• 1
    genellikle bayanlar arasında oynanan ve topu bir potaya geçirme esasına dayanan takım oyunudur.

    korfbola da benzeyen netbol oyununu basketboldan ayıran en önemli özellik, oyuncuların oyun alanı içindeki hareket alanlarının sınırlı olmasıdır.

    netbol, bireysel yeteneklerden çok, takım oyunu ve paslaşma yetilerinin öne çıktığı bir oyundur. özellikle ingiltere’de ve bazı avrupa ülkelerinde oynanan oyunun ana vatanı ise amerika’dır. netbol 1891 yılında amerika’da ortaya çıkmış, 1895 yılında dr. toles tarafından ingiltere’de tanıtılmış ve bu ülkede büyük ilgi görerek benimsenmiştir.

    oyun alani
    sert bir zemine (tahta ya da beton) ve dikdörtgen bir şekle sahip olan netbol sahasının uzunluğu 30 m, genişliği 15 m’dir. sahanın iki ucunda, atış yapılacak alanın belirlenebilmesi amacıyla 9.6 m çapında yarım daireler bulunur. atışların yapıldığı çemberin yerden yüksekliği 3.05 m’dir.

    kullanilan malzemeler
    netbol topu olarak kauçuk ya da deriden yapılmış, 68-71 cm çapında, 400 450 gram ağırlığında 5 numara futbol topu kullanılır. oyuncular kıyafet olarak gömlek ve etek (veya şort), ayakkabı olarak da ucu sivri olmayan çivisiz ayakkabılar giyerler.

    kurallar

    netbolda da basketboldaki gibi, topun pota içine atılması ile sayı kazanılır. ancak oyuncular topla birlikte koşamazlar; sadece topu birbirlerine atarak paslaşabilirler.

    netbol, 7’şer oyuncusu bulunan (genelde bayan oyuncu) iki takım arasında, 4 çeyrek üzerinden oynanır. her takımda beş de yedek oyuncu bulunur. her çeyreğin süresi 15 dakikadır. ikinci ile üçüncü çeyrek arasında (oyunun tam ortasında) 5 dakika, diğer aralarda ise (birinci ile ikinci, üçüncü ile dördüncü çeyrekler) 3 dakikalık aralar verilir.

    her çeyrek sonunda takımlar yarı saha değiştirir. sakatlanmalar nedeniyle geçen süre o devreye uzatma dakikaları şeklinde eklenerek oynanır. para atışı yapılarak oyuna hangi takımın önce başlayacağı belirlenir. para atışını kazanan takım kendi alanını seçer ve o takımın orta yuvarlak içinde bulunan orta alan oyuncusu, başlama düdüğünden sonra 3 saniye içinde pasını verir. bu esnada karşı takımın orta alan oyuncusu, orta yuvarlağa 1 m’den fazla yaklaşamaz. diğer oyuncular da düdük çalınmadan kendi alanlarından çıkamazlar. oyuna başlarken, ilk pasın orta alanda bulunan bir oyuncuya atılması gerekir.

    verilen ara sonunda, oyuna tekrar başlamak için hava atışına başvurulur. oyunda, her oyuncunun belirlenmiş olan yerleri vardır. 7 oyuncudan 2’si savunma, 3’ü orta alan, 2’si hücum oyuncusu olarak görev alırlar.

    pozisyonları gösteren harfler
    kaleci (gk)
    savunma oyuncusu (gd)
    yan savunma oyuncusu (wd)
    orta saha oyuncusu (c)
    yan hücum oyuncusu (wa)
    hücum oyuncusu (ga)
    sayı oyuncusu (gs)

    sakatlanma olması durumunda oyun durdurulur. sakatlanan oyuncunun yerine giren yedek oyuncu, oyun bitene kadar oyundan çıkamaz. sadece hücum oyuncuları gol girişiminde bulunabilir ve gol kaydedebilir. savunma oyuncuları atış yapamaz, sadece karşı takımın oyuncularını durdurmaya ve onların atış yapmasına engel olmaya çalışırlar.

    oyuncular topu tek ya da iki elle yakalayabilirler. oyuncu topu aldıktan sonra, elinde en fazla 3 saniye tutabilir. bu süre sonunda topu bir başka oyuncuya devretmiş olması gerekir. top bir başka oyuncuya, havadan veya sektirilerek atılır. oyuncu topu aldıktan sonra süremez, sektiremez, havaya atıp yeniden tutamaz ve düşürdükten sonra tekrar alamaz.

    oyuncular her istediklerinde paslaşamazlar, bu konuda da bazı sınırlamalar getirilmiştir. ancak iki oyuncunun arasında, bir üçüncünün hareket etmesine olanak sağlayacak bir uzaklık olduğu zaman paslaşma yapabilirler. top, kale sahasından sonra, orta sahada bir oyuncuya temas etmeden hücum sahasına gönderilemez (alanın bir ucundan diğer ucuna pas yapılamaz). oyuncu topa ayakla vuramaz, topu rakip oyuncunun elinden alamaz veya topu yumruklayamaz.

    oyuncu, kendisi için belirlenmiş alanın dışına çıkması durumunda ofsayta düşer. oyuncuların sıçraması ve top yakalandıktan sonra o anda yere değen bacağın kaldırılması veya hareket ettirilmesi yasaktır. oyun alanının sınırlarını belirleyen çizgiler, alana dâhil sayılır. ancak top, çizgilerin dışında bir yere ya da nesneye çarparsa, oyun dışına çıkmış sayılır. oyun dışına çıkarılan top hiç bekletilmeksizin karşı takım tarafından, çıktığı noktadan tekrar oyuna sokulur. topu oyuna sokacak olan oyuncu, çizgi dışında durarak, top elinden çıkana kadar oyun alanına giremez. topun tekrar oyuna sokulması 3 saniye içinde olmalıdır. topun hangi takımın oyuncusundan dışarı çıktığının anlaşılmadığı durumlarda hakem, oyunu başlatacak oyuncuyu belirleyebilmek için hava atışı yapar. top, bir sayı ya da hücum oyuncusu tarafından çemberden geçirildiği zaman gol sayılır. sayının geçerli olması için atışı yapan oyuncunun, atış yuvarlağı içinde olması gerekir.

    netbol karşılaşmalarında 2 saha hakemi, 2 sayı hakemi ve 2 süre hakemi görev alır. oyunların başlatılması ve durdurulması saha hakemleri tarafından düdük çalınarak yapılır. her hakem, oyun alanının bir yarısından ve sadece kendi alanındaki hareketlerden sorumludur.

    oyuncuların ne şekilde olursa olsun, başka bir oyuncuya değmesi ve bir oyuncunun elindeki topu vurarak alması yasaktır. oyuncuların birbirlerine 1 m’den çok yaklaşmaları da yasaktır, aksi hâlde engelleme yapılmış sayılır.

    hata yapılması durumunda:
    a. hata, yuvarlağın dışında yapılmış ise rakip takıma bir "serbest pas hakkı" verilir.
    b. hata, yuvarlağın içinde yapılmış ise rakip takıma bir "ceza atışı" verilir.
    c. herhangi bir hatanın yapılması durumunda karşı takım, hatanın yapıldığı noktadan "serbest atış" kullanır.
    d. iki rakip oyuncunun hata yapması durumunda hakem kararsız kalırsa "hakem atışı" yapılır.

    not: alıntı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın