• 1
    şimdi gelişen teknoloji ile birlikte bilgiye daha çabuk ulaşma ve haberleşme kolaylaştı. artık taraftarlar internet ve bilgisayar üzerinden birbiri ile iletişim kurabiliyor, kaynaşıyor, organizasyon yapıyorlar. bu gerçekten yararlı olamak ile birlikte azıcık da tehlikeli olmaya başladı. şimdi 90'lı yıllar ile şu anki taraftar profili ciddi anlamda değişmeye başladı. bunun iyi mi yoksa kötü mü olduğunun kararını ben verecek değilim. ama en büyük fark sabır herhalde.
    bunun en büyük nedeni bilgisayar ve oyun dünyasının gerçek hayata empoze edilmesinden kaynaklanıyor. daha önce '' sokakta futbol oynayan çocuk kalmaması'' ile ilgili bir yazımda yazmıştım. artık sanal dünyada takımını başarıdan başarıya koşturabilir, futbolcuları geliştirebilir ve sürekli kazanabilirsin. e bu iyi ya da kötü bilinç altını etkiler ve gerçek hayatta da takımının sürekli başarılı olmasını istersin. eğer oyunda başarı gelmezse en fazla oyunu kapatıp yeniden açarsın ve egonu tatmin edersin. ancak gerçek hayatta böyle bir şey olmadığında tepki göstermeye başlarsın. hatta bu tepkilerin sabırsızlıkla birlikte mantıksız olmaya başlar. bir gol kaçıran forvetin hemen gönderilmesi gerektiğini söylersin, bir mağlubiyette teknik direktörün işine son verilmesini savunursun vs. vs.
    aynı zamanda sosyal paylaşım ve video sitelerinin artmasıyla transfer hakkında peşin görüşlü olursun. eminim ki şu an ki taraftar profili capone geldiğinde olsaydı. taraftarların %80'i bu transfere burun kıvırırdı.hakan şükür karşı karşıya gol kaçırdığında gönderilmesini isterdi(ki her maç en az 1 kere oluyordu), ilk sezonunda fatih terim'i gönderirdi, hagi'nin yaşlı olduğunu ve yatmaya geldiğini iddia ederdi ve gelen başarıların hiç biri gelmezdi.
    ben burada olumsuz etkilerini saydım ama tabi bunun olumlu etkileri de var. en başta saydığım çabuk etkileşim,organizasyon,haberdar olma vs. vs. ayrıca futbolcular hakkında kolay bilgiye ulaşma, dünya futbolunu takip edebilme, dünya üzerindeki hakim taktiği öğrenme vs. vs.
  • 3
    fazladan sinir, fazladan stres, fazla ve gereksiz bilgiye maruz kalmak; ve en önemlisi olayı haddinden fazla ciddi, karmaşık, neredeyse akademik boyutlarda yaşamak.

    442 olmuş 4213 olmuş, filanca futbolcunun aylık ödemeleri kulübün bütçe planına ne kadar etki yapmış, hangi oyun felsefesi bizim kadroya daha iyi uyum sağlamış, bu adamın maliyeti o kadar yapar mıymış, falanca menejer transfer görüşmesi için filanca otele giriş yapmış, öğle yemeğinde başkanın uzattığı tuzluğu hoca almamış derken kafayı sıyırıp akıl ve ruh sağlığından olmak çok olasıdır.

    internet üzerinde yaşanan rekabete, sidik yarışına, küfürleşmelere, skorlara göre sırası gelenin yapıp maruz kalınca diğerleri suçladığı paylaşımlara, bütün bu hengameye bağlı öfke krizlerine girmedim bile...

    halbuki acaba çok mu uzak hayallerim var acaba, bilemiyorum...

    - bir maç günü gerçekten sadece o doksan dakikada olacakları düşünerek uyanmak
    - top kaleye giderken o saf heyecanı her seferinde hissedebilmek
    - maçı kaybedince birilerine saydırmadan önce kaybetmek denen şeyi hissetmek
    - o gün maç yoksa olayı "bugün iki antreman varmış" yüzeyselliğinde geçip gidebilmek
    - rüyanda kendini o sahanın içinde parçalıyla görebilmek, göğsünde yumuşattığın topu fener/beşiktaş kalesine illa ki akıl almaz bir vuruşla atıp şampiyonluğu getirmek gibi...
  • 4
    çocukken futbolcunun en fazla gazetede fotoğrafını görürken şimdi -cevap verirse tabii- diyalog kurabiliyorum. adamla istersem dalga geçebiliyorum, küfür bile edebilirim lükse bak. internet bu işleri hem çok iyi hem de bombok hale getirdi, ikisi bir arada. hagi zamanında bu fırsata sahip olunmaması ise şükür sebebi. millet ne efsaneliğini bırakırdı ne bişey. maksat conconluk değil mi amk erol ersoy'a tükürdü falan diye onu haksız bulan galatasaraylı tipler bile olabilirdi piii neler neler dönerdi kim bilir, allah korumuş.
  • 6
    takımının kadrosunu saymaktan aciz insanların derbilerde ya da cl. gibi maçlarda komikli, salaklı, işemeli, sıçmalı görseller paylaşmasına neden olan etkilerdir.

    özellikle böyle zamanlarda hiç kullanamıyorum sosyal medyayı. çünkü en efendi bildiğim arkadaşlarım, mal mal hareketler yapıyor, onların ağzını yüzünü dağıtasım, küfür yağdırasım geliyor, gerek yok, gss yeter bana.
  • 7
    her kafadan bir sesin çıktığı ve insanların psikolojisinin ne kadar dengesiz ve görüşlerinin ne kadar yüzeysel olduğunu gösteren durum. açıkçası lanet ediyorum. çünkü burada kimlikler yok. herkes isminin arkasına saklanmış birer otorite ve sallaması gerçekten kolay. belki de insanlar fikirlerini buraya aktarırken gerçekten samimidir; fakat tezat olan durum şu ki; internet herkese istediğini, istediği şekilde söyleme hakkı veriyor ve insanlar da bu hakkı bokunu çıkararak kullanıyor. basın da bu durumdan nemalanarak takımlar, kurumlar ve kişiler üzerinden baskı kuruyor. belki siz yazarken düşünmüyorsunuz; ama yazınızın muhattabı olan kişi sizin tamamen ciddiyet dışında yazdığınız şeyi bir onur meselesi haline getirebiliyor. bu tarz konular yüzünden intihar eden insanlar var.

    taraftar internet kullanımı sonucu kişileri, takımları ve basını etkiledikten sonra ister istemez kendisini de etkilemiş oluyor.
  • 11
    sportif müsabakalarda alınan sonuçlarda veya alınan gelişmelerde görüş ve duruş zorunluluğu varmış gibi hareket edip, lafı birilerine dokundurmadan edilemeyen, savunulan düşüncenin temeli belli olmayan, anlık tepkiler nedeniyle, zor bir ruh hali sürecine neden olan internet, sadece spor olayları ile değil hemen hemen tüm olaylarda karşımıza çıkmaktadır.

    kontrol edilemez biçimde büyüyor anlık tepkiler. bir direniş meydana geldi bu internet etkisiyle, genel değerlendirilirse olayın ciddi boyutta olduğu görülüyor. sakin kalıp, olayı temelden değerlendirmek her zaman sağlıklı yorumları beraberinde getirecektir.

    at fava bekle.
App Store'dan indirin Google Play'den alın