1
bir takımı sırf başarıları, kupaları için destekleyenlere, başarısızlığa hiç tahammülü olmayan hatta takımından bile soğuyan kitlelere verilen isimdir. özellikle ingiltere'de kullanımı çok yaygındır. mesela manchester united taraftarları sürekli olarak 'glory hunter' imalarıyla başbaşa kalır.
ülkemizde de yaygın olan bir taraftar türüdür.
2
galatasaray tribünlerinin ve diğer büyük takım taraftarlarının da çoğunun içinde bulunduğu tanımlama.
şampiyonluk yarışı varsa dolu tribünler, yoksa 10 bin kişiye oynanan maçlar...
3
eger bir kulubun taraftar kitlesi o kulube cografi ya da kulturel bir bag dogrultusunda tanimlanmiyorsa, taraftar sayisi milyonlarla ifade ediliyorsa elbette ki ortada bir basari kovalama durumu vardir. galatasaray'in, fenerbahce'nin ulkenin her yaninda taraftarlara sahip olmasinin da sebebi budur, kanada'da galatasaray real madrid macini izlemeye gittigim barda bizi desteklemeye geldiklerini sandigim musluman cografyadan arkadaslarin real madrid gollerinde sevinmesinin de.
goztepe taraftari, bursa taraftari, trabzon taraftari glory hunter olmayabilir, onlarin kulupleriyle kent, semt, hemsehrilik bagi vardir. celtic taraftarinin mezhep bagi, liverpool taraftarinin kent ve sosyoekonomik sinif bagi vardir. turkiye'de 20 milyon liseli veya beyoglulu yok ama galatasaray'in o kadar taraftari oldugunu iddia ediyoruz, bu kitleselligin sebebi basaridir. elbette ki kitle basarinin pesindedir ve basari gelmedigi zaman da yavas yavas uzaklasacaktir.
4
bence başarı odaklı taraftar yerine başarısızlıkta bile takımla birlikte olan taraftara bir tanımlama bulmak lazım. o daha tufah çünkü.
evet bu benim, yani glory hunter. sebebi basit, gözümü açtım, 7 yaşındayım galatasaray şampiyon oldu ligde. 9 yaşındaydım, yarı final oynadı şampiyon kulüpler kupasında. prekazi'nin golünde hüngür hüngür ağladım, dilim tutuldu. annemin tokatıyla kendime geldim. sonra sigi held fln biraz durakladık. fenerden içerde dışarda 5 yiyoruz. mutsuzdum. sonra 13 yaşına geldim. feldkamp, hollman derken üst üste şampiyonluklar. iki senelik duraklama sonra fatih hoca dönemi. yaş 17 artık. 4 sene üst üste şampiyonluk, uefa ve süper kupa, yaş 21. cl'de çeyrek final, yaş 23. tam 17 sene öncesi.
şimdi sen o noktadan sonra yenilsen de yensen de masalını bana yutturamazsın. galatasaray başarısız olunca takımdan soğuyor muyum? hayır. ama kalkıp da her maçına gitmiyorum. sabahlara kadar spor programı izlemiyorum. hatta hiç izlemiyorum. galatasaray başarısız olunca ortalığı yangın yerine çeviriyor muyum? ona da hayır. sessiz sedasız bekliyorum tekrar başarılı günleri.
kulüpleri başarıya götüren yenilsen de yensen de taraftarı değil tam olarak bu glory hunter grubudur. zira diğer grupla gelinen nokta şerefli üçüncülükler oluyor mecburen. ama tekrar söylemekte fayda var; bu grubu yangıncı taraftarla karıştırmamak lazım.