• 1
    (alinti: 1780 yılında carl wilhelm scheele tarafından keşfedilen, formülü ch3choh-cooh ve kimyaca adı alfa hidroksipropanoyik asit olan, bir organik hidroksi asittir. 1881'de ticari olarak büyük ölçüde ekşimiş sütten elde edildi; bu yüzden süt asidi de denir. sütte bulunan laktoz, laktik maya denilen bakteriler tarafından laktik aside dönüştürülür.

    her insanın vücudunda oluşan tabii bir organik bileşiktir, kas, kan ve vücudun değişik organlarında bulunur. laktat ile aynı anlamda kullanılır, laktat, laktik asidin sodyum ve potasyum tuzudur.

    laktik asidin temel kaynağı, glikojen olarak adlandırılan, karbonhidratın yıkımı sonucu oluşan bir yan üründür. anaerobik glikoliz sonucu pirüvat üretildiği zaman kas hücresi onu aerobik olarak enerji üretimine katmayı dener. şayet, kas hücresi üretilen tüm pirüvatı kullanma kapasitesine [aerobik olarak] sahip değilse, pirüvat laktata dönüşür. laktat, laktik asidin na, k tuzudur, laktik asit ile aynı anlamda kullanılır)

    kas hücrelerinde birikince vücutta yorgunluk, ağrı ve kramp gibi etkiler meydana getirir. hücrelerdeki birikme düzeyi, sıklığı ve oranı insanlarda kondüsyon ve güç gibi değerlerle gözlenebilir. ayrıca uyarıcı bir etki olarak insan vücudu için faydalıdır. zira laktik asit diye birşey olmasa yorgunluk hissini alamayacak, böylece vücutta deformasyonlar oluşana kadar aynı aktiviteyi yapabilecektik. ayrıca alakalı olarak;
    (bkz: laktak testi)
  • 2
    (alinti: laktik asit her insanın vücudunda oluşan; kas, kan ve vücudun değişik organlarında bulunan doğal organik bir bileşiktir. aşırı hareket edildiğinde özellikle ağır spor yapıldığında, hücrelerin enerjisi yetersiz kalır ve vücut alternatif yollarla enerji üretmeye başlar. bu alternatif enerji üretilirken kaslarda yan ürün olarak laktik asit birikir. enerji üretimi arttıkça, laktik asit üretimi de artmış olur. yakın zamana kadar laktik asidin vücutta birikmesinin yorgunluğa sebep olduğu zannediliyordu. bu nedenle sporcular ve antrenörler laktik asitin yorgunluğa, performansın azalmasına ve acıya sebep olan, kaslarda geliştirilen bir atık ürün, başka bir deyişle zehir olduğunu düşünüyorlardı. ancak daha sonra bu düşüncenin yanlış olduğu bilimsel çalışmalarla ortaya kondu. )
  • 4
    süt ve süt ürünlerinde doğal olarak (laktik asit bakterileri starter kültür olduklarından) bulunan asittir. muhtemelen süt içildiğinde yorgunluğu tetiklemesi ve uyku getirmesi bu yüzdendir. ancak kaslarda birikmesi kana karışmasından daha çok acı verir insana, kaslardan geri emilene kadar halk arasında "hamlamak" olarak bilinen ağrılara sebep olur. aslında vücudun uyarı mekanizmasıdır, yorulduğunu hissetmeyen bir bedenimiz olsaydı kendimizi hırpaladığımızı fark edemeyecektik.
App Store'dan indirin Google Play'den alın