bottecchia--3217900
App Store'dan indirin Google Play'den alın