• 1
    topu, paslaşarak karşı takımın potasına (çemberine) atma esasına dayanan bir oyundur.

    korfbol, 1903 yılında hollândalı beden öğretmeni nico broekhuysen tarafından ortaya çıkarılmıştır. 1933 yılında hollânda ve belçika federasyonlarının birleşmesiyle korfbol ilk defa uluslar arası bir kimlik kazanmış ve uluslar arası korfbol federasyonu (ifk) kurulmuştur. 1978'de yapılmaya başlanan dünya şampiyonaları'nda hollânda takımı altı kez (1978, 1984, 1987, 1995, 1999 ve 2003), belçika bir kez (1991) şampiyon olmuştur. 1991'de tayvan, avrupa dışından madalya kazanan (3. lük) ilk ülke olmuştur. 1995'te de dünya korfbol şampiyonası ilk defa avrupa dışında (hindistan) düzenlenmiştir. her iki cinse de herhangi bir avantaj veya dezavantaj yaratmadan erkek ve bayanların bir arada oynadıkları bir spor olan korfbol, hollânda, belçika, polonya, çek cumhuriyeti, danimarka, portekiz, tayvan, endonezya, avustralya, papua yeni gine ve ermenistan gibi 40'a yakın pek çok değişik ülkede oynanmaktadır.

    korfbol türkiye'de ilk kez 1995 yılında erengül özer tarafından uluslar arası korfbol federasyonu üyesi raymond fabri'nin davet edilmesiyle marmara üniversitesinde ve özel işık lisesinde başlamıştır. marmara üniversitesinde beden eğitimi ve spor yüksek okulu öğretim elemanlarından nazan dönmez ve lâle güler tarafından sürdürülen çalışmalar sonucunda resmî olmayan ilk uluslar arası maç, ermenistan ile marmara üniversitesi korfbol takımı arasında 1996'da oynanmıştır. 17.06.1996'da marmara üniversitesi korfbol takımı belçika'nın spartacus takımını 97 yenerek ilk galibiyetini almıştır. 12 nisan 1997'de türkiye korfbol organizasyonu kurulmuş ve 16 ağustos 1997'de uluslar arası korfbol federasyonu tarafından üyeliğe kabul edilmiştir.

    oyun alani

    hem içerde, hem dışarda oynanabilen korfbol sahasının boyutları kapalı salonda 40x20 m, dışarda 60x30 m'dir. korfbol sahası iki eşit bölgeye ayrılmıştır. ayrıca kapalı sahanın yüksekliği 7 m'den az olmamalıdır, ama oyun için en uygunu 9 m'dir. sahayı belirleyen çizgiler 3-5 cm arasında olmalıdır.

    kullanilan malzemeler

    direkler sahanın bitiş çizgisinden 6.67 m içeriye yerleştirilir.
    dış çapı 4.58 cm olan metal boru veya ağaçtan yapılan direkler yuvarlak olmalıdır.
    potaların (çemberlerin) çapları 39-41 cm, enleri 25 cm, yerden yükseklikleri 3.5 m'dir. ayrıca potanın kalınlığı 23 cm olmalıdır.
    korfbol oyunlarında kullanılan top ya 5 numaralı futbol topu ya da özel korfbol toplarıdır. topun çevresi 68-70.5 cm, ağırlığı ise 445-475 gr arasında değişir.

    kurallar

    karşılaşmalar, 8 oyuncudan oluşan iki takım arasında oynanır. her takım 4 bayan ve 4 erkek oyuncudan oluşur. 30'ar dakikalık (açık alanda 35'er dakika) 2 devre hâlinde yapılan karşılaşmalarda, 5-15 dakikalık devre arası verilir. oyunun sonuna, duraklamalar için duraklamalar toplamı kadar süre eklenir.

    oyun başlamadan önce, ev sahibi takım potasını seçer. oyuncularını sahanın iki bölümüne yerleştirmiş olan takımlar, başlama atışı ile birlikte oyuna başlarlar. başlama atışları orta saha çizgisinden yapılır.

    aşağıdaki durumlarda iki oyuncu arasında hakem atışı yapılır:
    a. iki karşı oyuncu, topu birlikte tutarsa,
    b. topu hangi takımın kazandığına kesin olarak karar verilemezse ve top oyun alanının dışında bir seyirciye ya da yabancı cisme değerse,
    c. bir duraklamadan sonra topun hangi takıma verileceğine karar verilemezse.

    oyun alanının her bölümünde, her iki takım da yedek olarak iki erkek ve iki bayan olmak üzere dört oyuncu bulundurmak zorundadır.

