• 1
    1852 yılında heinrich gustav magnus tarafından literatüre kazandırılan bilimsel kuvvet.

    futbolda ise falso dediğimiz etkinin oluşmasındaki fiziksel kuvvet. futbolcunun topa vuruş şekliyle beraber hareket kazanan topa aynı anda kendi ekseni etrafında da dairesel bir dönüş ivmesi verilmektedir. bu hareket topun bir tarafındaki havayı yavaşlatırken, diğer tarafındaki havayı da hızlandırmaktadır. bu iki hız farkı da topun iki yüzeyinde oluşan basınç değişimlerini meydana getirecektir. işte yüksek basınçtan düşük basınca doğru oluşan bu kuvvete magnus kuvveti diyoruz.

    örneğin uçak kanatlarını ele alalım. kanatların üstünde oluşan yüksek hızlı hava basıncı düşürecek, altında oluşan yavaş hava ise basıncı arttırarak kaldırma kuvvetini oluşturacaktır. yarış otomobillerindeki rüzgarlıklar da ters mantıkla yere doğru basma kuvveti oluşturacaktır.

    sen bilim adamı mısın be adam? rüzgarın direncini, vuruş pozisyonunu, topun ilk temas noktasını, şiddetini nasıl ayarlıyorsun da magnus etkisini sıfırladığın vuruş ile futbol topunu ekseni etrafında hareketsiz ve çaresiz bırakabilen şut çekebiliyorsun?

    pazarda çocuğunu kaybetmiş anne gibi nereye gideceğini şaşırmış bir futbol topunun ana öznesi olduğu bir şut çekilebilir mi?

    bu adam çekiyor işte.

    (bkz: gheorghe hagi)
App Store'dan indirin Google Play'den alın