• 1
    başlığı doğru açtım mı bilmiyorum ilgili düzeltme yapılır yanlış ise.şimdi maçlardaki küfür olayları hakkında doğru bir yazı yazmaya çalışı cam. yazıda bir kusur bir cümle bozukluğu olursa kusura bakmayın renktaşlar. şimdi benim yaşım 19 ve açık öğretim'de öğrenim hayatıma devam ediyorum. çoğunuz üniversite mezunu,lise mezunu,evli,bekar,nişanlı veya öğrenimine devam eden insanlarsınız. hiçbirinizi tanımıyorum çoğunuzun yaşı benden büyüktür büyük ihtimal. ama çoğunuz maçlarda küfür ediyorsunuzdur veya trafikte,elektrik kesilince,fifa da gol yeyince vs... . küfür(argo kelime) hepimiz çocuk yaşta öğreniyoruz dur,arkadaşlar arasında her zaman yeni küfürler öğrenilir ve diğer arkadaşlara anlatılır,doğrumu doğru ?.bu ülkede öyle bir kavram yaratıldı ki herkes salona veya stadyuma girmeden önce zeki müren türkçesi ile konuşurken stat veya salona girince birden küfürbaz hay doya dönüşüyor.şimdi ben burada küfür etmeyi savunmuyorum ama bir gerçeği söyleyeceğim. genellikle erkek çocukları daha küçükken amca,dayı,enişte gibi aile büyükleri tarafından küfür öğretilirken. aile arasında küfürlü konuşmaları duyarken nasıl bu çocukların ilerde küfür etmemesini sağlayacaksınız. küfür statlardan salonlardan önce evde,mahallede,okulda,tv'de söyleniyor.sonra maçta edilince auuuuvv yok taraftar kaka, yok buralarda küfür istemiyoruz,yok da yok. ulan adama demezler mi trafik 'de peki maç mı varda küfür ediliyor. yani küfür artık bizim ülkemizle bütünleşmiş bir şey. ha küfürlü konuşmak elbette saygısızca,cahilce bir davranış ama küfür etmek daha konuşmaya başlarken bize öğretiliyorsa tribünde veya herhangi bir yerde küfür olmasın tarzı açıklamalar yapmak çok saçma geliyor bana.

    not: ilk uzun yazım bir hatam olduysa kutumu yeşillendirin bende bilgilenirim efem.
  • 2
    türkiye'de yaşıyoruz evet. %99'u müslüman bir ülkede. islamda küfür var mı yok. anadolu kültürümüz var. bizim için kadın, anne kutsaldır. namus için adam öldürülür. at, silah avrat üçlemesi vardır bu kültürde. atını ve silahını kimseye vermezsin. kadın konusuna hiç girmeyeyim bile. nasıl olduğunu anlamıyorum. gerçekten küfür bu kadar nasıl normalleşti. bu arada ben hayatımda hiç küfür etmedim. (bel altı küfürden bahsediyorum.) lütfen genlleme yaparken kendi çevrenize göre düşünmeyin. benim de yaşım 36. 36 sene küfür etmemiş biri ve bir eğitimci olarak dost bildiğim bir sürü öğrencime küfürün ne faydası olduğunu sorduğumda cevap alamadım. oysa küfür etmemenin kişiliğe öyle büyük faydaları var ki... neyse uzatmamayım. yanlış olduğunu bile bile hala küfürü savunmak ilginç geliyor sadece. (bir şeye tepki vermek için küfür edebilirsiniz ama no racism'inde dediği gibi 5 yaşındaki çocuktan ne farkınız kalır o zman.)
  • 3
    kendi başına küfür etmek de kötü bir şey tabi ama burada asıl mesele küfürlü tezahürat. küfürden beste yapıp tribünleri inletmek. tribünlerde ailesiyle maç izlemeye gelmiş onlarca insanı rahatsız etmek. dakikalarca küfre maruz bırakmak. bu küfürlü besteyi zorla söyletmeye çalışmak. küfürsüz de takıma destek olabilecekken, hem de daha ruh dolu, bunun yerine rahatsız edici yol tercih etmek. rakibe küfretsek ne olacak diyenler var bir de. sahadaki bizim adam küfürden rahatsız olmuyor mu sence? senin söylerken rahatladığını iddia ettiğin kadar zevk alıyor mu? ben sporcu olsam takımımla, armamla, kupalarla ilgili tezahüratlarla inleyen bir salonda-sahada gaza gelirim. küfür ya etkisizdir ya da negatif etkidir.
  • 9
    maç içinde küfür etmekle maça küfür etmek için gitmek arasındaki farkı anlamıyoruz maalesef. küfür etmeyen kadını , erkeği tek bir insan oğlu hadi bulamazsın bu coğrafyada lakin maça gidip bir ağızdan kişilere veya kurumlara belli bir süre sövmek diye bir şey olama sözlük. kritik bir anda üçlük kaçar veya gol kaçar hangimiz 'hassiktir be' diye haykırmayız ki zaten. kimsenin buna bir şey dediği de yok zaten her şeyde olduğu gibi insan olarak ne sınırımızı biliyoruz, ne de nerede nasıl davranılacagini .
  • 10
    maç içinde küfür etmekle maça küfür etmek için gitmek arasındaki farkı anlamıyoruz maalesef. küfür etmeyen kadını , erkeği tek bir insanoğlu dahi bulamazsın bu coğrafyada lakin maça gidip bir ağızdan kişilere veya kurumlara belli bir süre sövmek diye bir şey olamaz sözlük. kritik bir anda üçlük kaçar veya gol kaçar hangimiz 'hassiktir be' diye haykırmayız ki zaten. kimsenin buna bir şey dediği de yok ama maalesef her şeyde olduğu gibi insan olarak ne sınırımızı biliyoruz, ne de nerede nasıl davranılacagini .

    edit: mobilden kaynaklanan yazım hataları düzeltildi.
  • 11
    bizim halkımızın gaza gelişine en büyük örneklerden birisidir bu. özellikle hakem söz konusu olduğunda taraftar en ufak bir şeyde gaza gelip ana avrat dümdüz gider. düşünmez o gaz ile onun da ailesi olduğunu. özellikle de bayanların olduğunu göre göre hala küfür eden odunlar da vardır ki bunlar yontulamaz kıvama gelmiştir artık . bu küfrün önüne geçmek çok kolay gibi durmuyor. hele de bizim ülkemizdeki gibi mantıkla değil de duyguyla hareket edilen ülkelerde daha da zor bunun önüne geçmek .
  • 12
    seyircisiz maç oynama cezası yemiş bir takımın maçlarına, erkekle aynı seviyede görülmeyen bunu da geçtim insan! olarak görülmeyen kadınların bedava girdiği ve bunun şirin bir şeymiş gibi lanse edildiği bir ülkede çok da yadırganmaması gereken olay. tff daha kadınları insan olarak görmezken bu küfürbazların kadınları, ufacık kızları, aileleri insan olarak görüp önlerinde küfür etmemesi mümkün mü? ayrıca küfürbaz haydo'yu idol belleyip, truva'nın çorum versiyonuna anırarak büyüyen bir nesil orda öğrendiği engin bilgileri başka nerde kullanacak? madem kadınlar insan gibi görülmediği halde önlerinde küfür edilmesi bu kadar rahatsızlık veriyor devlet bunlara yer göstersin madem. http://karikaturistan.files.wordpress.com/...rsin-yigit-ozgur.jpg
  • 14
    maca kufur etmek icin gideni anlarim. tribunlerde her turden insanin olmasi gayet normal bir durum. herkesin birer hur birey oldugu gercegiyle ne yaptigi yine kendisini baglar. 2008 yilinda new york'da new york knicks chicago bulls macini izlerken arkamdaki dayi butun mac saydirdi, ana avrat gitti. diger taraftarlardan oyunculara, stadin akustuginden, son anda alabildigi bilete koltuguna kadar. bir tek yanindaki oglu bunlari normal karsilarken amerikalilar degisik surat ifadeleriyle maci izlemek ile adami izlemek arasinda paralel evrende gidip geldiler. hayatimda duymadigim ingilizce kufurleri orada ogrenirken slag aksanimin ufku kitalari asti. bir cok acidan kendini gelistirmis bir toplumda hatta tezahuratlarin genellikle alkisdan oteye gitmedigi stadlarda da bu tip seylerde gorulebiliyor. fakat toplumsal olarak linc edercesine direk bir kisiye; kisinin cokda buyuk olay olmayan bir kac tutumu icin bu denli kufur edilmesini aklim almiyor. ozellikle sezonun belki bizim icin en onemli macinda. engin ataman'a katiliyorum. bu sezon bizim icin euroleauge'de hayati onemi olan bir maci, hocamizin motivasyonunu bozacak kadar kufur edip, lokomotiv kuban macinin en kritik anlarinda tepki gostermeyen taraftarin zamanlamasi benim icin gayet manidar!
  • 17
    asla ve asla önüne geçilemeyecek eylem. neredeyse tribün bestelerinin yüzde doksanı küfürlüdür.eskide kaldı şenola cimbom şenola sözleri artık anlık yaşam şartları insanları bir bakıma küfüre yönlendirmekte. hele ki bunu da tahrik ve teşvik eden insanlar oldukça ne o küfürlerin ardı kesilir nede istediğimiz temiz toplum hüviyetine kavuşuruz.

    ancak çözümü ben buldum küfür edenleri kamerayla tespit etmek maç çıkışı ağızlara biber sürmek çare olabilir.
  • 18
    sonuçtur.
    sebepleri konuşmadan, sebepleri tartışmadan, sebepleri göz önünde bulundurmaksızın yalnız sonucu yargılamak, sonucu kötülemek tamamen boş.
    bunun cezayla, yasaklamayla falan engellenebileceğini düşünmek de tam ülkemiz ve ülkemiz gibi üçüncü dünya ülkelerine özgü bir tutumdur.
    kadınların bu eyleme iştirak etmediğini söylemek de en hafif tabiriyle doğruyu söylememektir.
    kitleleri suçlamak yersiz ve hatta taraflı bir tutumdur.
    bu kadar bastırılan, daha küçücük bir çocukken dahi soru sormamaya programlanan, hak aradığında dövülen, vurulan, öldürülen; kısaca otorite tarafından her türlü bastırılan kitlelerin, ellerine geçen ilk fırsatta içlerinde birikmiş öfkeyi en kolay hedefe -ki çoğunlukla bu kendi belirlemedikleri, yine birileri tarafından yöneltildikleri hedeflerdir- yöneltmeleri son derece olağan bir sonuçtur.

    otorite tarafından istenilen de budur.
    kitlelerin öfkelerini doğru yere yani otoriteye değil; günlük uğraşlara yöneltmeleri, böylece hem oyalanmaları hem de biriken öfkelerini başka hedeflerde harcamaları sağlanmış olur.

    özetle, otoritenin aq.
    taraftara bişe olmasın...
App Store'dan indirin Google Play'den alın