• 18
    aslında galatasaray, fenerbahçe ve beşiktaş'a yapılan aristokrat, küçük burjuva ve halkın takımı gibi yaftalar bir derece de doğrudur. bu takımları kuranlar harbiden bu sınıftandır ve bu takımların yönetim biçimlerigünümüzde bile bu sınıfların davranış biçimleri ile aynıdır. üçü de bir sınıf takımı değildir ama yönetim biçimleri yönünden sınıf takımlarıdır. bu olgu taraftarların davranış biçimlerini de yansımıştır. bu yazıda bunu anlatmaya çalışacağım.

    aristokratın çeşitli anlamları olmakla beraber, burada galatasaray için kullanılan anlamları devlet içindeki yüksek düzeydeki memur, bürokrat. ikinci anlamı ise sanata,bilimsel düşünmeye ve davranmaya önem veren, entellüktel düşünmeye önem veren tahsilli insandır. halka olmasa da halkın düşünme biçimine ve yerleşmiş klişelerine küçük gözle bakar;onları değiştirmeye çalışır.

    avrupa'da önce aristokrasi vardır. sanayi devrimi ile zenginleşen kitle yani burjuva, eski bayağı eğlence biçimlerini değiştirmek istedi. bunun için aristokrasiye danıştı. onların söylediklerini yaparak, onların davranış biçimlerini taklit ederek yaşadı. bunun için aristokrasi sınıfının övdüğü ressamları, heykeltraşları, mimarlara, bestecilere büyük para yatırdılar.böylece rönesans doğdu zaten. bu sayede aristokratlar kadar soylu olacaklarını ve saygı göreceklerini zannetiler. bu kısmen oldu ama asla aristokratların seviyesine erişemediler.

    galatasaray aristokrat yapısı sayesinde entellektüel düşünür. entellektüel düşünce yapsı sayesinde günü kurturmayı düşünmez; dünyadaki yeni fikirlerin,yeni akımların peşindedir. klişeler peşinden koşmaz,bilimsel düşünür. derwall devrimi gibi rönesansı kendi yapar, fenerbahçe onu taklit eder. galatasaray aristokrat olduğundan aynı zamanda biraz bürokrattır. tüzük zor değişir,bir klan oluşabilir kendi içinde.

    fenerbahçe temelde 19. yüzyılda anadolu'dan gelip boğazın asya yakasına yerleşen ve burda zengin olan esnafın takımıdır. tam bir küçük burjuva takımıdır çünkü büyük burjuvalar aristokratlardan bile daha soyludur aslında. neyse;burjuva yapısı yüzünde pragmatik yani anlık düşünür. aldığı kararları çok kolay değiştirebilir. tüm burjuvalar gibi aristokratları taklit eder. avrupalı burjuvanın sanatçılara yüksek para verip kendi huzuruna çıkarınca aristokratlar gibi soylu olacaklarını zannetmesi gibi fenerbahçe de söhretli futbolculara yüksek paralar verir transferlere. galatasaray'ın futbolcularını,değerleni,sistemini,devrimini satın almaya çalışırlar. fatih terim, küçük emre, hakan şükür, fatih akyel, hasan şaş, arda turan gibilerine transfer teklifi yapmadılar mı? derwall devriminin en önemli ayağı neydi? tesisleşme. fenerbahçe bunu abartarak takip eder, gider yaylaya bile tesis yapar. galatasaray her zaman bir adım öndedir ama fenerbahçe parası ile galatasaray değerleri satın alıp galatasaray'ı geçer bazı zaman. ama galatasaray soyluluğuna erişemez hiçbir zaman. galatasray yeni fikirler bulur yine geçer feneri. bu döngü aristokratın, aristokrat sıfatına zengin sıfatını eklemesine kadar devam eder, ondan sonra aristokrat farkı açar gider.

    galatasaray türk telekom arena yapar,fener fenerbahçe ülker arena. onu yapmasının bir nedeni de aşağı kalmama duygusudur. galatasaray karşısında ezilir çünkü onun kadar soylu değildir. onu taklit ve takip ettiği için hayatının merkezine onu koyar. kendini galatasaray üzerinden tanımlar. 6-0'a belgesel yapması,galatasaray 2009'da hamburg'a elenince resmi internet sitesine ''final bileti bizden'' diye koca başlık atması bu yüzdendir.hayranlığı,kıskançlığı nefretini tetikler. ismini söyleyince hayranlığının ortaya çıkmasından korkar; resmi internet sitesinde galatasaray bile diyemez, takımı fenerbahçeli olmayanlar ile galatasaray hakkında çok az konuşur.

    not: beşiktaş için de bir şeyler yazacaktım işim çıktı kusura bakmayın.sonra yazacağım.
    not 2: bu entry 75 dakikamı aldı, emeğe sayı bol rep, pardon on. *
    not 3: not 2 şakaydı, hak ettiğimi düşünüyorsunuz on verin tabii. saygılar.
  • 1
    galatasaray'daki liseli-alaylı tartışmasından kökenlenen, fakat gerçekte ezeli rekabete kılıf uydurma çabasıyla yapılan yakıştırmadır.

    din odaklı celtic-g.rangers, siyasi odaklı roma-lazio ve toplumsal sınıf odaklı river plate-boca juniors rekabetlerinden esinlenilerek genellikle galatasaray'a aristokrat, fenerbahçe'ye küçük burjuva, beşiktaş'a da halkın takımı sıfatları layık görülür. hatta france football dergisinde bile buna dair bir araştırma yayınlanmıştır.

    lakin 'galatasaray gerçekten de bir aristokrat takımı mıdır?'dan önce türkiye'de aristokrasinin var olup olmadığı sorgulanmalıdır ki yoktur ve hiç olmamıştır da.

    dahası, son yıllarda galatasaray'ın avrupa'da elde ettiği başarılar tüm üçüncü dünya ülkelerinde sevinçle karşılanmakla birlikte, yurt içinde de galatasaray'ın az ve orta gelirli taraftar sayısında artışa neden olmuştur. 2008 yılında birleşik metal-iş sendikası tarafından yapılan araştırma da bu durumu kanıtlamış, sendikalı işçiler arasında galatasaray'ın %32'lik bir oranla en sevilen takım olduğu ortaya çıkmıştı.

    hal böyleyken, galatasaray'ın neden hala aristokrat takımı olarak algılandığı bir soru işareti olmaktan öteye gidemiyor.

    duyan da hepimiz ali sami yen'e maç izlemeye sarayımızdan çıkıp altımızda son model arabalar, elimizde purolarla falan gidiyoruz zanneder. büyük saçmalık!
  • 17
    türkiye'de aristokrasinin son temsilcileri 15. yüzyilda sistematik olarak 2. mehmed tarafindan ortadan kaldirildigindan ve o cagdan itibaren imparatorlugun üst tabakasini enderun çiki$li bürokrat ve münevverler olu$turdugundan ötürü zaten yanli$ bir önermedir.

    ama galatasaray tarihsel kimligi sebebiyle toplum elitinin takimi midir? evet. zira kuruldugu yer olan galatasaray lisesi, galata sarayi enderunu'nun bugüne ula$mi$ halidir ve 2. bayezid döneminden beri ülkenin entelektüel tabakasini ortaya çikarmi$tir. roma imparatorlugundaki adeptus imperialis yapilanmasinin osmanli'ya uyarlanmasidir.

    galatasaray aristokrasinin takimi midir? hayir.

    galatasaray tarihsel arka plani itibariyle toplum elitinin takimi midir? evet.

    galatasaray tarihsel bir camia olarak münevver bir camia midir? evet.

    galatasaray türkiye entelijansiyasinin takimi midir? evet.

    tabii bu kimlikten hizla uzakla$iyor o ayri.
  • 41
    aristokrasi kelime olarak belirli/üstün bir soydan gelmek yada halktan üstün olmak demek değildir çünkü günümüzde sınıf ayrılığı ortadan kalktı.

    günümüzdeki anlamıyla aristokrasi ; parayla gösteriş yapmak yerine uygarlığı ile örnek olmaya çalışmak, burnu havada bir önyargının aksine mütevazı ve bununla beraber şık, uygar ve demokrat olmayı gerektirir.

    bunları başaran kimseyede aristokrat denir. bu yüzden galatasaray aristokrat takımıdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın