• 801
    isterse potaya ayağını soksun kobe kadar winner, klas bir basketbolcu olamayacak. tarihin en iyilerinden fakat sözlükte sempatizanlık yapılan basketbol oyuncusu. allstar gibi eğlencesine yapılan orda ki karşılaşmanın önemli olmadığı organizasyonda bile yüzüğe oynayan arkadaş. ben karalama anlamında söylemiyorum kendisini severek de izliyorum enbiey tarihinin en önemlilerinden fakat en iyisi demek komik olur.
  • 810
    70. maçında 16. triple-doubleını yapan oyuncu. 15. senesini geçirdiği nba'de kariyer rekorunu geliştirmeye devam ediyor. kariyerinde ise toplam 71. oldu. ayrıca geçen senelerde bir iki maç dinleniyordu ama bu sene dinlenme fırsatı henüz bulamadı. istatistiklere göre mvp kendisi olmalıydı ama james harden da ondan aşağı kalır değil ve takımı çok çok iyi durumda. keşke 2 kişiye birden ödül verilme imkanı olsaydı ama bu yaşta bu performans önünde saygıyla eğilmek gerekiyor.

    edit: https://twitter.com/...894723922669569?s=19
  • 813
    kariyerini bitirmeden 2 yüzük daha takabilirse mj'nin yarısı filan olabilir :)

    şaka bir yana kendisi abdurrahman çelebidir. boş bulduğu ortamı bir güzel domine etmektedir. bırak mj zamanındaki yıldız çeşitliliğini 2000'lerdeki yıldız bolluğunun çeyreği bile yok şu an. shaq, kobe, iverson, t-mac, garnet, vincanity, duncan nere günümüzdekiler nere...

    edit: ben asla lj'nin oynadığı oyun kötü demedim. bana göre son derece rekabetsiz bir ortamda oynuyor ve bu kadar sivrilmesinin sebebi bu. bir de otoritelerin görüşü umrumda değil. mj'yi de lj'yi de bolca izlemiş adamım elhamdülillah. hangisinin daha iyi olduğuna karar vermek için kimsenin görüşüne ihtiyacım yok. yaşı tutmayan adam elbette lj diyecektir. mj'nin yaptıkları ona masal gibi gelecektir.
  • 814
    kendisinin oynadığı oyundan keyif almamak için çaba gösteren insanlar var. mj 1 olsun, 2 lebron james olsun ama biraz zevk almaya bakın yahu! adam top kaybı yapmadan maç bitirebiliyor modern basketbolda sizce de bu mantıksız ve izah edilemez bi istatistik değil mi?

    üstelik kendisinin çağdaşı olan zilyon süperstar var ve tempo 20 yıl önceki basketboldan çok daha yukarıda, lebron 33 yaşında ve oyunu domine ediyo bu mükemmel değil mi, bu inanılmaz bir challenge değil mi? tıpkı mj'nin beyzbol sonrası dönüp şampiyonluklar yaşaması gibi.

    biraz da takip edip konuşalım oyunu basket otoritelerini dinleyelim ve lebronun mj ile dip dibe bir yarış halinde olduğunu bilelim.
  • 815
    valla bu adam 20'li yaşlarının başında 2005-2006'larda bile çok dominant oynuyordu. ki o zamanlar da shaq, nash, kobe, tmac, vince gibi adamlar da oynuyordu bu ligde. dolayısıyla katılmıyorum meydanı boş bulduğu için çok sivriliyor yorumlarına.

    ayrıca bakın 2002 yıllarında hakkında neler yazılmış.

    https://eksisozluk.com/lebron-james--292054
  • 816
    karşısında kendisini nba'de ender arslan'ın savunduğu, kerem harden gibi bir yeteneksizin sayı kralı olduğu ligde ligi boş bulup ortalığı kasıp kavurmaktadır.

    eskiden kimler vardı kimler, leri bird vardı, sonracıma mecik vardı, ceri vest vardı, karim abdül vardı da vardı yani. şu an kim var soruyorum? tristan thompson mı? gülüyorum. shaq her öğün pota kırardı o zamanlar, heyt be....

    99 yüzük ve 10000 sayı daha atsa bile mj'in yamulmuş sağ ayak küçük parmağı kadar bile olamayacaktır. neden mi?

    60 yaşındayım ve zamanında her gün işi gücü bırakıp mj izlemiş biri olarak bırakın bunun kararını da ben vereyim. çünkü benim yaşım sizden büyük ve otörüm. nba otör diplomam var duvarda asılı, yanında da kurtuluş savaşında çekilmiş fotom var. golden state izleyerek basketi sevmiş adamlarsınız, geçiniz.

    her şeyi geçtim, bir kere vintage tv'de izlenilmemiş bir adam lj. neyin tartışmasını yapıyorsak...

    adam kendrick perkins'lerden, greg oden'lardan loserlık dersi alacak değil,
    sevgili kardeşlerim:
    lj loserlığı büyüdüğü ghettolara değil,
    gerilemiş saç çizgisinin üstüne,
    florida'nın deniz yataklarına yazmıştır.
    lj loserlığı clevland'ın kush tarlalarına yazmıştır.

    (bkz: alkış sesleri)
  • 818
    bu arada yukarıda bazı arkadaşlar ''son derece rekabetsiz bir ortamda oynuyor'', ''meydanı boş bulduğu için domine ediyor'' gibi bir şeyler söylemiş.

    gerçekten bu cümleler ciddi mi, ben inanamıyorum? golden state kadrosu, otoritelerin çoğunluğu tarafından nba tarihinin en iyi kadrosu olarak gösteriliyor. lebron, bu adamlara karşı savaşıyor farkında mısınız?

    hatta bir şampiyonluğunu da 3-1 geriye düşmesine rağmen tarihte bir ilki gerçekleştirerek kazandı. hani şu curry, thompson, green, igoudala'lı kadroya.
  • 819
    bir türlü sevemediğim basketbol oynaması için yaratılmış nba oyuncusu. tarihin bana göre en iyi 5 oyuncusu arasında değil. sebeplerini tek tek yazmak gerçekten uzun sürer belki daha sonra bununla ilgili bir şeyler yazarım. ama bu yazdıklarım bu adamın nba'ın kobe'den sonraki bayrak taşıyıcısı olduğu gerçeğini, tarihin en benzersiz basketbolcularından biri olduğu gerçeğini değiştirmez. ona ısınamamış olmam tamamen benim sevdiğim oyuncu tarzıyla alakalı. şimdiden 10'larca rekor kırdı ve 10'larcasını da kariyeri bitene kadar kıracak. kariyeri bitene kadar 2 şampiyonluk daha kazanırsa insanların gözünde jordan'ı da geçecek. şahsen ne kadar çok büyük oyuncu olduğunu düşünsem de şişirilmesinin biraz inmesi için bir daha şampiyonluk kazanmasını istemiyorum. bakalım önümüzdeki seneler onun adına neler getirecek.
  • 820
    tanrıların basketbol oynasın diye ince eleyip sık dokuduğu amerikalı.

    kendisini canlı izleyebilmiş olmaktan dolayı mutluyum. yaşım gereği sabaha karşı kalkıp majestelerini de seyretmişliğim var, onu seyredebildiğim için daha da mutluyum. açık olan bir şey var ki, her oyuncu kendi dönemi için değerlendirilmeli. majesteleri kendi dönemini domine etti ve o dönemin en iyisi oldu. benim açımdan lebron da kendi dönemini domine etmiş sayılabilir. ikisini kafa kafaya karşılaştırmak gerçekten zor gelse de, majesteleri zarafet ve fundamental becerisi ile fotofinişte önde olur sanıyorum.

    tabii bir zaman makinesi icat edip lebron'u eski zamanlara atarsanız, o zaman fotofinişe falan gerek kalmadan lebron alır. bunu zaten tüm sporlara uygulayabilirsiniz çünkü beslenme ve antrenman programları geliştikçe, atletlerin fiziksel yetenekleri de aynı oranda gelişiyor ve yetenek bu güce karşı bir yere kadar cevap verebilir.
  • 821
    çok ama çok büyük oyuncudur. bu adam 33 yaşında ve her gün üzerine bir şeyler koymaya devam ediyor. sakatlanmıyor, sakatlanmayı geçtim adam hastalanmıyor, maç kaçırmıyor. her maçı son maçıymış gibi oynayıp saçmalık derecesinde istatistik yapıyor. karşısında kim olursa olsun kolaylıkla skor üretiyor, ürettirecek paslar veriyor. şuan dahi kariyeri bitse 2. sırada olacak kendisi bana göre. zaten şu şekilde devam ederse bütün istatistiklerde tepede gibi birşey olacak. ancak bir jordan olması mümkün değil, olamaz da. lebron yüzük sayısında jordan'ı geçse bile en iyi olamaz. lebron en sevdiğim basketbolcu ancak jordan basketbol üzeri bir figür. bu durumu lebron'da kabul ediyor zaten, bir hayaleti kovalamaktayım diye açıklaması var zaten kendisinin.

    umarım sakatlık yaşamaz bu arkadaş da 40 yaşına kadar izleyebiliriz kendisini. vücuduna yılda 1 milyon dolardan fazla yatırım yapan bir adamdan, günde o kadar ağır ve uzun süreli idmana rağmen 12 saat uyuyan bir adamdan bahsediyoruz. basketbola aşık ve basketbol oynamak için yaşıyor müthiş paralar kazanmasına rağmen. sadece saygı, pek söylenecek bir şey yok. son olarak kariyerinin başlarında hataları oldu evet ancak şu anda gerçek bir rol modeli kendisi yaşının verdiği olgunlukla.
  • 822
    5 ocak 2017'den beri çıktığı 862 normal sezon maçında 10 sayının üstünde skor üretmiş. rekor 866 maç ile michael jordan'da.

    kariyerini noktaladığında en çok sayı kaydeden ilk 3 oyuncudan biri olacağı kesin.
    play-off'larda en çok sayı kaydeden oyuncu.
    en çok asist yapanlarda ilk 10 içinde bitireceği kesin.
    all-star maçlarında en fazla sayı atan oyuncu.
    30000 sayı, 7000 ribaund, 7000 asiste ulaşan ilk oyuncu.
    2 olimpiyat altını, 3 nba şampiyonluğu var.
    oynadığı son 7 sezonda takımları finale kaldı.
    3 kez finallerin mvp'si, 4 kez normal sezon mvp'si, 3 kez de all-star mvp'si, yılın çaylağı ve 2 kez sayı kralı oldu.
    final serisini tek triple-double ortalama ile bitiren oyuncu oldu.
    3-1'den final çeviren tek takımın lideri.
    final serisinde iki takım da baz alındığında bütün istatistikleri lider tamamlayan tek oyuncu.
    33 yaşında bir ayı triple-double ortalama ile bitirdi.

    bunlar bir çırpıda aklıma gelenler. adam 33 yaşında ve henüz bu sezon bir maç bile dinlenmedi. 40 dakikaya yakın oynuyor ve her şeyi yapması bekleniyor. 21 mart 2018 cleveland cavaliers toronto raptors maçında 17 asist yaparken bir tane top kaybı yapmadı. jordan mı daha iyi lebron mu, lebron'un kariyeri bittiğinde daha net tartışılır. ama gelmiş geçmiş ilk 5'e girer mi girmez mi tartışmaya açık bir konu değil. kariyerinin bitmesine de daha çok var. eğer bir sakatlık yaşamazsa oğlu ile karşılıklı oynamak istediğini söyledi. kariyeri bittiğinde tartışılır, şuan ise onu izlemenin keyfini çıkarmalıyız.

    ayrıca kendisinin rakiplerini de küçümsemek pek doğru bir şey değil. kevin durant, james harden, stephen curry, kawhi leonard, russell westbrook, anthony davis... hepsi mvp performansı gösteren oyuncular. artık oyun çok hızlı oynanıyor ve herkes her şeyi yapıyor. şut atmayan pivot kalmadı neredeyse. fizik gücü herkesi muazzam seviyelere çıktı ama lebron hiç düşmedi. nba'e adım attığında da çok iyi oyuncular vardı, oyun daha farklı oynanıyordu ama o zamanda oyunu domine ediyordu. lebron 5-6 sene daha oynayacak ve yeni oyuncular da parlamaya başladı. özellikle pivotlar bu dönem adından fazla söz ettiriyor. bu oynayacağı son senelerde de bu performansa yakın bir performans gösterirse en sevmeyen bile önünde saygı ile eğilecektir.
  • 823
    bu aralar iyice zıvanadan çıkan oyuncu. şubat ayını triple-double istatistikleri ile bitirmişti. 25 mart 2018 brooklyn nets cleveland cavaliers maçında 3. periyot bitmek üzere 30 sayı, 9 ribaund, 6 asist ile oynuyor. mart ayında da triple-double istatistikleri ile bitirmesi de çok zor değil. bu maça kadar 2 ribaund ve 2 asisti eksikti. en az 12'şer ribaund ve asist yaparsa mart ayı ortalaması da triple-double ortalaması olacak. ayrıca mart ayında 30 sayı üstü ortalama yakaladı.

    edit: maçi 37 sayı, 10 ribaund, 8 asist ile bitirdi. 19'da 14 ile oynadı. mart ayında oynayacakları 3 maç daha var. iki ay üst üste triple-double ortalaması ile bitirmek için ekstra çaba harcayacağını sanmıyorum ama bitirmesi çok da şaşırtıcı olmaz. 3 maçta toplam 32 ribaund, 34 asist yapması gerekiyor.
  • 824
    üst üste 867 maç 10+ sayı atarak michael jordan'a ait olan rekoru kıran oyuncu.

    bunu "sadece çıkıyorum ve üretken olmaya çalışıyorum. nasıl başardığımı anlatamam. size her maç ‘tamam, bu maçta da 10 sayı atacağım’ demek gibi bir şey değil. kendiliğinden olan bir şey." diyerek açıklamış.

    kariyerinde 50 sayı attığı maç sayısı(11), 10 sayıdan az attığı maç sayısından(8) fazlaymış. ve bunu nba tarihinde başaran sadece 2 oyuncu varmış. onlar da jordan ve wilt chamberlain.

    ayrıca nba tarihinin en çok top çalanları arasında 16. sıraya çıktı. en çok sayı atanlarda 7., en çok asist yapanlarda 11. ve en çok ribaund alanlarda 61. sırada.

    edit: 30 mart 2018 cleveland pelicans maçı 867. maçı oldu.

    https://twitter.com/...879128550821889?s=19 *

    attığı basketten saniyeler sonra faul sebebi ile oyun durdu. ve lebron anons edildi. basketi attığı topu da aldı lebron.
    https://twitter.com/...879767313866752?s=19
  • 825
    http://www.espn.com/...ketball-players-ever
    espn'in yaptığı nba game changers listesine yani oyunu değiştirenler listesine 2. sıradan giren basketbolcu. bu başlıktakı bir önceki yazımda da belirtmiştim -nitekim en ofsayt entryim oldu o entry- lebron çok büyük bir oyuncu ama bugün onun çağı olduğu için bu dönemde çok abartılıyor. sanki daha önce hiç kimse 33 yaşında çok iyi oynamadı, sanki daha önce kimse kendisinden güçlü takıma karşı final kazanmadı. insanlar geçmişi çok çabuk unutuyor. lebron'un basketbol tarihindeki gerçek yeri bundan 10 yıl sonra daha net karşımıza çıkacaktır muhtemelen.
    gelelim game changers listesine. bu liste çok çok zor bir liste. herkesin farklı fikirleri olabilir ama bazı oyuncular var ki onları ilk sıralara koymadan başkasını koymak gerçekten absürd oluyor. bir çok nba yorumcusu da nitekim bunu belirtti. nba'in belli başlı dönüm noktaları vardır. belki unuttuğum şeyler olabilir şimdiden özür diliyorum. bu dönüm noktalarını tarihsel olarak kabaca sıralarsak ilk dönüm noktasına wilt-bill russell dönemi diyebiliriz. ikinci kritik dönüm noktası magic-bird dönemidir. hemen ardından jordan dönemi gelir. onun ardından kobe dönemi ve şimdi de lebron dönemindeyiz. bu dönemler arasında kıyaslama yaparsak kobe,lebron gibi isimlerin basketbola etkileri magic, jordan, bird, wilt ve bill ile kıyaslanamayacak kadar azdır. bu isimler nba'i nba yaptılar. listede 2. sırada lebron'un olması çok komik. lebron'un nba'de değiştirdiği şeyleri düşününce benim aklıma bir tek "the decision" olayı geliyor. lebron bir çok oyuncuya başka takımlara gidebilmeleri için önlerini açtı. belki siyasi olarak trump ile çekişmesini de sayabiliriz. bunların dışında lebron nba'de şunu değiştirdi diyebilen varsa lütfen benimle paylaşsın. oyun değiştirme olayında curry lebron'dan çok daha önemli şeyler yaptı, kareem müslüman olarak ve skyhook'u ile çok daha fazla değiştirdi oyunu.shaq var, oscar robertson var, hakeem var. yani söylemek istediğim şu, lebron'a gelene kadar onlarca basketbolcu varken böyle bir listede bile getirip lebron'u 2. sıraya koyuyorlar. bu diğer listelerin de ne kadar objektif olduğunu veya olmadığını gösteren bir liste aslında. tekrar belirterek bitiriyorum yazımı. lebron kariyeri bittiğinde gelmiş geçmiş en iyi 10 oyuncudan biri olacak. ama daha 33 yaşındayken saçma sapan her listeye jordan'ın arkasından lebron'u 2. olarak yazmaları komik oluyor. ben bunları sadece nba ve nike'ın pazarlama hamleleri olarak görüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın