• 42927
    "maçta sabır gösterdik. türkiye güçlü bir ülke ve birçok üst düzey takım için sorunlara neden oldu. ilk yarı onları yormaya çalıştık. topu sürekli sağa sola oynayarak, savunmayı açmaya çalıştık. yüksek toplarda etkili olamadığımız için sürekli duvarlarına çarptık."

    "türkiye aradan sonra ikinci yarı daha fazla yoruldu. golden sonra savunmada daha fazla boşluk vermeye başladılar. işte o zaman kalitemiz ortaya çıktı."

    ciro ımmobile

    (bkz: 11 haziran 2021 türkiye italya maçı)
  • 42931
    "karim benzema muhtemelen futbol tarihinin gelmiş geçmiş en bencil olmayan 9 numarası. futbol görüşü şaşırtıcı ve inanılmazdır. özgürlük verdiğinizde de şaşırtıcı şekilde daha iyi oynar."

    "fransa, benzema olmadan da başarılı oldu, dünya kupası'nı kazandılar. ancak 6 yıllık bir ara sonrası benzema'yı geri almalarının nedeni %100 ona inanmalarıdır. karim, cristiano'yu nasıl yükselttiyse mbappe'yi de yükseltecektir."

    "cristiano ronaldo real madrid'de oynarken, karim benzema'ya aşıktı. cristiano'nun bir başka hücum oyuncusuna aşık olması demek, onun cristiano için çok şey yaptığı anlamına gelir"

    "harry kane'e sorun, ingiltere'nin şampiyonluğunu altın ayakkabıdan daha çok isteyecektir. %200!"

    "belçika sistemini lukaku için ınter'deki sisteme çevirdi. bence lukaku euro 2020'de çok gol atacak ve gol krallığına aday olacak. lukaku, oyununu duygusal bağlarıyla güçlendiren biri."

    jose mourinho
  • 42932
    “değerli divan başkanım, divan heyeti, değerli başkan adayları hepinizi saygıyla selamlıyorum. yönetimimizin mali idari faaliyetleri ile ilgili bilgilendirme yapmak için huzurlarınızdayım. ilk olarak dernek daha sonra sportif, daha sonra tüm mali kuruluşların bağlı olduğu konsolide raporları sunacağım. derneğimizin altında faaliyet gösteren merkez ve tesisler, spor okulları, amatör spor şubelerimizin mali rakamlarıyla başlayalım. bildiğiniz üzere olağan mali genel kurullarımızı uzun bir süre yapamadık. divan kurulu’nda da fiziki koşullardan, bir takım koşullardan dolayı kopukluk oldu. 2021 birinci çeyreği, ocak, şubat ve mart ayından itibaren, geçmişe dönük ufak bir özet ile sunumumu yapmaya çalışacağım.”

    ilk olarak derneğimizin esas faaliyet rakamlarını, 2019, 2020 ve 2021’in ilk 3 ayı olarak sunacağım. 2019 yılında 152 milyon tl esas faaliyetimizde gelir elde ettik. 152 milyon tl gelir karşılığında 135 milyon tl bir giderimiz oldu. uzun yıllar sonra esas faaliyetlerimizi 17 milyon tl kar ile kapattık. 152 milyon tl gelirin içinde 56,6 milyon tl stopaj geliri var. bu, devletimizin amatörlere verdiği stopaj gelirlerini içeriyor. 2020 yılın ilk 10 ayı pandemi ile geçti. gelirlerimiz 101 milyon tl’ye düştü. 101 milyon tl gelirlerimizin içinde stopaj gelirleri sadece ocak ve şubat ayında tahakkuk ettirildi 4,8 milyon tl. sonra bu yasa iptal edildi. pandemi yılında amatör şubelerimizin en fazla ihtiyacı olduğu dönemde o kadar dil dökmemize rağmen maalesef devletimiz bu desteği kesti ve stopaj gelirlerinden mahrum kaldık. ona rağmen gelirlerimizi 100 milyon sınırında tutarak faaliyetimizi yine 2020 yılında, pandemi yılı olmasına rağmen artıda kapatmayı başardık.”

    “2021’in ilk üç ayına geldiğimizde gelirlerimiz 32 milyon tl, giderlerimiz 44 milyon olmak üzere faaliyet zararımız 12,5 milyon tl olarak gerçekleşti; ancak bu bizim 2021 yılının faaliyetini zararla kapatacağımız manasına gelmiyor. özellikle güçlendirdiğimiz mali işler ve bütçe raporlama departmanımızla her ayın 15’inde, bir öncekini ayın mizanını kapatıyoruz. bütün rakamlara vakıf hali geliyoruz. biz geldiğimizde bunları 3 ay geriden ve yanlış verilerle takip ediyorduk. güvenilirliği, inanılırlığı olmayan verilerle bütçe takibi yapamıyorsunuz. bunların hepsini başta aşağıya yıkadık. yanlış gider kalemlerine yanlış verilerin girilmesi. merkez gelirlerinin şubeye, şube gelirlerinin merkeze yazılması gibi birçok problemden bu raporlarımızı arındırdık. daha çok örnek verebilirim. unutulan evraklar, 6 ay sonra gönderilen faturalar… çekmecede unutulduktan bir yıl sonra gönderilip muhasebeye işletilmeye çalışılan faturalar… bunların hepsi bitti. bugün galatasaray’da her ayın 7’sinde önceki ayın faturaları geliyor. istisna olmadıkça 8’inden sonra fatura kabul etmiyoruz. daha da ötesi, eba sistemini kurduk. kolay olmadı. 1,5 yıl sürdü. önce derneğimizi, sonra merkezimizi ve florya’yı, sonra mağazacılık ve mağazalarımızı eba sistemine geçirdik. galatasarayımızda olan her işlem, tüm sporcu sözleşmeleri, her kaleme kadar eba sisteminden geçiyor. bu sistemden geçip, şeffaf bir onay mekanizmalarından geçip onay almadan, bütçe uygunluğunu almadan yönetim kuruluna teklif dahi edilemiyor. yönetim kuruluna gelen bu kararların altında bütçe onayı vardır ibaresiyle geliyor. daha da önemlisi bu durum bizim şubelerimiz tarafında benimsenmiştir. bu yapısal reform ve işleyiş kulübümüze nüfuz etmiştir ve kurumsallaşmıştır. göreceksiniz ki biz 2021 sonunda da esas faaliyetimizi artı kapatacağız. bu galatasaray’da kurumsallaşmış bir konudur. peki ne oluyor da bizim derneğimiz, esas faaliyetini kar götürdükten sonra dipte zarara düşüyor?”

    “bu, bizim yönetimimizin kontrolü dışında, bizden sonra geleceklerin dışında bir unsur. geçmişten gelen birtakım sözleşme ve borç yüklerinin yarattığı gider kalemleri… ünal aysal zamanında imzalanmış bir stat hasılat anlaşmamız var. bir sonraki kalem riva ve florya 508 milyon tl’ye satıldı. gelecek olan gelirler temlik edilerek deniz factoring’e kırıldı. bundan dolayı 167 milyon tl faiz yükü yönetimimizin üzerine bindi. bunu her ay 3,8 milyon tl faiz gideri olarak tahakkuk ettirdik. bu kırdırıldığında 167 milyon tl ile kırdırılıyor. kalan 341 milyon tl nakit alındı ve harcandı. biz bunun faizini derneğimize tahakkuk ettirdik. eylül 2020’de son taksidi ödedik ve bitti. bu gider kalemi artık tahakkuk etmiyor. kur farkı zararı kalemimiz var. bu da yapılandırmadan sonra ciddi şekilde azaldı. en son kalem de derneğimizin sportife borcundan kaynaklanan ödemekle mükellef olduğu adat faturaları.”

    “2019 yılına bakalım. esas faaliyetimiz 17 milyon küsür tl idi. esas faaliyetimizin altında bahsetmiş olduğum bu giderlerin toplamı 2019 yılında 301 milyon tl olarak gerçekleşti. 301 milyon tl’nin 188 milyon tl’si grup içi harcamamız. bir cebimizden öbür cebimize. 188 milyonun içinden 157,5 milyonu adat faturası. derneğin sportife borcundan dolayı ödediği rakam. bunu 2020 yılıyla karşılaştıralım. alttaki giderlerin toplamı 272,5 milyon tl. bunun içindeki grup hareketi 180,3 milyon tl. adat faturası da 147,5 milyon tl. bunları düştükten sonra 2019 yılında dernek dipte 167 milyon tl zarar veriyor. 2020 yılında da 251 milyon tl zarar veriyor. burada şunu vurgulamak istiyorum. 2019 yılında 56,6 milyon olan stopaj geliri 2020’de yok. 2019’da pandemi yok, 2020’de pandemi var. dip zararlara bakın, 267 milyon olan zararı 251 milyon zarara düşürerek en azından bir mali disiplin sağladığımızı düşünüyorum.”

    “kulüp solo sportif şubeler gelir gider farklarında, son 3 yıl zararımız 14 milyon dolar. bir önceki yıl zararımızdan daha düşük. daha da önemlisi bunun üzerine merkez tesisler ve spor okullarındaki gelirlerimizi topladığımızda, esas faaliyetimizde kar ediyoruz. bunun da artık kurumsallaştığını düşünüyorum. “

    “sportif a.ş. konsolide gelir tablosuna bakalım. burada televizyon, mağazacılık, gayrımenkul, altında bağlı kurumlar sportif a.ş. konsolide… sportif a.ş.’nin mali yılı sezonluk. demin anlattığım dernek 1 ocak- 31 aralık idi. mali hesap yılları senkronize değil. bundan dolayı büyük sıkıntı çekiyoruz. bunu ilk mali genel kurulda halletmemiz lazım. bir dahaki yönetimler bizim çektiğimiz bu sıkıntıları çekmesin.”

    2019 mayıs kapanışta pandemi yok, 2020 kapanışta 3 ay pandemi var. 927 milyon hasılatımız. 2020 kapanış 899 milyon. hasılatta pek bir kayıp yok. esas faaliyetimiz 104 milyon, 151 milyona çıkıyor. yaklaştık 50 milyonluk bir iyileşme. dipte 2019’da 24,2 milyon kar iken, 2020’de 46,7 milyon zarara düşüyoruz. burada bir dipnotumuz var. biz uefa’ya ceza ödemek zorunda kaldık. denetim anlaşmasından dolayı 41,3 milyon tl… eğer 2019 yılında bunu ödememiş olsaydık 24,2 milyon kar, 65,5 milyon karımız olacaktı. burada hasılat aşağı yukarı aynı. dipte esas faaliyetimizde 50 milyon gibi bir iyileşme var. ne oluyor da dipte zarara düşüyoruz? hemen aklımıza esas faaliyetin altındaki finansman gideri geliyor. bakıyoruz o da 141 milyondan 103 milyona düşmüş. 2019’dan 2020’ye giderken kur artışını ve faiz artışını düşünün. bunun da artması lazımken düşmüş. 2019’da imzaladığımız ilk yapılandırma anlaşmasının 5 aylık etkisi. finansman giderimiz 141 milyondan 103 milyona düşüyor. bu 141 milyonun içinde 91 milyon kur farkı zararı var. 103 milyonun içinde sadece 2 milyon kur zararı farkı var. yapılandırma etkisi. bir de yatırım faaliyetlerinden giderlerimiz var. bu da futbolcu satışından kaynaklı. 2019’da 147 milyon olan yatırım faaliyeti gelirlerimiz, 2020’de 18,9 milyona düşmüş. ozan kabak’ın ve garry rodrigues’in satışından dolayı. bu da kulübümüzün genç sporculara yatırım yapıp, onlara katma değer yaratıp satmamızın mali tablolarımız için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. burada sezonluk karşılaştırdık. en son 9 aylık sportif a.ş. yayınladık. şubat kapanış. mayıs sonunu da görüyoruz ama onu kap’a bildirmediğimiz için yayınlamadık. bunu göstermemizin sebebi de pandeminin etkisini görmeniz. 9 aylık 2021 şubat sonu kapanışta pandeminin 9 ayın 9’unda da etkisi var. 726 milyon tl olan hasılatımız, 422 milyona düşüyor. pandemiden dolayı 300 milyon tl’lik bir hasılat kaybına uğruyoruz. esas faaliyetimiz 143 milyon artıdan 179 milyon zarara düşüyor. finansman giderlerimiz yapılandırma etkisiyle 73-73 aynı kalıyor. dipte 4 milyon artı iken, pandemi ile 321 milyon mali tablomuz zarar ediyor. bu zararın tamamının hasılat kaybından kaynaklandığını görüyoruz.

    “kulüp konsolide gelir tablosu… 1 ocak-31 atardık mali hesap yılına döndük. 2019-2020 yılını karşılaştırıyoruz. 2019 hasılatımız toplam 987 milyon tl. esasında 1 milyar tl’yi geçtik. ıfrs uluslararası raporlama standartlarıma göre, bir kısmını aşağıda yatırım faaliyetindeki gelirlere atmak zorundayız. 1 milyon tl hasılatı geçerek galatasaray tarihinin hasılat rekorunu kırdık. bu sadece galatasaray’ın hasılat rekoru değil türk spor tarihinin hasılat rekoru. pandemi yılı olan 2020’de bu hasılatımız 400 milyon tl kayıba uğradı. satılan malın maliyetine bakalım. 920 milyondan 810 milyonla gelirlemiş. yüzde 10-15 enflasyon koyun. 1 milyarın üzerinde smm’ye yüzde 20 müdahale edebilmişsiz. bunun seneni, yakalandığımız ani pandemi koşulları. bir anda seyirci bitti. sporcularımızla olan sözleşmeleri bir anda durduramıyorsunuz. 3 yıllık, 5 yıllık sözleşmeler. bu kadar tasarruf ettik. esas faaliyetimiz 120 milyon artıdan pandemi yılında 245 milyon eksiye döndü. biz tam 120 milyon esas faaliyet karını gördüğümüzde tamam oldu bu iş dedik. pandemi bizim mali tablomuzu bu şekilde olumsuz etkiledi. 331 milyon tl olan finansman giderimiz, kurlar ve faizlerden dolayı çok daha fazla artmasına rağmen 255 milyon tl’ye geriledi. bunun da sebebi imzaladığımız yapılandırma anlaşmasının kulübümüze kattığı bir fayda. 194 milyon tl olan 2019 yılı konsolide zararımız 611,9 milyona düştü.”

    “değerli divan kurulu üyeleri. bir de konsolide net finansal borçluluğumuza bakalım. 31 aralık 2012-2020 tarihi itibarıyla… kulübümüzün bankalara olan tüm borcundan kasadaki paramızı düşmüş halimiz. 31 aralık 2020’de yaklaşık 1 milyar 655 milyon kulüplere finansal borcumuz var. 45 milyon civarında kasamıza para vardı. bankalara olan net finansal borcumuz 1 milyar 610 milyon. bunun üzerine finansal borç benzeri kalemlerini de ekliyoruz. finansal borç değil ama bizim uzun süre ödeyemediğimiz bir finansal borcun artık finansal borç muş gibi, banka kredisiyle bunu ödeyeceğimiz öngörerek bunu da finansal borç kalemi gibi sayıp ekliyoruz. bu 360 milyonun içinde dursun özbek başkanımıza, özbek turizm’e olan borç da var. o bugünkü tarihte ödendi, bitti. bu tablo 31 aralık 2020 tarihli rapor olduğu için bunda var. toplam 1 milyar 970 milyon. devraldığımızda net finansal borcumuz 289 milyon euro imiş. 70 milyon euro’luk yaklaşık bir iyileşme var. kurlar çok arttı. tl olarak bakalım. 2 milyar 50 milyon yaklaşık. galatasaray’ın net finansal borcu, devraldığımız dönemden daha az. 2020 yılında tamamen pandemi yılı olduğunu düşünün. bir de toplam borcumuzu bulmak için net işletme sermayemizi buna eklememiz lazım. bizim piyasaya olan borcumuz. teknik tabirle dönem varlıklarımızla stoklarımız, ticari alacaklarımızla ticari borçlarımızın farkı. piyasanın biz fonladığı kısım. piyasanın bizi fonladığı kısım ne kadar fazla olursa finansal borcumuz da o kadar az oluyor. bu 192 milyon tl. euro karşılığı 21 milyon. devraldığımızda 51 milyon euro. eğer 1 milyar 972 milyon ile 192 milyonu toplarsak galatasarayımızın 31 aralık 2020 tarihindeki borcu, borç alacak farkı 2 milyar 162 milyon, toplam 240 milyon eurodur. beyaz faaliyet kitapçığımızda toplam yükümlülükler var. toplam yükümlülüklerin içinde 2,700 yazıyor. bu toplam borç anlamına gelmiyor. bunların içinde vadesi gelmemiş alacaklarımız, tahsil edeceğimiz rakamlar da var. şöyle bir hataya düşülüyor. faaliyet rakamı açılıyor. konsolide rakamımızda 2 milyar küsür borç gözüküyor. sonra bir de sportif a.ş.’nin tablosuna bakıp orada da 2 milyar küsür borç görülüyor. halbuki konsolidenin içinde sportif de var. bu iki rakam toplanıyor. 4 küsür milyar galatasaray’ın borcu var deniyor. ondan sonra buradan çıkıp konuşuluyor. ertesi gün bizim telefonlarımız durmuyor. ayıkla pirincin taşını. galatasaray’ın borcu, 31 aralıkta 2 milyar 162 milyon. 140 milyon euro. lütfen bu rakamlara itibar edelim. “

    “galatasaray’ın 11 yıllık net finansal borcu… biz 289 milyon euro’da devraldık. şu anda 218 milyon euro’dayız. 31 aralık 2020 itibarıyla. 2020’de bir pandemi yaşadık. en yüksek gördüğümüz 325,5 milyon euro. şu andaki rakam 31 aralık 2013 tarihinde ulaştığımız, 7 yıl önceden bu yana ulaştığımız en iyi rakam. bu rakamlar bize de geliyor. biz de bakıyoruz. ben de kendi excelimden kontrol ediyorum. rakamlar bu şekilde.”

    “aralık 2019’da bir yapılandırma anlaşmasına imza sattık. şimdiye kadar anlattığımız mali tablolarda, bunun pozitif etkisini gördük. artan kırlar ve gaziler karşısında finansman giderlerini artmadığını, hatta düştüğünü gördük. nakit akış dengemiz bozuldu. 2020 yılında bırakın birinci imzaladığımız yapılandırma anlaşmasının şartlarına uymayı bırakın, faizlerini bile ödeyemedik. dolayısıyla bizim için ikinc bir yapılandırma anlaşması imzalamak kulübümüz için zaruret oldu. diğer kulüplerle birlikte, dört büyük kulüp mart 2020 yılında 2. yapılandırma anlaşmasını imzaladık. tabii bu yapılandırma anlaşmasını imzaladık aam yürürlüğe girmedi. çok zor bir süreç. yürürlüğe girmesi 28 mayıs tarihinde gerçekleşti. yerine getirmeniz gereken bir takım ön koşullar vardı. bir sonraki yönetime bunları devretmeden bunları başardık, bitirdik ve yapılandırmamızı tamamladık. bu yapılandırmanın şartları nelerdir. biz 1 milyar 200 milyon tl refinanse ettiğimiz borcumuzu, üzerine ödeyemediğimiz 300 milyon tl faiz, bir de faiz ödemesi geçmiş borçlarımız için ilave nakdi kredi kullanarak 2,2 milyar tl’yi 9 yıl yapılandırdık. bunun ilk faiz ödemesi, bundan bir yıl sonra, 31 mayıs 2022 tarihinde olacak. ilk anapara ödemesi de 31 mayıs 2023 tarihinde olacak. faiz tlref artı marj. tlref yüzde 20’nin üzerinde olursa yüzde bir marj, yüzde 20’nin altında olursa 1,5 marj. 3 ayda bir ödenecek. anaparamızda yine 3 ayda bir. ilk yılda yüzde 3, ikinci yıl yüzde 5, üçüncü yıl yüzde 7,5, 10, 12,5 ve 46 diye gidiyor… 31 mayıs 2030’da da son taksidini ödüyoruz ve inşallah bitiyor. bu yapılandırmanın şartları aşağı yukarı böyle. bunun bize faydaları, kulübümüzün ödemekle mükellef olduğu finansal borçları, ticari borçları, vergi borçları var. bunlarla ilgili nakit akıştan kaynaklanan temerrüde düşme riskimiz bu anlaşmayla birlikte azalmıştır. ikincisi çok önemli. finansman giderlerimiz, faiz giderlerimiz… öyle günler oluyor ki, acil yapmanız gereken ödemeler oluyor. kredi limitleriniz kapalı oluyor. nakit akışınız vadesinde giderlerinizi karşılayamıyor. factoring firmalarından kredi kullandık. bunlarla ilgili bizim pazarlık şansımız olmuyor. mecburen alınıyor. galatasaray’da bu olay bu yapılandırma ile bitti. tlref dediğimiz konu ile artık biz, tl kredi faizlerimizi faiz kullanmayacağız. gerçek değeri neyse bu olacak. uzun vadede yüzbinlerce tasarruf durumu var.”

    “kur farkı zararlarımız… ilk yapılandırmada aktifbank’ın 9 milyon euro vardı, 7 milyon euro’ya düşürdük. ikinci yapılandırmada onu kapattık tamamen dışarıyla aldık. galatasaray’ın kur farkından kaynaklanan finansal borçları artık bitmiştir. bizim böyle bir endişemiz yok. bu da çok önemli. vadesi geçmiş borçlarımızı ödeyememekten dolayı yüzlerce dava ve haciz, icra, dava masraflarına maruz kaldık. vadesi geçmiş borçlar diyince bizim yönetimimizin vadesi geçmiş borçları diye algılanıyor. yapılandırma paralarıyla lorik cana’nın menajerlik borcunu ödedik. kaç yönetim önce bilmiyorum. elmander’in menajerinin borcunu ödedik. vadesi geçmiş derken bunu demek istiyoruz. bir de temlikli olan gelirlerimiz açıldı. bankaların bizden beklentisi, yeni temlik tesislerini, yeni vadeleri oluşturdular. bir bütçemizin olmasını istiyorlar. tff talimatnamesine ve uefa kriterlerine uymamızı istiyorlar. mali disiplini sürdürmemizi ve bu programa uygun hareket etmemizi istiyorlar. matematiğe uygun olmayan popülist harcamaları yapmayın diyorlar. mesela futbol takımımız… futbol ailesine olan sezonluk masrafını yüzde 80 kısın diyorlar. makul. grup içi borçlanmalara sıcak bakmıyorlar. herkes kendi geliri ile kavrulsun. çünkü bunun sonu yok diyorlar. ayda 500 bin tl gibi bir miktarla minimum elektrik, su gibi giderlerinizi karşılayın, gerisini durdurun diyorlar. sistem gelirlerimizden önce vergilerimizin üzerine kurulu bir sistem. gelirlerimiz geldi, önce vergilerimizi ödedik. kalan gelirlerimizi sabit ve değişken gelirler olarak ayırıyorlar. bunların yüzde 50’ini tutuyor. gerisini bize serbest bırakıyor. yüzde 50’sini tutuyor diyince herkes ayağa kalktı. herkes bankalar galatasaray’ın gelirlerinin yüzde 50’sine el koydu dedi. bir kere biz bu gelirimizin yüzde 50’sini bankaya hibe etmiyoruz ki. bu para gidiyor bizim pasifimizdeki banka borcumuzu kapatıyor. borç bankanın değil, bizim. banka bizim gelirimizle bizim borcumuzu kapıyor. bu para bir yer uçmuyor. biz geldiğimizde bizim her şeyimiz temlikliydi. gelirimizin yüzde 50’sini kullanmak gibi bir imkanımız yoktu. yayın haklarımızın, gişe hasılatımızın yüzde yüzü temlikliydi. geldiği gibi kredi gidiyordu. kredi limitin kapandı, aç bir daha kullan… 3-5 loca satarak iş götürmeye çalışıyorduk.”

    “değerli galatasaraylılar. bu yapılandırma anlaşması galatasaray için hayırlı olmuştur. eğer bu yapılandırma anlaşmasını ödemeseydik bir yıl içerisinde ödemek zorunda olduğumuz anapara ve faizimiz 1 milyar 104 milyon tl idi. sadece 2020 yılında ilk yapılandırmayı imzalamamızdan kaynaklı finansman giderimizden ettiğimiz tasarruf 107 milyon tl. bu finansman anlaşmasını imzalamamız bizim keyfiyetimiz değil zaruretimizdir. umarım bundan sonra bu programa uygun hareket edilir ve bir daha yapılandırma anlaşması olmadan borcumuzu makul seviyelere düşürürüz.”

    “mali sunumun ardından idari tarafa geçmek istiyorum. florya’yı aldık.aynı bedelle aldık. yıllar önce 120 milyon tl’ye verdiğimizi aynı rakama aldık. bunu deneğimizin aktifinde yazdık, borcunu sportif a.ş. üstlenip ödeme kolaylığı açısından bunu yapılandırmanın içerisine aldık. kemerburgaz’ın tahliye sürecini tamamladık. yıllardır kangren olan galatasaray adamızda bir dava kazandık. süreç devam ediyor. büyükçekmece arazimizde bir sıkıntı vardı. hasan başkanımız sağ olsun o meseleyi çözdü. dönemimizde futbolda dört, toplamda 30 üzeri kupa kazandık. bu bir yönetimi için rekor oldu sanırım. ayrıca dönemimizde kulübümüz olimpiyatlara en fazla bireysel branş sporcusu yolladığı dönem oldu. pandemi öncesi dönemde stadyumda rekor doluluk oranlarına, en yüksek gişe hasılat seviyesine ulaştık. taraftarın kulübe olan ilgisi ciddi derece arttı. twitter takipçimiz 9,9 milyon, ınstagram takipçimiz 9,8 milyon facebook takipçimiz 11,7 milyon oldu. bu üç alanda da tüm türk spor kulüplerinin hatta dünyanın birçok büyük spor kulübünün önündeyiz. ilk defa galatasaray app cebimizden hiçbir sabit kaynak çıkartmadan hayata geçti. çıkardığımız app, dünyada en çok bedel ödeyen abonesi olan spor kulübü aplikasyonu oldu ve guiness rekoru için başvurduk. app yaklaşık 1,5 milyon dolar ciroya ulaştı. burada emre kardeşimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. dijital dünyanın en önemli parçalarından dolan dijital varlıklar konusunda kulübümüz socios firması ile taraftar tokenını çıkarttı. 10 milyon token, 4 yıllık anlaşma sonrası kulübümüz 2 milyon dolar üzeri gelir elde etti. hala 7,5 milyon civarı token piyasaya sürmedi. bugün itibarıyla token piyasamızın değeri 60 milyon dolar civarında. dönemimizde sosyal medya takipçilerimizde dört ana mecramızda 32 milyon takipçiyi aştık. ayda 100 milyon etkileşim alır duruma geldik. kantar medya grubu ile bu mecranın değerleme çalışmasını yaptırdık. bu çalışma ışığında belli sayıda sabit paylaşımı capital sports finansman’a ciddi meblağda sattık. geldiğimizde sıfır noktasında olan dijital a.ş.’nin gelirlerini yıllık 3 milyon tl’ye ulaştırdık. klasik birçok sponsorluklar dışında birçok ticari sözleşmeye imza attık. burada doruk kardeşimiz inanılmaz işlere imza attı. kendisine çok teşekkür ediyoruz. uluslararası birçok işbirliği gerçekleştirdik. sponsorluk gelirlerimiz 2017-2018 sezonu için 124 milyon tl’den 2018-19 sezonun 179, 2019-2020 sezonunda 205 milyon tl’ye ulaştı.”

    “galatasaray mağazacılık a.ş., pandemiye kadar dönemde satışlarını yüzde 70 artırdı. esas faaliyetinde yüzde 20’ye yakın iyileşme sağladı. mağazacılık internet satış kanalında yüzde 135 büyüm gösterdi ve 2020 yılında 20 milyon tl’yi aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. mağazacılığımızda düzenli olarak sayım yapıyoruz ve fire oranımız yüzde bire düşmüştür. bu oran kabul edilmiş dünya standartlarının altında bir orandır. stok sayımlarının yapıldığı ancak sayım sonuçlarının sisteme işlenmediği, geriye dönük hiçbir sağlıklı stok verisine ulaşılamadığı dönem artık galatasaray’da bitmiştir. imzasız kasa devirleri, zimmet altına alınmayan ve açık çıkan kasalarda kimlerin bu açıklardan mesul olduğunun bilinemediği dönem bitmiştir. barkodsuz olduğu için sayıma katılamayan ve depolarda çürümeye terkedilmiş binlerce atıl malı, bekleyen stokların dönemi artık galatasaray’da bitmiştir. her türlü yetkinin tüm kullanıcılara açık olduğu mağazalarımızda kontrolsüz, sınırsız indirimlerin yapılabildiği dönem artık bitmiştir. sisteme giren herkesin perakende fiyatını değiştirebildiği, fatura iptali, fiş silme, evrak silme gibi en geniş yetkilerin sınırsız olarak kullanılabildiği dönem artık galatasaray’da bitmiştir. yapılan denetimler neticesinde sistemde geçmiş kayıtları izleme, loglama fonksiyonunu kapalı olduğu ve kırıldığı ortaya çıkmıştır. mayıs 2019 öncesi sistemden değiştirilen ve silinen belgelerle ilgili herhangi bir detaya, sorumlu kişilere ulaşmak mümkün olamamıştır. bu sebeple geçmiş tarihlerde oluşan veya oluşabilecek mali kayıplar hesaplanamamaktadır. 25 mayıs 2019 itibarıyla, kayıt izleme fonksiyonu açılmıştır. tekrar kapatılmaması için tedbirler ciddi bir şekilde kalınmamıştır. yani galatasaray’da artık karda yürüyüp izini belli etmeme dönemi bitmiştir. 16 bin 800 adet kasa tek tek kontrol edilmiştir. mağaza kasalarında biriken nakdin, kişisel ihtiyaçlar için kullanıldığı, harcamaların mağaza kazalarından kontrolsüz bir biçimde yapıldığı dönem bitmiştir. özel indirim uygulamaları mayıs 2019 tarihiyle iptal edilmiştir. bu uygulanan indirim işlemlerinde yapılan suistimaller dönemi artık bitmiştir. bazı bayilerimizden şirketimize kontrolsüz, gerçek dışı kesilen iade faturaları ile çıkar sağlama, bu yolla kulübümüze zarara uğratma dönemi bitmiştir. bazı üreticilerle bayimizin bünyemizde uzantıları ile usulsüz hologramlarda ticareti yaparak, sahte ürün imalatı ile haksız kazancı ile kulübümüzü zarara uğratma dönemi artık galatasaray’da bitmiştir. mağazamızdan yetkisiz kişiler tarafından promosyon ürünü adı altında çıkarılan formalar nedeniyle, yüzbinlerce lira kayıp kaçak dönemi artık bitmişti.”

    “değerli divan kurulu üyeleri, teminatlarımızın riskimizi karşılama oranlarının düşük olması sebebiyle çok büyük zararlar ettik. bir bayimiz 17 tane mağaza ile, 2-3 yıl öncenin parası 5 milyon tl cari risk borçla, sadece 50 bin tl teminat mektubu ile konkordato ilan etti. 5-6 milyar borç, 17 mağaza, 50 bin tl ile biz çıkarken çıktık. bir konkordato memurlarının peşinde galatasaray’ın parasını kurtarmak için mücadele ettik. 9 mağazalık bir bayimiz. 4-4,5 milyar risk. teminat mektubu 200 bin tl. iflas etti. bu bayiler mağaza açıp büyüyorlar. sıkışıyor. benim çekimi ötele, ödeyemiyorum diyor. mağazacılık da, çeki öteliyor. üzerine diyor ki, malım da yok diyor. yoksa ötelediğin çeki de ödeyemeyeceğim. malı da veriyor. 1 milyon borç, katlanıyor… karşılığında teminat mektubu alamıyor. bank vermiyor. cari risk sürekli açılıyor. buna dur dersen ne olur? zarar yazarsın. bu zarar o yönetime ve sportif a.ş.’ye yansır, bağlı kuruluşlara ve uefa’ya yansır. bu zararı realize etmeyip öteleyelim deniyor. işleyiş ve mantık bu. aynı talebi gelip bize de ilettiler. biz yapamayız dedik. niye yapamayız? bize vaktinde çekini senedini ödemek isteyen, evini arabasını satan bayilerimiz var. adaletsiz davranamayız. kurum olmanın özelliği bu değil mi? adaleti eşit dağıtmak. dönemimizde olsa bu kangreni bir sonraki döneme bırakmayacağız. kolu kestik, zararı yazdık ve bitirdik. tertemiziz şu an. devraldığımızda teminatımızın, riskimizi karşılama oranı yüzde 14. 20- 25 milyon tl arası bir cari riskimiz var. bugün son aldığım rakamlara göre teminatımızın riskimizi karşılama oranı yüzde 81. yüzde 14’ten 81’e. 20-25 milyon tl cari riskten 2 milyon tl’nin altına indirdik. demek ki istenirse yapılıyor. iyi niyetle çalışan bayilerimize pandemi boyunca muazzam destekler verdik. onlar aramadan biz aradık. sipariş iptallerini aldık, mal iadelerini kabuk ettik. birlikte yaşamamız lazım. çeklerini öteledik; ama ahmet’e mehmet’e farklı şekilde değil. herkese eşit. 53 milyon borç ile mağazacılık a.ş.’yi devraldık. tedarikçi firma sevkiyatı kesmişti. nike… üreticiler mal üretmiyordu. bugün mağazacılık’ta vadesi geçmiş borcumuz sıfır.”

    “tüm bunları anlatınca bizi eski çalışanlarımızla ters düşürmeye çalışıyorlar. biz bu tuzaklara düşmeyiz. kerem ertan… birlikte çalıştık. benim çocukluk arkadaşım. ali öğüdücü. galatasaray lisesi’nden birkaç devre büyüğüm. adnan demirayak. galatasaray lisesi’nden arkadaşım. nurettin kantarelli bundan çok eski tanıdığım. bu insanların hepsiyle tanışıyorum ve görüşüyorum. onlar da bu meselelerle uğraştılar ve bu konuları çözmek için çaba sarf ettiler. onlar da taş taş üstüne koydular bu mağazacılığı bir yere getirdiler. bugün mağazacılık’ı kıbrıs’ta türkiye’de 80 mağaza ile ülke çapına yayılmış bir işletme… onların emekleriyle buraya kadar geldi. ben görüşüyorum ve konuşuyorum. çok ciddi destek veriyorlar. ben konuşma yaptığımda hemen bir telefon… böyle bir şey yok. ben yaptım değil, biz yaptık. el birliği ile hep beraber bu işleri başardık. tertemiz bir sayfa açtık. pandemi sürecinde tüm mağaza alışveriş merkezleri ile pazarlık yapıp kiralarını indirmek için ciddi derecede mücadele verdik. beyoğlu mağazamızı örnek vereceğim 90 bin dolar aylık kiralama sözleşmemiz vardı. 72 bin dolara düştü. aylık 612 bin tl. 90 bin dolar iken aylık 765 bin tl’ye tekabül ediyordu. yaptığımız görüşme ve pazarlıklarla aylık 200 bin tl ile, döviz değil tl ile kiralık kontrat imzaladık. kulübümüze sadece beyoğlu mağazası üzerinden yıllık tasarrufu 202 milyon tl. 5 yıllık tasarrufumuz 10 milyon tl.”

    “değerli galatasaraylılar. bu işlere bakın olanlar diyorlar ki. sizden sonra eski hal döner mi? dönmez. eba sistemine geçtik. her şey şeffaf eba’da. mağazalarımızda bir silgi ve defter dahil hiçbir şekilde o sistemden geçmeden aktif olmuyor. ilk defa bizim dönemimizde mağazacılık a.ş. ayrı olarak, ernst&young tarafından denetlenmeye başlandı. tavizsiz bir kayıt planı uygulanarak tüm kayıt düzensizlikleri, tüm sistem açığı ve denetleme açığı, mali riskler ve kayıplar yıllardır süregelen operasyonel sıkıntılarımızın tamamı çözüme kavuşturulmuştur. denetimsizlikten kaynaklanan tüm kayıp ve kaçakların kalıcı bir biçimde önüne geçilmiştir. önümüzdeki yıllarda mağazacılık a.ş.’nin karlılık oranlarına büyük katkı sağlayacağını hep beraber göreceğiz. kopyala yapıştır 5 sayfa faaliyet raporlarından sonra 70 sayfa mağazacılık’ya faaliyet raporu yayınladık. bunu okuyun. profesyonellerimizle birlikte yazdık. ne çok iş yaptığımızı yazarken fark ettik. bizim emeklerimizin en büyük karşılığı bunu okumanız. okuyun, vakıf olun ve sahip çıkın.”

    “değerli galatasaraylılar. yaşadığımız dönemi herhangi bir dönem olarak düşünmeyelim, görmeyelim. 116 yıllık tarihimizde kulübümüz belki böyle bir gelir kaybına ve zorlu bir sürece maruz kalmıştır. dolayısıyla mali tabloları, rakamları değerlendirirken sanki böyle olağanüstün bir durum yaşanmıyormuş gibi düşünmek ve değerlendirme yapmak doğru değildir. bir şeyleri yoluna sokmaya başlamışken, 8 çeyrek art arda kar açıklamışken bu durum çok ciddi bir şanssızlık oldu ve en fazla bizi üzdü. spor kulüpleri bu süreçten en fazla etkilenene sektörlerin başında gelmiştir. pandemiden önce beşiktaş derbisini oynuyorduk. bunun gişelerini sattık. yan gelirleriyle bir hasılat elde ettik. maçın oynanmasına iki gün kala tff, seyircisiz oynama yasağı koydu. biz elimizle yarattığımız 15 milyon tl hasılatı iade ettik. sadece bir maçta iade ettiğimiz zararımız 15 milyon tl. 1,5 yıldır biz seyircisiz maç oynuyoruz. içinde bulunduğumuz durumu düşünün. biz tabii yılmadık. elimizden gelen mücadeleyi verdik. kmpg bir rapor yayınladı. 2021 yılı avrupa raporu. buna göre galatasaray, hala türkiye’nin en değerli kulübü. futbolda en değerli 32 kulüp pandemiden dolayı küçülmüşken, galatasaray yüzde 6 küçülerek en az küçülen kulüptür. avrupa futbol ekonomisi yüzde 11 küçülmüştür.”

    “140 milyon euro borç ile uefa’dan men olma tehlikesiyle uefa’nın kapısına gittik. ben buna mustafa cengiz mucizesi diyorum. o sıra yönetimde yoktum ama işin içine girip rakamları incelediğimde önemini daha iyi görüyorum ve anlıyorum. o ekipte olan oytun özer, dorukhan kardeşimiz, okan kardeşimiz, yönetimde olmayan mete ikiz… zaten güzel olan da bu. yönetimden olmamasına rağmen kalkıp geliyor. biz camia olarak bir olup 30 milyon taraftarı sırtımıza alıp gitsek değil uefa, dünya karşımızda duramaz. bu konuyu başardık. itirazla üzerine cas davasına gittik ve bu davayı da kazandık. türkiye’de cas davası kazanmış ilk spor kulübüyüz. 4 yıllık denetim anlaşması imzaladık. 2017-2020 arası üç yılı geçirdik. bu üç yılı sermaye artışımızı da katarak, artı 18 milyon başa baş noktasıyla kapattık ve kriterlerimizi yerine getirdik. buna dayanarak uefa’dan 4 yıllık settlement agreement’tan çıkış istedik. pwc firması periyodik olarak bizi denetledi. raporunu sundu. biz de uefa’ya mektubumuzu yazdık. oytun kardeşimize teşekkür ediyoruz. bu işler için çok uğraştı. biz cevap bekliyoruz. umarım ki uefa, müsbet bir karar verir ve biz avrupa’dan men olma riski ile yüz yüze kalmış galatasaray’ı, bizden sonra gelecek yönetime temiz bir sayfa ile, settlement agreement’tan çıkmış bir şekilde teslim ederiz. bu süreçte çok ciddi sıkıntılar yaşadık. bozulan ekonomik koşullar sebebiyle zararlar, zararlar sebebiyle artan borçlar, eksiye giden özkaynaklar. bu bizim için bir tehdit. biz bu tehdide boyun eğmeyeceğiz. bizler, camia, yeni seçilecek başkanvekili yönetimin etrafında birleşecek, çok güçlü bir destek verecek, bu zorlukları aşacak. göreceksiniz, galatasaray’ı istediğimiz yerlere getireceğiz.”

    “değerli divan kurulu üyeleri. sunumumu tamamladım. divan kurulu’nda yönetimim adına yapmış olduğum son divan sunumumdu. yapılacak olan seçimlerde herhangi bir listede görev almadığım için üç yıllık görev süremi, bu onurlu görevi sonlandırmış bulunuyorum. benim için veda vakti geldi. bu vesileyle tüm çalışanlarımıza, profesyonellerimize teşekkür etmek istiyorum. fatih hocamıza, vermiş olduğu emekler ve şampiyonluklar için teşekkür ediyorum. tüm şubelerimize, menajerlerimize teşekkür etmek istiyorum. onlarla bazen bu bütçe görüşmelerinde sıkıntılı süreçler yaşadık ama onlar da biliyor. hepsi galatasaray’ın hayrı içindi. koçlarımız ekrem memnun, efe güven ve sedat incesu’ya, sutopu ve yüzme şubemize, nedim ataman, semih hocamıza, atletizimde şükrü ve temel hocamıza çok teşekkür ediyorum. ecem ile cavit… iki tane pırıl pırıl gencimiz olimpiyata gitme hakkı kazandı. onlarla gurur duyuyoruz. yanaklarından öpüyoruz. onlar bizim kuruluş amacımız. ben biliyorum ne kadar zor şarlarda, amatör ruhla çalıştırlar. çok büyük iş yaptılar. onları bizi kazandıran ismail uzuner hocamıza çok teşekkür ediyorum. unuttuğum varsa, affedin. çalışma arkadaşlarım… cfo’muz sevinç hanım. yiğit bey, burhan bey… çok güzel bir ekip kurduk. petek hanım yüzlerce dava ile boğuşan hukuk müşavirimiz. esra hanım mağazacılık a.ş. genel müdürü. kale gibi durdu ve güzel bir ekip kurduk. selçuk iren, mustafa turgun, fatih, didem kardeşim. hepsine teşekkür ediyorum. yönetim kurulu çalışma arkadaşlarım… yusuf bey’e çok teşekkür ediyorum. sermaye artırımı ve yapılandırmada çok büyük hizmetleri oldu. abdurrahim bey’e çok teşekkür ediyorum. kötü gün dostu her zaman. en zor zamanlarımda yanımda durdu. benim yaptığım hizmetler onların her ikisinin yaptığı hizmetler yanında hiç kalır. çok teşekkür ediyorum. bu masada olmayan tüm yönetim kurulu arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. son olarak başkanımız mustafa cengiz’e bana bu onurlu görevi verdiği için, yanımda durduğu ve desteklediği için şükranlarımı sunuyorum ve çok teşekkür ediyorum.”

    “değerli divan kurulu üyeleri hepinize hakkımı helal ediyorum. sizler de helal ediniz. teşekkür ederim.”

    kaan kançal
  • 42933
    “sayın divan başkanım, değerli kurul üyeleri, saygıdeğer başkan adaylarımız, öncelikle sizleri saygıyla selamlıyorum. 2018 yılının ocak ayında devraldığımız bayrağı devretme günümüz geldi. tabii vedalar zor. bizim için yoğun bir duygusal süreç yaşıyoruz. ben de son günlerde bu yoğunluğu derinden hissettim. aslında galatasaray’a veda etmiyoruz. böyle büyük bir camiaya hizmet etmenin onuru, gururu ve şerefini yaşıyoruz. bundan sonraki süreçte belki görev almayacağız ama kalbimiz her zaman olduğu gibi galatasaray için, galatasaray ile birlikte ve galatasaray’a olan inancımızla birlikte atacak. her zaman galatasaray’a hizmet etmeyi sürdüreceğiz. şahsen galatasaray başkan yardımcılığı görevimi sürdürdüğüm 3 yıl içerisinde kimsenin kalbini kırmamaya özellikle özen gösterdim. kulübümüzü daha iyi yarınlara ulaştırabilmek için var gücümüzle çalıştık. bütün ekip arkadaşlarımızla birlikte haftanın her günü kulübe geldik, çalışma arkadaşlarımızla çalıştık. hafta sonları da yarışmacı voleybol, basketbol ve futbol takımlarımızı yalnız bırakmamak adına koşturduk. eğer zaten 2 gün kulübe gelmezseniz kulübün gündeminden koparsınız. o kadar yoğun, o kadar çetrefilli bir süreci yaşadık. kaan kardeşimiz 3 buçuk yıl boyunca yapılan galatasaray’a yakışır hizmetleri teker teker anlattı. benim de bir iki ilavem olacak. bir tanesi tabii ki gelir arttırıcı çalışmalar. gerçekten pandeminin de yarattığı baskıyla yoğunluk verdik. stadımızdaki güneş paneli inşaatına bu ay sonundan önce başlanacak. yasal izinler tamamlandı. dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali stadımızın çatısında yapılacak. stadımızda tüketilen elektriğin %60’ından fazlası buradan karşılanacak. bir diğeri de fiba emeklilik ile galatasaray bireysel emeklilik iş birliği yaptık. bu da kulübümüze çok uzun yıllar sürdürülebilir bir gelir kapısı açmış oluyor. bunları kısaca tek bir cümleyle özetlersem; 2018 yılının ocak ayında teslim aldığımız bütün rakamlar bugün daha iyi bir noktadadır. biz daha iyi noktada bir galatasaray’ı devretmenin mutluluğunu yaşıyoruz. tabii burada kulüpte gerçekten özveriyle çalışan bütün profesyonel arkadaşlarımıza, teknik heyetlerimize, başta fatih terim hocamız olmak üzere bütün antrenör, teknik kadro ve sporcularımızın hepsine teşekkür ediyoruz. iftiharla söylemeliyim ki hiçbir zaman kulübün çalışanlarının maaşlarını bir gün geciktirmedik. tam zamanında ve tam olarak ödedik. buna çok özel özen gösterdik.”

    “bir parantez de başkanımız mustafa cengiz’e açmak istiyorum. gerçekten gecesini gündüzüne katarak galatasaray için çok çalıştı. yakalandığı hayati hastalığa rağmen galatasaray ile yatıp galatasaray ile kalktı. en zor anında bile galatasaray’ı dilinden hiç düşürmedi. biz çalışma arkadaşları olarak bunun şahidiyiz. sabah 4’lere kadar bankalarda, yüzde birlik, yüzde yarımlık bir komisyon için diğer kulüplerden daha fazla fayda ve menfaat temin etmek için çaba sarf ettiğinin bizzat şahidiyiz. ben de bu özveri ve galatasaray’a katkıları için sayın başkanımız mustafa cengiz’e bir kez daha teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum. ayrıca, 3 buçuk yıl boyunca görev yaptığımız yönetim kurulu arkadaşlarımıza özellikle abdurrahim bey’e teşekkür ediyorum. her noktada galatasaray’ın değerine koşan, abilik yapmış bir kişidir. kaan kançal her zaman birlikte çalıştığımız mesai arkadaşımız olmuştur. galatasaray için hakikaten her bir dakikamızda özveriyle koşturduk.”

    “bir mutluluğumu da sizinle paylaşmak istiyorum. bizim dönemimizde hiç fenerbahçe yenilgisi görmedik. bu bizim için en büyük mutluluk. hatta son 2 maçı galip gelmedin de büyük mutluluk ve huzurunu yaşıyoruz. ben bütün başkan adaylarına teker teker cani gönülden başarılar diliyorum. bizim hizmetimiz, sevgimiz, saygımız onlarla olacak. saygılarımı sunuyorum.”

    yusuf günay
  • 42934
    “hem divanımız hem yönetimimiz açısından bir dönem sona eriyor. 18-19 haziran'da genel kurulumuz tarafından yeni başkanlarımız seçilecek. bu topraklarda tam 540 yıllık bir geçmişe sahip kültürün ve 116 yıllık galatasaray spor kulübü'nün bir mensubu olmanın ve böylesine güzide bir topluluğa hitap etmenin mutluluğu içerisinde hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. bu vesile ile cumhuriyetimizin kurucusu m. kemal atatürk ve silah arkadaşlarını, kurucumuz ali sami yen beyefendi ve arkadaşlarını, özgürlükçü fikir adamı tevfik fikret'i, bu vatan için şehit veya gazi olmuş galatasaraylıları, kulübümüze geçmişte hizmet etmiş büyüklerimizi şükranla anıyorum.”

    “galatasaray, her bakımdan ülkemizin en büyük ve en popüler spor kulübü, dünyadaki en değerli markasıdır. ancak, son 20-25 yılda gerek türk sporunun, gerek kulübümüzün karşılaştığı sorunlar, kulübümüzün yanlış yönetimden kaynaklı sıkıntılar galatasarayımızı derin bir krizin içerisine sürüklemiştir. özellikle aşırı borçlanma ve finansman sorunları, kulübün geleceğini ipotek altına almıştır. eğitimli ve birbirine tutkun olmakla bilinen camiamızda çıkar çatışmaları ve hizipleşmeler olmuştur. kulüp zevahiri kurtarmaya yönelik gündelik önlemlerle yönetilmeye çalışılmaktadır. içine düşülen bu çıkmaz, her galatasaraylı gibi bizi de derinden üzmekte ve yaralamaktadır. galatasaraylılık ruhu, olanı biteni kenardan seyretmek yerine elini taşın altına koymayı gerektirir. galatasaray'ı yaşamının merkezine almış bir grup olarak bizler de kulübümüzün zor günlerinde elimizi taşın altına koyup sorumluluk almaya karar verdik. ekibimiz; her biri kendi alanında başarılı olan, kulübümüzü yakından tanıyan kişisel çıkarlarını bir kenara bırakmış dinamik, deneyimli ve liyakatli kişilerden oluşmaktadır. içimizde ben de dâhil olmak üzere devlet idaresinde büyük dönüşümlere imza atmış yöneticiler, diplomat, ekonomi ve hukuk insanları; mühendisler, eski sporcular ile özel sektörde çok başarılı olmuş arkadaşlarımız vardır. kefili olduğum bu kadro, hiçbir olumsuz bagajı olmayan ve kişisel hiçbir beklentisi olmayan şaibesiz galatasaray sevdalılarından oluşan bir kadrodur.”

    “ekibimizin oluşturacağı sinerji, galatasaray’da birlik ve beraberlik ruhunun yeniden tesisi ve kulübün şahlanışının bir garantisi olacaktır. huzurunuzda hayali dolar çantaları ve altı boş projelerle değil, kulübün tüm sorunlarını çözme iradesiyle geliyoruz. çünkü biz galatasaray'ın sorunlarının aslında yapılanma, yönetim hatalarından kaynaklanan ve çözülebilir sorunlar olduğuna inanıyoruz. galatasaray'ın ihtiyacı son zamanlarda örselenmiş birlik ve beraberliğimizin yeniden sağlanmasıdır. bu kulübün mektepli-mektepsiz, kravatlı-atkılı vb. ayrımlara asla tahammülü yoktur. ali sami yen beyefendi'nin söylediği gibi "derin bir saygı, sonsuz bir sevgi ve geniş karşılıklı sonsuz güven hislerinin yeniden o günlere dönmesi" gerektiğine inanıyoruz. biz size; ilkeli, bağımsız, birleştirici popülizme boyun eğmeyen, üyeleri ve taraftarıyla bütünleşmiş çoğulcu bir yönetim sözü veriyoruz. elbette aciliyet teşkil eden bazı meseleler vardır. sizleri temin ederek söylüyorum ki; kısa vadeli borçların ödenmesi ve finansman sağlanması konusunda hazırlıklıyız. galatasaray adası, kemerburgaz tesisleri, ali sami yen oteli, kapalı spor salonu gibi uzayan projeler kolaylıkla çözebileceğimiz şeylerdir. hiçbir endişeniz olmasın. gayrimenkul yönetimini kulübün çıkarları doğrultusunda profesyonelce yapacağız. geçmişte yapılan yanlışları asla tekrarlamayacağız. bu güzide kulübün hiçbir varlığını satmayız. satılmasına da şiddetle karşı çıkarız. tam tersine kulübe yeni gayrimenkuller kazandırıp geleceğe yatırım yapacağız. ancak kulübün uzun vadede ayakta kalabilmesi ve dünya arenasında rakipleriyle yarışabilmesi için büyük bir yapısal dönüşüm gerektirmektedir. bizim vizyonumuz; galatasaray spor kulübü'nün güçlü kurumsal yapısı ve tüm spor branşlarında dünyanın en güçlü kulüpleri arasında ki yerini almasıdır. sportif başarı, spor ekonomisinin yükümlülüklerine yerine getirmekle mümkündür. bunun için büyük bir dijital dönüşüm ve altyapı hamlesi başlatacağız. futbolda kurumsal bir yönetim, varlık ve fon yönetimi içim kurumsal bir yapı oluşturmayı hedefliyoruz. ihmal edilmiş amatör branşlar, ülkemizde sporun öncüsü galatasaray'a yakışır bir hale getirilecektir. ekibimizde her branştan sporcu arkadaşlar bunların planlamalarını çok önceden başlamışlardır. sonuçta takdir genel kurul üyelerinindir. seçim sonuçlarına hepimiz saygı duyacağız. genel kurul tercihini hangi adaydan yana kullanırsa onun arkasında birleşmek zorunda olduğumuzu ifade etmek istiyorum. bu anlayışla tüm başkan adaylarına başarılar diliyorum. genel kurul üyelerimiz teveccüh gösterip bizi göreve getirirse yeni bir hamle döneminin başlayacağını her branşta tarihi başarıların bizleri beklediğini şimdiden müjdeliyorum.”

    ibrahim özdemir
  • 42935
    “pandemi süreci hem ekonomik hem psikolojik manada hepimizi yordu. bizim ana hedefimiz; 44 kişilik yönetim kurulumuzla beraber galatasarayımızı (son dönemde çok üzüldük; ibra-ibrasızlık benzer konularda) mahkeme köşelerinden kurtarmak, galatasarayımızı fabrika ayarlarına döndürmek. üç yıllık süreç için geliyoruz. tüm taahhütlerimizin arkasındayız. üç yılda da bu taahhütlerimizin hepsini yapacağız. geçmiş iki tane mali genel kurul var. önümüzdeki bir yıl içerisinde bir tane daha yapılması gereken mali genel kurul var. tüzükte son dönemde bizi mahkemelerde yoran mali ibra-ibrasızlıkta bir rahatlama yaratmak için bu mali genel kurul'un iki güne çıkarılması, en azından bizim yönetimimiz tarafından öyle gözlemleniyor birinci gün herkes kendi konularını anlatır. ikinci gün de oylar sandığa atılır el kaldırma gibi yöntemler kalkar ve arkasından ibra olmazsak ceketimizi alır gideriz.”

    “bu kısa süreçte futbol takımımızın, kemerburgaz'da antrenman yapar hale gelmesini istiyoruz. sizler teveccüh gösterirseniz 28 mayıs 2022 tarihinde tam bir yıl sonra sizin onayınıza tekrar mazhar olmak üzere kulübümüzü seçimlere götüreceğiz. rehabilitasyon yapmazsanız sağlıklı sonuçlar alamazsınız. bundan önceki yönetimler ellerinden gelen gayretleri göstermişlerdir. ama gösteriyor ki bu pandemi döneminde yapılamayan iki mali genel kurul ve önümüzde gelecek mali genel kurul son dönemde gelen üyeler, bu üyelerin hiçbir kusuru yok. neticede üye olmuşlardır ama pandemi dönemine denk gelmiştir. onun için bu tartışmalara son verip, galatasaray değerleri etrafında toplanıp en azından biz seçilirsek tüm taahhütlerimizi yerine getireceğiz. 28 mayıs 2022'de de kulübümüzü seçime götüreceğiz. diğer ekiplere başarılar diliyoruz. her zaman söyledik; gerek sponsorlarımızla gerek enerjimizle hangi başkanımız kazanırsa kazansın biz onun emrindeyiz. zaten galatasaray, böyle bir kulüptür ve böyle bir değerler bütünüdür.”

    metin öztürk
  • 42936
    “değerli divan kurulu başkanımız, saygıdeğer divan kurulu, değerli yönetim, değerli haziran ve bizleri ekran başından seyreden sevgili galatasaraylılar. çok kısaca vizyonumuzu sizinle paylaştık. o yüzden tekrar değerli vakitlerini ve huzurlarını işgal etmek istemiyorum. sözlerime başlamadan önce kulüpte görev almak üzerine başkanlık yarışına giren, onları destekleyen ekiplere çok başarılar diliyorum. umarım galatasaray’da bir demokrasi şölenine hep beraber şahit olacağız. bazen basından 5-6 adayın çok mahsurlu olduğu söyleniyor. bence mahsurlu değil. galatasaray’a yakışan da budur. mühim olan rekabet ike husumeti çalıştırmadan rekabet sırasında oluşmuş enerjiyi, galatasaray’ı galatasaray’ın dışındaki alanda temsil edebilmek ve bu enerjiyi rakiplerimize, orada üstün kılmaktır diye düşünüyorum.”

    “neden aday oldum ve nasıl bir ekip kurdum. teveccühünüze layık olursak nasıl bir başkan ve ekiple çalışacağız, galatasaray’da neler yapmayı amaçlıyoruz, arzularımız nelerdir… kısaca bunları sizlerle paylaşıp ondan sonra diğer söz alacak arkadaşlarıma söz vermek istiyorum. son 6 yılımı divan kurulunda geçirdim. bunun son üç yılı irfan aktar’ın başkan yardımcılığı, son üç yılı ise galatasaray’ın 25 yıldan fazla kıdemi olan üyelerin seçimiyle divan kurulu başkanlığı yürüttüm. divan kurulu başkanlığı, galatasaray’da bir kişinin gelebileceği en onursal mevkidir. ben de bunun bilincinde ve farkında olarak tüzüğümüzün bize verdiği sorumluluk ve yetki çerçevesinde galatasaray’ın fabrika ayarlarından, kuruluş değerlerinden sapmadan yönetilmesine katkıda bulunmak istedim. zaman zaman bu katkılarımız fikir vermek, istişare vermek, rapor vermek, eleştirmek yoluyla oldu son 3 yılda galatasaray’da bir zihniyete karşı arkadaşlarımla birlikte mücadele ettim. tüm divan kurul toplantılarında siz divan kurulu üyelerimizden ve siz değerli galatasaraylılardan bu konuda büyük destek gördüm. alnımız açık, başımız dik, fikrimiz, zihnimiz vicdanımız hür. bundan kimsenin bir endişesi olmasın. o bakımdan bu divan başkanlığı görevimden huzur içinde ayrıldım ve veda ettim. pandemi nedeniyle son bir yılda fiziksel olarak çok bir araya gelemedik. diğer kulüplerin de imreneceği bir şekilde divan toplantılarımızı dijital ortamda gerçekleştirdik. aşağı yukarı 400’e yakın divan kurulu toplantılarımız gerçekleşti. divan kurulumuz ile üyelerimiz ve üyelerimizin kendi arasındaki bilgi alışverişinde hiçbir eksiklik olmadı.”

    “neden divan kurulu başkanlığını bırakarak kulüp başkanı olmaya karar verdim. çünkü divan kurulu başkanlığı yaptığım sıralarda arkadaşlarımla ve değerli üyelerimizin katkılarıyla analiz yapma, olayları yakında inceleme ve değerlendirme fırsatına sahip oldum. bu tecrübeyi fazlasıyla edindim. divan kurulu başkanlığı görevim bittiğinde de üç yıl boyunca sadece tespit ve şikayet etmek yerine, artık sorumluluk almak gerektiğini hissettim. camiamdan gelen teveccühe duyarsız kalamadım. o yüzde ekip arkadaşlarımla birlikte yeni bir görev ve sorumluluk almak üzere, karşılıksız galatasaray’a hizmet etmek üzere yola çıkmaya karar verdik. “

    “son yıllarda toplumsal erozyon maalesef galatasaray’a da sirayet etmiştir. biz bu erozyonu kendimizi koruyamayarak ithal ettik. bunun sonunda da galatasaray’ın diğer kulüplerden önemli bir farkı olan fikir ayrılıklarına rağmen birlik, beraberlik, sevgi ve saygı katalizörleriyle birleşme özelliğimizi kaybettik. kollektif mülkiyetimize ortak akılla sahip çıkma refleksimizden maalesef çok uzaklaştık. bunun sonucunda ayrıştırıldık, ötekileştirildik ve kategorilere bölümdük. bu ayrıştırmaları yapabilmek için birileri farklı faktörler kullanıp farklı parametrelere müracaat ettiler. bu bize büyük zarar verdi. ortak akıldan faydalanamadığımız için mali ve idari dengesizlik had safhaya ulaştı. bu rakamları benim paylaşmam gerek yok. huzurlarınızı işgal etmek istemiyorum. zaten mali sunumda ve denetleme kurulunun sunumunda bunları gördük. mali raporlarımızda bunlar var. bu bir kader mi galatasaray’da? hayır. galatasaray’ın mali durumu hep kötüydü, hep konuşulurdu; ama hiç bu kadar kötü olmamıştı. 113 yılda 1 milyar tl borcu olan kulüp son üç yılda 2 milyar 100 milyon tl borca ulaştı. bu gerçeği hepimizin görmesi lazım. kasıt mı var? kesinlikle yok. bundan kurtulmak için mutlaka dirayetli ve ciddi bir yönetim lazım. değerli galatasaraylılar, o kadar ciddi ve dirayetli olmalı ki mali ve idari reformları yapabilme cesaretini gösterebilmeli ve camiamızdan tam destek almalıdır. aksi takdirde galatasaray’ın sürdürülebilirliği günden güne daha tartışmalı hale gelmektedir. sonuç olarak popülist yaklaşımlardan uzak olan bir yönetime ihtiyacımız var. bunu benden önce çıkan bütün konuşmacılar, değerli yönetim kurulu üyelerimize dahil olmak üzere ifade ettiler, itiraf ettiler. popülist ve günlük yaklaşımlarla galatasaray’ı bir yere götüremeyiz. aksine geriye götürebiliriz. yapılması gereken ve bizim iddialı olduğumuz konu, kesinlikle son zamanda duyduğumuz vaatlerin aksine galatasaray’ın borcunu sıfırlamak değil, galatasaray’ı mali ve idari olarak yeniden yönetilebilir bir seviyeye getirebilmektir. bunun için de en temel farkımız ve iddialı olduğumuz konu da gerçekçiliğimiz ve ayağı yere basan bir ekip olmamızdır. hayallerimiz var. hayalci değiliz. bunu herkesin bu şekilde kabul etmesini bekliyoruz.”

    “değerli genel kurulumuzundan teveccüh görmemiz durumunda 19 haziran’da göreve gelmemiz halinde ben nasıl bir başkan olacağım ve ekibi arkadaşlarımla birlikte nasıl yöneteceğim… 42 yıldır bu camianın içindeyim ve 35 yıllık bir profesyonel hayatım var. hep büyük organizasyonlarda, uluslararası kurum ve kuruluşlarda hep profesyonel olarak hem de sivil toplum örgütü lideri olarak hareket ettim ve tecrübe kazandım. bütün hayatım, kendimden daha iyi insanlarla çalışmakla geçti. ekibimi de hep bu şekilde kurdum. şu anda da beraber hareket ettiğim 44 kişi değil sadece, bize destek veren çalışma gruplarımın hepsi de benim kalifikasyonumdan daha yüksek etkinliğe sahipler. en büyük güvencem ve güvencemiz bu olmalı. göreve geldiğimiz takdirde, işini bilen, vakit ayıran, ciddi, profesyonellikte ve galatasaraylılıkta kendini ispat etmiş kişilerden oluşan bir yönetimle görev yapacağız. bütün kararlarımız yönetim kurulumuzda nitelikli çoğunlukla alınacaktır. galatasaray’ın temel omurgasını oluşturan anonim şirketlerimizin reorganizasyonunda en ufak bir popülizm görmeyeceksiniz. ahbap çavuş ilişkisi değil, tamamen liyakate göre atanmış yönetim kurulu üyelerinden oluşacaktır. hiçbir şekilde ne seçim öncesinde ne seçim sonrasında yönetim kurulu üyeliklerini bir seçim amacı, bir oy toplama aracı olarak görmeyeceğimizden emin olabilirsiniz. en büyük eksikliğimiz ve sancımız bu tür yaklaşımlar olmuştur. eğer anonim şirketlerimiz profesyonel olarak yönetilebilseydi, şu anda içinde bulunduğumuz kaosu yaşayamayacaktık. yönetim kurulları gelir geçer; ancak şirketlerin devamlılığı esastır. yönetim kurulumuz yönetim kurulu gibi çalışacaktır. yönetim kurulu vizyon ve stratejiyi belirleyecektir. altında liyakate göre oluşturulacak olan icra kurulunun sadece performanslarını, bütçeye uygunluklarını takip edecektir. dönemsel değerlendirmeler yapacaktır. aksi takdirde yönetim kurulu vizyonun takipçisi olamayacaktır. mutlaka güçler ayrılığı sağlanacaktır. denetleme kurulu her ne kadar tüzüğümüze göre yönetim ile birlikte seçiliyorsa da, denetleme kuruluna teklif ettiğim arkadaşlarım hepsi yönetim kurulundan bağımsız ve otonom çalışabilecek insanlardan oluşmaktadır. bunun garantisini buradan sizlerle paylaşmak isterim. galatasaray’ın ekonomik varlığının sürdürülebilmesi için, yönetilebilir hale gelmesi için mutlaka sportif başarıya bağlı olmayan değerleri gelire çevirmesi esastır. aksi takdirde değil galatasaray’ın, hiçbir spor kulübünün hayatını sürdürmesi mümkün gözükmemektedir. bununla ilgili olarak iki çalışma yaptık. bunlardan bir tanesi dijital transformasyon projelerimiz. bunları galatasarayaguven.org web sayfamızda görebilirsiniz. ikincisi de pazarlama. her iki fonksiyon da birbiriyle örtüşerek pazarlamayı, altyapı yönetimimizi, spor şube yönetimini ve değerlerimizin gelire çevrilmesi konusunu mutlaka çağdaş yönetim sistemiyle, dijital transformasyon ile sağlayacağız. galatasaray ve türk sporu için bir devrim olacaktır. bu konuda 8 kişilik uzman bir ekip çalıştı. gerçek projeler hazırladılar. dünyanın her yerinden galatasaraylılar katıldı. bu konuda da içimiz ve gönlümüz rahat.”

    “galatasaray maalesef artık kasa kolaylıklarıyla, popülist yaklaşımlarla, dışarıdan enjeksiyonla getirilen paralarla yönetilemez durumdan çıkmıştır. bu zamana kadar galatasaray’ın yaşadığı en büyük problemlerin başında kasa kolaylıkları gelmiştir. yapılan tüm kasa kolaylıkları galatasaray spor kulübü’ne mali disiplinsizlik getirmiştir. kasa kolaylığını sağlayanlar, para veren düdüğü çalar konumuna gelmişlerdir. en büyük sıkıntımız da şu an budur. buna bir son vermek lazım. paradigma değişikliği yapmak lazım. biraz önce yönetim kurulu arkadaşlarımızın sunduğu gibi galatasaray’ın teminat verme kapasitesini artırmaktan başka bir yolumuz yok. önümüzde, her ne kadar övünç kaynağı olarak sunulsa da, galatasaray’ın önümüzdeki yıllarını biat altına alan bir yeniden yapılandırma sözleşmesi vardır. ilk iki yılı, üç yılı balayı gibi geçecektir. dördüncü ve beşinci yılından sonrası bir kabus olacaktır. bütün bu konuları dikkatinize sonmak isterim. bu konuları yeniden müzakere edebilecek dirayette, kapasitede ve tecrübede bir ekiple yola çıktık. göreve talibiz ve hazırız. hem galatasaray’da hem de meslek hayatında tecrübeli insanlardan oluşan bir ekibimiz var. seçimdeki rengimiz yeşil. yeşil huzuru, kucaklaşmayı, yeşermeyi, dinamizmi, güçlü olmayı temsil eder. yeşil inovatif bir renktir. yeniliği temsil eder. 19 haziran’da bu kavramlara desteğinizi beklemek üzere veda ediyorum. beni dinlediğiniz için çok teşekkür ediyorum.”

    eşref hamamcıoğlu
  • 42937
    “biliyorsunuz ben ve arkadaşlarım adaylığımızı çevrimiçi olarak ilk zoom üzerinden yapılan divan kurulu toplantısında sizlerle paylaşmıştık. galatasaray bizim ailemiz, galatasaray’ı sadece seçime hazırlanırken değil, hayatımız boyunca yaşıyoruz. galatasaray değerlerini biz hayatımızda yaşıyoruz. galatasaray’ın sorunlarını sürekli düşünüyoruz, çözümlerini kafamızda sürekli arıyoruz. dolayısıyla biz ailemizi yaşamaya devam ediyoruz. geldiğimiz noktada bizim açımızdan bugün galatasaray’da bir yönetim seçilmiyor, galatasaray’ın gelecek 30 yılında nasıl bir geleceğe gideceğini, nasıl bir mantaliteyle yönetileceği daha da önemlisi değerlerimizin yaşanıp yaşanmayacağına karar vereceğiz. bizler arkadaşlarımla beraber bu yola çıkarken bir çözüm yaratmaya çalıştık. ailemizin bu kritik döneminde çok önemli bir seçim olduğuna inanarak bu seçimin bir çözüm üretmeye çalıştık. bizimkisi asla bir iktidar mücadelesi değildi. bu çözümü üretirken çok değerli büyüklerimize, camiamızın eski başkanlarına, birçoğu şu an aranızda bulunan büyüklerimize giderek galatasaray’ın çok önemli bir seçime gireceğini burada galatasaray’ın geleceğiyle ve sorunlarının çözümüyle ilgili çok önemli kararlar almamız gerektiğini belirterek galatasaray’ın ayrışarak değil, birlikte en doğru yönetim kurulu, en doğru başkan adayıyla ve onun arkasında destek vererek buradan çıkması için önerilerini rica ettik. o dönem görüştüğümüz büyüklerimizden böyle bir irade ortaya çıkmadı. onların o dönemki düşünceleri gereği…”

    “biz o dönem arkadaşlarımızla oturduk ve bir karar verdik. bu kararı kimsenin bize duyduğu teveccühle değil ailemize duyduğumuz sorumluluk ve ailemizin geleceğine verdiğimiz önem sebebiyle verdik. galatasaray’ın problemlerine çok daha erken hazırlanılması gerektiği, çok daha erken projeler geliştirilmesi gerektiği ve daha da önemlisi oy için değil yetkinliği sebebiyle hep bahsettiğimiz galatasaray’ın insan kaynağının galatasaray yönetimde artık var olması gerektiğini düşünerek yola çıktık. eylül 2020’den itibaren arkadaşlarım ve ben ilk önce 45 kişiye ulaşan bugün 90’ın üzerinde bir ekiple birlikte çalışıyoruz. bu ekipteki her arkadaşımın her biriyle ben konuştum. bana kimse isim dikta etmedi. sorunları bildiğimiz ve çalıştığımız için, sorunları geçmiş hayatlarında çözmüş, bunlardan daha büyük projeleri yapmış, galatasaray değerlerini hayatında yaşayan arkadaşlarımızla bir araya geldik. arkadaşlarıma da doğruları söyledim. bütün arkadaşlarıma galatasaray’ın belki de en zor döneminde galatasaray’ın geleceği için taşın altına elimizi koyduğumuzu ve asla popüler olmayacağımızı hepsine birer birer söyledim. arkadaşlarım hayatlarındaki başarılarını bir kenara bırakarak, ailelerine ayıracakları zamanlarını bir kenara bırakarak galatasaray mücadelesinde olmayı kabul ettiler. huzurlarınızda hepsine benimle birlikte bu mücadelede yer aldıkları için teşekkür ediyorum. daha sonra projelerimizi çalışmaya başladık. projelerimize eylül 2020’den beri çalışıyoruz.”

    “bu süreçte şuna özen gösterdik; bir ailenin böyle zor durumlardan çıkmasının iki önemli faktörü vardır. birincisi birliktelik, ikincisi sevgi. bu galatasaray’ın birleşmesi gerektiğini, tüm kurumları ve tüm galatasaraylılar ayrıştırılmadan galatasaray değerleri çerçevesinde geleceğe gitmesinin çok önemli olduğunu düşündüğümüz için tüm bu seçim döneminde bu inancımıza uygun davranmaya çalıştık. hiçbir adayın, yönetim kurulunun veya projelerinin aleyhinde konuşmadık. sadece kendimizi, projelerimizi ve galatasaray’da uygulamayı planladığımız projelerin uygulama haritalarını anlatarak bu süreci götürdük ve bu sürece bağlı kalacağız. sebebi de şudur; kim kazanırsa kazansın, galatasaray üyeleri kime teveccüh gösterirse göstersin birleştirebilecekleri bir galatasaray teslim almalarını istiyoruz. seçimde kavga etmiş, birbirine düşman olmuş bir galatasaray değil. bugün tüm arkadaşlarımla, tüm projelerimizle detaylı uygulama planları hazır şekilde karşınızdayız. teveccüh bize olursa, görev bize verilirse ertesi gün ilk 100 gün için yapacağımız uygulamaları ve projeleri hazırladık. bizler bu ailenin içinde büyüdük, ben 23 yaşımda yöneticilik yaptım, 18 yaşında üye olduğum kulüpte birçok yerde yer aldım, galatasaray’ın içinde yetiştim ve yetiştirildim. bana verilen bu emeğin karşılığında da aileme bu zor gününde arkadaşlarımla beraber bir çözüm üretmek ve bu çözümle galatasaray’ın aydınlık bir geleceğe çıkması için adayım. burada sizlerin vereceğiniz her türlü karara saygı duyarken galatasaray’ın gerçekten birleşmeye ihtiyacına olan inancımızdan dolayı davranışlarımızda ve söylemlerimizde seçimden sonra da dikkat etmeye devam edeceğimizi ve ailemize layık olmaya çalışacağımıza sizlere buradan söz veriyorum. biliyorsunuz galatasaray değerleri sadece konuşmada değil, hayatınızda yaşayarak öğrenilir. bizler hem galatasaray’ın tarihini çok iyi biliyor hem de değerleri hayatımızda yaşıyoruz. onun için sloganımızı da ‘sizlerle birlikte çok şey başaracağız’ olarak belirledik. bunu da belirlerken üyelerimizin hepsiyle bire bir konuştuk, dinledik, dinlemeye çok önem veriyoruz. üyelerimizin görüşlerine de kararlarımıza dâhil etmeyi planlıyoruz. galatasaray’da kutupların değil, galatasaray doğruları ve galatasaray değerleri çerçevesinde tüm galatasaraylıların birleştiği galatasaray’ı aydınlık bir geleceğe taşımak istiyoruz.”

    burak elmas
  • 42938
    “galatasaray’da hatırlayabildiğim son elli yılda bütün başkan ve yönetimleri gönül kırıklığıyla gönderdik. bugün burada bulunan yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımıza teşekkür ettik ama üç yıldır onları çok ağır eleştirdik. paspas gibi üstlerinde tepindik. halı silkeler gibi onları dövdük. bu insanların suçu neydi? az önce kendilerinin de ifade ettiği, benim de bizzat şahit olduğum gibi son üç senelerini gece gündüz galatasaray’a adadılar. tıpkı kendilerinden önceki bütün başkan ve yöneticiler gibi… gelin görün ki; biz her başkan ve yöneticilerimizi gerçekten üzerek, gönüllerini kırarak gönderiyoruz. öncelikle; bu kulübe hizmet etmiş, bu kulübün herhangi bir derdini çözmüş her galatasaray spor kulübü başkanı ve yöneticisine samimiyetle teşekkür ediyorum. biraz ahde vefa duygumuzun olması gerektiğini düşünüyorum. bu insanlara teşekkür etmeyi öğrenmemiz lazım. hiçbir şey beklemeden gelip görev yapıyorlar. bizim için yapıyorlar. onların başarıları; bizim başarımız, bizim mutluluğumuz. biz ise düz duvara tırmanmaya çalışan başkan ve yöneticileri ayaklarından aşağı çekmeye çalışıyoruz. oysa yapmamız gereken, bize öğretilen ve tüzüğümüzün birinci maddesinde bize dikte edilen; sevgi, saygı ve dayanışmayı en üst seviyeye çıkarmak. bizim yapmamız gereken bütün başkan ve yöneticileri el üstünde tutmak ve onlara destek vermek, onları motive etmek… hatalarını gördüğümüz zamanda bir dost, kardeş gibi onları uyarmak, asla ve asla onları aşağı çekmemek. çünkü onlar aşağı inince, galatasaray aşağı iniyor. galatasaray aşağı inince; hepimiz üzülüyoruz…”

    “vakti de tasarruflu kullanmak adına bu kürsüde plan, projeden bahsetmek istemiyorum. ben sadece bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. önümüzdeki hafta yapılacak olan hem divan kurulu başkanlığı hem de galatasaray spor kulübü başkanlığı seçiminde kararlarınızı rasyonel vermenizi talep ediyorum. galatasaray’da başkan ve yönetimler; hangi teknik direktörle çalışacaklarına bakılarak, sosyal medyada ne kadar başarılı bir karalama kampanyası yaptığına bakılarak, ne kadar büyük vaatler verme yeteneklerine bakılarak seçilemez. galatasaray’da başkan ve yönetimler; galatasaray duruşuna bakılarak, liderlik özeliğine bakılarak, galatasaray değerlerini ne kadar içselleştirdiğine bakılarak, üzerinde eğrelti duran bir ceket gibi değil de gerçekten de kendi dna’sına bu değerleri katabilmiş mi diye bakılarak, kendi hayatında neleri başarmış, nerden gelmiş, nereye varmış… geçmişte galatasaray’a ne gibi hizmetler yapmış. bunlara bakılarak galatasaray başkanı seçilir. ‘onun ekibinde benim dünürün oğlu var’, ‘o liseli bir ağabeyimiz-kardeşimiz’, ‘o bizim dönemden çocuk’, ‘ben ona söz verdim’ diyerek galatasaray başkanını seçtiğimiz zaman ve o başkanlar başarısız olduğunda unutmamamız gereken bir şey var, lütfen bunu aklımızdan çıkarmayalım; başkan ve yönetim kurulu üyeleri gökten zembille inmiyorlar, darbe yaparak gelmiyorlar… biz getiriyoruz onları. eğer eleştirilecek bir tarafları var ise iğneyi onlara, çuvaldızı kendimize batıralım. çünkü onları bu görevlere getiren kişiler bizleriz. dolayısıyla bizim galatasaraylı sorumluluğumuz en doğru başkan ve yönetimi göreve getirmektir. sonra da onlara olabildiğince destek vermektir, çelme takmak değildir. işlerini yapmalarına engel olmak değildir. bilakis onlara destek vermektir. maddi, manevi, aklımızla, enerjimizle birikimimizle bu insanlara destek vermek zorundayız. eğer biz bunu sağlayabilirsek ileri gidebileceğiz. birçok arkadaşımın da söylediği gibi biz sürekli sevgi sermayesinden gelen bir kulüp olduk. sevgi sermayemizi arttırmak yerine, yiyoruz. 116 yılda öyle bir sevgi sermayesi birikmiş ki… kolay kolay bitmiyor. emin olun yiyoruz. bunu tekrar tersine çevirmemiz lazım. galatasaray’ın başarısının temelinde sadece ve sadece o sevgi sermayesi var. göreve gelen arkadaşlar, o sevgi sermayesini bir ekonomiye çeviriyorlar. o ekonomi, sonucunda başarıya dönüyor. o başarı, sevgi sermayesini arttırıyor. maalesef tam tersi de mümkün. sevgi sermayesinden yerseniz, o ekonomi ufalıyor. ekonomi ufalınca, başarılar ufalıyor. başarılar ufalınca, sevgi sermayesi ufalıyor. o yüzden galatasaray başkanını, yönetimini seçerken lütfen en temelinde bir tek şeyi kendinize sorun; seçtiğim, oyumu attığım insan gerçekten başkan olabilecek bir karaktere sahip mi değil mi? çünkü işin sonucunda dönüp dolaşıyor o iş; siz o karaktere, ruha sahip misiniz değil misinize geliyor…”

    yiğit şardan
  • 42939
    ''fiziksel ve zihinsel olarak her şeyimi verdim. benim için çok önemli bir turnuva ama bu sporun içinde kazanmak kadar yenilgi de var. bu turnuvayı 15, 18 veya 20 kez kazanamayacağımı biliyordum. vuruşlarım etkili değildi, gelmiş geçmiş en iyi oyunculardan birine karşı oynadım. djokovic'i tebrik ediyorum, kortta güzel bir savaş vardı. en iyimi denedim ama benim günüm değildi.''

    rafael nadal, roland garros 2021'den elendikten sonra basın toplantısından)
  • 42942
    "bu gol olsa, gol olurdu."

    14 haziran 2021 ispanya isveç maçında ömer üründül tarafından söylendi. şaka bir yana bu sözü söyleme sebebi pozisyon ofsayt olmadığı halde ofsayt bayrağı kaldıran yan hakeme ithafen, gol olsa var'dan dönerdi demek için söyledi ama twitter'da falan yarın bir gün görürsek doğrusu bu diye referans olması açısından yazmak istedim.
  • 42943
    "biz galatasaray için son kuruşumuzu vermeye geliyoruz. evet, sıcak para girişi sağlayacağımızı söylüyoruz."
    "biz bu işe delicesine atılmıyoruz. 2,5 yıldır buna hazırlanıyoruz."
    "biz 46 sponsorla amatör branşlara gelen herhalde tek ekibiz. hepsinin sponsorları hazır."
    "biz liseci, atkılı değiliz. biz şov, pr yapmıyoruz. sayın profesör doktor emre alkin ile çok öncesinde çalışmalara başladık."
    "çileğe gerek yok. doğru paralar harcamak lazım. listemiz hazır. bir türk, milli 10 numara kafamızda. hoca isterse hemen 20'sinde gelip, top başı yapacak."

    (bkz: metin öztürk)
  • 42947
    “gidenler belli, şahane bir scout ekibimiz var. onları daha çok dinlersek daha isabetli alımlar yapacağız. şu an abdürrahim albayrak ile çok yoğun bir tarama yapıyorlar. esasen şu an alabiliriz ama bu şık olmaz, seçim sonuçlarını bekleyelim diyorlar.”

    “biz farklı teknik direktörlerle görüşeceğimizi söyledik. şimdi bakıyoruz fatih terim kırmızı çizgimiz diyenler de benzer şeyler söylemeye başladılar.”

    (bkz: yiğit şardan)
  • 42949
    ''bunlar paralı askerler. şenol kokuşmuş, federasyon'un %100 payı var bu başarısızlıkta.''

    ''1 hafta erken bitirdi turnuvayı şenol güneş. milletin pandemi falan anası ağlamış ne yaptın şenol güneş?''

    ''tabi oraya giden spor gazetecileri var müdürler var. epey insan gitti. gidenler yazamazlar. ağırlanırsanız yazamazsınız. yemek yiyip uçağa binerseniz konuşup yazamazsınız tabi.''

    ''bana ne anlatıyorsun şenol güneş, yarın teşekkür edip gitmen lazım yapamıyorsun bu işi, bize la fontaine'den masallar anlatma.''

    "bu kafada tff ve bu kafada şenol güneş ile anca bu kadar olur. akşam yatarsın sabah 8 yabancı olsun erken kalkarsın 14 yabancı gibi türkiye'de futbol yönetiliyor abi. disiplin kurulun tahkim'in her şeyin kokuşmuş."

    "şenol güneş'in yanında neden tercüman yoktu? türkçe'ye çevirilmesi lazımdı anlattıklarının ben anlamadım."

    erman toroğlu

    (bkz: 16 haziran 2021 türkiye galler maçı)
App Store'dan indirin Google Play'den alın