fenerbahçe taraftarı florya'yı bastı şeklinde çıkan asılsız haber üzerine, galatasaray taraftarının sarı ve kırmızıya boyayıp fotoğraflarını çektiği boğa heykelidir. pek bilinmez ama tarihi çok eskilere dayanır.
alsas-loren… kulağa hiç yabancı gelmedi değil mi? ilkokuldan beri tarih derslerinde sıkça rastlaştığımız, yerini haritada gösteremesek de zengin kömür yataklarına sahip olduğu aklımızda kalan, bu sebepten almanya ile fransa arasında savaş çıkaran bir bölge olarak biliriz alsas-loren’i.
aslında alsas-loren iki ayrı bölgedir ve fransa-almanya sınırında bulunur. sanayi devrimi ile artan hammadde ihtiyacı, zengin demir ve kömür madenleri bulunan alsas ve loren bölgelerini çok önemli hale getirmişti.
nüfusu germen yoğunluklu olan alsas-loren, 18. yy boyunca almanya ile fransa arasında sürekli el değiştirdi.
1860’larda bir ara bölge fransızların eline geçince, “tamam artık bu iş bitti, alsas-loren bizim oldu” diyen fransızlar, zaferin anısına bir heykel yaptırmaya karar verir. dönemin ünlü fransız heykel traşları isidore bonheure ve t. roulliard bu işle görevlendirilir.
fransızların almanları azgın bir boğa gibi ezip geçtiğini göstermek için yaptırılan boğa heykeli, büyük bir özgüvenle alsas-loren bölgesine yerleştirilir.
almanya’nın “demir şansölye” lakaplı başbakanı bismarck liderliğinde savaş ilan etmesi ve çetin bir mücadele ve on binlerce insanın ölümüyle sonuçlanan savaştan sonra alsas-loren bölgeleri yeniden el değiştirerek almanya’nın topraklarına katılır.
almanlar, boğa heykelini savaş ganimeti olarak berlin’e götürür. 40 yıl alman topraklarında ikamet eder boğa.
güçlenen osmanlı-almanya ilişkileri ve osmanlı’nın almanya’nın yanında cihan harbine katılması hasebiyle, teşekkür mahiyetinde, alman imparatoru ii. wilhelm tarafından, dönemin iktidarı ittihat ve terakki partisi’nin başkanı enver paşa’ya 1917 yılında hediye edilen “boğa heykeli”, enver paşa’nın sarayında bir süre misafir edilir.
i. dünya savaşı yenilgimizle sonuçlanıp, enver paşa yurt dışına kaçınca kaderine terkedilen heykel, 1953 yılında hilton otel’in açılışına kadar unutulur. bu tarihte hilton oteli’nin bahçesine konulan heykel, 1969'da kadıköy’e getirilerek, eski kaymakamlık binası (bugünkü kadıköy iskele başkanlık binası) önüne yerleştirilir. o dönemde boğa heykelinin haydarpaşa koyunda yapılan parka konulması planlansa da bu plan hayata geçirilmez. en nihayetinde, kadıköy boğası, 1987 yılında bugünkü yeri olan altıyol'a yerleştirilir.
günümüzde kadıköy’ün simgesi olarak kabul edilen boğa heykeli, asırlık tarihinden bihaber binlerce insanın buluşma noktası olarak kabul görmüş. eğer kadıköy'e yolunuz düşerse, çevresinde birilerini bekleyen insanları ve boğanın üstüne çıkmaya çalışan çocukları göreceksiniz.
görsel materyal için;
http://bugraderci.blogspot.com/...ve-kadkoy-bogas.html