• 1
    türk futbolunun alt yapı sorunu'na bir nebze olsa çözüm getirecek ve öncülüğünü türkiye'de daima ilkleri yaşatan galatasaray'ın yapması gerektiğini düşündüğüm kolej sistemi'nin ilk adımı.
    öncelike : (bkz: sporcu yeteneklerini geliştiren yönetim anlayışı) / (bkz: #1031998)
    la masia, bugün dünya futbolunda en başarılı alt yapı organizasyonlarından birisi. gerçekten futbolumuz için bir örnek teşkil etmesi açısından yakından ilgilenmesi.
    endüstriyel futbol , futbol eğitim anlayışına başlayışı 6-7 yaşına kadar düşürdü. bir futbolcu ne kadar yetenekli olursa olsun iyi bir altyapı eğitimi almadığı müddetçe özellikle mental gelişimini tam olarak tamamlayamıyor. türk futbolu'nda bu eksiklik ile heba olmuş nice isim sayabilirsiniz.

    bugün galatasaray altyapısı, organizasyon olarak türkiye'nin en iyi altyapılarından birisi olduğu halde, ortaya çıkan verim verilen emekle doğru orantılı olmuyor. 7-12 yaş arası altyapıya katılan gençler, bir zamanlar futbol oynamış çalıştırıcıların elinde belki futbolun temel özelliklerini öğrenebiliyorlar, ama bir futbol kültürünü, futbol disiplinini ve makina gibi işleyen takım olma duyusunu kazanamıyor ya da geliştirilemiyor.
    bu gençlerin ihtiyacı sadece futbol değil, genel olarak eğitim ve kültür bütünlüğü. farklı ekonomik statüden gelen çocuklar sadece antremalarda ve maçlarda bir araya gelebiliyorlar. büyük futbolcu olma hayalleri zaten eğitimlerine yeterli derecede sekte vuruyor. bunun yanında altyapı'da da temel anlamıyla bir evrensel kültür, daha özelde bir futbol kültürü kazanamıyorlar. 18-19 yaşlarına geldiklerinde de futboldan para kazanmak duygusu ile kendilerine uygun olabilecek porfesyonel kulüp aramak yerine en çok para kazanabilecekleri kulüplere yönelip allah vergisi yeteneklerini zmanla körelterek kayıp bir nesle dönüşüyor.

    galatasaray bugün ekonomik anlamda türkiye'nin en iyi işleyen kulübü. aynı zamanda şartlar açısından da oldukça üst düzey bir altyapı kurumu mevcut. ancak bu altyapı gerektiği gibi fiziksel ve mental gelişimini tamamlayıp yıldız potansiyeli ile profesyonelliğe geçilecek gençler çıkaramıyor senelerdir. semih kaya'yı bir kenara koyarsanız galatasaray a takımı'nda aydın yılmaz ve emre çolak, daha eskilerden sabri sarıoğluve son olarak henüz resmi maç yüzü görmeyen eray işcan bulunuyor.
    oysa 1987-1990 arası doğumlular içerisinde belki aydın yılmaz'dan, arda turan'dan çok daha yetenekli gençler vardı. ancak bunlara sunulan çözüm kendi mental gelişimlerini kendilerinin sağlaması ya da futboldan üç beş kuruş kazanma yolunu seçmeleri idi. bu kayıp kuşak için hayıflanmamak elde değil.

    bugün bir anonim şirket olan galatasaray , acil olarak bir kolej oluşumunu başlatmalıdır. altyapıdaki yetenekli gençler, farklı ortam ve kültürlerde genel eğitimini sürdürmeye çalışmak yerine galatasaray koleji içerisinde daha nitelikli ve üst düzey eğitim almalı, bunlara ek olarak galatasaraylılık kültürü, futbol kültürü ve takım ruhu kültürü ayırca eğitim kapsamında verilmelidir.

    kolej ticari bir kuruluş olarak da düşünülebilir. ayrılacak kontenjanın yarısı sprotif burs için ayrılsa, ücretli olacak diğer yarı zaten koleji kendi kendine finanse edecektir. gerekirse ek finansman ile sadece futbol değil, diğer soprtif branşlarda da eğitimli,kültürlü,olgun bir spor neslinin yaratılması için bu girişim başlatılıp tamamalanmalı, türk sporunun eksik tarafı da ilklerin takımı galatasarayımız tarafından giderilmelidir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın