• 6
    basketbol adına en çok ne istersin diye sorsalar bunu söylerim büyük ihtimalle. hatta bir formanın mavi beyaz, diğer formanın sarı kırmızı olmasını bile kabul ederim, o derece büyük bir atılım olur bizim için. fakat imkansız. açıklamak gerekirse;

    -öncelikle bu birleşme gerçekleşse kulübümüze en büyük katkısı euroleague a lisansı olur. bütçe yıl içinde dalgalanacak olsa dahi takımın genlerine euroleague işlenmiş olur.

    -anadolu grubu'nun başındaki isim olan tuncay özilhan'ın beşiktaşlı olması bu birleşmeyi zorlaştırır, hatta imkansız hale getirir. ben şahsen beşiktaşlı olsam galatasaray'a asla sponsor olmam.

    -efes pilsen birası bu grubun en önemli ürünü, takımın da ilk ismi. efes'i şu an herkes içiyor. efes-galatasaray birleşmesi olsa efes içen diğer takım taraftarları farklı ürünlere yönelebilir, özellikle de tutunacak tek dalları basketbol olan fenerbahçe'liler. bu da şirketin kar kaybına neden olur. bu hususu ülker-fb birleşmesi ile karşılaştırmak hata olur diye düşünüyorum, çünkü hem o dönem ülker diğer takımlara da sponsorluk desteği vermişti (eksik de olsa) hem de ürün yelpazesi çok geniş bir firma. efes'den kaçabilirsin ama ülkerden o kadar kolay kaçamazsın, çoğu zaman aklına bile gelmez o ürünün ülker olduğu.

    -anadolu efes bir takım ile ne için birleşir? taraftar kitlesini artırmak için. malesef galatasaray'ın en yumuşak karnı da taraftarı. yaşanan olaylara hepimiz çok yakından şahidiz, baskonia maçı yaşanan rezillikler, koça edilen küfürler, pek çok euroleague maçı sahaya atılan maddeler. siz anadolu efes olsanız markanızın bu şekilde zedelenmesine izin verir misiniz?

    örneğin size bir durum anlatayım. efes-oly 2017 euroleague top 8 maçına gittim, güvenlikten geçerken adam bana şu efes taraftarını da çok seviyorum ya temiz temiz giriyorlar dedi. ben de hocam ben galatasaray'lıyım kombinem var, sen o maçlarda da burada mısın dedim? adam bana direk buradayım kardeşim, sen de şaftın kayıp öyle mi giriyorsun galatasaray maçlarında dedi esprisine. adam resmen yaka silkmiş bizimkilerden. bu taraftar ile neden birleşsin efes.

    velhasıl kelam, büyük bir basketbol kulübü ve ekolü olan anadolu efes'in galatasaray ile birleşmesi kulübümüz için muazzam bir durum olacakken malesef ki buna yanaşmaları için hiçbir sebepleri de bulunmamaktadır. önemli bir sponsor bulunarak ve daha da önemlisi taraftar ilgisini kulübe daha da çekerek pek çok sorun atlatılabilir, enseyi fazla karartmamak lazım. ilk hedef 2019'da 18, orta vadede 20 takıma çıkacak euroleague'de bir sandalye edinebilmektir. bu da kurumsallıktan geçer.
  • 7
    tabi tabi birleşelim, hiç üretmeyelim hiç uzun vadeli planlar yapmayalım hazır bir büyük varsa satın alalım ya da onlar gelsin bizi satın alsın,
    100 yılı devirmiş bir camianın ciddi ciddi bunu dillendirir seviyeye gelmesi bile utanç vericidir.
    ne yapılması gereken ortadayken ısrarla birisi gelsin bizi kurtarsın mantığı kadar nefret ettiğim bir şey yok sanırım.

    efes pilsen benim rakibimdir, bırakın öyle kalsın saçma sapan şeyleri dillendirip millete malzeme vermeyi bırakın artık.
  • 8
    asla olmayacak olandır.

    efes pilsen'in türk basketbolunda özerk olarak varlığını sürdürmeye devam edeceğinin teminatı aynı zamanda tuncay özilhan'ın oğlu izzet özilhan'a vasiyetidir. içerdeydim, off the record olarak duymuştum.

    asla olmaması gerekendir.

    efes pilsen adı türk sporunda bir kültürü temsil eder, tıpkı yenilmez armada'nın başka bir kültürü temsil etmesi gibi. her köklü kültürün kendine has dinamikleri vardır. gücünü tarihinden alan her kültür kendi iç dinamikleriyle var olmalıdır.
  • 9
    anadolu efesin galatasaraydan daha muhtaç olduğu olay. efes pilsen ülkersporun fenerbahçeyle birleştiği sezon miadını doldurmuştu. bu süreci 2006 finalinde gerçek ülkerspora 4-0 kaybettiği güne kadar geri götürebiliriz. o sezondan sonra beşiktaş ve galatasaray da yarışa dahil olma çabasına girdiler ve kendi kimliklerini kazandılar. mesela ben hatırlıyorum önceden basketbolda kendi takımlarımızı tutardık bir de efes-ülker ikilisinden birini tutardık. ben ülker'i tutardım, efes hep şampiyon olduğu için gıcık oluyordum. efes demek avrupa kupaları demekti, heyecanla maçlarını izlerdik. işte bu kimlikler kazanılınca efes resmen siklenmeyen bir takım haline geldi. trabzonspor gibi birşey oldu. hatta başarısız olduğu için antipatik gelmeye başladı. kendi adıma 8-10 yıl önce efes'i yensek çok sevinirdim, şaşırırdım şimdi farketmiyor bile. aynısı diğer takım taraftarları için de geçerli. böyle bir ortamda efes yok olmaya mahkumdur. yukarıda basketbol geleneği falan denmiş de hiçbir gelenek 2 takım birleşti diye 12 yılda göt zoruyla 1 kere şampiyon olmaz. üstelik harcanan paralar, kurulan kadrolar da belli. zaten taraftarı falan da yok. maçlarına gidenlerin büyük kısmı eski romantikleri. yanlış olmasın o insanlara bir lafım yok, ben de 90-2000 yılları arası efes'ini görebilseydim bir bağım olurdu. bu yüzden de yeni nesil için bir anlam ifade etmiyor bu takım. sonuç olarak biz niye efes'e dileniyoruz amk? birleşsek iyi olur tabii ama biz galatasarayız. onlar ise bir şirket. fenerbahçe euroleague'de başarılı oldu diye dilencilik yapmamıza gerek yok. galatasarayın başına elbette kaliteli bir yönetim gelecek ve çıkışa geçecegiz. 5-10 yıl içinde türk sporundan silinecek bir şirket takımına ihtiyacımız yok.
App Store'dan indirin Google Play'den alın