    korfbol oyuncularının birbirlerine yakın takip uygulamalarına rağmen birbirlerine dokunmaları yasaktır. oyuncuların, topa bacakla müdahale etmeleri, topa yumruk atmaları, yerdeyken topla oynamaları da yasaktır. ancak topu kazanmış olan bir oyuncu yere düşerse, düştüğü anda topla oynayabilir. hiçbir oyuncu kendi bölümü dışında başka bir bölümde oynayamaz. her iki sayıdan sonra oyuncular bölge ve görev değiştirirler. savunma oyuncuları hücuma, hücum oyuncuları savunmaya geçerler. rakip takım oyuncularına dokunmak, itmek, çekerek engellemek yasaktır. oyuncular topu ellerinde bulundurdukları süre içinde koşamazlar. topu elinde bulunduran oyuncu, tek ayağı üzerinde dönebilir. bulunduğu yerde kalmak koşuluyla, topu bırakmadan zıplayabilir.

    aşağıdaki durumlarda atış pozisyonunda savunma yapılmış olur ve yapılacak olan atışın yapılması yasaklanır:

    a. savunma oyuncusu, direğe, hücum oyuncusundan daha yakınsa,
    b. savunma oyuncusuna değebilecek uzaklıktaysa,
    c. savunma oyuncusu, hücum oyuncusunun karşısında ise ve atışı durdurmaya çalışıyorsa.

    herhangi bir nedenle top, oyun dışına çıkarılmışsa, karşı takıma bir serbest atış hakkı verilir. topun oyun dışı olması demek, topun bir sınır çizgisine değmesi ya da oyun alanı dışında bir nesneye dokunması demektir. serbest atış hakemin düdüğünden sonra 4 saniye içinde kullanılmalıdır. eğer hakem düdük çalmadan önce serbest atış kullanılırsa hakem atışı tekrar ettirir. sayı yapma durumunda olan bir oyuncunun engellenmesi, o oyuncunun takımının, ceza atış hakkı almasını gerektirir. ceza atışını yapacak olan oyuncu, çemberin 2.5 m uzağında durup, hakemin düdüğü ile birlikte atışını yapar. diğer oyuncular, atışı yapan oyuncuya 2.5 m uzakta dururlar.

    yedek oyuncular, hakemin izni ile oyuna girebilirler. sakatlanmalar dışında, yedeklerin oyuna girebilmesi için rakip takımın kaptanının da onayı gerekir. oyundan çıkan oyuncu tekrar oyuna dâhil olamaz. oyun bitim süresi sonunda, hangi takımın geçerli atış sayıları fazlaysa, o takım karşılaşmayı kazanır.

    karşılaşmaları bir orta hakem, iki yan hakem ve süre hakemi yönetir. oyunu başlatıp bitirme, anlaşmazlıkları çözümleme yetkilerine sahip olup, oyunu denetleyen kişi orta hakemdir. hata ve kural dışı hareketlerde, yan hakemler orta hakemi uyarıp, topun alan dışına ne zaman çıktığını saptarlar. süre hakemleri de oyun süresini takip edip, her devrenin bitiminden önce orta hakemi uyarırlar.

    hatalı davranışlar

    korfbol oyununda bir oyuncu;
    1. bacağı ya da ayağıyla topa müdahale ederse,
    2. topu sürerse,
    3. elinde top olan oyuncuyu aşırı biçimde engellerse,
    4. topu başka bir oyuncuya paslaşmadan elden verirse,
    5. kendisi yerde iken topu alırsa,
    6. yumrukla topa vurursa,
    7. paslaşmaktan kaçarsa,
    8. karşı oyuncunun elindeki topu vurarak ya da çekerek alırsa,
    9. karşı takımın bir oyuncusunu iter ya da tutarsa,
    10. kasıtlı olarak zaman geçirirse,
    11. serbest atış ya da ceza atışı sırasında, kural dışı hareketlerle atışı bozarsa,
    12. serbest hâldeyken kurallara uygun bir engellemeyle karşılaşmadan çembere atış yaparsa,
    13. topu fırlatırken karşı cinsten rakibe engel olursa,
    14. direği hareket ettirerek atışı etkilerse,
    15. hızlı hareket etmek için koşarken ya da sıçrarken direği tutarsa, hatalı hareket etmiş olur.

    not: bunu bilecek halim yoktu. ismi de meymenetsiz zaten. tabii ki alıntıdır bu.*
App Store'dan indirin Google Play'den alın