• 1
    --- alinti ---
    hayati
    1.96 boyunda 2 eylül 1965 doğumlu... 44 maç 41 galibiyet 2 yenilgi 1 de beraberlik almış bir boksör... sağ gard.. lennox lewis kariyerinde döneminin en iyi boksörlerini yendi. mike tyson, evander holyfield, vitali klitschko, shannon briggs, haşim rahman, oliver mccall, david tua, frank bruno, zeljko mavrovic.. ancak pek sevilmedi. ingiltere'nin londra şehrinin west ham bölgesinde doğdu... annesi ve babası jameikalıdır.. 12 yaşında kanada'ya yerleştiler.. canada futbol ve basketbol da oynadı...sağ tarafta fox spikeri bilgehan demir ile bir fotoğrafı bulunuyor...
    lennox sonra boksa merak saldı ve 1983 yılında ilk şampiyonluğunu yaşadı.. gençlerde kazandığı dünya şampiyonluğu onun dev bir boksör olacağının açık bir sinyaliydi... amatörde 1983'den 19988'e kadar sayısız başarı elde etti...1986'da edinburg'da bir şampiyonluk kazandı... sonra ışık görülen genç boksör lennox kendisini los angelos'ta olimpiyatlarda buldu.. o sezon ancak olimpiyat 5. oldu...proesyonelliği seçmedi ve amatör kalarak olimpiyatlar için 4 yıl daha bekleyip seul'de istediği golü attı ve riddick bowe'yi yenerek kanada adına altın madalyanın sahibi oldu..
    sonra profesyonel oldu ve ülkesinin yolunu tutarak dünya sıralamasında üst sıralara doğru tırmanmaya başladı...1990'de avrupa 1991'de de ülkesinin en iyisi oldu ve dünya klasmanında ilk 5 sıraya kadar çıktı...razor'u yenerek wbc'de numara 1 oldu... donavan ruddock'u yenerek dünya şampiyonu oldu sonra bu kemeri 3 kez korumayı başardı.. yıl 1994'ü gösterdiğinde sinan'ı ankara'da mağlup ederek kıtalararası altın kemerin sahibi olup sonra bu kemeri berlin'de juan carlos gomez'e kaptıran oliver mccall lennox'u 2. roundda devirdi ve dünya şampiyonluğu bu boksöre geçti.... 3 yıl sonra re-match yaptılar ve 5. roundda ağlayarak ringi terk eden mccall maçı bıraktı ve kemer tekrar lennox'un oldu... bu maça kadar 4 eleme maç oynadı... boşta kalan kemer için kapıştıklarında gülen taraf tartışmalara sebep olan bir maç sonrasında lennox'un oldu... 4 kez bu kemeri koruma maçına çıktı ve kazandı.. taki berabere kaldığı o zorlu evander maçına kadar..
    evander ile bir maç daha yaptılar ve bu kez puanla kazandı... ve inanılması güç bir başarıya imza atarak 4 kemeri birden beline taktı... artık o dünyanın en büyük boksörüydü... kazandığı kemerler ibf, wbc, wbo ve ibo vacant kemerleriydi... bu kemerleri sonra ünlü boksörler michael grant, francios botha, david tua karşısında korudu ama sonra karşısına haşim rahman çıktı ve tüm kemerler bir anda bu boksöre geçti... 5. roundda ko oldu haşim'e... hemen bir rövanş yapılmalıydı... ve yapıldı da sonra ne mi oldu 4. roundda efsane coştu, verdiği tüm kemerleri geri aldı...
    boks hayatının yavaş yavaş sonlarına gelmiş ancak ona mike tyson ile maç yapmadan büyük şampiyon olarak anılamayacağı fısıldandığında otoriteleri hiç kırmadan maça çıktı.... 8 haziran 2002'de memphis'te, lennox lewis ile mike tyson arasında yapılan dünya ağır siklet boks şampiyonası karşılaşmasında kazanan taraf lennox lewis oldu. lennox lewis, karşılaşmada pek varlık gösteremeyen tyson'ı sekizinci roundda yenerek dünya ağır siklet boks şampiyonu ünvanını aldı. ve demir yumruk tyson'ı artık resmen tarihe gömdü...
    son karşılaşmasını şimdi dünyanın 1 numarası olan wladimir klitschko'nun abisi vitali klitschko ile yaptı.. o maçı da kazandı ve şampiyon olarak veda etti... vitali klitschko müsabakasını tko ile kazandı ancak tüm salon vitali klitschko’yu alkışladı. vitali klitschko defalarca rövanş müsabakası istedi. lennox lewis rövanş müsabakası yapmadan kariyerini noktaladı. sonra kemerleri ukraynalı'ya geçti... şimdilerde tekrar boksa döneceği konusunda spekülasyonlar yapılsada bu şimdilik doğrulanan bir açıklama değildir... ağır sıklette 3 kez dünya şampiyonluğu kazanan 3 boksörden bir tanesi... muhammed ali ve evander holyfield'dan sonra bu başarıyı gösteren önemli bir yumruktur... son dönemlerinde ona emanuel steward antrenörlük yapmıştı ki bu çalıştırıcı daha sonra oscar dela hoya'yı da büyük başarılara taşımayı başarmıştı... emanuel son olarak şimdi kübalı juan carlos gomez'e mesai harcıyor... lennox boksu bıraktıktan sonra hbo kanalında yorumculuğa soyundu... boksu bıraktıktan sonra kendi doktorunu vitali'ye tavsiye etmesi ve onunla çalışmasını sağlaması da büyük centilmenlikti..

    --- alinti ---
  • 5
    boks jargonuyla 'camdan çene' (glass jaw) olduğu söylenmişti. yani iyi bir yumrukla işi kolayca bitebilirdi. ama mike tyson bile sağlam biryumruk gönderemedi çenesine. zira lewis'in uzun kolları ve uzun boyu kendisine bu konuda çok avantaj sağlıyordu.

    öte yandan, milli gururumuz sinan şamil sam'ın çok güçlü bir çenesi (iron chin) olduğu açıktır. çok yumruk yemesine rağmen kolay kolay yere düşmezdi.

    çenesi güçlü olanlar: muhammed ali, evander holyfield, vitali klitschko...
    çenesi zayıf olanlar: lennox lewis, frank bruno, david haye, wladimir klitschko, tommy morrison...
App Store'dan indirin Google Play'den alın