• 1
    tam adı kenneth howard norton sr. olan 1940 doğumlu abd'li boksördür. 1.91 boyunda olan ve kariyerinde 50 maça çıkan norton bu maçların 42'sini kazanmıştır. galip geldiği 42 maçın 33'ü knock-out ile gelmiştir. dönemin muhammed ali, sonny liston, larry holmes, jerry quarry, joe fraizer ve george foreman gibi boksörleri arasında onu önemli kılan aslında 1973 yılında ali ile yaptığı ve ali'ye kariyerindeki 2. yenilgisini tattırdığı maçtır.

    8 mart 1971 yılında msg'da 'yüzyılın dövüşü' adı altında yapılan maçta joe fraizer, muhammed ali'yi yenmişti. 2 yıl sonra ken norton ali'nin çenesini kırarak california'da ali'yi mağlup etti. aynı yılın eylül ayında rövanş maçında çok yakın geçen maçta ali split decision (2-1) ile maçı kazandı. 1976 yılında yapılan 3. ve son maçlarında norton daha üstün olmasına rağmen hakemlerin oybirliği ile ali'nin kazandığı açıklandı. maç boyunca muhammed ali 709 tane yumruğundan 199 tanesinde isabet bulurken; norton 635 yumruğundan 286 tanesinde isabet bulmuştu. norton'da isabet yüzdesi %45 iken, ali'de bu oran %28'ler seviyesindeydi. ayrıca norton 192 adet 'güçlü' yumruk çıkartırken, ali 128 tane 'güçlü' yumruk isabet ettirmişti.

    maçtan sonra norton, en az 9-10 roundda daha üstün olduğunu, kendisine yapılanın bir nevi hırsızlık olduğu vurgulamıştı. ali de ken norton'un boks tarzının kendisini oldukça zorladığını ve bir daha onunla boks maçı yapmak istemediğini ifade etmişti. ayrıca maçın gerçekleştiği yankee stadyumunda norton'un kendisini yeneceğini ifade ederken hakemlere maçı kendisine verdikleri için minnettar olduğunu dile getirmişti.

    18 eylül 2013 yılında norton felç geçirerek hayatını kaybetti.
App Store'dan indirin Google Play'den alın