• 202
    12 eylül 2018 tarihinde yapılan divan kurulunda mustafa cengiz yönetimi haklı olarak eleştirilmektedir. 29 eylül 2018 galatasaray olağanüstü genel kurul toplantısında istenen yetkilerin ucu çok açıktır. torba yasa gibi hepsini birden geçirmek hiç akıllıca olmayacaktır. ben genel kurulun sıkıntılı geçeceğini yazmıştım ama divan kurulunda haklı uyarılar gelmektedir. (bkz: #2499537)
    riva&florya'da hatalar yaptık. aynı hataları tekrar yapmamak gerekiyor.

    edit: başkan çıkıp net ifadelerle neden yetki istediğini anlattı. bu saatten sonra herhangi bir sorun olmayacaktır.
  • 204
    en büyük takıntıları adadır. adaya bir şey olacak diye ödleri kopar.

    -alisamiyen den kovarcasına gönderirler ses etmezler (şimdi alisamiyen arazisini yapılmış olan bulunan gayrimenkullerin değerinden stat maliyetini çıkarın bizim stattan 10 tane daha yapılır)
    - yeni stat yapılmadan önce orman olan, stadın yapılmasındaki amaç etrafı imara açmak olan seyrantepe "projesi" ilave arsalar alınacakken proje kuşa döndürülür ses etmezler ( şimdi o etrafta vazgeçilen arazilere yapılan evlerin değerinden bahsetmez)
    -stat hem eksik, hem de uzun yıllar sonra teslim edilir, üzerine devlet sana küser, metronu yolunu yapmaz, eksik yapar aksak çalıştırır ses etmezler.
    -şu devirde riva-florya ihaleleri tl üzerinden yapılır, gizlilik sözleşmesi denir detayları hakkında bilgi olmadan onaylarlar ses etmezler. sonrasında imara açık arazi söylendiği gibi çıkmaz ihaleyi alan ilk firma 20 milyon mektubunu yakar vazgeçer.
    -bir liseli başkan galatasaray’ın riva ve florya ihaleleri sebebi ile alacağı 500 milyon parasını, 350 milyon olarak kırdırır, kaybolan 150 milyon paradan söz etmezler, üstüne bu işle ilgili faiz komisyon masraf ödenir bakmazlar, ibra ederler, alkışlarlar, üzerine tekrar seçilsin diye oy verirler.
    ama ada konusu açılınca ödleri kopar. hele liseli olmayan bir başkan adayla ilgili izin isterse aman aman aman. sen ne yaptın muhterem. su sebili koyacağım oraya dese bile akıllı ol sabrımızı taşırma diyebilirler
    ** riva florya zaten elden gitmiş oradaki izinler neyi değiştirebilir. üstelik bir okul arazisi ile ilgili yine bir yamuk gol yemişiz gibi anladım.
    ** otel üzerinde eski hukukçu başkan söyledi 9-10 mio usd kredi almışlar, ipotek var istesek de satamayız, bu devirde alacak enayi de çıkmaz,
    ** hüsnü galibi sattı diyelim kaç para eder yaraya merhem olmaz, zaten satılmaz ama en kötü ihtimal
    ** adanın durumu daha 10 -15 yıl böyle gider bunlar kendi açtıkları davaları unutur eksik yapar (hukukçular ya çok bilen çok yanılır). ada yı elimizden alsalar galatasaray’dan istifa edenler olur içlerinde
    ** yeni tesis için kemerburgaz’da yer vermişler içinde adam var maden var istese çıkmaz, arazi dağ tepe maliyeti arşa çıkıyor. buranın yapılması ile ilgili hiçbir günvence alınmamış. ben kendi tesislerimi veriyorum yeni bir yere geçeceğim ama kendim yapacağım. liseli otelci başkan çok güzel anlaşmalar yapmış ama se çıkmaz. florya’dan çıkar aslantepe de idman yaparız artık

    galatasaray’ın bu arkadaşların egolarından, küçük oyunlarından kurtulma şansı yok. sonrasında gelen jenerasyon için işler daha da vahim açıkçası.
    tek kurtuluş galatasaray’ın batmasıdır. taraftar olarak şimdi müdahale etmemize izin verilmiyor ama o zaman yerden kaldırıp yukarı taşıyacak olan bizden başkası olmayacak.
    bazen dursun özbek gibi başkanlar devam etsin istiyorum ki bu batış hızlanarak devam etsin, son yaklaşsın.
  • 205
    12 eylül 2018 tarihinde toplanan kuruldur.
    kulüp televizyonundan gece tekrarı verildi ve orada mustafa cengiz in konuşmasından itibaren izleme şansım oldu.
    içerik açısından olduğu kadar yapılan kimi konuşmalar (u: ki burada konuşma kelimesi yerine doğru tabir "kesilen ahkamlar" olmalıdır.) açısından gayet üzücü olmuştur. belki de en uzun süren divan toplantılarından birisi olmuştur. (u: 00:00 da başladım izlemeye, tv başından kalktığımda saat sabaha karşı 03:00 civarıydı)

    özetle: yönetimin bir yetki talebi var ve bunun büyük bir kısmını önceki yönetimlere verildiği şekilde kopyala yapıştır maddeler ile talep ediyorlar ve bazı yetkilerin aciliyetini belirttiler. söz alanların da büyük bir kısmı metinlerden şikayetçi oldular ve bunların sadeleştirilmesini talep ettiler.* üyelerin bazıları da olağan üstü kongre talep edildiğinden bu gündem maddelerinde değişiklik yapılamaz. gelin olağan üstü kongreyi bu talep ettiğiniz yetkilerde güncelleştirmeler yapıldıktan sonraya bırakın diye taleplerini belirttiler. mustafa cengiz tüm konuşmalar sonrasında kimsenin endişe etmemesi gerektiğini belirtti ve hukukçu üyelerimizden de fikir alacaklarını ve buna göre adım atacaklarını söyledi.

    buraya kadar her şey normal gibi görünüyor. bir talebi var yönetimin ve buna yönelik yorumlar... endişeler makul aslında söz alan üyelerden birinin de dediği gibi "sütten de yoğurttan da dilimiz yandı artık dondurmayı üflemek istiyoruz." düşüncesi hakim olabilir fakat yaşına, bilgisine, kıdemine büyük saygı gösterilen bazı muhteremlerin öyle konuşmaları * çok rahatsız edici. ders verenleri öğrencilerine, şirketleri olanlar en alt kademedeki çalışanlarına dahi söylemekten imtina edecekleri cümleleri, sergilemeyecekleri tavırları galatasaray başkanına gösteremezler... kıdemi ne olursa olsun.

    söyleyecek ve yazacak çok şey var ama yel değirmenleriyle savaşmak gibi bir şey...
  • 209
    çok doğru olduğunu düşündüğüm şöyle bir uygulamaya gitmişlerdir.

    --- alıntı ---

    biliyorsunuz divan çalışma hedefleri arasında kulübümüzün önceliklerini ilgilendiren konularda özellikle kulüp üyelerimizden tematik konuşmacılar davet etme yolunu seçmiştik.

    --- alıntı ---

    bu kapsamda 13.02.2019 tarihli divan kurulu toplantısında finansal korunma araçları hakkında fabrizio casaretto bilgilendirme yapmıştır.
  • 211
    divan kurulu kulüpte (eskiden 30du) 25 yılını tamamlamış üyelerin tecrübelerinden faydalanmak, aktif iş hayatını yeni birakmislarin mesaisini kulübe vermeye teşvik etmek, kulübe uzun süreli bağlılıklarini takdir etmek ve daha genç üyelere bu bağlılığı örnek olarak göstermek amacıyla vardır. çoğunun halen işi gücü, bir şirkette mevkisi hadi hiç yoksa meşgalesi vardır. yoksa "işe yarar" gözükmeleri için ayda bir toplanan divana ihtiyaçları yoktur.
  • 212
    uyelerinin bazilarinin bir zamanlar basarili insanlar olmasi, 25-30 yildir uye olmalari, hatta bazisinin hala aktif calismasi veya oglu sirketi yonetirken ara sira tavsiyede bulunmasi, divan kurulunun temelde bir grup ihtiyarin toplanip bir yere varmayan bos lakirdiyla gun gecirip ego tatmin ettigi bir yer oldugu gercegini degistirmez. bu kurulun herhangi bir somut gorevi, yetkisi, sorumlulugu yoktur. kagit uzerinde danisma organidir, ise yarar bir tavsiyeye varmisligi vaki degildir. yine de kendi hallerine birakildiginda bu kurul faydasiz oldugu kadar zararsizdir da. aysal’in yilip istifa etmesiyle sonuclanan surec disinda herhangi bir etkileri yoktur.

    kendisini batiya acilan pencere sandigi halde en dogulu, en kolektivist ve en gelenekselci turden, okul aidiyeti uzerinden gelen kabile kulturu ve yas hiyerarsisinden gelen ust donemlere asiri saygi gibi ogelerin doruga ciktigi mezunlar cemiyetinin gerontokratik yapisi bu kurulda adeta cisme gelir, vucut bulur.

    galatasaraya aidiyetine en az saygi duyduklarim da bunlardir. harcligindan biriktirip kale arkasindaki en ucuz kombineyi alan ogrencinin, futbolla pek de ilgili olmayan ama sevgilisi maca gittiginde laf etmeyen kiz arkadasinin kulube katkisi, bu kurul toplantilarinda konusanlarin ekseriyetinden daha fazladir.

    galatasaray 20-25 yildir feci derecede kotu yonetiliyor, yonetildi. zaten icinde bulundugumuz karanlik mali tablonun da sebebi bu ust uste gelen kotu yonetimler silsilesidir. bu yonetimleri bazen hakli bicimde elestirmekle birlikte ozu itibariyle butun bu yonetimlerin de cogunlukla kendi bunyesinden ciktigi bu kurulun kolektif idari becerisi ve beseri sermayesi, galatasaray’in futbol disi her bransta sportif acidan dustugu hazin halde de, futbolun mali tablosunun icinde bulundugu cikmazda da barizdir.
  • 214
    divan kurulu bir grup ihtiyarin toplanip bir yere varmayan bos lakirdiyla gun gecirip ego tatmin ettigi bir yer değildir. 43 yaşında divan üyesi olan insan var. o divandan sene içinde birden çok çalışma komitesi çıkıp, çalışma yapıp, yönetime rapor veriyor. divan üyesi eski amatör sporcular genç amatörler için çeşitli branşlarda görev yapıyor. içlerinden başkanlar, ikinci başkanlar ve yönetim kurulu üyeleri çıkıyor. mustafa başkanımız bugün görevi bitse, dönüp nereye gidecek? oldu olacak divan kurulunu da lav edelim.
  • 215
    oncelikle su gercegi idrak ve kabul etmemiz lazim: galatasaray en azindan 20 yildir kotu yonetiliyor. mali tablo da ortada, amator branslarin durumu da. hatta terimsiz yillarda futbolda dahi aydinlik bir tablo yok. hal boyleyken, canaydin polat aysal ozbek yarsuvat cengiz gibi isimlere bakip bu baskanlar, bu yonetimler divandan cikiyor diye ovunulecek bir durum yok. bilakis kulubun su batti batacak tabloya suruklenisi zaten divan ve genel olarak dernekteki kolektif aklin seviyesini bize gosteriyor. belki her biri birey olarak gayet ustun niteliklere sahip bu isimler, bu kurumsal cati altinda basarisiz oluyor.

    bu neden oluyor? bir sivil toplum kurulusu olarak galatasaray bir takim cikmazlarla karsi karsiya. galatasaray’in kurumsal yapisi, dunyanin en unlu galatasaraylisi daron acemoglu’nun basarili olamayan uluslarla eslestirdigi kapsayici olmayan kurumlar sinifina giriyor. dolayisiyla galatasaray zaten kendi potansiyelinin tumunu hicbir sekilde hayata geciremiyor. kendi ic cekismelerinin yipraticiligi ve bilhassa zaman bazinda maliyeti, yonetim pozisyonuna gelen insanlarin belki daha rahat bir ortamda sergileyebileceklerinden cok daha kotu bir performans gostermesiyle sonuclaniyor.

    divan kurulundaki amator sporcularin amator branslarin idaresine koyacaklari katkiyi elbette yadsiyacak degilim, ama bunca egitimli insan galatasaray’in amator branslarinin kendi kendini surdurebildigi bir sistemi ortaya koyamiyor. amator branslarda ancak yakin donemde ali yuce’nin voleybola etkisi gibi kisisel dokunuslarla basari gelse de bir sistem ve surdurulebilirlik saglanamiyor. cunku galatasaray’in kurumlari, basarisiz olmaya mahkum bir yapi uzerine sekilleniyor.

    bugun galatasaray bilhassa futbolda cok buyuk bir kulup, ve sportif as kendi alaninda avrupanin en buyuklerinden olan cok buyuk bir sirket. bunun yonetimi ceza hukuku profesorunden, basarili bir otelciden, kamu yoneticisinden, enerji sektoru liderinden, veya rakiplerden ornekle tupcuden, bankacidan, muteahhitten farkli bir uzmanlik gerektiriyor. galatasaray mevcut yapisiyla bu uzmanligi gonullulerden zaten saglayamazken profesyonel bir yapida bunun tedariki de ayni kurumsal yapi icinde mumkun olmuyor.

    divan kurulu bir stk olarak galatasaray spor kulubu dernegi icin degerli bir yapi. ama genel olarak dernek zaten artik galatasaray’in ulastigi buyuklugu tasiyamiyor. bu baglamda divan kurulunun da, dernegin diger organlarinin da tum yapip ettikleri ya faydasiz bos lakirdi, ya da hepten zarar oluyor.

    ben takimi satsinlar, sirket olsun, patron olsun dusuncesinde degilim. o bir care degil butuncul bir basarisizlik silsilesinin istenmeyen sonucu. oyle bir nokta gelir ki bu istenmeyen sonuc kacinilmaz olabilir. ama bundan kacinmak icin hala yapilabilecek seyler var.

    galatasaray 200-300 kisiye bagli birakilamayacak kadar buyuk bir camia. fikri hur vicdani hur galatasaraylilar sadece lise mezunlari ve akrabalarindan ibaret degildir. galatasaray degerleri de batiya acilan pencere olmak ilkesi etrafinda bati uygarliginin 21. yuzyilda vardigi noktaya gore sekillenmek zorundadir, aksi takdirde bu batiya acilan pencere iddiasi bos bir laf olarak kalir. bati statik degildir, galatasaray da statik olamaz. dernek buyumek zorundadir. bu buyume kapilarin kontrolsuzce acilmasi demek de degildir, nihayetinde galatasaray’i fenerbahce ve besiktas’tan ayiran birtakim nitelikler vardir. ama uye aliminda radikal degisikliklerin olmasi sarttir. aksi takdirde bu gidisat, taraftarin dislanip dagli diye tahkir edildigi camiadan uzaklasmasi ve galatasaray’i bir zamanlar digerlerinden daha buyuk kilan yapinin, degisen dunyaya ayak uyduramadigi icin galatasaray’i 21. yuzyilda kuculmeye mahkum kilmasiyla sonuclanacaktir. osmanli’yi 16. ve 17. yuzyillarda dunya devi yapan kurumsal yapiyla tanzimata kadarki cokusun sebebi aynidir. sadece zaman degismistir, ve 19. yuzyilin ortasi reform yapmak icin cok gec olmustur.

    hal boyleyken divan kurulu, 25 yillik uyelerden mutesekkil olmasi sebebiyle genel uye kitlesinden de daha muhafazakar bir yapi olarak galatasaray’in 21. yuzyili yakalamasi icin gereken degisimin yasanmasinin onunde duran bir engeldir. bu kurul mevcut yapisiyla galatasaray’in kapsayici olmayan kurumsal yapisinin adeta simgesidir.

    yeni duzende de danisma kurulu islevi gorecek bir yapi olmalidir elbette. ama bu yapi bugunkunden cok daha farkli olmalidir.

    dipnot: batiya acilan pencere olma vasfinin yitirilmesine, metni uzatmamak icin icine eklemedigim bir ornek vermek istiyorum. “galatasaray’da gorev alinmaz, verilir.” duyagelmisizdir bu lafi. kim, kimin adina, hangi yetkiyle kime gorev veriyor? bu soruyu sormadan 21. yuzyilda bati uygarligini anladigimizi iddia edemeyiz. gorev, tesebbus edebilen ozgur ve cesur bireyler tarafindan istenir ve alinir. gorevi secmen, uye ya da her neyse secici yapi bir butun olarak isteyenlerden birine verir, bu bir atanma degildir, secilmedir. demokrasilerde gorev verilmez, alinir. daha bunu yakalayamadan batiya acilan pencere oldugunu iddia etmek temelsizdir.
  • 216
    2019 temmuz ayı toplantısı an itibariyle (10.07.2019) canlı yayında gs tv'dedir.

    önemli konulara değinilecektir. teknokent vb. konularda yönetimden talep edilen bilgiler bugün açıklanacaktır.

    yusuf günay'ın verdiği bilgilere göre mustafa cengiz ve abdürrahim albayrak transfer süreçlerinde meşgul olduğu için toplantıya katılmamıştır.

    teknokent için başvurular yapılmış ancak bir devlet üniversitesi ile konsorsiyum kurulması gerekmektiği için süreç askıdadır. iü cerrahpaşa ile ortaklık öngörülüyormuş.

    kemerburgaz/florya konusunda: 101 dönümlük arazi kulübe tahsis edilmiş. düzenli olarak bürokratik süreçler ilerletilerek alanda bulunan işgalci kurum için kanun çıkması beklenmiş, ilgili kanun çıkarılmış ve işgalci kuruma taşınma bildirisi gönderilmiştir. kamu arazisi statüsünde olduğu için kemerburgaza cüzzi bir ücret ödeniyor. ancak florya için iddia edilen kira doğru değil.

    mecidiyeköy'ü teknokent olarak düşünüyoruz ancak otel içinde teklifler de var. ancak daha evvel bahsedilen o üst düzey rakamlar hayal. üzerine reklam alsak bile bu geliri karşılamıyor.

    ada konusunda 5 adet dava var, detay vermek hukuki süreç olduğu için doğru değil ancak mutlu sona yaklaştık. ada inşallah yakın zamanda galatasaraylıların kullandığı kulübe ait bir mülk haline gelecek.
    spor salonu inşaatı sponsor bile bulamazken bu mali durumda zor ümit verilmemeli. stat çatısıyla ilgili problem olmaz. süre uzatım talep edildi muhtemelen kabul görecek.
  • 220
    gorevi sona ermekte olan baskani, tum divan baskanligi boyunca cengiz’le cekiserek, hatta mahalle kabadayisi gibi omuz bile atarak ima ettigi niyetini baskan adayligini ilaniyla acikca gostermistir.

    divan kurulu galatasaray’a tecrubesiyle yon cizen bir senato olma vasfini yitireli cok olmustur, simdi bir grup lisecinin kulup ici guc savasi enstrumanindan ibarettir, bir de bazi ihtiyarlarin aylik terapi seansindan.
  • 223
    29 mayıs 2021 galatasaray seçim genel kurul toplantısı'nın mustafa cengiz tarafından iptal edilme kararinini yok sayarak cuma akşamına kadar mevcut adayların listelerini toplayıp seçim prosedürünü aynen devam ettirebilir mi çoktan onu tartismaya başlamış olması gereken kurul.

    prosedür mümkünse aynen devam etsin sonra isterse devlet desin ki yapamazsın.
App Store'dan indirin Google Play'den alın