eğer vakıfsanız, kdv ye dahil olmadan işlem yapabiliyorsunuz. fakat vakfın yetkilerini devrederek anonim şirket üzerinden sportif faaliyet yapmaya çalışıyorsanız, kdv ye tabisiniz.
vatandaşın alış verişini hariç tutarsak piyasalarda ticari rakamlar genelde kdv hariç konuşulur. anlaşılan bedelin üzerine fatura tahakkuk ettiğinde kdv yansıtılır.
mükellefler ay sonunda kdv beyannamesinde bulunur. kabaca bu fişte kendine ödenen kdv ile, mükellefin ödediği kdv tutarları bulunur. hangisi büyükse aradaki fark kadar devlete ödenecek kdv veya devreden kdv çıkar. çok genel olarak kdv farkı negatifse, yani alacağınız çıkıyorsa blr sonraki aya devrederek ödeyeceğiniz tutardan mahsup ettirebilirsiniz. bu da şu demek, develete ödeyeceğiniz vergiden alacağınız kadarını alıp kalanını öderseniz.
galatasaray ‘ın vergiye tabi alım ve satım yaptığı onlarca farklı iş kolu var. bilet alım satımı, mağazacılık faaliyetleri, sarf malzeme alımları gibi... bu sebeple galatasaray bahsedilen oyuncu için kdv ödese bile gider hanesine kaydedip ödemesi gereken kdv’den düşüm yapabilir. dolayısıyla bedeli, kdv hariç bedel gibi düşünmek, sonrasındaki işlemleri gözönüne aldığımızda, yanlış bir iş olmayacaktır.
meraklısı için kaynak da koyayım tam olsun. maliye bakanlığı kdv uygulama tebliği:
http://www.gib.gov.tr/...r/KDV/kdv_genteb.htm