• 1
    ön protokol ifadesi futbol camiasında bolca kullanılmaktadır. ancak ne kadar doğru anlaşıldığından/kullanıldığından emin değilim. bir diğer ifadesi -ki kanuni ifadedir- önsözleşmedir.
    daha önce sözleşme başlığında da belirttiğim üzere (bkz: sözleşme/#2006821) sözleşmelerin kurulması karşılıklı irade uyuşmasıyla olur. önsözleşmeler ise bir sözleşme yapma vaadini içeren sözleşmelerdir. bir sözleşmenin kurulması için şekil şartı varsa kanunda belirtilmelidir. dolayısıyla adi sözleşmeler için şekil şartı aranmaz ama mesela taşınmazın devrinde resmi şekilde yapılması şartı aranır.
    ayrıca türk hukuku'nda bir sözleşme şekle tabi ise önsözleşmesi de o şekle tabi olmalıdır. dolayısıyla futbolcu sözleşmeleri için bir şekil şartı varsa bu şekil şartına önsözleşmede de uyulmalıdır. yani aslında önsözleşme ile asıl sözleşme ifadelerinin her ikisi de sözleşmedir ancak sözleşmelerin konusu farklıdır.

    gündemde olan mert hakan yandaş ile ön protokol imzalanması meselesinde de şayet doğruysa bu haber galatasatasaray ile oyuncu arasında bir sözleşme vardır ve bu hukuk aleminde geçerlidir. futbolcular ile imzalanan sözleşmelerde tff tarafından yapılan tescil işlemi kurucu değil açıklayıcıdır. dolayısıyla ortada bir önsözleşme varsa mert hakan yandaş hayati bir hata yapmaktadır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın