• 2
    --- alıntı ---

    meldonyum, bir organa veya dokuya yeterli kan gelmemesi veya bölgesel kansızlık yaşayan iskemi hastalarının kullandığı, letonya’da grindeks adlı ilaç firması tarafından üretilen mildronate adlı ilaçta bulunan bir maddedir. söz konusu maddenin kan akışını hızlandırma özelliği bulunmaktadır. mildronate meldonyumbu sebeple, sporcuların dayanıklılığını artırdığı, antreman sonrası vücudun kendisini toparlama ve yenileme sürecini hızlandırdığı, stres karşısında koruma sağladığı ve merkezi sinir sistemi fonksiyonlarını geliştirdiği gözlemlenmiştir.

    ilaç amerika’da yasaklı olmasına rağmen, letonya’da üretilmesi nedeniyle özellikle doğu avrupa ve eski sovyet ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

    16 eylül 2015 tarihinde dünya anti-doping ajansı (wada) tarafından yasaklı maddeler listesine girmesi kararlaştıralan meldonyum, 1 ocak 2016’dan itibaren listedeki yerini almıştır. bu maddenin listeye girmesi bazı sporcuların doping testini geçememesine neden olmuştur.

    2006 yılmeldonyum maria sharapova basın açıklamasıından itibaren meldonyum kullanan, kadınlar dünya sıralamasının eski 1 numaralı tenisçisi maria sharapova liste değişikliğini gözden kaçırmıştır. bu sebeple, 2016 avustralya açık turnuvası’nda sharapova, doping testini geçemediğini bir basın toplantısı ile açıklamak zorunda kalmıştır. sharapova dışında, rus buz dansçısı ekaterina bobrova, rus bisikletçi eduard vorganov, etiyopya asıllı isveçli atlet abeba aregawi ve ukraynalı biatler olga abramova ve artem tyshchenko’nun doping testlerinde meldonyuma rastlanmıştır.
    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın